FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 april 2018

Gridstraf voor Ericsson in China

Marcus Ericsson heeft voor de Grand Prix van China een gridstraf van vijf plaatsen opgelegd gekregen. De Zweed negeerde in het eerste deel van de kwalificatie de gele vlag op het rechte stuk van start/finish die er hing vanwege de spin van Sauber-teamgenoot Charles Leclerc.

Leclerc hield zijn bolide wonderwel uit de muur en kon zijn weg vervolgen. Er werd een gele vlag uitgehangen, waardoor coureurs die eraan kwamen gesneld flink in de ankers moesten. Ericsson was op dat moment bezig aan een snelle ronde en voltooide deze. Hierbij ging hij op het laatste deel van het circuit volgens de FIA niet voldoende van het gas.

Ericsson kwalificeerde zich in Shanghai uiteindelijk als laatste, waardoor de straf voor hem weinig effect heeft. Ook kreeg de Zweed drie strafpunten op zijn Formule 1-rijbewijs opgelegd, waardoor twaalfmaandelijkse totaal nu op vijf punten staat.

Zinderende finish in 171e Grand National

Een van de meest prestigieuze paardenraces op aarde, de Grand National, is gewonnen door Tiger Roll. Op de beroemde en beruchte renbaan van Aintree legden het Ierse paard en jockey Davy Russell de 7,2 kilometer het snelste af.

Veertig paarden begonnen aan de slijtageslag, met in totaal dertig obstakels. Al snel viel een aantal paarden en de leidende groep werd snel uitgedund. Onder meer Ucello Conti viel vanuit leidende positie en met Total Recall waren er ook problemen voor een van de voornaamste kandidaten - een échte favoriet is er zelden bij een open race als de Grand National.

Bij de voorste posities was constant Pleasant Company te vinden, met jockey David Mullins. De pas 21-jarige Ier werd twee jaar geleden de op één na jongste Grand National-winnaar ooit en deed het nu ook uitstekend. Bij de laatste paar horden gingen Tiger Roll en Davy Russell er voorbij en sloegen ze een beslissend gat...althans, zo leek het.

Pleasant Company en Mullins zetten nog een ziedende eindsprint in en kwamen met een weergaloos slot bijzonder dicht in de buurt. Het was echter nét niet genoeg: Tiger Roll passeerde de finish net op tijd en bleef Pleasant Company een neuslengte voor, waardoor er bij uw redacteur, die geld op Pleasant Company had, de nodige zaken door de kamer vlogen. 

Overigens gingen flink wat paarden onderuit, maar uiteindelijk bleken alle paarden en hun berijders min of meer in orde te zijn, hoewel één jockey wat lichte verwondingen opgelopen heeft.

De Grand National 2018, met de beslissende fase vanaf grofweg 8:30 minuten (Bron: YouTube)

Man City maakt tegen Spurs einde aan negatieve reeks

Manchester City heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een ongekend slechte reeks door Tottenham Hotspur op Wembley te verslaan.

The Citizens verloren drie keer op rij, tweemaal tegen Liverpool en tegen Manchester United, en dat resulteerde in de uitschakeling in de Champions League en dat het nog geen kampioen van Engeland was geworden.

Tegen the Spurs begon het overtuigend en kreeg Kevin De Bruyne een eerste kans, maar zijn schot ging ver naast. In de 22ste minuut was het wel raak. Gabriel Jesus ontsnapte aan de aandacht van Davinson Sánchez en hij bleef koel in de één op één met Hugo Lloris. Drie minuten later kreeg City de uitgelezen mogelijkheid op de 0-2, nadat Raheem Sterling door Lloris in het strafschopgebied ten val werd gebracht. İlkay Gündoğan ontfermde zich over de toegekende strafschop en faalde niet.

De thuisploeg mocht van geluk spreken dat de stand slechts 0-2 was en kwam drie minuten voor rust met enig fortuin op 1-2. Een inzet van Christian Eriksen werd in eerste instantie geblokt, maar de rebound kwam tegen het scheenbeen van de Deen en liet Ederson kansloos.

In de tweede helft kreeg Tottenham meer grip op de wedstrijd, maar toch waren het de gasten die via Jesus een goede mogelijkheid kregen op de 1-3, maar de Brazililiaan schoot naast. Toch zou de zege voor de koploper van de Premier League niet meer in gevaar komen, want in de 72ste minuut gooide Sterling de wedstrijd in het slot.

Manchester City kan zich zondag tot kampioen kronen als Manchester United op eigen veld onderuit gaat tegen West Bromwich Albion. Mochten the Red Devils minimaal een punt overhouden aan het duel dan volgt voor Manchester City volgende week zondag tegen Swansea City een tweede kampioenswedstrijd.

Liverpool

Geen enkele Senegalees heeft meer gescoord in de Premier League dan Sadio Mané. Ook Salah brak een record tijdens de 3-0 winstpartij van Liverpool.

Tegen Bournemouth had Mané slechts zeven minuten nodig om Anfield te laten juichen. Na een vernuftig balletje van Jordan Henderson kon hij vrijstaand inkoppen. De keeper kreeg daar in eerste instantie nog een hand tegen, maar was kansloos in de rebound. Bournemouth, met Nathan Aké in de basis, moest zich beperken tot verdedigen en Liverpool zocht gretig naar een tweede treffer.

In het eenzijdige duel waren Mohamed Salah, Andrew Robertson, Alex Oxlade-Chamberlain en wederom Salah voor rust dichtbij, maar de beslissing viel pas na de pauze. Toen bleek driemaal scheepsrecht voor de Egyptische aanvaller, want na 69 minuten kopte Salah de beslissende 2-0 binnen. Roberto Firmino verzorgde het slotakkoord in blessuretijd: 3-0.

Daarmee is Liverpool drie punten en twee persoonlijke records rijker. Behalve Mané voegde ook Salah een Afrikaans record toe aan zijn indrukwekkende seizoen. Hij is de eerste speler uit zijn continent die dertig keer weet te scoren in één seizoen Premier League.

Mané staat na vandaag op tien goals in de huidige jaargang. Daarmee komt de Senegalees op een totaal van 44 treffers, verdeeld over vier seizoenen op het hoogste niveau van Engeland. Dat is één goal meer dan Demba Ba, die inmiddels naar Turkije is getransfereerd.


Uitslag PEC Zwolle - Excelsior

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PEC Zwolle en Excelsior. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

PEC Zwolle

1 - 1

Excelsior

 17' Mokhtar    57' v.Duinen (pen)
 
 Gele kaart: Sandler, Ehizibue, (PEC Zwolle), Mattheij, v.Duinen, Hadouir, (Excelsior)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.028
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
v.d.Berg
Sandler
v.Polen
Thomas
Saymak
Dekker
Namli
Parzyszek (Ondaan/65)
Mokhtar
  Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Messaoud (Fortes/ 82)
Koolwijk
García (Hadouir/76)
v.Duinen
Elbers

Leger Syrië claimt overwinning in Oost-Ghouta

Het Syrische leger meldt dat alle gewapende groepen zijn vertrokken uit Oost-Ghouta, de voormalige rebellenenclave bij hoofdstad Damascus. "Alle terroristen zijn verwijderd uit de stad Douma, hun laatste bolwerk in Oost-Ghouta", bericht het Syrische staatspersbureau SANA op gezag van de legerleiding.

De strijdgroep die de stad in handen had, Jaish al-Islam (Leger van de Islam), stemde eerder deze maand in met een aftocht. Bussen vervoerden strijders, hun gezinnen en burgers die wilden vertrekken naar het noorden van Syrië. SANA bericht dat legereenheden op zoek zijn gegaan naar achtergebleven mijnen en explosieven.

Regeringsgezinde troepen begonnen in februari een offensief om Oost-Ghouta weer in handen te krijgen. De strijd ging gepaard met zware bombardementen en artilleriebeschietingen. In Douma vond ongeveer een week geleden ook de vermeende chemische aanval plaats die voor de Amerikanen en hun bondgenoten de aanleiding was voor luchtaanvallen op doelen in Syrië.

Leger Syrië claimt overwinning in Oost-Ghouta
Leger Syrië claimt overwinning in Oost-Ghouta (Foto: ANP)

Uitslag VVV-Venlo - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft drie punten overgehouden aan de reis naar Limburg. In de Eredivisie werd VVV-Venlo met 0-2 verslagen, een ploeg die nu al tien duels wacht op een zege. Met het oog op de play-offs doen de Friezen goede zaken om bij te blijven, omdat concurrenten Vitesse en ADO Den Haag ook zegevierden.

In de eerste helft gebeurde er weinig, al had VVV op voorsprong moeten komen. Van Amersfoort vloerde Thy in de zestien, waardoor de bal op de stip ging. Hansen had echter een prima antwoord op de inzet van Leemans. Heerenveen kreeg via Zeneli een kans en in de rebound kreeg ook Ghoochannejhad de bal niet in het net.

Na de thee waren de beste kansen voor VVV, maar Vito van Crooy en Rutten (lat) konden de fans niet laten juichen. Daarna rook Heerenveen mogelijkheden en via een rake kopbal Ghoochannejhad kwam de ploeg van coach Streppel zelfs op voorsprong. Tien minuten voor tijd verdubbelde invaller Mihajlovic de score.

VVV-Venlo

0 - 2

sc Heerenveen

    69' Ghoochannejhad
79' Mihajlovic
 
Gele kaart: Leemans, V. van Crooy, (VVV-Venlo), Bulthuis, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.054
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Leemans (VVV) mist strafschop (27)
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Van Bruggen
Röseler
Labylle
Post
Seuntjens
Leemans (Hunte/76)
Castelen (Riis Jakobsen/83)
Thy
V. van Crooy
  Hansen
Dumfries
Höegh
Bulthuis
Pierie
Bruijn (Vlap/71)
Van Amersfoort
Kobayashi
Rojas (Schmidt/80)
Ghoochannejhad
Zeneli (Mihajlovic/71)

Uitslag Vitesse - Sparta Rotterdam

Vitesse speelde vandaag zijn eerste wedstrijd sinds het ontslag van trainer Henk Fraser afgelopen week en het resultaat mocht er wezen, Sparta Rotterdam werd met maar liefst 7-0 verslagen.

Vooraf lag een monsterscore niet bepaald voor de hand. De ploeg uit Arnhem had al meer dan 300 minuten niet gescoord maar nu was het na twee minuten al raak. Na een half uur was de stand al 3-0 en de wedstrijd gespeeld. Vlak voor rust moest Sparta met tien man verder toen Michiel Kramer voor natrappen een rode kaart kreeg. In de tweede helft waren de Rotterdammers kansloos en zagen de nederlaag oplopen tot 7-0.

Vitesse

7 - 0

Sparta Rotterdam

 2' Serero
 18' Beerens
 29' Fischer (e.d)
 59' Linssen
 72' Matavz
 77' Bruns
 82' Linssen
   
 
 Gele kaart: Büttner, (Vitesse), Brogno, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: , Kramer (45) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: ?
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Karavajev
Kasjia
Miazga (v.d.Werff/71)
Büttner
Serero
Mount (Schuurman/88)
Foor (Bruns/76)
Beerens
Matavz
Linssen
  Huth
Holst
Fischer
Vriends
Goodwin
Sanusi
Mühren (Breuer/ 46)
Dougall
Brogno (Friday/46)
Kramer
Ahannach (Duarte/71)

Nieuwe aanhouding in Rotterdamse liquidatiezaak

Opnieuw is er een aanhouding verricht in het onderzoek naar de in Rotterdam doodgeschoten Ergin Başakçi. Vrijdagavond is in Amsterdam-Oost een 25-jarige Amsterdammer aangehouden. Başakçi werd op 28 augustus doodgeschoten op het terras van een café op de Prins Hendrikkade. Sindsdien doet een team van rechercheurs onafgebroken onderzoek.

Vrijdag 6 april werd ook al een 25-jarige Amsterdammer in Amsterdam-Zeeburg aangehouden. Deze verdachte is donderdag voorgeleid aan een rechter-commissaris. Deze heeft geoordeeld dat de verdachte in belang van het onderzoek in ieder geval nog 14 dagen vast blijft zitten.

DNA-spoor
De eerste verdachte kwam in beeld van het onderzoeksteam nadat een DNA-spoor werd gevonden in één van de vluchtauto’s. Bij de liquidatie reden de daders eerst in een witte Polo met zwart zonnedak om daarna verder te vluchten in een donkergrijze Kia Rio. Onderzoek naar het rijgedrag van deze auto’s deed het vermoeden rijzen dat er door de daders een derde auto is gebruikt, een blauwe Volkswagen.

Bij de eerste aanhouding is een blauwe Volkswagen Polo in beslag genomen. Onderzoek aan de blauwe Polo moet meer duidelijkheid geven of ook deze auto inderdaad door de daders is gebruikt.

Tweede aanhouding
Na de eerste aanhouding was de politie gericht op zoek naar een tweede verdachte. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het schietincident op de Prins Hendrikkade in Rotterdam augustus vorig jaar. Zijn gegevens werden binnen de politie verspreid om hem op te sporen.

