Blu-ray: American Made

2017 was geen topjaar voor Tom Cruise. Zonder een echte hit op zak sloot hij het jaar af. Sterker nog, The Mummy was misschien wel één van de grootste flops (zowel op kwaliteit als financieel vlak) van het jaar. American Made was een iets kleinere film die wat stilletjes in de bioscopen verscheen en geen hoge ogen gooide, maar misschien toch wel erg leuk kan zijn.

Laten we wel wezen: de film lijkt mee te willen liften op de recente successen van Wolf of Wall Street en de Netflix-serie Narcos. Waarom? Net als in Wolf gaat het hier om een Jan Modaal die een kans krijgt aangeboden en die dit onder enigszins dubieuze omstandigheden om weet te zetten in een bizar groot succes. Ook de flitsende snelheid van de film, de vertelstem, de stylistische illustraties en de humor zijn rechtstreeks overgenomen uit de eerder genoemde moderne klassieker. Maar men moet ook gedacht hebben dat dit te relateren moet zijn aan drugs en Pablo Escobar, want ja, Escobar is trending in deze tijd. Voeg beide samen en je krijgt deze film.

American Made overleg

Een verhaal over een piloot die zijn baan uitzichtloos vindt en vervolgens door de CIA wordt gecharterd om in het geheim te spioneren in Midden-Amerika, het gebied van de politieke onrust maar ook het grote geld. Vervolgens wordt Barry Seal gecharterd door de drugslords om cocaïne te smokkelen. Vervolgens wordt Barry opnieuw gecharterd door de CIA om mensen te smokkelen. Dit escaleert gedurende de film en wordt steeds gekker, tot je je afvraagt of deze film feit of fictie is. Duidelijk is dat de film is geïnspireerd op ware gebeurtenissen, maar hoeveel er van waar is wordt nergens duidelijk omdat dit nooit officieel bevestigd is. Het levert een fantasierijke film op met veel gebeurtenissen die eigenlijk te gek zijn om waar te zijn maar mogelijk ook te gek zijn om verzonnen te worden. Wie weet ...

Gelukkig zijn daar de bonus features op deze blu-ray disc die wat meer duidelijkheid geven. Er is een interview opgenomen met de zoon van de echte Barry Seal die iets meer duidelijkheid schept over wat voor persoon Barry nu echt was. Verder zijn Tom Cruise en regisseur Doug Liman erg openhartig over het maken van deze film en vertellen ze in geuren en kleuren wat er bij het maken van deze film kwam kijken. Hoewel men elkaar grotendeels ophemelt, krijg je ook wat écht interessante anekdotes van beide heren te horen. Zo blijkt dat ze bij elkaar in huis hebben gewoond wat ook direct de set van de film was en tot veel enthousiasme leidde. Dat er (mogelijk hierdoor) ook een dodelijk ongeluk tijdens de opnames heeft plaatsgevonden wordt nergens benoemd. Doordat er veel korte featurettes zijn worden ze op een gegeven moment wel repeterend. Gelukkig zijn daar ook de deleted scenes, met een aantal leuke zoals de 'Phone wars' scène. De audio bij de film wordt geleverd door een DTS-track die niet echt uitblinkt maar de film voldoende ondersteunt.

American Made Tom Cruise

De film is prima maar nergens verrassend of vernieuwend. Belangrijkste is dat de film zeker entertaint en een nieuwe kijk op een turbulente tijd geeft. De blu-ray is prima voorzien van een goede soundtrack en een half uurtje aan extra's waardoor je hiermee lekker een avondje onderuit op de bank kan gaan.