FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 januari 2018

Medaillewinnaar WK gewichtheffen en Spelen weer betrapt op doping

Je verwacht het totaal niet, maar het is toch echt zo: één van de beste gewichtheffers in de wereld is betrapt op het gebruik van doping. Het gaat om de Litouwer Aurimas Didzbalis, zo heeft de internationale gewichthefbond IWF bekendgemaakt.

De IWF is druk bezig met het testen van vele stalen die eind vorig jaar tijdens het WK in het Amerikaanse Anaheim afgenomen zijn. Daar zijn de eerste positieve gevallen van naar voren gekomen en Didzbalis is de grootste naam. De Litouwer is gepakt op het gebruik van SARM S-22, een spierversterkend middel.

In de klasse tot 94kg pakte Didzbalis in Anaheim zilver, nadat hij in 2016 in Rio al olympisch brons veroverde. Veel Litouwse fans zijn echter niet ongelukkig met het nieuws over zijn positieve plasje: hij werd al eens eerder betrapt op doping en men is hem liever kwijt dan rijk, maar zijn vader is de baas van de Litouwse gewichthefbond, waardoor hem altijd een hand boven het hoofd werd gehouden in eigen land.

De IWF maakte ook bekend dat de Albanese Romela Begaj betrapt is op doping, iets wat vorige week al door Albanese media gemeld werd - met inmiddels als resultaat dat Albanië het EK van maart niet meer kan organiseren, de hele gewichthefbond heeft er immers de brui aan gegeven.

Begaj en Didzbalis zullen al bekend zijn met de procedures rondom een dopingstraf, voor de andere twee betrapten geldt dat nog niet. Europees kampioen Dumitru Captari uit Roemenië bleek ook positief op het WK, waar hij nog faalde ook door bij het stoten geen gewicht boven zijn hoofd te krijgen. Dimitris Minasidis uit Cyprus is eveneens de klos.

Marokko officieel kandidaat WK voetbal 2026

Marokko heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal van 2026. Het Afrikaanse land zal het op moeten nemen tegen de Noord-Amerikaanse combinatie van Mexico, Canada en de VS.

Nooit eerder organiseerde Marokko het WK, alleen Zuid-Afrika (2010) deed dat op het Afrikaanse continent. Marokko is wel een van de landen die komende zomer in Rusland om de wereldtitel strijden. 

De organisatie wil de FIFA verleiden met allerlei mooie beloften: zo moet het een compact en vooral ook 'open en welkom' WK worden, 'in het hart van de wereld'. "Het WK wordt dan gehouden in een land waar gastvrijheid centraal staat en iedereen geaccepteerd wordt", zo beweerde men tijdens de persconferentie waar de plannen aangekondigd werden.

"Het WK in MArokko zou voor commercieel succes zorgen. Als we die eer krijgen geloven wij dat de winnaars de jonge mensen van ons land, Afrika en de wereld zullen zijn", klinkt het ietwat zweverig. Over speelsteden werd nog niet gesproken, maar die tijd begint te dringen: op 13 juni wordt het WK vergeven. In 1994, 1998, 2006 en 2010 deden de Marokkanen ook al een poging om het WK binnen te halen.

Schuurs en Rojer onderuit op Australian Open, topduo's sneuvelen

Op de Australian Open zijn Demi Schuurs en Jean-Julien Rojer in de achtste finales van het gemengd dubbelspel uitgeschakeld. Het Nederlandse duo verloor kansloos van de Canadese Gabriela Dabrowski en de Kroaat Mate Pavic: 1-6, 3-6.

In het mannendubbelspel viel het doek in de kwartfinales voor Lukasz Kubot en Marcelo Melo, als eerste geplaatst. Het Pools/Braziliaanse duo ging na een spannende wedstrijd onderuit tegen Ben McLachlan en Jan-Lennard Struff uit Japan en Duitsland.