Alerte agenten van Basisteam Oost-Zeeburg herkenden de gezochte man toen hij in de auto zat met zijn vriendin. Zij hielden de 25-jarige Amsterdammer aan en doorzochten direct na de aanhouding twee woningen in Amsterdam-Oost. De als tweede aangehouden man wordt maandag 16 april voorgeleid aan de rechter-commissaris.

20.000 euro beloning
Het onderzoek naar de liquidatie van Başakçi gaat verder en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Informatie is nog steeds welkom aldus de politie.

Nieuwe aanhouding in Rotterdamse liquidatiezaak (Foto: Politie.nl)
Nieuwe aanhouding in Rotterdamse liquidatiezaak (Foto: Politie.nl)

'Skripal mogelijk vergiftigd met ander middel'

De voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal is volgens Rusland mogelijk vergiftigd met een middel dat nooit is geproduceerd in Rusland of de Sovjet-Unie. De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) constateert dit uit onderzoek dat in Zwitserland is uitgevoerd.

Een Zwitsers laboratorium analyseerde volgens Lavrov een monster van het middel dat is gebruikt om Skripal te vergiftigen. Het zou onder meer sporen hebben aangetroffen van het middel 'BZ'. Dat behoorde volgens de minister tot het arsenaal van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere NAVO-landen. "De Sovjet-Unie en Rusland hebben nooit vergelijkbare chemische wapens ontwikkeld of opgeslagen", zei Lavrov volgens persbureau TASS.

Rusland en Groot-Brittannië ruziën al geruime tijd over de vergiftiging van Skripal en zijn dochter in de Engelse stad Salisbury. De Britten houden dat Rusland verantwoordelijk voor de aanval. Moskou zegt er niets mee te maken te hebben en wijst nu op het Zwitserse onderzoek, dat zou zijn uitgevoerd op verzoek van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW). "Wij, zoals u weet, hebben het vermogen om vertrouwelijke informatie te bemachtigen", zei Lavrov.

'Skripal mogelijk vergiftigd met ander middel'
'Skripal mogelijk vergiftigd met ander middel' (Foto: ANP)

Wolverhampton Wanderers terug in Premier League

Wolverhampton Wanderers keert komend seizoen terug in de Premier League. De club is zeker van een plek in de top-2 van het Championship, nadat nummer drie Fulham in eigen huis niet verder kwam dan 1-1 tegen Brentford. De top-2 is zeker van directe promotie.

Wolverhampton degradeerde na het seizoen 2011/12 en zonk het seizoen erop zelfs naar het derde niveau. Daar werden de Wanderers gelijk kampioen, waarna de weg omhoog in werd gezet. Dit seizoen is de club hard op weg naar de titel, die volgende week gepakt kan worden, maar promotie is in elk geval zeker.

Alleen Cardiff kan de Wolves nog van de titel houden, maar dat is vooral een theoretische kans. Cardiff, Fulham en Aston Villa strijden om de tweede plek.

Uitslag ADO Den Haag - FC Twente

FC Twente is er zaterdagavond ook bij ADO Den Haag niet in geslaagd om voor het eerst in dit kalenderjaar te winnen in de Eredivisie. De hekkensluiter liet een erg goede kans op een broodnodige overwinning liggen en ging door toedoen van Bjørn Johnsen onderuit: 2-1.

FC Twente kan alleen via de nacompetitie het vege lijf nog redden in de Eredivisie. Ze hebben de veilige vijftiende plaats niet meer binnen bereik. De achterstand op NAC, Willem II en FC Groningen is met nog drie duels te gaan tien punten.

FC Twente Speler Peet Bijen baalt. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
FC Twente-speler Peet Bijen baalt. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

ADO Den Haag

2 - 1

FC Twente

 45+2' Johnsen
 75' Johnsen
   13' F.Jensen
 
 Gele kaart: Meijers, (ADO Den Haag), Cuevas, (FC Twente)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13876
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Groothuizen
Ebuehi (David/71)
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati (Gorter/89)
Bakker
Goppel (Falkenburg/65)
Johnsen
Hooi
  Drommel
v.d.Lely (Hooiveld/ 82)
Bijen
Thesker
Cuevas (R.Jensen/73)
F.Jensen
Holla
Maher
Lam
Slagveer
Assaidi (Tighadouini/66)

Hongaren demonstreren na overwinning Orbán

Tienduizenden Hongaren zijn de straat opgegaan om hun ongenoegen duidelijk te maken over de verkiezingsoverwinning van premier Viktor Orbán. De organisatoren van het protest eisen een hertelling van de stembiljetten, vrije media en een nieuw kiesstelsel. Ook willen ze dat oppositiepartijen beter samenwerken.

De regerende Fidesz-partij van Orbán is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen, die ongeveer een week geleden zijn gehouden. Teleurgestelde kiezers verzamelden zich zaterdag bij de Hongaarse Opera in Boedapest voor een mars richting het parlement. Sommige demonstranten hadden borden meegenomen met opschriften als "Weg met Orbán". Ook scandeerden deelnemers "wij zijn de meerderheid".

Een van de betogers beklaagde zich over het kiesstelsel, dat Fidesz op oneerlijke wijze zou bevoordelen. De vrouw haalde ook uit naar de oppositie, die ze "pathetisch" noemde. "Het is verschrikkelijk dat ze zo zwak zijn en geen compromissen kunnen sluiten. Ze maken elkaar af in plaats van dat ze zich bij ons aansluiten."

Hongaren demonstreren na overwinning Orbán
Hongaren demonstreren na overwinning Orbán (Foto: ANP)

Champions League lonkt voor Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen heeft drie belangrijke punten gepakt in de strijd om plaatsing voor de Champions League. Eintracht Frankfurt werd 4-1 verslagen.

De wedstrijd stond in het teken van de strijd om plek vier in de Bundesliga, de positie die aan het einde van het seizoen rechtgeeft op rechtstreekse deelname aan de Champions League volgend seizoen. Bij de gasten had de naar Bayern München vertrekkende Niko Kovac basisplaatsen ingeruimd voor Jetro Willems en Jonathan de Guzman. 

De twee Nederlanders incaseerden na twintig minuten spelen de 1-0. Julian Brandt hielp Leverkusen aan de voorsprong. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want drie minuten later was de stand al weer gelijk dankzij de trefzekere Mexicaans international Marco Fabián. 

In een tijdsbestek van zes minuten gooide Kevin Volland na rust de wedstrijd in het slot. De 25-jarige aanvaller hielp Leverkusen in de 71ste minuut aan een nieuwe voorsprong en maakte vervolgens ook de 3-1. De tienvoudig Duits international maakte twee minuten voor tijd ook nog zijn derde treffer van de wedstrijd en bepaalde daarmee de eindstand op 4-1. 

De ploeg van Heike Herrlich heeft met nog vier wedstrijden te spelen vijf punten voorsprong op TSG 1899 Hoffenheim en Eintracht Frankfurt, de nummers vijf en zes van de ranglijst. RB Leipzig heeft ook vijf punten achterstand, maar komt zondag nog in actie tegen Werder Bremen. 

Uitslagen Bundesliga
TSG Hoffenheim - Hamburger SV 2-0
Hertha BSC - 1.FC Köln 2-1
Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt 4-1
VfB Stuttgart - Hannover 96 1-1
Bayern München - Borussia Mönchengladbach 5-1

Memphis wederom belangrijk bij winnend Lyon

Memphis Depay heeft zijn goede vorm in de Ligue 1 bij Olympique Lyon een vervolg kunnen geven. Hij droeg bij aan de ruime zege op Amiens: 3-0.

Memphis was afgelopen weekend de grote man bij Lyon tijdens de 5-0 zege op FC Metz, waarbij de Nederlander één treffer voor zijn rekening nam en bij de andere vier treffers de assist gaf. Tegen Amiens stond hij, in tegenstelling tot Kenny Tete, wederom in de basis.

De intenties van Lyon waren vanaf de eerste minuten duidelijk en via Tanguy Ndombele en Bertrand Traoré werd de ploeg in de eerste vijf minuten twee keer gevaarlijk. Traoré had na zestien minuten zijn vizier ook niet op scherp staan, maar Mariano Díaz na een half uur spelen wel. Op aangeven van Memphis schoot de spits van dichtbij binnen. Enkele minuten voor rust probeerde Memphis de stand op 2-0 te brengen via een omhaal, maar de verdediging van Amiens kon de bal wegwerken voordat hij zijn kunststukje uit kon voeren.

Marcelo, afgelopen weekend twee keer trefzeker, vond zaterdag ook bijna weer het net. De oud-verdediger van PSV zag zijn inzet gekeerd worden door Regis Gurtner. Memphis was de gevaarlijkste man bij de thuisploeg en gooide na 83 minuten de wedstrijd in het slot. De 24-jarige aanvaller werd in stelling gebracht door Traoré en schoot raak. Traoré bepaalde enkele minuten later de eindstand op 3-0. De linkspoot kreeg de ruimte in het strafschopgebeid en schoot in de linkerhoek raak.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Olympique Lyon - Amiens 3-0
Lille - Guingamp 2-2
Nantes - Dijon 1-1
Stade Rennes - FC Metz 1-2
Strasbourg - St Etienne 0-1

Barcelona herstelt zich met zege op Valencia

Barcelona heeft zich zaterdag hersteld van het midweeks debacle in de Champions League. In de Spaanse competitie waren de Catalanen te sterk voor Valencia.

Barcelona verdedigde dinsdagavond in de kwartfinale van het miljoenenbal een 4-1 voorsprong tegen AS Roma, maar ging in de return in Rome vervolgens met 3-0 onderuit en daardoor kwam er een einde aan het Europese seizoen. De ploeg van Ernesto Valverde is nu nog in de race om de Spaanse dubbel.

Valencia, de nummer drie van de ranglijst, tekende in Camp Nou voor het eerste gevaar. Gonçalo Guedes vond echter Marc-André ter Stegen op zijn weg. Na een kwartier spelen opende Luis Suárez vervolgens de score. De Uruguayaanse spits, die eerder nog een mogelijkheid had gemist, tikte bij de eerste paal een voorzet van Philippe Coutinho binnen: 1-0. Het was het 23ste competitiedoelpunt van het seizoen voor Suárez.

Ter Stegen leek vervolgens Valencia aan de gelijkmaker te helpen. De doelman leverde de bal in bij de tegenstander, maar keerde vervolgens op prachtige wijze een schot van Rodrigo. Lionel Messi liet zich voor rust ook gelden, een kopbal trof echter geen doel.

Zes minuten na rust kwam Barcelona op 2-0 en wederom was Coutinho de aangever. Uit een hoekschop van de Braziliaan kopte Samuel Umtiti overtuigend raak. De zege voor koploper van LaLiga leek niet in gevaar te komen, maar drie minuten voor tijd kreeg Valencia en strafschop en Dani Parejo bracht de spanning terug in de wedstrijd. In de slotminuten slaagde de ploeg er echter niet in om nogmaals te scoren en dus boekte Barcelona de 25ste competitiezege van het seizoen en is het na 32 wedstrijden nog altijd ongeslagen. Met vorig seizoen meegerekend is de ploeg nu 39 wedstrijden op rij ongeslagen en dat is de langste reeks ooit in La Liga.

Uitslagen La Liga:
Barcelona - Valencia 2-1
Sevilla - Villarreal CF 2-2
Las Palmas - Real Sociedad 0-1
Leganes - Celta de Vigo 1-0
Athletic de Bilbao - Deportivo la Coruña 2-3

Mylène en Rosanne onthullen Amaliapop

De Russische poppenkunstenaar Elena Timkaeva toont dit weekend op de internationale Art Dolls Expo in Amsterdam een prinses Amaliapop. De Amaliapop werd zaterdag officieel onthuld door de 18-jarige tweelingzussen Mylène en Rosanne Waalewijn die in 2013 het Junior Songfestival wonnen en ambassadrices van Make-a-Wish zijn.

Art Dolls Expo vindt plaats in Studio Dansmakers op het voormalige Storkterrein in Amsterdam-Noord. Meer dan dertig kunstenaars uit onder meer Rusland, Oekraïne, Letland en Nederland laten in dit weekend nieuw werk zien.

Het maken van karakterpoppen gemodelleerd naar bekende mensen, zoals prinses Amalia, is een hele lange traditie. De Duitse gebroeders Heubach brachten al in 1912 een Julianapopje, de overgrootmoeder van prinses Amalia, op de markt. De prinsessen Wilhelmina en Juliana waren grote poppenliefhebsters. Prinses Juliana had een collectie van ongeveer zeshonderd speel- en sierpoppen.

De Amaliapop wordt geveild op de veilingsite Catawiki. Opbrengst van de pop gaat naar Make-a-Wish Nederland, die wensen vervult van kinderen met een ernstige, soms levensbedreigende ziekte.

