Blu-ray: Twin Peaks - A Limited Event Series

Twin Peaks is terug, en hoe! De Amerikaanse tv-serie van de hand van David Lynch en Mark Frost groeide in begin jaren ’90 uit tot een cultureel fenomeen waarin miljoenen kijkers zich twee seizoenen lang afvroegen wie de moordenaar was van homecoming queen Laura Palmer. Nu, ruim 25 jaar later, blijkt Lynch nog steeds de meester te zijn in het maken van surrealistische en absurdistische televisie: Twin Peaks: A Limited Event Series is een heerlijk warm bad voor fans en een absolute must-see!

Het is lastig om het plot helder samen te vatten, maar in grote lijnen komt het op het volgende neer: Special Agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan, o.a. Showgirls en Dune) heeft 25 jaar lang vastgezeten in de Black Lodge, een soort bovennatuurlijke gevangenis waar hij in verstrikt raakte na het oplossen van de moord op scholiere Laura Palmer. Ondertussen heeft zijn doppelgänger, ook wel ‘’Mr. C’’ genoemd, al die tijd vrij los kunnen lopen in de gewone wereld en daarmee gelijk een spoor van vernieling achtergelaten. Agent Cooper krijgt de kans om terug te keren naar de gewone wereld, maar dit kan alleen als Mr. C op zijn beurt Cooper’s plek inneemt in de Black Lodge.

Voor kijkers die nog nooit een aflevering hebben gezien van Twin Peaks wordt afgeraden om in dit nieuwe seizoen in te stappen, maar om allereerst de vorige seizoenen en daarna de prequel-film Twin Peaks: Fire Walk With Me te bekijken. Naast dat het geheel totaal onbegrijpelijk zal overkomen voor onbekenden van de tv-hit is het nieuwe seizoen namelijk ook een feest der herkenning voor liefhebbers van de cultserie. De onmisbare showrunner Kyle MacLachlan keert natuurlijk terug als Agent Cooper. De man is in al die tijd trouwens geen steek veranderd en weet de show nog steeds fantastisch te dragen. Ook een groot deel van de rest van de originele cast maakt zijn opwachting, waarbij het grappig is om te zien (en soms pijnlijk) dat niet iedereen de tand des tijds zo goed heeft doorstaan als MacLachlan. Wie er allemaal terugkeren naar het pittoreske Twin Peaks dienen kijkers echter zelf te ervaren!

twin peaks season 3

Wat het nieuwe seizoen zo sterk maakt, is dat het net genoeg weg heeft van het Twin Peaks waar fans zo van zijn gaan houden, maar het ook durft om nieuwe moderne elementen toe te voegen. Zo speelt de serie zich niet meer volledig af in het landelijke Twin Peaks, maar ook in onder andere Las Vegas en Zuid-Dakota. Daarnaast worden er een boel nieuwe personages geïntroduceerd, waaronder Tim Roth (Pulp Fiction, Reservoir Dogs) en Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight). Ook oudgedienden van regisseur David Lynch, actrices Naomi Watts (Mulholland Drive) en favoriet Laura Dern (Blue Velvet, Wild at Heart & Inland Empire), zijn van de partij en passen door de eerdere samenwerkingen met de regisseur ook perfect in dit vernieuwde Twin Peaks-universum.

Een erg leuke aanvulling is daarnaast dat er aan het eind van elke aflevering ruimte is gemaakt voor echte indie-bands om te spelen in de Bang Bang Bar, die ook wel de Roadhouse wordt genoemd. Deze bands hebben stuk voor stuk een tune die gelijksoortig is aan die van zangeres Julee Cruise, de vrouw die de iconische soundtrack zong van de televisieserie (en ja, ook zij neemt de microfoon weer in handen!)

twin peaks bang bang bar

Of het nieuwe seizoen voor iedereen is weggelegd? Nee, de surrealistische symboliek van Lynch waarbij kijkers continu in de waan worden gelaten kan niet iedereen waarderen. Voor veel mensen was de lol van Twin Peaks er ook een beetje af toen de moord op Laura Palmer was opgelost. Als je dus op zoek bent naar een duidelijke verhaallijn kan je dit seizoen beter naast je leerleggen, maar fans van het eerste uur zullen deze terugkeer zeer bevredigend vinden.

De blu-ray uitgave van Twin Peaks: A Limited Event Series is daarbij ook fraai vormgegeven in een uitklaphoes die maar liefst 8 schijfjes bevat wat resulteert in een heldere en scherpe beeld- en geluidskwaliteit van de achttien afleveringen. De schijfjes zijn naast de afleveringen gevuld met boordevol extra’s, zoals de mogelijkheid om de eerste paar afleveringen in een langere filmversie te bekijken, maar natuurlijk ook een gros aan featurettes en traditionele extra’s. Gezien de cultstatus van Twin Peaks hadden we dit ook niet anders willen zien, en daarmee is naast de inhoud van het derde seizoen ook de fraaie blu-ray verpakking een prachtige ode aan deze tijdloze serie.

twin peaks blu-ray