De gebroeders Bob en Mike Bryan, als zesde geplaatst, haalden voor het eerst sinds Wimbledon 2012 weer eens de halve finales op een Grand Slam. De Amerikanen waren met 6-1, 6-4 te sterk voor Marcin Matkowski (Polen) en Aisam-ul-Haq Qureshi (Pakistan).

In het damesdubbel gingen de nummers één van de plaatsing eveneens onderuit. Latisha Chan uit Taiwan en de Tsjechische Andrea Hlavackova verloren met 6-4, 0-6, 7-6 (6) van de Hongaarse Timea Babos en Kristina Mladenovic uit Frankrijk.

Dat duo speelt in de halve finales opnieuw tegen een Taiwanese: Hsieh Su-wei sloeg zich aan de zijde van haar Chinese vriendin Peng Shuai overtuigend langs het Tsjechische topduo Barbora Strycova/Lucie Safarova: 6-1, 6-4.

De andere halve finale gaat tussen Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu (Roemenië) en Ekaterina Makarova/Elena Vesnina (Rusland). De Roemeense dames wonnen met 4-6, 6-2, 6-0 van Jennifer Brady en Vania King uit de VS, de als tweede geplaatste Russinnen waren Dabrowski en de Chinese Xu Yifan met 0-6, 6-1, 7-6 (2) de baas.

Hirscher wint in Schladming, publiek gooit sneeuwballen naar rivaal

Skiër Marcel Hirscher heeft voor eigen publiek de avondslalom in Schladming gewonnen. Op de compleet afgeladen Planai-piste was de Oostenrijker zijn rivaal Henrik Kristoffersen de baas, maar die was na afloop flink boos.

Na run één had Hirscher een voorsprong van 0,20 seconden op Kristoffersen en gelijk was duidelijk dat het weer eens tussen de twee kemphanen ging. De Noor ging rap naar beneden in run twee, maar werd vanuit het publiek bekogeld met sneeuwballen en daar was hij gelijk na de finish woest over. Hirscher dook vervolgens 0,39 seconden onder zijn tijd door en verwees Kristoffersen zo naar plek twee.

De derde plaats was voor de Zwitser Daniel Yule, die van de zesde plaats naar voren kwam. Het gat met het leidende duo was wel groot: Yule moest 2,13 seconden toegeven, 0,05 seconden minder dan de Zweed André Myhrer. De zege van Hirscher was overigens een bijzondere: het was de 500e World Cup-overwinning voor een Oostenrijkse man.

'Madsen mishandelde journaliste voor moord'

De Deense uitvinder Peter Madsen heeft journalist Kim Wall mishandeld en gemarteld voordat hij haar vermoordde. Dat blijkt uit de volledige aanklacht die dinsdag werd gepubliceerd. Vorige week zei de aanklager al dat de moord aan boord van Madsens onderzeeboot was gepland en voorbereid.

Volgens de aanklacht nam Madsen daarom verschillende gereedschappen mee aan boord van de onderzeeër, waaronder een zaag, een mes en een puntige schroevendraaier. Hij bond het hoofd, armen en benen van de dertigjarige journaliste vast, sloeg haar, stak op haar in en bracht haar vervolgens om het leven, zeggen de onderzoekers. Ook zou sprake zijn geweest van seksueel misbruik.

Madsen nam de journaliste in augustus vorig jaar mee in het circa 17 meter lange vaartuig. De autoriteiten vonden haar lichaamsdelen later terug in het water. Haar lichaam was in stukken gezaagd.

De uitvinder zelf ontkent de moord en stelt dat de dood van Wall aan boord van de onderzeeër een ongeluk was. De aanklager eist levenslange gevangenisstraf tegen Madsen. Het proces begint op 8 maart in Kopenhagen.

'Madsen mishandelde journaliste voor moord'
'Madsen mishandelde journaliste voor moord' (Foto: ANP)

Minister VS ondervraagd over inmengen Rusland

De minister van Justitie van de Verenigde Staten, Jeff Sessions, is ondervraagd door de speciale aanklager Robert Mueller. Hij onderzoekt de mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Het is de eerste keer dat iemand uit de ministersploeg van president Trump in het kader van dit onderzoek is ondervraagd.