Mylène en Rosanne onthullen Amaliapop
Mylène en Rosanne onthullen Amaliapop (Foto: BuzzE)

Wielrenner krijgt in ZLM Tour gezelschap van een paard

In de ZLM Tour, een wedstrijd voor renners tot 23 jaar, kreeg een renner het gezelschap van een paard. Het ontsnapte paard liep enkele kilometer mee over het parcours voordat het weer dier weer werd gevangen.

Matteo Moschetti heeft de ZLM Tour gewonnen in een massasprint. Onder aanvoering van de Italiaanse werden de vluchters vlak voor de streep gegrepen, waarna Moschetti het werk van zijn landgenoten afmaakte. De Belg Sacha Weemaes werd tweede, voor de Duitser Max Kanter. Jim Lindenburg was met een achttiende plaats de beste Nederlander van de dag.

Cocu maakt zich niet druk om uitspraken van Ten Hag

Phillip Cocu laat zich in de aanloop naar PSV - Ajax niet afleiden door Erik ten Hag, die met zijn team het Brabantse kampioensfeest wil uitstellen.

Ten Hag stelde dat de spanning weer helemaal terug is als Ajax zondag in Eindhoven wint en dat PSV bang is voor de Amsterdammers. "Misschien wil hij daar iets mee bereiken, dat zou kunnen. Ik maak me er niet druk over", reageert Cocu op de persconferentie voor de topper.

"Het hoort erbij, het is een grote wedstrijd, wij bereiden ons op onze eigen manier voor. Precies zoals we dat altijd doen." Cocu heeft met zijn spelers ook gesproken over hoe je bij zo'n kampioenswedstrijd met de druk moet omgaan. "Aan het begin van de week hebben we daar gezamenlijk over gesproken, jezelf ervoor afsluiten doet iedereen uiteindelijk op zijn eigen manier. Kijkend naar de focus bij de selectie en de manier waarop er getraind wordt denk ik dat de jongens dat goed doen."

Volgens de PSV-coach heeft zijn elftal dit seizoen heel constant gepresteerd. "Dit seizoen zijn we af en toe tegen een uitglijder aangelopen of hebben we een uitschieter gehad, maar over het algemeen vond ik ons heel constant. Dat zullen we de laatste wedstrijden van dit seizoen ook moeten zijn als we willen bereiken waar we op uit zijn."

NVWA waarschuwt voor gestolen pasta en speculoos

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit waarschuwt voor een grote partij potten speculoos en chocopasta die via Facebook in Dordrecht wordt aangeboden voor een spotprijsje. De partij is volgens de NVWA bestemd voor vernietiging en kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Het gaat om potten speculoos en pasta van 400 gram. De partij pasta is ontvreemd. Volgens de advertentie die op Facebook stond zou het gaan om een fabrieksfout, waardoor er geen etiketten op de potten zitten. 

NVWA waarschuwt voor gestolen pindakaas en speculoos (Foto: NVWA)
NVWA waarschuwt voor gestolen chocopasta en speculoos (Foto: NVWA)

Crystal Palace pakt belangrijke zege in degradatiestrijd

Crystal Palace heeft de voorsprong op de degradatieplekken in de Premier League zaterdagmiddag dankzij een zege op Brighton & Hove Albion vergroot.

Twee Nederlanders verschenen er aan de aftrap op Selhurst Park. Bij de thuisploeg was er een basisplek voor Patrick van Aanholt, waar Jairo Riedewald op de bank zat en Timothy Fosu-Mensah niet bij de selectie, en Jürgen Locadia kreeg een kans bij de bezoekers, waar Tim Krul op de bank zat en Davy Pröpper ontbrak vanwege een schorsing.

De supporters waren getuige van een spectaculaire eerst helft. In de vijfde minuut opende Wilfried Zaha de score en tien minuten later maakte James Tomkins de 2-0, die met wat geluk na een scrimmage scoorde. Glenn Murray zette na achttien minuten spelen de 2-1 op het scorebord.

Er zouden nog twee treffers volgen voor de thee. Een voorzet van Luka Milivojevic werd bij de twee paal door Zaha binnengekopt, die daardoor voor de 3-1 aantekende. Nog voor rust werd de marge weer één. Locadia stelde José Izquierdo met een uitstekende pass in stelling om de twee treffer voor Brighton te maken.

In de tweede helft gingen the Seagulls op jacht naar de gelijkmaker en kregen via Murray enkele mogelijkheden op de gelijkmaker, maar de 34-jarige spits had geen geluk in zijn afronding. Met Riedewald, tien minuten voor tijd ingevallen voor Ruben Loftus-Cheek, verdedigden the Eagles in de slotminuten met succes de voorsprong. De ploeg stijgt van plek zeventien naar plek zestien en heeft nu zes punten voorsprong op nummer achttien Southampton, dat nog een wedstrijd tegoed heeft. Brighton staat met 35 punten uit 33 wedstrijden dertiende.

Uitslagen Premier League
Southampton - Chelsea 2-3
Burnley - Leicester City 2-1
Swansea City - Everton 1-1
Huddersfield Town - Watford 1-0
Crystal Palace - Brighton & Hove Albion 3-2
Liverpool - Bournemouth 3-0
Tottenham Hotspur - Manchester City 1-3

Bekritiseerde Götze blijft hopen op WK: "Die kwaliteiten heb ik nog steeds"

Mario Götze maakte de winnende in de WK-finale van 2014 en wil dat graag opnieuw doen in Rusland. In Duitsland wordt echter getwijfeld aan zijn vorm.

De middenvelder van Borussia Dortmund leek de wereld aan zijn voeten te hebben toen hij Argentinië op de knieën dwong. Laat in de verlenging kroonde de toen 22-jarige Duitser zich toch held van de natie.

Vier jaar later is van die luxestatus weinig meer over. De spelverdeler is uit vorm en sukkelt met blessures. Dit seizoen kwam hij ook pas 20 keer in actie in de Bundesliga. Toch twijfelt hij zelf niet over zijn capaciteiten. "Ik weet zeker dat ik het nationale elftal kan helpen om de wereldtitel weer te pakken", stelt hij tegenover BILD.

De middenvelder kwam in november voor het laatst in actie voor Die Mannschaft. Zijn eerste interland in een jaar tijd eindigde in 2-2 tegen Frankrijk. Sindsdien werd hij ook niet meer opgeroepen, dus Götze voelt dat hij zich moet bewijzen bij zijn club. "Ik weet dat de volgende vijf wedstrijden heel belangrijk voor me zijn, maar niet alleen dat bepaalt of ik naar Rusland ga of niet."

De voormalig WK-ster denkt dat bondscoach Joachim Löw hem hoe dan ook in gedachten blijft houden. "Hij kent me al jaren en weet welke kwaliteiten ik heb. Dat ben ik echt niet kwijtgeraakt, integendeel. Ik ben volwassener geworden en heb nu ook meer ervaring dan destijds."

'Froome kan niet worden geweerd uit Giro d'Italia'

Chris Froome kan niet worden geweerd uit Giro d'Italia en mocht de de Brit de Ronde van Italië winnen dan zal hij de titel niet kwijtraken. Dat zegt Giro-baas Mauro Vegni in gesprek met de Italiaanse krant La Stampa.

"Ik heb niet de mogelijkheid om Froome uit te sluiten", zegt Vegni in La Stampa. "Als ik dat zou doen, riskeer ik een verloren rechtszaak tegen Team Sky, omdat het tegen de regels is om een renner uit te sluiten waarvan niet zeker is dat deze doping heeft gebruikt." Eerder liet UCI-voorzitter David Lappartient in L'Équipe dat de dopingzaak van Froome niet voor de Giro d'Italia zal worden opgelost.

"Als Froome meedoet aan de Giro, zal zijn uitslag later niet worden geschrapt, zoals dat bij Contador gebeurde. Wat er met Contador is gedaan, wijkt af van het normale", aldus Vegni in de Italiaanse krant. Volgens de 59-jarige Italiaan verliest alleen zijn titel in de Vuelta mocht Froome schuldig worden bevonden aan dopinggebruik.

Volgens de krant heeft Team Sky al zeven miljoen euro gestoken in het verdedigen van Froome en het team.

Kwaadaardige tumor verwijderd bij veldrijdster Verschueren

Bij de Belgische veldrijdster Jolien Verschueren werd vorige week een hersentumor verwijderd. Naar nu blijkt is de tumor van een kwaadaardige soort.

Drie jaar geleden werd de tumor ontdekt na medisch onderzoek vanwege een val op de training. Bij een controle bleek de tumor gegroeid en dat een operatie noodzakelijk was. Deze operatie werd vorige week uitgevoerd. Uit nader onderzoek blijkt dat de tumor kwaadaardig is wat een verdere behandeling noodzakelijk maakt.

“Dat vereist uiteraard een aanvullende behandeling", zegt Jens Demanet, dokter van wielerploeg Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. “Met die behandeling wordt zo snel mogelijk gestart, maar dit zorgt er wel voor dat het herstel een stuk langer zal duren dan oorspronkelijk gedacht. Dit jaar zal Jolien in ieder geval niet meer in actie komen.”

“Ik blijf zonder meer strijdvaardig. Met de steun van mijn familie, supporters, dokters en mijn team ga ik er vol tegenaan. Ook mijn geloof helpt mij daarbij!", aldus Verschueren. “Ik besef dat mijn fietscarrière momenteel on hold staat, maar mijn gezondheid primeert.”

Nederland oefent tegen Peru in aanloop Nations League

Het Nederlands elftal speelt op 6 september een oefenduel met WK-ganger Peru. Dat heeft de Peruaanse voetbalbond laten weten. Het is nog niet bekend waar de wedstrijd gespeeld wordt.

De komende maanden oefent Oranje ook nog tegen Italië en Slowakije. Bondscoach Ronald Koeman gebruikt die vriendschappelijke ontmoetingen als voorbereiding op de Nations League. Nederland opent het nieuwe toernooi drie dagen na het oefenduel met een wedstrijd tegen Frankrijk. Ook Duitsland een de tegenstander in de Nations League. 

Peru zal Frankrijk komende zomer al treffen op het WK. Beide landen zitten samen in een groep. De andere landen in groep C zijn Australië en Denemarken. 

Hivert klopt Bardet in Tour du Finistère

Jonathan Hivert heeft de 33e editie van de Tour du Finistère op zijn naam geschreven. De Fransman die uitkomt voor Direct Energie was de snelste van een kopgroep van twaalf renners. Zijn landgenoten Romain Bardet en Guillaume Martin maakte het podium compleet.

Vier renners kozen voor vroeg in de wedstrijd voor de aanval: Nicolas (Baldo St Michel - Auber93), Corentin Ermenault (Vital Concept Cycling), Michiel Dieleman (Cibel - Cebon) en Jelle Mannaerts (Tarteletto - Isorex). Het viertal fietste een voorsprong van maximaal negen minuten bij elkaar.

Het peloton had met nog vijftig kilometer te rijden de kopgroep al weer in het zicht. Baldo en Mannaerts waren de eerste die moesten afhaken in de kopgroep. Op veertig kilometer van de meet moest ook Ermenault afhaken bij Dieleman, maar vijftien kilometer verderop was de vlucht van de Belg ook afgelopen.

In de finale waren er meerdere aanvallen, maar pas op vijf kilometer van de streep reed er een kopgroepje van vijftien renners weg, met daarbij onder anderen Bardet, Warren Barguil en Tejay van Garderen was Hivert de snelste.

Voor de 33-jarige Fransman was het alweer zijn vijfde overwinning van het seizoen. Midden februari won Hivert twee ritten in de Tour du Haut Var plus het eindklassement. Begin maart won hij de derde etappe in Parijs-Nice.

Politie neemt 3.000 kg hasj in beslag

Bij de controle van een loods aan de Transportlaan in Geleen troffen agenten een grote hoeveelheid hasj en grondstoffen voor de productie van synthetische drugs aan. Onder leiding van medewerkers van het Team Ondermijning Limburg in samenwerking met de Ondersteuningsgroep is (technisch) onderzoek verricht in en rondom de loods.

Bij de doorzoeking van de loods door politiemedewerkers werden diverse pallets aangetroffen die waren beladen met hasj. Een eerste ruwe schatting wijst uit dat er rond de 3.000 kilogram aan hasj in de loods stond. Daarnaast werd voor ongeveer 2.500 kilogram aan grondstoffen aangetroffen, die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. Ook lag er apparatuur voor de inrichting van een hennepkwekerij in het bedrijfspand. Alle goederen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor de herkomst en handel van de aangetroffen goederen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht in het onderzoek.

Sponsor ploeg Sagan verlengd tot 2021

Hoofdsponsor BORA heeft het contract met wielerploeg BORA-hansgrohe verlengd tot 2021. Bij de wielerploeg rijdt onder andere Peter Sagan.

BORA-hansgrohe Peter Sagan
BORA-hansgrohe Peter Sagan (Foto: BORA-hansgrohe)

''Op deze manier kunnen we ons werk voortzetten en dit geeft ons zekerheid voor de toekomst. Dit is een belangrijk moment'', aldus algemeen manager Ralph Denk van de wielerploeg.

Het bedrijf in keukenapparatuur is sinds 2015 hoofdsponsor van de Duitse World Tour-ploeg. Het huidige contract liep tot en met 2019.