De ondervraging van enkele uren heeft vorige week achter gesloten deuren plaatsgevonden, meldt The New York Times dinsdag. Het is nog onbekend wat er precies is gezegd.

Robert Mueller, oud-directeur van de FBI, is in mei vorig jaar aangesteld om het onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland te leiden. Ook onderzoekt hij of president Trump de rechtsgang zou hebben belemmerd sinds zijn aanstelling.

Eerder werd het onderzoek door Sessions geleid, maar door zijn betrokkenheid bij de campagne van Trump heeft hij dit uit handen gegeven.

Minister VS ondervraagd over inmengen Rusland
Minister VS ondervraagd over inmengen Rusland (Foto: ANP)

Noord-Korea maakt VS verwijten over OS

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd de Olympische Spelen als excuus te gebruiken voor nog meer militaire aanwezigheid in de regio. Maar Noord-Korea heeft "een machtig en betrouwbare afweer" tegen de Amerikanen. Dit zei de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties in Genève, Han Tae-song, tijdens ontwapeningsoverleg in de Zwitserse stad.

Volgens Han brengt Washington meer militair materiaal naar Korea en doet net alsof dat voor de veiligheid van de Olympische Spelen is. De diplomaat noemde het dinsdag "een gevaarlijke daad om een natte deken te gooien over de huidige positieve sfeer die de inter-Koreaanse relaties kenmerken".

Komende maand zijn de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het stalinistische Noord-Korea heeft er recent mee ingestemd ook naar de Spelen te komen. De Korea's lopen samen bij de opening en een aantal Noord-Koreaanse ijshockeysters zijn opgenomen in het Zuid-Koreaanse team, dat op de Spelen als 'Korea' in actie zal komen.

Noord-Korea maakt VS verwijten over OS
Noord-Korea maakt VS verwijten over OS (Foto: ANP)

Veel vaker groen licht voor fiets in Rotterdam

Fietsers krijgen nog ruimer baan in de stad Rotterdam. De gemeente breidt het aantal zogenoemde intelligente verkeerslichten voor fietsers fors uit. Zo krijgen nog meer verkeerslichten regensensoren zodat fietsers tijdens een bui sneller groen licht krijgen. Ook krijgen meer verkeerslichten sensoren die meten of er een grote groep fietsers staat te wachten. Het licht springt dan sneller op groen.

Ook komt op de drukke verkeersader de Schieweg een zogeheten groene golf voor fietsers en wordt het aantal 'groenvoorspellers' vergroot. Fietsers krijgen van die 'voorspeller' een signaal als het licht bijna op rood springt. Ook werkt de gemeente aan een app waarmee fietsers sneller groen krijgen bij een bepaald verkeerslicht. De maatregelen maken deel uit van het Rotterdamse plan Fietsen heeft voorrang waarmee Rotterdam de ideale fietsstad wil worden. De afgelopen twee jaar is al geëxperimenteerd met deze groenlichtvoorzieningen.

Rotterdam pakt ook het tekort aan stallingsplekken aan. In meer straten worden houten vlonders neergezet op parkeerplekken waar normaal gesproken auto's kunnen staan. Op die vlonders kunnen mensen dan hun fiets kwijt. Daarnaast komen extra plekken in de ondergrondse fietsenstalling bij Rotterdam CS.

Veel vaker groen licht voor fiets in Rotterdam
Veel vaker groen licht voor fiets in Rotterdam (Foto: ANP)

Macron in april op staatsbezoek bij Trump

De Amerikaanse president Donald Trump ontvangt eind april zijn Franse collega Emmanuel Macron in het Witte Huis. Dat wordt het eerste officiële staatsbezoek sinds Trump daar een jaar geleden zijn intrek nam.

Een regeringsfunctionaris vertelde dinsdag in Washington dat de president en zijn vrouw Melania hun gasten een staatsdiner zullen aanbieden. Dat deden ze nog niet eerder. Trump en Macron hebben een goede verstandhouding met elkaar.

Macron in april op staatsbezoek bij Trump
Macron in april op staatsbezoek bij Trump (Foto: ANP)

PSG legt transfervrije Diarra vast

Paris Saint-Germain heeft zich versterkt met Lassana Diarra. De middenvelder was transfervrij en heeft een contract getekend voor anderhalf seizoen.

De 32-jarige middenvelder zat zonder club nadat zijn contract bij Al-Jazira eind december afliep. De 34-voudig Frans international kan woensdag tegen Guingamp in de Coupe de France zijn debuut maken.

Diarra werd geboren in Parijs, maar speelde nooit voor PSG. Op jonge leeftijd sloot hij zich aan bij Le Havre en die club verkocht hem in 2005 aan Chelsea. Na twee seizoenen nam Arsenal de middenvelder over, maar zijn verblijf bij the Gunners was van korte duur omdat een half jaar later Portsmouth zijn nieuwe club werd.

Weer een jaar later legde Real Madrid twintig miljoen euro neer voor Diarra en in drie seizoenen in Spanje kwam hij tot 116 wedstrijden. Vervolgens speelde de Fransman nog voor Anzhi Makhachkala, Lokomotiv Moskou, Olympique Marseille en meest recent Al-Jazira.

"Ik ben erg blij dat ik getekend heb voor de club uit mijn thuisstad", vertelt Diarra op de officiële clubwebsite van PSG. "PSG vertegenwoordigt veel voor mij en, met de internationale dimensie die de club de laatste seizoenen heeft gekregen, is het de droom van elke speler om hier te spelen."

"Ik heb het geluk om deze droom waar te maken, om te weten hoe het voelt om te spelen in het Parc des Princes en het Rouge et Bleu te dragen. Ik ben van plan om alles te laten zien wat ik in me heb, al mijn ervaring mee te nemen en mij verlangen om te spelen te tonen, om te bewijzen dat de club de juiste keuze heeft gemaakt om het vertrouwen in mij uit te spreken."

Robinho tekent bij Sivasspor

Robinho heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een contract voor anderhalf jaar bij Sivasspor, meldt de club. De Braziliaan was transfervrij.

De aanvaller won, voordat hij zijn keuze maakte om bij de nummer acht van de Süper Lig te gaan voetballen, informatie in bij landgenoten Roberto Carlos en Cicinho. "Het is een mooie club en de fans zijn geweldig", vertelt Robinho op de officiële clubwebsite. "Veel Braziliaanse voetballers hebben al in deze competitie gespeeld en nu dus ook Robinho."

Robinho was sinds 1 januari transfervrij nadat zijn contract bij Atlético Mineiro afliep. In dienst van de Brazilianen kwam hij tot 68 wedstrijden, waarin hij 21 keer het net vond en elf assists gaf. De 99-voudig Braziliaans international begon zijn loopbaan bij Santos en stapte in de zomer van 2005 voor 24 miljoen euro over naar Real Madrid. In 2008 maakte Manchester City van hem de duurste Britse aankoop tot dan toe door hem voor 43 miljoen euro vast te leggen. Vervolgens kwam hij nog in actie voor AC Milan, Santos, Guangzhou Evergrande en tot slot Atlético Mineiro.

In november werd hij bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar vanwege een groepsverkrachting. In 2013 vergreep Robinho zich in een nachtclub in Milaan, samen met vijf andere mannen, aan een 22-jarige vrouw uit Albanië. De beroepszaak dient nog en als er een definitieve uitspraak ligt zal Italië een verzoek doen tot uitlevering.

"Leon houdt van dit team en hij heeft zijn teamgenoten nodig"

Bayer Leverkusen hoopt Leon Bailey uit de handen van verschillende topclubs de houden. De Jamaicaan is dit seizoen een revelatie in de Bundesliga.