Ten Hag gaat uit van winst Ajax tegen PSV

Bij Ajax heeft men nog niet besloten of er zondag een erehaag wordt gevormd als PSV tegen de Amsterdammers de landstitel verovert.

Bij een overwinning van de Eindhovenaren is de strijd om het kampioenschap definitief beslist. "We houden ons niet bezig met 'als' of 'indien'. En al helemaal niet met negatieve scenario's, want we gaan ervan uit dat we winnen", laat Erik ten Hag aan De Telegraaf weten.

De coach van Ajax beseft dat het lastig wordt om PSV te verslaan. "Ik heb respect voor PSV, omdat ze tot dusver een geweldig seizoen spelen en heel veel punten hebben. Alle credits. PSV is stug, weet vanuit de neutraliteit te spelen en maakt altijd wel een goal. Er staat een goed blok, een goede organisatie en ze krijgen weinig doelpunten tegen."

Volgens Ten Hag zijn de goede prestaties van de Brabanders ook zeker te danken aan Phillip Cocu. "De coach heeft heel goed naar zijn spelersmateriaal gekeken, hoe zijn spelers kunnen spelen." PSV en Ajax trappen zondag in het Philips Stadion om 16:45 uur af.

Wielrenner Von Hoff wint goud op Commonwealth Games na revalidatie op ligfiets

Wielrenner Steele Von Hoff heeft op de Commonwealth Games goud gewonnen op de de wegrit voor mannen. Zeven weken geleden kwam de Australiër hard ten val in een criterium en brak daarbij vier nekwervels, maar zaterdag was hij in de sprint te snel voor de Welshman Jonathan Mould en de Zuid-Afrikaan Clint Hendricks.

Zeven weken geleden leek de carrière Von Hoff voorbij. De 30-jarige Australiër brak daarbij vier nekwervels, maar om zijn conditie te onderhouden begon Van Hoff zijn revalidatie op een ligfiets. Enkele weken later schakelde die over naar de wegfiets, maar hij moest nog altijd zijn nekbrace omhouden. 

Voor de wedstrijd keek Van Hoff nog even terug op zijn revalidatie in een interview met news.com.au. "Ik begon mijn revalidatie al snel op een ligfiets, om toch maar de conditie te kunnen onderhouden. Omdat ik kon blijven liggen, hoefde ik geen druk uit te oefenen op mijn rug. Ik heb het revalidatieproces langzaam opgebouwd, tot ik weer op de weg mocht trainen."

Ook keek de 30-jarige Australiër vooruit naar zijn kansen in de wegrit. "Ik heb op dit moment geen zicht op mijn conditie, maar ik weet dat ik altijd wat meer kan als ik een rugnummer mag opspelden." 

Dat bleek want Van Hoff was na een wedstrijd van 168,3 kilometer de snelste van een kopgroep van twaalf renners. Bij de vrouwen ging het goud naar Chloe Hosking. De Australische was in de sprint te snel voor haar landgenote Georgia Williams en Danielle Rowe uit Wales.

Romeinse ePrix eindigt met prachtige strijd, Bird wint

Sam Bird heeft de ePrix van Rome gewonnen. Het werd een race waar aanvankelijk niet veel in gebeurde, maar het einde leverde dan juist weer heerlijke actie op, inclusief een mooie strijd om alle podiumplekken. 

Bij de start pakte polesitter Felix Rosenqvist gelijk de leiding, voor Sam Bird, Mitch Evans, André Lotterer, Oliver Turvey en Sebastien Buemi. Een ePrix is geen ePrix zonder wat schade in de eerste ronde en dat was er voor Jean-Eric Vergne, die vanaf de achtste startplek één positie verloor.

De eerste helft van de race leverde weinig spektakel op en dus was het halverwege tijd voor de autowissels in min of meer de volgorde die in ronde één ontstond, met Rosenqvist op kop. Toch ging het juist op dat moment ineens even fout, met een aantal auto's die de muur raakten.

Ook Turvey was betrokken bij de korte chaos, waardoor de Brit flink wat posities inleverde. Rosenqvist hield de leiding vast, voor Bird en Buemi, die via de autowissel voorbij was gegaan aan Evans en Lotterer. 

Evans en Lotterer konden echter wel een ronde later naar binnen, net als onder meer Lucas di Grassi, waardoor zij zo'n zeven procentpunt meer aan energie in de batterij hadden. Alex Lynn zette zijn auto in de muur en dus konden de later gestopte coureurs gelijk profiteren van de safety car.

Met tien ronden te rijden ging het fout voor leider Rosenqvist: de Zweed maakte met zijn Mahindra iets te gretig kennis met de Romeinse muur en kon inpakken, waardoor Bird de leiding in handen pakte, voor Evans en de door hem ingehaalde Buemi. 

Buemi werd niet veel later ook verschalkt door Di Grassi, die met zijn fan boost de derde plek in beslag nam. De Nieuw-Zeelander had het gat naar Bird snel gedicht en dus ontstond zo, mede door het wegvallen van Rosenqvist, alsnog een mooie strijd om de overwinning, mogelijk ook nog met Di Grassi.

Di Grassi sloot vier ronden voor het einde ook aan en de kampioen had zijn zinnen op de winst gezet, terwijl Evans een eerste - mislukte - poging deed om Bird te verschalken. Ook Lotterer, met een paar extra procentpunten, kwam eraan en sloot zelfs aan bij de strijd om het podium.

Bird sloeg een gaatje en leek de zege veilig te stellen, Di Grassi werkte zich hardhandig naar de tweede plek. Evans en Lotterer vochten met het mes tussen de tanden om de derde plek, die in de slotronde gepakt werd door Lotterer. Evans eindigde als vijfde: Daniel Abt pakte hem nog.

Framedrops in pc-versie Tekken 7 komen door Denuvo

Op Twitter heeft Katsuhiro Harada, Game Director van Tekken, uitleg gegeven over de framedrops die voorkomen in de pc-versie van Tekken 7. Volgens Harada is dit een probleem vanuit de anti-piracy software Denuvo.

Op Twitter meldt Harada: ''De framerate daalt tijdens aanvallen zoals Akuma's Shakunetsu Hadouken. Aangezien dit geen probleem is van de graphics en CPU processing, is het probleem niet op te lossen door de settings aan te passen. Het is een probleem met het encryption programma. Een fix komt snel.'

In een later Tweet benadrukt Harada dat dit komt door Denuvo, in een reactie op iemand die betwijfelde of Denuvo überhaupt werd gebruikt voor de game. Denuvo zelf belooft snel met een update te komen, maar het is interessant om te zien dat nu ook ontwikkelaars de schuld leggen bij Denuvo, dat al omstreden in de markt ligt.

Hoe dan ook, een fix komt voor de fans hopelijk snel.

Tekken 7 review

Zidane boos om beschuldiging van omkoping

Zinédine Zidane is zaterdag op een persconferentie flink tekeergegaan toen de wedstrijd van Real Madrid tegen Juventus ter sprake kwam.

Door een strafschop in de slotseconden voorkwam Real woensdag dat de ploeg tegen Juventus een verlenging nodig had om de halve finales van de Champions League te bereiken. Giorgio Chiellini maakte tegen spelers van Real Madrid gebaren alsof scheidsrechter Michael Oliver zou zijn omgekocht.

Zidane is woedend. "Het maakt me niet uit als mensen hun mening geven over die penalty, maar om die beschuldigingen van omkoping ben ik echt boos. Sommige mensen zijn jaloers, omdat we veel succes hebben", aldus de Franse coach. "Er zijn mensen die anti-Real Madrid zijn, maar niemand kan de historie van de grootste club ter wereld veranderen."

"Het is echt niet normaal meer, al die reacties over de strafschop. Het is too much", gaat Zidane verder. "Er heerst een soort negatieve obsessie rondom Real Madrid, maar daar kunnen we weinig aan doen. We moeten daar boven blijven staan."

Jumbo: wij vragen geen medische gegevens

Jumbo spreekt tegen dat het bedrijf medische gegevens van werknemers opvraagt. Volgens het consumentenprogramma Radar gebeurt dat bij Jumbo-vestigingen rond Breda en speelt de supermarktketen de gegevens door naar een extern bedrijf om zo subsidies aan te vragen.

Het bedrijf zegt dat de vestigingen waar de kwestie speelt, allemaal in handen van dezelfde franchisenemer zijn. ,,Jumbo zal nader uitzoeken wat hier precies aan de hand is. Deze handelswijze is niet gebaseerd op enig centraal beleid van Jumbo", aldus het supermarktconcern, dat zegt privacy hoog in het vaandel te hebben.

,,Wij gaan uit van de goede bedoelingen van de betreffende ondernemer, maar indien blijkt dat hier regels zijn overtreden, zullen wij vanzelfsprekend gepaste maatregelen treffen."

Volgens Radar wordt personeel gevraagd om een enquête in te vullen waar ook medische vragen in staan. Wie in goed vertrouwen vertelt dat hij wel eens last heeft gehad van psychische klachten, krijgt een brief waarin gevraagd wordt om een doktersverklaring. Als de medewerker niet meewerkt, wordt gedreigd met consequenties.

Jumbo: wij vragen geen medische gegevens
Jumbo: wij vragen geen medische gegevens (Foto: ANP)

Vrouw overleden, man aangehouden

Zaterdagmiddag werd in een woning aan het Putsmolentje in Ossendrecht een dode vrouw gevonden. In de woning werd een man aangehouden.

De gezamenlijke meldkamer kreeg rond 14.45 uur een melding van een gewonde vrouw in de woning. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, konden zij niks meer voor het slachtoffer betekenen.

In de woning werd een man aangehouden. De politie onderzoekt de identiteiten van het duo en de oorzaak van het overlijden van de vrouw. De politie heeft de omgeving van de woning afgezet. Er worden mensen verhoord. Verder wordt een sporenonderzoek ingesteld.

Vrouw overleden, man aangehouden (Foto: Politie.nl)
Vrouw overleden, man aangehouden (Foto: Politie.nl)

Stevens gelooft niet in ommekeer bij HSV: ''Maak toch eens beleid"

Hamburger SV gaat dit jaar voor het eerst degraderen uit de Bundesliga, verwacht oud-trainer Huub Stevens. "Daar zal ik wel een traantje om laten."

Sinds de liga in 1963 werd opgericht, is HSV er altijd bij. Soms als hoogvlieger en soms bijna onderaan, maar de beroemdste voetbalklok ter wereld tikt er nog altijd door. In het Volksparkstadion wordt op de seconde bijgehouden hoe lang de club al actief is in de Bundesliga. Nu begint de tijd echter te dringen voor de opnieuw in nood verkerende ploeg.

Het team uit Hamburg bivakkeert in de onderste regionen en moet een gat van vijf punten op FSV Mainz overbruggen om directe degradatie te ontlopen. Daar heeft de ploeg nog vijf wedstrijden voor. Oud-trainer Huub Stevens denkt niet dat zijn oude club daar in slaagt, ondanks de knappe 3-2 overwinning op Schalke 04 van afgelopen weekend. "Mijn gevoel zegt dat ze het dit keer niet gaan redden en dat vind ik gewoon jammer."

De Nederlandse oefenmeester stond in 2007 en 2008 aan het roer in Hamburg en hij weet hoe zeer het voetbal leeft in de stad. "Het is één van de grootste clubs in Duitsland. Het is haast niet voor te stellen dat die wegvalt. Dit wordt echt een degradatie die heel erg pijn gaat doen bij de mensen."

Ook Stevens kan maar moeilijk geloven dat HSV zo laag staat. "Onvoorstelbaar als je kijkt naar het spelersmateriaal", foetert hij tegenover de NOS. Hij somt op: "Filip Kostic, Lewis Holtby, Kyriakos Papadopoulos. Potverdorie, dat zijn jongens met kwaliteit!"

De oorzaak voor de problematiek zoekt Stevens in de immer hooggespannen verwachtingen die voor onrust zorgen. "Bestuurswisselingen zijn aan de orde van de dag", weet de oud-trainer. "Dit seizoen staat al de derde trainer voor de groep. De tweede, Bernd Hollerbach, werd al na zeven wedstrijden ontslagen. Dat kan toch niet? Maak eens een keer beleid."

Over de enige Nederlandse speler in de selectie is Stevens zeer resoluut. Hij adviseert verdediger Rick van Drongelen om te vertrekken als het echt tot een degradatie komt. "Ik weet niet hoe zijn contract in elkaar steekt, maar Rick heeft niets te zoeken in de Tweede Bundesliga. HSV zal er echter alles aan doen om hem te behouden. Rick heeft laten zien mee te kunnen op het hoogste niveau."

'Veel fans van Dotan bestaan niet echt'

Jarenlang is er op sociale media fanmail over Dotan gepost door nepaccounts. De Volkskrant bericht over een eigen onderzoek waaruit blijkt dat vanaf 2011 minstens 140 nepprofielen zijn aangemaakt om op Twitter, Facebook en Instagram het imago van de zanger op te poetsen.

Als voorbeeld wordt het verhaal van Karel Leegwater aangehaald, dat in december 2015 op Facebook werd gepost. Deze Leegwater beschrijft hoe hij een concert van Dotan bezocht met zijn doodzieke broer Aron, die als laatste wens had zijn idool te ontmoeten. Als een meet and greet met de zanger na het concert niet door kan gaan omdat 'duizenden mensen' om een handtekening bedelen, gaan de broers terug naar hun auto. Een half uur later tikt Dotan op de autoruit. Hij had gehoord van het verhaal van Aron en wilde er alles aan doen om hem te ontmoeten.

Nu blijkt dat Aron Leegwater helemaal niet bestaat en de ontmoeting heeft nooit plaatsgevonden. Ook veel andere verhalen op sociale media waarin Dotan wordt opgehemeld blijken afkomstig te zijn van niet bestaande fans. Voor de accounts wordt gebruik gemaakt van verzonnen namen en gestolen foto's.

Een aantal van de accounts zou zijn gemaakt door een voormalige manager van Dotan, die zegt in opdracht van de zanger te hebben gehandeld. Dotan zegt in de Volkskrant van niets te weten en zich rot te zijn geschrokken. "Ik word er misselijk van als ik dit zie", is zijn commentaar.

'Veel fans van Dotan bestaan niet echt'
'Veel fans van Dotan bestaan niet echt' (Foto: BuzzE)

Swart: "Zullen we AZ - PSV dan ook effe overspelen?"

Sjaak Swart kan het niet laten om nog even iets te zeggen over de veelbesproken uitzege van PSV tegen AZ, vorig weekend.

PSV won na een 2-0 achterstand met 2-3 in Alkmaar en de koploper kan daardoor zondag kampioen worden tegen Ajax. De winnende goal van PSV ontstond uit een strafschop, waarna Ron Vlaar in de slotminuten een rode kaart kreeg en een goal van Ricardo van Rhijn ook nog werd afgekeurd.

AZ tekende met succes protest aan tegen de rode kaart van Vlaar. "De KNVB laat Jong Ajax - NEC overspelen, omdat Teun Bijleveld geschorst had moeten zijn. Maar is het dan geen idee om AZ - PSV ook effe over te spelen? Ron Vlaar is vrijgesproken, dus werd hij onterecht met rood van het veld gestuurd", aldus de immer objectieve en relativerende Swart in De Telegraaf.

"De penalty, die de 2-3 opleverde, was geen penalty en de 3-3 van Ricardo van Rhijn was een glaszuivere goal." Mister Ajax hoopt dat zijn club zondag net zo speelt als eerder dit seizoen, toen PSV in Amsterdam met 3-0 werd verslagen. "Alleen al voor de babbels die de PSV’ers nu hebben, moeten de Ajax-spelers alles geven wat ze in zich hebben. Eigenlijk datgene laten zien, wat we het hele jaar bijna nog niet hebben gezien."

Kritiek bij oppositie over aanval op Syrië

Bij de linkse oppositie in de Tweede Kamer zijn kritische geluiden te horen over de westerse vergeldingsaanval op Syrië. De SP uit grote zorgen over de bombardementen en spreekt over een roekeloos optreden dat Nederland zou moeten veroordelen.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wijst erop dat experts onderweg zijn om te onderzoeken of het Syrische regime daadwerkelijk een gifgasaanval heeft uitgevoerd op het rebellenbolwerk in Douma. "Er wordt gegokt met de veiligheid van miljoenen mensen in een vuil geopolitiek spel waarvan niemand de gevolgen kan overzien." Ze wil dan ook een debat.

Bram van Ojik (GroenLinks) zegt dat de aanval duidelijk maakt dat de inzet van chemische wapens niet onbestraft blijft. Hij hoopt dat de aanval er aan bijdraagt dat "oorlogsmisdaden tegen de eigen bevolking, zoals vorige week in Douma gepleegd, in de toekomst achterwege blijven." Maar Van Ojik plaatst ook vraagtekens: "Zolang een coherente politieke strategie ontbreekt, zal een geïsoleerde militaire respons de oplossing van het conflict in Syrië helaas niet dichterbij brengen."

PvdA

De PvdA veroordeelt de "proportionele aanval tegen strategische doelen in Syrië" niet, maar vraagt het kabinet zich te blijven inzetten voor een politieke oplossing. PVV-leider Geert Wilders twittert: "VS mag Syrië aanvallen. Hun besluit. Maar helpen zal het niet. Assad komt alleen maar sterker in het zadel."

Regeringspartij VVD vindt het terecht dat het Westen het Syrische regime van president Assad bestraft. ,,Assads gruwelijke chemische aanvallen zijn een grove schending van het oorlogsrecht. Dat moet bestraft worden en dat doet het Westen nu ook", laat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff weten.

Volgens coalitiepartner D66 zagen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zich gedwongen een militair signaal af te geven zonder mandaat. "Dat voelt ongemakkelijk, maar is gezien de talrijke schendingen niet onbegrijpelijk", meenden zij.

Kritiek bij oppositie over aanval op Syrië
Kritiek bij oppositie over aanval op Syrië (Foto: ANP)

Zus Overtoom debuteert als grensrechter in betaalde voetbal

Franca Overtoom kijkt met een goed gevoel terug op haar debuut als assistent-scheidsrechter in het betaalde voetbal.

De jongere zus van Willie Overtoom verscheen vrijdagavond langs de zijlijn bij de Jupiler League-wedstrijd tussen Telstar en Jong FC Utrecht (1-0). In gesprek met NH vertelt ze dat de nerveuzer was dan normaal. "Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om het de benaderen als een gewone wedstrijd en ik denk dat het goed gegaan is. Ik hoop dat er een deur opengaat en dat er meer meer meiden volgen."

Overtoom is de derde vrouwelijke grensrechter in de geschiedenis van het betaalde voetbal. Haar broer Willie speelde voor AZ, Heracles Almelo, Zulte Waregem en Al-Shamal, maar hij debuteerde ooit bij Telstar. "Ik weet dat nog wel van vroeger. Dat maakt dit wel extra bijzonder."

Vervelende of flauwe opmerkingen vanaf de tribunes heeft ze niet gehoord. "Ze hebben het netjes gehouden, dus wat dat betreft was het wel gezellig. In het amateurvoetbal komen dat soort dingen ook weleens voor en ik denk dat je daar eigenlijk geen aandacht aan moet besteden, want de focus moet bij de wedstrijd liggen."

Maradona: "Vázquez deed wat ik ook zou doen"

Was de penalty voor Real Madrid tegen Juventus woensdag terecht? De meningen zijn verdeeld en Diego Maradona heeft zich nu ook uitgesproken.

"Nee, het was geen strafschop", vindt de Argentijnse legende. "Toen Ronaldo de bal terugkopte, moest Vázquez in de bal komen omdat hij vlakbij Buffon stond en Benatia kwam achter hem vandaan. Vázquez deed wat ik ook zou doen, hij pakte zijn kans en gooide zich naar voren."

Scheidsrechter Michael Oliver stuurde Gianluigi Buffon wegens felle protesten van het veld en er waren inmiddels minuten verstreken toen Ronaldo de strafschop benutte. Spelers van Real Madrid snappen de discussie over de penalty niet, terwijl men bij Juventus zich bestolen voelt.

In de halve finales van de Champions League speelt Real tegen Bayern München. De eerste wedstrijd is op woensdag 25 april in de Allianz Arena. De andere halve finale is een herhaling van de Europacup 1-finale van 1984, tussen Liverpool en AS Roma.

Ophef! Zoon Martijn Krabbé drinkt bier bij RTL Late Night

Vandaag in FOK! Fietst de wereld door: ophef op Twitter. Hoe een 18-jarig knaapje aan werd gezien voor een 17-jarig knaapje. De zoon van RTL-coryfee Martijn Krabbé, Bickel Krabbé, ja echt, was gisteravond samen met zijn vader te gast bij het programma RTL Late Night. 

Bickel is blijkbaar muzikaal, heeft een rockbandje opgericht en gaat binnenkort audititie doen voor het Conservatorium. Prima moment dus om in de kruiwagen van papa Krabbé te stappen en dus aan te schuiven bij het dynamische reclameblok van 2 uur op de late avond op RTL4. Dan komt dat met die auditie straks vast wel goed. 

Wat vader en zoon vertellen in het programma is eigenlijk niet eens het terugkijken waard. Iets over hun 'hechte band' als vader en zoon en muziek als verbindende factor. Wat wel leuk is om terug te kijken zijn de reacties van kijkers die hun mening vervolgens op Twitter hebben gezet. Zo zijn er zeker twee mensen die de manier waarop Bickel over zijn vader praat nogal respectloos vinden. 

Zeker drie mensen maken opmerkingen over de kleding en in het bijzonder, het vertoon van een paar borstharen omdat het bovenste knoopje van zijn overhemd niet dicht zit. Eén kijker vindt het zelfs 'een beetje ranzig'. Gelukkig doet Bickel er nog een stapje bovenop door ook nog bier te drinken tijdens de uitzending. Er gaan meerdere glazen leeg retour naar de bar. 

Een snel en gedegen onderzoek door de kijkers op Wikipedia liet gisteravond zien dat Bickel Krabbé in 2001 geboren zou zijn. Reden genoeg dus om als kijker volledig ontstemd te zijn. Velen vragen aan het Twitter-account van RTL Late Night of dit inderdaad is wat ze denken dat het is. Zit er een 17-jarige live op de Nederlandse tv bier te drinken?! Een enkeling probeerde nog uit te gaan van het goede van de mens en veronderstelde dat het wel eens alcohol-vrij bier zou kunnen betreffen. Anderen vinden het echt niet kunnen en vinden het geen goed voorbeeld van RTL.

Gelukkig blijkt aan het einde van de uitzending dat het nog helemaal niet zo erg gesteld is met de sociale moraal van Nederland. Bickel Krabbé is volgens het programma helemaal niet in 2001 geboren maar in het jaar 2000! Bleek er dus gewoon iets op Wikipedia te staan wat niet klopt. Gekkenhuis. De hypocriete moraalridders op Twitter konden dus met een gerust hart gaan slapen. 

Uiteraard moest het AD.nl er nog wel een artikeltje over schrijven want als twee mensen iets vinden en dat vervolgens op Twiter zetten is het al snel 'ophef'. En over ophef moet geschreven worden. Konden ze dat lekker combineren met nog wat extra aandacht voor het 'aanstormend talent' Bickel Krabbé. Slaan ze daar mooi even twee vliegen in één klap. 

Juwelierszaak beroofd, politie zoekt getuigen

In de nacht van vrijdag op zaterdag vond omstreeks 03.55 uur een inbraak plaats bij een juwelierszaak aan de Vischpoortstraat in Elburg. Er werd een etalageruit geforceerd en vervolgens zijn diverse goederen weggenomen. De verdachten, vermoedelijk drie mannen, zijn weggerend onder de Vischpoort door. De gewaarschuwde politie kwam met meerdere eenheden ter plaatse en begon meteen een uitgebreid onderzoek.

Forensische opsporing heeft sporenonderzoek gedaan en politie-eenheden hebben in de ruime omgeving naar de verdachten uitgekeken. Van de eigenaar is een aangifte opgenomen, ook spraken agenten met enkele getuigen. Zaterdagmorgen is een uitgebreid buurtonderzoek gehouden en is de directe omgeving afgezocht naar mogelijk achtergebleven zaken. Er is nader onderzoek ingesteld, waarbij onder andere camerabeelden bekeken worden.

Getuigenoproep
Van de verdachten, het zou gaan om drie mannen, is een summier signalement bekend. Een van de daders droeg een donkerrode jas met capuchon, de tweede droeg een donker vest met capuchon, de derde droeg een camouflagebroek en twee van de drie daders droegen een veiligheidshesje. De politie vraagt getuigen om zich te melden via 0900-8844 en daarbij te vragen naar team Veluwe Noord. 

Politie onderzoekt steekpartij in jongerencentrum

De recherche in Sevenum onderzoekt een conflict tussen twee groepen in een jongerencentrum in de nacht van vrijdag op zaterdag, waarbij twee personen gewond raakten. Een verdachte is aangehouden voor dit steekincident.

Rond 01.45 uur kreeg de politie melding van een conflict tussen twee groepen dat was uitgelopen op een vechtpartij in een jongerencentrum aan de Donckstraat. Agenten hebben ter plaatse de partijen gescheiden en troffen een 18-jarige jongen uit Sevenum aan met een steekwond aan zijn bovenlichaam. Ook een 19-jarige man uit Sevenum heeft snijwonden opgelopen bij het incident. Zij hebben medische behandeling gekregen, het slachtoffer met steekwond in de borst is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Een 16-jarige jongeman uit Horst is ter plaatse als verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De recherche zal in de komende dagen diverse betrokken en getuigen horen over het incident om duidelijk te krijgen wat er zich heeft afgespeeld bij dit conflict.