De twintigjarige aanvaller stapte vorig jaar januari voor dertienenhalf miljoen euro voor van KRC Genk naar Bayer Leverkusen, dat onder andere Ajax daarmee aftroefde, en Bailey tekende een contract tot de zomer van 2022. In negentien wedstrijden was de linkspoot dit seizoen goed voor negen doelpunten en vijf assist en hij heeft de aandacht getrokken van Arsenal en Manchester United.

"Leon houdt van dit team en hij heeft zijn teamgenoten nodig. Hij geeft het terug en dat maakt hem des te waardevoller voor ons", vertelt technisch directeur Rudi Völler in gesprek met Bild. "We zouden slecht werk leveren als andere clubs niet geïnteresseerd waren in onze spelers. Bij Leverkusen heeft hij de mogelijkheid om te spelen in een team waar het mogelijk is om zulke doelpunten als tegen Hoffenheim te maken."

Völler is tevreden met de groei die Bailey in een jaar tijd bij de club heeft doorgemaakt. "We zijn blij met zijn ontwikkeling. We moeten hem vorig jaar in de winter vastleggen vanwege de dreiging hem te verliezen aan een concurrent. We hadden toen een moeilijke situatie, waar we waren overtuigd door hem en waren niet bang voor het risico."

Apple HomePod vanaf 9 februari in de winkel

Apple zet zijn nieuwe draadloze speaker, de HomePad, 9 februari op de markt. De techgigant presenteerde het nieuwe product op zijn officiële website. De HomePod ligt aanvankelijk alleen in de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië in de winkel. Het is nog niet bekend wanneer de speaker ook in Nederland verkrijgbaar is.

De HomePod is zo ontwikkeld dat je alleen je stem nodig hebt om de speaker te bedienen. De digitale assistent Siri is in het apparaat geïntegreerd. Siri verstaat wat je zegt en zet het om in opdrachten die worden uitgevoerd door de HomePod. Naast het afspelen van muziek is het ook op deze manier mogelijk om een bericht te versturen, het nieuws te checken of een podcast af te spelen.

Het nieuwe apparaat brengt ook nieuwe technieken met zich mee. Zo beschikt de HomePod over zogeheten automatic spatial awareness. Dat houdt in dat de speaker voelt waar hij staat in de ruimte en het zenden van geluidssignalen daarop aanpast. Staat de HomePod bijvoorbeeld dicht bij een muur, dan zorgt de speaker er voor dat het geluid via de muur terug de ruimte in wordt gekaatst.

Daarnaast is Siri verbeterd. De slimme spraakassistent is nog wat slimmer geworden, waardoor je alleen nog maar "Hey Siri"hoeft te zeggen en de HomePod speelt jouw favoriete muziek af. De assistent weet op basis van eerder afgespeelde muziek precies waar je wel en niet van houdt.

Apple HomePod vanaf 9 februari in de winkel
Apple HomePod vanaf 9 februari in de winkel (Foto: BuzzT)

Barcelona neemt afscheid van Mascherano

Javier Mascherano vertrekt naar zevenenhalf jaar bij Barcelona, zo heeft de club dinsdagmiddag bekend gemaakt.

De Catalanen maken geen melding van waar de Argentijnse verdediger zijn carrière gaat vervolgen, maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid Hebei China Fortune worden, dat tien miljoen euro betaalt voor Mascherano. Woensdag werd er om 11.00 uur een ceremonie georganiseerd waarbij voorzitter Josep Maria Bartomeu en de selectie afscheid neemt van de 33-jarige Argentijns international.

Mascherano stapte in de zomer van 2010 voor twintig miljoen euro over van Liverpool naar Barcelona, waar hij vervolgens direct een basisspeler werd. Bij Spaanse grootmacht werd de Argentijn omgeschoold van verdedigende middenvelder tot centrale verdediger.

Dit seizoen raakte Mascherano zijn basisplaats kwijt en bleef zijn inbreng onder Ernesto Valverde tot dusver beperkt tot twaalf wedstrijden. De 141-voudig won in Catalaanse dienst veertien prijzen, waaronder viermaal LaLiga en twee keer de Champions League. In totaal kwam Mascherano tot 334 wedstrijden voor de club, waarin hij één keer het net vond en hij is na Lionel Messi, Phillip Cocu en Dani Alves de buitenlander met de meeste wedstrijden voor Barcelona.