Van der Mark 5e in fraaie World Superbikes-race

Jonathan Rea heeft de eerste van twee races van het World Superbikes-weekeinde op Motorland Aragon gewonnen. Op het Spaanse asfalt was de Noord-Ierse wereldkampioen in de slotfase duidelijk de beste, terwijl Michael van der Mark een vijfde plek veroverde.

Rea kwam vanaf plek twee naar de leiding, voor de heerlijk vertrokken Alex Lowes. Marco Melandri viel van poleposition terug en lag al snel vijfde, achter Tom Sykes en de van de elfde plek razendsnel naar voren opstomende Chaz Davies. Van der Mark begon niet best: hij vertrok als zesde, maar na gedoe in de eerste bocht lag de Nederlander elfde, hoewel hij zich wel weer vrij snel naar de zevende stek wist te werken.

Xavi Fores moest er ook snel aan geloven tegen de dadendrang van Van der Mark, die zo plek zes in handen pakte. In de derde ronde ging het niet ver achter Van der Mark flink fout: Leon Camier, Lorenzo Savadori en Jordi Torres knalden met z'n allen tegen het asfalt. Het leverde behoorlijk wat blikschade en een rode vlag op, maar de zorg ging vooral uit naar Camier: de Brit lag op de grond, terwijl Savadori en Torres snel overeind stonden.

Na een onderbreking van een goede twintig minuten was het tijd voor de herstart: Rea nam de leiding, voor Lowes, Melandri, Sykes, Fores, Davies en Van der Mark, die een veel betere start kende dan bij de eerste poging. Lowes gaf zijn Yamaha flink de sporen en al snel pakte hij zelfs de leiding over van Rea. Heel lang hield hij het niet vol, want Rea en ook Melandri passeerde al snel.

Lowes bleef verder terugvallen en nog voor de helft reed hij op de zevende plek, twee plaatsen achter teamgenoot Van der Mark. Fores was juist op stoom en pakte Melandri's tweede plek af. De Spanjaard raakte heerlijk op dreef en kon zelfs leider Rea inhalen, hoewel de Noord-Ier zijn plek vijf ronden voor de finish wel weer heroverde.

Nadat Rea de koppositie terugpakte sloeg hij al snel een gat, waardoor drie Ducati's achter hem streden om plek twee: Fores, Melandri en Davies, ruim voor Van der Mark. Melandri moest na een prachtig duel met teamgenoot Davies afhaken en de Welshman legde vervolgens ook Fores erop in de strijd om plek twee, wederom na een prachtig duel. Rea won de race, Van der Mark eindigde als vijfde.

Terraria: Otherworld komt niet meer

Re-Logic heeft vandaag bekendgemaakt dat zij gaan stoppen met verder ontwikkelen van Terraria: Otherworld. Ze lopen te ver achter op schema en bij de financiële pot is de bodem in zicht. De game die al sinds 2015 in ontwikkeling is zal dus niet worden afgemaakt. 

Tenzij de game weer door een andere studio wordt opgepakt. Dat gebeurde al in 2017, dus met een beetje mazzel gaat het nog een keer gebeuren.

Schaatscoach De Wit tekent bij in Japan

Schaatscoach Johan de Wit is ook de komende vier jaar werkzaam in Japan. De Noord-Hollander heeft zijn contract bij de Japanse bond met vier jaar verlengd, tot en met de Winterspelen van Peking 2022.

De Wit trad drie jaar geleden aan in Japan. Als bondscoach van de allrounders zorgde hij voor grote successen, met name ook bij de Winterspelen in februari in Zuid-Korea. Zo leidde De Wit Miho Takagi naar goud op de ploegachtervolging, zilver op de 1500 meter en brons op de 1000 meter, terwijl haar zus Nana Takagi de olympische titel veroverde op de massastart. Miho Takagi pakte vervolgens in maart ook goud op het WK allround.

Zijn takenpakket wordt de komende olympische cyclus flink uitgebreid. Naast de allrounders wordt hij nu ook eindverantwoordelijk voor de sprinters en andere specialisten, bij zowel de mannen als vrouwen. Hij zal alle individuele programma's uit stippelen, gaat als hoofdcoach de andere trainers aansturen en heeft een adviserende rol bij de aan stelling van nieuwe coaches. Met andere woorden: hij wordt de technische spil waar alles om draait.

"Het is de bedoeling dat er een dynamische topsportomgeving wordt gecreëerd, waar in iedereen van elkaar profiteert", aldus De Wit. "Ik wil af van de eilandjes. De sprinters en andere specialisten zullen geregeld met de allrounders trainen. Plus er komt een talentopleidings team met een voltijds programma waar in de coaches van de kern ploegen participeren. De coördinatie ligt volledig bij mij, zo dat er meer lijn in de organisatiestructuur komt."

De Wit keert medio mei terug naar Japan, waar hij zijn handtekening onder zijn nieuwe contract zal zetten. Zijn vrouw en zijn afgelopen najaar geboren zoontje gaan dan met hem mee. "Ik ben blij in Obihiro een normaal gezinsleven te kunnen gaan leiden. Want hoewel het een prachtige en vredige om geving is, voel de ik me er vaak een zaam en mis te ik het thuisfront."

Johan de Wit blijft in Japanse dienst. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Johan de Wit blijft in Japanse dienst. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Politie vindt 4 Bengalen in vrachtwagen

De politie vond vrijdag aan het eind van de middag vier mannen uit Bangladesh in een vrachtwagen in Veghel. In verband met vermoedens van mensensmokkel werden de mannen en de vrachtwagenchauffeur aangehouden.

De 33-jarige vrachtwagenchauffeur uit Macedonië sloeg alarm toen hij op de Taylorweg in Veghel gestommel en stemmen hoorde uit de laadruimte van de vrachtwagen. Toen die geopend werd kwamen vier mannen tevoorschijn. Ze verklaarden uit Bangladesh te komen en hadden geen papieren bij zich. Wel hadden ze verschillende tassen bij zich en een grote vuilniszak met kleding en eten. Vanwege vermoedens van mensensmokkel en het feit dat de vier Bengalen (20, 23, 26 en 30 jaar oud) zich niet konden legitimeren werden de vijf aangehouden voor onderzoek door specialisten van de Vreemdelingenpolitie.

De chauffeur is als verdachte aangemerkt en verhoord. Hij verklaart geen idee te hebben hoe de mannen in zijn vrachtwagen zijn beland. Mogelijk is dat eerder deze week gebeurd in Servië, maar dat wordt nog verder onderzocht. Na verhoor is de chauffeur in vrijheid gesteld. Ook drie van de vier mannen uit Bangladesh zijn vrijgelaten. Ze gaan de asielprocedure in. De vreemdelingendiensten hebben de taken voor het toelaten van vreemdelingen overgedragen aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De andere man vraagt asiel aan in Frankrijk, het land waar hij eigenlijk naartoe wilde.

Politie vindt 4 Bengalen in vrachtwagen (Foto: Politie.nl)
Politie vindt 4 Bengalen in vrachtwagen (Foto: Politie.nl)

Blu-ray: Twin Peaks - A Limited Event Series

Twin Peaks is terug, en hoe! De Amerikaanse tv-serie van de hand van David Lynch en Mark Frost groeide in begin jaren ’90 uit tot een cultureel fenomeen waarin miljoenen kijkers zich twee seizoenen lang afvroegen wie de moordenaar was van homecoming queen Laura Palmer. Nu, ruim 25 jaar later, blijkt Lynch nog steeds de meester te zijn in het maken van surrealistische en absurdistische televisie: Twin Peaks: A Limited Event Series is een heerlijk warm bad voor fans en een absolute must-see! 

Regisseur Milos Forman overleden

De Tsjechische regisseur Milos Forman is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend met films als One Flew over the Cuckoo's Nest, Amadeus en The People vs. Larry Flynt en met de musical Hair. Hij won twee keer een Oscar voor beste regisseur. Hij was korte tijd ziek, liet zijn vrouw zaterdag weten aan het Tsjechische persbureau CTK.

Forman verloor op jonge leeftijd zijn ouders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten. Zijn vader overleed in concentratiekamp Buchenwald, zijn moeder in Auschwitz. Hij begon als regisseur in Tsjechoslowakije, maar na de Sovjet-inval in 1968 vluchtte hij naar de Verenigde Staten.

One Flew over the Cuckoo's Nest is een van de weinige films die alle belangrijke Oscars tegelijk wist te winnen: beste film, beste hoofdrolspeler, beste hoofdrolspeelster, beste regisseur en beste scenario. Amadeus won acht Oscars, waaronder beste hoofdrolspeler, beste film en beste regisseur.

Regisseur Milos Forman overleden
Regisseur Milos Forman overleden (Foto: BuzzE)

NHL: Flyers slaan terug, dubbele overtime in Vegas

In de play-offs van de NHL hebben de ijshockeyers van de Philadelphia Flyers een flinke tik uitgedeeld. In Pittsburgh waren de Penguins in de eerste wedstrijd van het eersterondeduel nog veel te sterk, maar vrijdag sloegen de Flyers terug.

Shayne Gostisbehere opende de score namens de Flyers aan het einde van de eerste periode, Sean Couturier was trefzeker in de tweede. Travis Konecny en Nolan Patrick zorgden zelfs voor 0-4, alvorens Patric Hornqvist eindelijk wat terug kon doen: 1-4. Andrew MacDonald maakte het in de slotfase nog af namens de Flyers, waardoor de stand in de serie op 1-1 komt.

In Las Vegas wonnen de Golden Knights het eerste duel van de Los Angeles Kings en vrijdag kwamen ze dankzij Alex Tuch op voorsprong in de eerste periode. Paul LaDue sloeg echter terug en daarna werd niet meer gescoord, dus was overtime nodig. Ook twintig extra minuten leverden niks op, dus ging men door naar een tweede overtime. Na 35 extra minuten, waarin vooral Kings-goalie Jonathan Quick heldendaden stond te verrichten, schoot Erik Haula de Golden Knights dan toch naar de 2-1 winst.

Ook de Winnipeg Jets boekten een tweede zege. De Minnesota Wild werd in wedstrijd één geklopt en vrijdag werd de ploeg volledig overlopen door de aanval van de Jets. Minnesota kwam tot zeventien schoten - waarvan slechts drie in de laatste periode - terwijl de Jets er meer dan veertig afvuurden op het doel van Devan Dubnyk. Het leverde pas in de derde periode een echte beslissing op: de Jets speelden zich van 1-0 naar 4-0, waarna Zach Parise de eer van Minnesota nog kon redden met de 4-1.

Uitslagen NHL vrijdag, eerste ronde play-offs
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 1-5 (1-1 in best-of-7)
Winnipeg Jets - Minnesota Wild 4-1 (2-0 in best-of-7)
Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings 2-1 2OT (2-0 in best-of-7)

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Vettel klopt Räikkönen nipt in strijd om pole, Verstappen 5e

Sebastian Vettel begint zondagochtend (Nederlandse tijd) vanaf poleposition aan de Grand Prix van China. De Duitser, al winnaar van de eerste twee races van het Formule 1-seizoen, troefde teamgenoot Kimi Räikkönen nipt af in de strijd om de pole.

Räikkönen klokte in de beslissende kwalificatiesessie een nieuw baanrecord en leek de pole te pakken, zijn tweede in de laatste tien jaar. Dat ging echter toch nog mis: Vettel dook er bij zijn laatste kans 0,087 seconden onderdoor.

Valtteri Bottas reed teamgenoot Lewis Hamilton om de oren, waarmee het Mercedes-duo vanaf rij twee vertrekt. Max Verstappen en Daniel Ricciardo staan daar dan weer achter op de vijfde en zesde plek.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van China

Pos.  Rijder Team Q1 Q2 Q3
1.   S. Vettel Ferrari 01:32.171 01:32.385 01:31.095
2.   K. Räikkönen Ferrari 01:32.474 01:32.286 01:31.182
3.   V. Bottas Mercedes 01:32.921 01:32.063 01:31.625
4.   L. Hamilton Mercedes 01:33.283 01:31.914 01:31.675
5.   M. Verstappen Red Bull 01:32.932 01:32.809 01:31.796
6.   D. Ricciardo Red Bull 01:33.877 01:32.688 01:31.948
7.   N. Hulkenberg Renault 01:33.545 01:32.494 01:32.532
8.   S. Pérez Force India 01:33.464 01:32.931 01:32.758
9.   C. Sainz Jr. Renault 01:33.315 01:32.970 01:32.819
10.   R. Grosjean Haas 01:33.238 01:32.524 01:32.855
11.   K. Magnussen Haas 01:33.359 01:32.986  
12.   E. Ocon Force India 01:33.585 01:33.057  
13.   F. Alonso McLaren 01:33.428 01:33.232  
14.   S. Vandoorne McLaren 01:33.824 01:33.505  
15.   B. Hartley Toro Rosso 01:34.013 01:33.795  
16.   S. Sirotkin Williams 01:34.062    
17.   P. Gasly Toro Rosso 01:34.101    
18.   L. Stroll Williams 01:34.285    
19.   C. Leclerc Sauber 01:34.454    
20.   M. Ericsson Sauber 01:34.914    

Tiener verdwaald, wordt beschoten 'omdat hij zwart is'

Brennan Walker, een 14-jarige zwarte tiener uit Michigan, miste onlangs de schoolbus omdat hij zich verslapen had. Hij besloot om de route van de bus te voet af te leggen, maar onderweg naar school verdwaalde hij. 