Geen tatoeage voor Toon Gerbrands

Het had niet veel gescheeld of Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, had nu met een tatoeage rondgelopen. En dat allemaal door de transfer van Jürgen Locadia. In 2015 had de aanvaller namelijk een vertrekwens, omdat het niet zo lekker liep als hij zou willen. Als PSV deze zou inwilligen, dan kreeg Gerbrands een tattoo cadeau.

"Toen Jürgen Locadia zich niet zo prettig voelde bij ons, vroeg hij aan mij: is dat niks voor jou? Als ik weg mag, betaal ik voor jou een tattoo. Gelukkig presteert Locadia nu uitstekend bij PSV. En hoef ik geen tattoo te dragen", liet Gerbrands destijds in De Volkskrant weten.

Zoals bekend is Locadia inmiddels naar Brighton & Hove Albion vertrokken, waarna twitteraar Ruben Coolen de preses van PSV nog eens fijntjes aan de belofte herinnerde.

En laat Gerbrands de tatoeage ook nog niet vergeten zijn, maar de Fries denkt er niet aan om hem alsnog te laten zetten.

Wozniacki diep in de nacht naar halve finales Australian Open

Tennisster Caroline Wozniacki staat voor de tweede keer in haar carrière in de halve finales van de Australian Open. De Deense nummer twee van de wereld was de Spaanse Carla Suarez Navarro dinsdag de baas in Melbourne.

De eerste set van Suarez Navarro leek helemaal nergens naar, maar in set twee begon ze plotseling prima partij te bieden. Wozniacki speelde lang niet meer zo gedecideerd als in het begin, liet een matchpoint liggen en vergooide de tiebreak. 

In de beslissende derde set was het echter toch gedaan met de Spaanse, die al snel gebroken werd. Wozniacki begon weer agressief te spelen, brak nog een keer en maakte het om een uurtje of twee 's nachts lokale tijd af: 6-0, 6-7 (3), 6-2.

In de halve finales speelt Wozniacki tegen de Belgische Elise Mertens, die Elina Svitolina (4) wistte verrassen.

Giri aan kop in het Tata Steel-schaaktoernooi

Anish Giri heeft bij het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee de leiding gepakt. De Nederlandse grootmeester behaalde zijn vierde overwinning van het toernooi.

Dinsdag versloeg Giri in de negende ronde de Rus Maxim Matlakov. De concurenten van de Nederlander voor de leidende positie Magnus Carlsen en Sjachriar Mamedjarov speelden beide remise tegen respectievelijk Viswanathan Anand en Vladimir Kramnik.

Woensdag is de tiende speelronde in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tussenstand (na 9 van 13 ronden)
1. Anish Giri (NED) 6.5 punten
2. Magnus Carlsen (NOR) 6.0
3. Sjachriar Mamedjarov (RUS) 6.0
4. Vladimir Kramnik (RUS) 5.5
5. Wesley So (USA) 5.5

De Boer: "Er komen genoeg jonge toptalenten aan"

Ronald de Boer ziet dat er voldoende talent rondloopt in de Eredivisie en stelt dat er ook spelers met persoonlijkheden zijn.

Het Nederlands elftal ontbreekt komende zomer op het WK in Rusland, waar hij tijdens het EK in Frankrijk van 2016 ook al verstek moest laten gaan. "We moeten gewoon geduldig zijn er zijn genoeg talenten. Ik weet zeker dat we uiteindelijk met Oranje weer mee gaan doen om de prijzen", vertelt De Boer in gesprek met Metro.

"Er komen genoeg jonge toptalenten aan. Matthijs de Ligt vind ik een geweldenaar. Zo sterk en nog zo jong. Dat wordt een grote. Kluivertje komt er ook aan. Die heeft de bravoure van Patrick. Dat hele onbezorgde: We doen het wel even. Dat vind ik ook mooi om te zien. Die twee zijn nu al persoonlijkheden."