Hierop besloot hij bij een woning aan te bellen. Op hetzelfde moment begon er een vrouw te schreeuwen en werd er gevraagd waarom hij probeerde in te breken. Hij probeerde uit te leggen dat hij verdwaald was en de weg naar school wilde vragen. Ondertussen kwam er een man naar beneden met een geweer in zijn handen. 

Walker zette het op een rennen toen hij het wapen zag. Hij hoorde op zijn vlucht wel een schot achter zich, maar hij werd volgens het AD niet geraakt. Zijn moeder wil dat de dader vervolgd wordt. Volgens de lokale sheriff is het 'incident onacceptabel'. De man is opgepakt en zit vast. 

Aanvulling: Met dank aan Superbadeendje voor de video. 

Rusland: meeste westerse raketten onderschept

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn de meeste westerse raketten die werden afgevuurd tijdens de nachtelijke aanval op Syrië onderschept door luchtverdedigingssystemen van de Syrische overheid. Dat meldde het Russische persbureau TASS.

Een ander Russisch persbureau, Interfax, meldde op gezag van hetzelfde ministerie van Defensie dat Syrië de westerse aanvallen onderschepte met behulp van onder meer Buk-raketten en andere Russische systemen.

Rusland, een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, heeft boos gereageerd op de aanvallen. De Syrische staatsmedia noemen ze een "flagrante schending van het internationale recht".

Meer dan honderd raketten werden afgevuurd door schepen en bemande vliegtuigen van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk. De bondgenoten troffen drie van de belangrijkste chemische wapenfabrieken in Syrië, aldus de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis en generaal Joseph Dunford.

Rusland: meeste westerse raketten onderschept
Rusland: meeste westerse raketten onderschept (Foto: ANP)

Satudarah-kopstuk Michel B. uitgeleverd aan Nederland

Satudarah motorclubleider Michel Boer is vrijdagavond laat aangekomen in Nederland. De 53-jarige verdachte uit Enschede is door Oostenrijk overgeleverd, waar hij in Innsbruck gedetineerd zat.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland verdenkt B. met vier anderen uit Tilburg en Maastricht van "het leidinggeven aan een criminele organisatie, Satudarah Motorclub, die tot oogmerk heeft afpersing, geweld, witwassen, wapenbezit en drugshandel."

De in het Duitse Ahaus woonachtige Boer stond enkele maanden op de nationale opsporingslijst tot hij in Oostenrijk werd aangehouden en in overleveringsdetentie ging. Hij tekende beroep aan tegen zijn overlevering aan Nederland, maar de Oostenrijkse rechter oordeelde begin april dat niets de overleveringsprocedure in de weg stond.

Strafproces
In de rechtbank Overijssel locatie Zwolle is op 30 maart jl. het strafproces tegen de vier andere verdachten van de outlaw motorcycle gang Satudarah van start gegaan.

Hoewel de rechtbank op 31 maart jl. heeft geoordeeld dat de ernstige bezwaren die het OM heeft aangedragen er wel degelijk zijn, heeft de rechtbank de Satudarah-leidinggevenden om persoonlijke redenen geschorst voor onbepaalde tijd. De mannen zijn én blijven dus verdachten.

Op 19 juni gaat de zaak, Largo, verder met een regiezitting.

Michel Boer (Foto: Politie.nl)
Michel Boer (Foto: Politie.nl)

Rutte: begrip voor Westerse reactie in Syrië

Premier Mark Rutte heeft begrip voor de aanval van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk op Syrië. In een verklaring noemt hij die "in de huidige omstandigheden proportioneel en weloverwogen".

"Het kabinet acht het waarschijnlijk dat er gifgas is gebruikt en dat het Syrische regime hier achter zit. De internationale gemeenschap kan dit niet accepteren", aldus de minister-president.

"Vorige week hebben we allemaal de verschrikkelijke beelden gezien uit Douma in Syrië waarbij opnieuw wreedheden zijn begaan tegen onschuldige burgers", stelt Rutte. "De symptomen van de slachtoffers bij deze aanval wijzen op het gebruik van gifgas. Dat is een grove misdaad en een ernstige schending van internationaal recht. Het gebruik van chemische wapens is onacceptabel. Nederland vindt dat de internationale gemeenschap hiertegen moet opkomen."

Volgens de premier heeft Nederland zich dan ook als lid van de Veiligheidsraad hard gemaakt voor een sterke veroordeling, onafhankelijk onderzoek en het aansprakelijk houden van degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. "Maar niet voor de eerste keer werd actie in de VN Veiligheidsraad geblokkeerd door een Russisch veto. Rusland heeft twaalf keer zijn veto gebruikt over Syrië, waarvan zes keer toen het ging om chemische wapens. Zo wordt nu wederom het achterhalen van de volledige waarheid en een internationaalrechtelijke aanpak tegen het gebruik van chemische wapens tegengehouden. En dat betreuren wij zeer."

Rutte: begrip voor Westerse reactie in Syrië
Rutte: begrip voor Westerse reactie in Syrië (Foto: ANP)

MLB: Mets niet te stoppen, winst Red Sox en Yankees

De honkballers van de New York Mets hebben in de MBL alweer hun negende overwinning op rij geboekt. Op het eigen Citi Field was de ploeg met 6-5 te sterk voor de Milwaukee Brewers, onder meer door Todd Frazier's eerste twee homeruns als speler van de Mets.

Voor de Boston Red Sox was er winst op het eigen Fenway Park. Nog altijd zonder de geblesseerde Xander Bogaerts trad men aan tegen de Baltimore Orioles met Jonathan Schoop. De Nederlands international scoorde niet en de Red Sox pakten de winst, onder meer door een 3-run homerun van Eduardo Nuñez in de eerste inning: 7-3.

De New York Yankees gingen op bezoek bij de Detroit Tigers en ook dat leverde winst op. Aaron Hicks sloeg twee homeruns, waaronder een inside-the-park homerun in de tweede inning. Didi Gregorius droeg zijn steentje weer bij door de Yankees met een sacrifice fly aan een run te helpen op weg naar de 6-8 overwinning.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago Cubs - Atlanta Braves 0-4
Cincinnati Reds - St.Louis Cardinals 3-5
Washington Nationals - Colorado Rockies 1-2
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 7-3
Cleveland Indians - Toronto Blue Jays 4-8
Detroit Tigers - New York Yankees 6-8
Miami Marlins - Pittsburgh Pirates 7-2
New York Mets - Milwaukee Brewers 6-5
Tampa Bay Rays - Philadelphia Phillies 1-2
Houston Astros - Texas Rangers 3-2
Kansas City Royals - Los Angeles Angels 4-5
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 7-8
San Diego Padres - San Francisco Giants 5-1
Seattle Mariners - Oakland Athletics 7-4

De Mets pakken hun 9e zege op rij (Bron: YouTube)

'Nieuwe BioShock in de maak door onbekende 2K Studio'

Er zou een nieuwe BioShock in de maak zijn bij een nog niet bekende 2K-studio. Dat laat Kotaku weten in een artikel dat ingaat op de problemen bij Hangar 13, de 2K Studio die Mafia III hebben gemaakt en daarna gesloten is.

Volgens de anonieme bronnen van de website was de nog onbekende studio gelegen naast Hangar 13. Daar werkt een kleine groep mensen aan een project met de codenaam 'Parkside'. Ze waren in die tijd van Hangar 13 rustig op zoek naar nieuwe game-ontwikkelaars voor een game waar ze niet over spraken. Een geheim naast je deur lekt toch wel, en een bron geeft aan dat het om BioShock gaat. De nieuwe BioShock zou op Unreal Engine 4 draaien.

BioShock Infinite is alweer 5 jaar oud. Daarna kwam er nog een bundel met BioShock, BioShock 2 en BioShock Infinite op PlayStation 4, Xbox One, en pc in 2016.

Wraakactie van ex-medewerkers van Hangar 13? Kotaku die een grote duim heeft? Of is het daadwerkelijk zo en is het wachten op de officiele aankondiging? Wie het weet mag het nog niet zeggen.

BioShock Infinite -review (Foto: 2K Games)

Aanhoudingen na ongeregeldheden Helmond Sport - MVV

Naar aanleiding van de ongeregeldheden bij de voetbalwedstrijd tussen Helmond Sport en MVV hield de politie vrijdag 13 april twee verdachten aan. Tevens deelde Gemeente Helmond 17 gebiedsverboden uit en kregen dezelfde personen van Helmond Sport een stadionverbod.

Bij de voetbalwedstrijd Helmond Sport tegen MVV ontstonden op vrijdagavond 6 april ongeregeldheden waarbij met voorwerpen, onder meer stenen en vuurwerk werd gegooid. Vijf agenten werden hierdoor geraakt. Gelukkig raakte niemand ernstig gewond.

Arrestaties
Er is direct een onderzoek opgestart om te achterhalen wie bij de ongeregeldheden betrokken waren. Hiervoor heeft de politie beeldmateriaal verzameld dat kan helpen om verdachten te identificeren. Op basis daarvan zijn vrijdagochtend de eerste twee verdachte Helmond Sport supporters aangehouden, een 21-jarige en een 49-jarige Helmonder. Zij zijn gearresteerd op basis van verdenking van openlijke geweldpleging en zitten vast voor het verdere onderzoek.

Gebieds- en stadionverboden
Daarnaast heeft de politie  in het onderzoek ondertussen ook zicht gekregen op 17 Helmond Sport supporters die zich provocerend gedroegen tijdens de ongeregeldheden. In overleg met Gemeente Helmond en Helmond Sport zijn tegen hen ook stappen ondernomen. De Gemeente Helmond legt deze supporters een gebiedsverbod op van negen maanden.

Gedurende deze periode mogen zij bij thuiswedstrijden niet bij of in de directe omgeving van Sportpark de Braakwaar komen. Helmond Sport weert deze supporters vervolgens ook door hen een voorlopig stadionverbod te geven.

Onderzoek
Het onderzoek is nog in volle gang. Het analyseren van de camerabeelden moet zorgvuldig gebeuren en is een tijdrovend project. Dit zijn de eerste verdachten die geïdentificeerd zijn. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Aanhoudingen na ongeregeldheden Helmond Sport - MVV (Foto: stockfoto politie.nl)
Aanhoudingen na ongeregeldheden Helmond Sport - MVV (Foto: stockfoto politie.nl)

Sega Mega Drive Mini aangekondigd in Japan

Sega heeft de Sega Mega Drive Mini aangekondigd tijdens hun Segafest in Tokio. Het komt in 2018 uit, in Japan. Of wij in het westen ook met Sonic, Ecco the Dolphin en de vele andere klassiekers mogen spelen op dit apparaat is nog niet bekend.

Sterker nog, meer dan dit werd er niet aangegeven. Dus dan maar een geschiedenisles om toch een alinea vol te typen. De Sega Mega Drive (of in Amerika Sega Genesis), is de tegenhanger van de Nintendo SNES. De Mega Drive is dus ook een 16-bit gameconsole gemaakt door Sega. In 1988 kwam deze uit in Japan, in 1989 mochten we in het westen met de console aan de slag. De best verkopende spellen van het platform waren onder andere Sonic the Hedgehog, Sonic the Hedgehog 2 en Disney's Aladdin. Opvallende toevoegingen waren de Mega-CD om games via cd in plaats van cartridges af te kunnen spelen en de Sega 32X als externe 32-bits processor. Je kon je Mega Drive aardig uitbouwen zeg maar.

Hockeysters Den Bosch gaan door met winnen

De 3-1 nederlaag tegen Amsterdam hakte er zondag behoorlijk in bij de hockeysters van Den Bosch. Maar vrijdagavond tegen hdm ging de Brabantse landskampioen gewoon verder met winnen. De Haagse formatie ging met 3-0 ten onder aan de Bossche dadendrang.

Den Bosch - HDM (3-0)
22' 1-0 (sb) Frédérique Matla
44' 2-0 (sc) Ireen van den Assem
55' 3-0 Lieke Hulsen
Bij Den Bosch scoorde het fenomeen Frédérique Matla alweer haar negende treffer van het seizoen. Dat zijn er net zo veel als de doelpuntenmaker van de derde Bossche treffer: Lieke Hulsen. Ireen van Assem blijft beide ploeggenoten in de topscorersranglijst precies een doelpunt voor. Door haar benutte strafcorner staat zij op tien goals, waarmee ze de topschutter is van Den Bosch. Hdm-speelster Pien van Nes scoorde niet, maar voert met vijftien treffers nog altijd de ranglijst aan. Samen met Charlotte Vega (Amsterdam) en Ginella Zerbo (SCHC).

SCHC - Laren (1-0)
68' 1-0 (sc) Carlien Dirkse van den Heuvel
SCHC gebruikte donderdagavond het inhaalduel tegen Oranje-Rood om een playoff-ticket veilig te stellen.

My Hero Academia-game krijgt nieuwe titel

Bandai laat weten dat de naam My Hero Game Project, een tijdelijke titel voor de My Hero Academia-game, nu veranderd is naar My Hero One's Justice.

De vechtgame is gebaseerd op de manga My Hero One's Justice, dus heel verrassend is de titel niet. My Hero One's Justice is een arena-fighter, waarin je met personages als Izuku Midoriya, Katsuki Bakugo, All Might en nog meer bekenden uit de serie kunt vechten.

In My Hero One's Justice kun je naast de tegenstander ook de omgeving stuk maken. Sla iemand in de grond om daar een kuil achter te laten, of beuk hem door de muur, zodat je opeens ziet wat de winkel eigenlijk verkoopt. Dat kan allemaal omdat de personages allemaal bovenmenselijke krachten, Quirks genoemd, hebben.

Naast de hoofdrolspelers zijn er meer bekenden, zoals Tsuyu Asui, een studente die op een kikker lijkt. Haar quirk laat haar alles doen wat een kikker ook kan doen. Haar tong kan tot wel 20 meter iets raken, ze kan tegen muren plakken en ze heeft als camouflage omdat haar kostuum meekleurt met de omgeving. De quirk van Denki Kaminari zorgt ervoor dat hij elektriciteit door zijn lichaam kan laten opwekken. Momo Yaoyorozu is een studente die de leider van de klas is. Haar quirk geeft haar de mogelijkheid objecten uit cellen te maken. Zo gauw ze weet hoe iets gemaakt is, kan ze haar vetcellen gebruiken om van dat object een kopie van te maken. Niet de typische tegenstanders in een vechtspel dus.

My Hero One's Justice komt in 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Dutch Dashcam - Idioten op de Weg

Vandaag weer een dosis dashcambeelden, met onder meer antwoord op de vraag wat je doet als de mensen voor je maar niet op willen schieten en je bij een rotonde aankomt.

Na 5min28 kun je overigens gerust stoppen met kijken want dat is één filmpje van onweer, een auto die de vangrail heeft geraakt en het wachten op de politie. Lijkt puur te zijn toegevoegd om aan de heilige YouTube-graal van 10 minuten video te komen. 

Spelen met Ewoks in Star Wars Battlefront II

Vanaf 18 april kunnen we in Star Wars Battlefront II een nieuwe spelmodus met tijdslimiet spelen, speciale Appearances ontgrendelen met Kristallen en Credits en nog veel meer door de Night on Endor-update.

In Ewok Hunt speel je als Ewok of als lid van een groep stormtroopers. Ewoks willen hun gebied beschermen door de stormtroopers met speren, Wisties en andere vaardigheden uit te schakelen. Iedere stormtrooper die verslagen wordt, roept een nieuwe Ewok op. Dit gaat door tot het leger van het Keizerrijk volledig is uitgeschakeld en de Ewoks feest kunnen vieren. Speel je aan de zijde van stormtroopers dan heb je niet alleen wapens, maar ook een zaklamp om de duisternis te verbannen, en je moeten de hinderlaag van de Ewoks afweren tot het evacuatieteam arriveert.

Als onderdeel van de release van deze maand keren Kristallen ook terug naar Star Wars Battlefront II, als een van de manieren om Appearances te ontgrendelen, waaronder Endor Leia en Endor Han. Echt geld kan uitsluitend gebruikt worden om Kristallen te kopen die alleen ingewisseld kunnen worden voor Appearances. Dus alleen uiterlijke veranderingen en niet meer de pay-to-win zoals bij release. Credits worden verdiend door de game te spelen en kunnen ook worden ingewisseld tegen Appearances. Deze update bevat meer dan 50 extra Appearances om je eenheden mee aan te passen.

FOK! Wat een weer. Code geel: mist

In het zuiden en midden van het land komen enkele mistbanken voor. In de loop van de ochtend lossen de mistbanken weer op. In het noorden is het bewolkt met in het uiterste noordoosten soms lichte regen. Elders breekt de zon door, maar ontstaan in de middag ook stapelwolken. In het zuidwestelijk kustgebied drijft soms mist van zee binnen. Aan het einde van de middag of in de avond kunnen er in het (uiterste) zuiden enkele buien tot ontwikkeling komen. Onweer is daarbij niet uitgesloten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C op de Waddeneilanden tot lokaal 19°C in het zuidoosten. De wind is westelijk en zwak tot matig. In de avond draait de wind naar noordoost tot oost.

Komende nacht trekt de zone met buien of (buiige) regen naar het noorden. Daarachter wordt het droog en klaart het op. Lokaal kan er mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noorden tot 11°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoost.

Zondagmorgen verlaat de neerslag het noorden en lost eventuele mist snel op. Er is van tijd tot tijd zon. Wel ontstaan er stapelwolken, die in de middag lokaal kunnen uitgroeien tot een regenbui. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C op de Wadden tot 20°C in het zuidoosten. De wind draait geleidelijk naar zuid tot zuidwest, aan de westkust naar west en wordt zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Bondage bekeek een bij op een bloem (Foto: Bondage)
Bondage bekeek een bij op een bloem (Foto: Bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Shenmue 1 en 2 komen naar PS4, Xbox One en pc

Vele mensen gingen in feestmodus toen Shenmue 3 werd aangekondigd. Voor de mensen die geen idee hebben waarom dat gebeurde is er nu Shenmue I & II aangekondigd door Sega tijdens hun Segafest in Tokio.

De originele games kwamen uit op de Dreamcast in respectievelijk 2000 en 2001. Shenmue is een openwereld actie game waarin jujitsu, onderzoeken, RPG-elementen en minigames gecombineerd worden. Het was een van de eerste games met een open wereld, waarin het weer, maar ook dag en nacht veranderde. Ook winkeltijden en NPC's hadden hun eigen schema's getriggerd door de veranderde tijd.

Het verhaal van SHenmue speelt zich af in 1986. Tiener Ryo Hazuki beoefent jujitsu en begeeft zich naar de dojo van zijn vader Iwao Hazuki. Daar aangekomen ziet hij dat zijn vader vermoord wordt door een Chinese man, Lan Di genaamd. Lan Di steelt een mysterieus artefact dat vooral in deel 2 een rol gaat spelen. In het eerste deel gaat het vooral om wraak op de moordenaar.

Shenmue I & II komt dit jaar uit uit op PlayStation 4, Xbox One, en pc via Steam.

Mattis: we hebben Assad een boodschap gegeven

,,Gezamenlijk hebben we een duidelijke boodschap afgegeven aan Assad en zijn moordlustige luitenants, dat ze niet nog een aanval met chemische wapens moeten uitvoeren waarvoor ze verantwoordelijk worden gehouden", zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis in een toelichting op de Amerikaanse, Franse en Britse luchtaanvallen op Syrië.

,,De Verenigde Staten hebben een groot nationaal belang in het tegengaan van een verslechterende humanitaire catastrofe in Syrië en in het bijzonder in het ontmoedigen van het gebruik en de verspreiding van chemische wapens", zei Mattis.

Hij refereerde eraan dat de VS in april vorig jaar, als represaille voor het gebruik van chemische wapens tegen burgers door het Syrische leger, de luchtmachtbasis aanvielen waarvandaan de vliegtuigen vertrokken waren. ,,Klaarblijkelijk snapte het Assad-regime vorig jaar de boodschap niet", zei Mattis. ,,Deze keer hebben onze bondgenoten en wij harder toegeslagen."

Doelend op Rusland en Iran zei de defensieminister de komende dagen een ,,significante desinformatiecampagne" te verwachten van de landen die zich achter het Syrische regime hebben geschaard.

Mattis: we hebben Assad een boodschap gegeven
Mattis: we hebben Assad een boodschap gegeven (Foto: ANP)

Syrië: 13 kruisraketten neergehaald

De Syrische luchtverdediging heeft in de omgeving van Damascus 13 kruisraketten neergeschoten, zo meldt de Syrische staatstelevisie. De raketten zouden zijn neergehaald in de buurt van de plaats Al-Kiswah, iets ten zuiden van de Syrische hoofdstad.

De Amerikaanse generaal Dunford zei dat een van de doelen die is aangevallen een onderzoekscentrum was in de buurt van Damascus. Hij bevestigde dat de Syrische luchtverdediging afweerraketten heeft afgevuurd. Volgens Dunford was dit de enige reactie op de aanvallen.

Syrië: 13 kruisraketten neergehaald
Syrië: 13 kruisraketten neergehaald (Foto: ANP)

Rusland: aanval krijgt gevolgen

De aanvallen van drie Westerse landen op doelen in Syrië "kunnen niet zonder gevolgen blijven." Die waarschuwing heeft de Russische ambassadeur in de VS Anatoli Antonov gegeven.

In een verklaring stelde de ambassadeur de beledigingen aan het adres van de Russische president Poetin "onacceptabel en ontoelaatbaar" te vinden. Hij zei dat de VS niet het recht hebben andere landen de schuld te geven van de toestand in Syrië. De Amerikaanse president Trump beschuldigde de Russen er eerder van partner te zijn van "een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet".

Rusland: aanval krijgt gevolgen
Rusland: aanval krijgt gevolgen (Foto: ANP)

Ferrari dominant in VT3, motorproblemen Ricciardo

Sebastien Vettel heeft de snelste tijd laten noteren in de derde vrije training voor de Grand Prix van China. Met een 1:33.018 bleef hij zijn teamgenoot met een halve seconde voor. Valteri Bottas noteerde de derde tijd op zeven tienden achterstand, voor Max Verstappen en Lewis Hamilton.

Problemen waren er voor Daniel Ricciardo; de Australiër viel halverwege de training stil met wat vermoedelijk een turboprobleem is. Of dit ook echt de oorzaak is, moet nog blijken. Volgens teambaas Christian Horner is de kans groot dat Ricciardo wel gewoon kan kwalificeren.

Uitslag derde vrije training GP van China

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   S. Vettel Ferrari 01:33.018 14
2.   K. Räikkönen Ferrari 01:33.469 21
3.   V. Bottas Mercedes 01:33.761 16
4.   M. Verstappen Red Bull 01:33.969 14
5.   L. Hamilton Mercedes 01:34.057 14
6.   K. Magnussen Haas 01:34.329 25
7.   S. Pérez Force India 01:34.445 14
8.   E. Ocon Force India 01:34.456 16
9.   C. Sainz Jr. Renault 01:34.582 20
10.   S. Sirotkin Williams 01:34.741 13
11.   N. Hulkenberg Renault 01:34.841 16
12.   F. Alonso McLaren 01:34.851 13
13.   S. Vandoorne McLaren 01:34.977 16
14.   B. Hartley Toro Rosso 01:34.991 20
15.   D. Ricciardo Red Bull 01:35.061 4
16.   P. Gasly Toro Rosso 01:35.079 16
17.   L. Stroll Williams 01:35.375 16
18.   C. Leclerc Sauber 01:35.497 14
19.   M. Ericsson Sauber 01:35.679 13
20.   R. Grosjean Haas 01:35.756 6

Trump geeft opdracht tot aanval op Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven tot precisieaanvallen op doelen in Syrië. De aanvallen zullen onder meer gericht zijn tegen faciliteiten waar chemische wapens worden bewaard. Ook Frankrijk en Engeland nemen deel aan de militaire campagne.

In een toespraak op de Amerikaanse televisie zei Trump dat het doel van de aanvallen is om "een sterke afschrikking te creëren tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens."

De eerste aanvallen worden uitgevoerd met kruisraketten. In de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus worden explosies gehoord. Of deze met de Amerikaanse aanval te maken hebben is niet bekend.

Trump besloot tot de aanval naar aanleiding van de vermeende gifgasaanval op de Syrische stad Douma afgelopen weekeinde waardoor tientallen mensen de dood zouden hebben gevonden.

In zijn toespraak haalde Trump ook fel uit naar Iran en Irak, die het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunen. "Aan Iran en Rusland: ik vraag wat voor land geassocieerd wil worden met massamoord." De Russische regering heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse aanvallen.

Naar verwachting om 04.00 uur Nederlandse tijd geeft het Amerikaanse ministerie van Defensie een persconferentie.

Update 4:38 uur:
Naar aanleiding van de persconferentie werd duidelijk dat het om een kortdurende maar intensieve operatie ging. Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat die operatie al afgelopen is en dat alle doelen zijn geraakt.

Trump geeft opdracht tot aanval op Syrië
Trump geeft opdracht tot aanval op Syrië (Foto: ANP)

Aardbeving in Groningen op 2,8 schaal van richter

Vlak voor zaterdagnacht deed zich een aardbeving voor in 't Zandt. Volgens het KNMI zou de aardbeving een sterkte hebben van 2,8 op schaal van richter. Er zouden onder meer meldingen komen van Loppersum, Westeremden, 't Zandt en Uithuizermeeden.

RTV Noord meldt dat er net na 23:30 reacties binnenkwamen bij de redactie met de meldingen over de aarbeving.


Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.