"Verder bij PSV ben ik onder de indruk van Marco van Ginkel. Een heel goede speler, al zit hij nu niet in een goede fase." De oud-international komt tot slot met nog een opmerkelijke naam. "Ik vind Wout Weghorst een zeer sterke persoonlijkheid. Een type met passie en een winnaarsmentaliteit. Hoe hij voor de camera staat, daar kijk ik graag naar. Hij is misschien geen spectaculaire speler, maar hij brengt altijd iets te weeg. Dat is belangrijk."

Skeletonlegende Dukurs kondigt afscheid aan

Skeletonner Martins Dukurs heeft het einde van zijn illustere loopbaan aangekondigd. De 33-jarige Let domineerde de sport vele jaren, maar houdt het na de Olympische Spelen in Pyeongchang van komende maand voor gezien. 

In het seizoen 2004/05 kwam Dukurs de World Cup binnen, twee jaar later haalde hij zijn eerste podiumplek en nog een jaar later zijn eerste zege. Vanaf het olympische seizoen 2009/10 nam hij de sport in een ijzeren greep: in dat jaar won hij het eindklassement in de World Cup voor het eerst, wat hij in de zeven daaropvolgende seizoenen zou herhalen. Dit seizoen werd hij eindelijk geklopt, de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin was hem te snel af.

Vooral van 2010 tot en met 2016 was Dukurs een van de meest dominante atleten in de sportwereld. In zes World Cup-seizoenen vol wedstrijden werd hij een keer achtste, zesde en vijfde, één keer derde en zes keer tweede. De overige 39 wedstrijden won hij allemaal, in totaal doorbrak Dukurs dit seizoen de grens van vijftig overwinningen.

Superman pakte vijf wereldtitels, maar op de Olympische Spelen zegevierde hij nog nooit. In 2010 verloor hij in Vancouver van thuisfavoriet Jon Montgomery, vier jaar later was de Rus Alexander Tretiakov hem in Sochi te snel af - een gouden medaille die Dukurs waarschijnlijk alsnog krijgt door de dopingschorsing van Tretiakov. De kans lijkt zeer groot dat de Let in Pyeongchang wéér tegen een thuisfavoriet het onderspit moet delven, want Yun is de grote topfavoriet op goud.

Overigens kondigde ook oudere broer Tomass aan er na de Spelen mee te stoppen. Hij won in zijn debuutseizoen (2003/04) één World Cup-wedstrijd, in het eigen Sigulda, en moest het daarna doen met in totaal 23 derde en tweede plekken, vaak achter zijn broer. Tomass pakte één keer brons op het WK, in 2015.

'Feyenoord laat oog vallen op transfervrije Vorm'

Feyenoord overweegt Michel Vorm volgend seizoen aan te trekken als nieuwe doelman. Het contract van de doelman bij Tottenham Hotspur loopt af.

Feyenoord nam onlangs afscheid van Kenneth Vermeer. De 32-jarige doelman vertrok op huurbasis naar Club Brugge, dat ook een optie tot koop bedong. Vermeer was ontevreden omdat hij ook tijdens de tweede seizoenshelft reserve zou zijn achter Brad Jones.

Vorm wordt in Rotterdam gezien als de opvolger van Vermeer, meldt Voetbal International. De 34-jarige doelman is momenteel tweede doelman achter Hugo Lloris bij Tottenham Hotspur en kan in de zomer gratis worden overgenomen.

Vorm kwam in Nederland eerder uit voor FC Utrecht en FC Den Bosch. Swansea City nam de vijftienvoudig international in de zomer van 2011 over van Utrecht, waar hij vervolgens drie seizoenen speelde. In drieënhalf jaar bij Tottenham speelde hij in totaal 37 wedstrijden.

Geen kruisbandoperatie voor meerkampster Broersen

Nadine Broersen hoeft niet geopereerd te worden aan de kruisband. Twee maanden geleden scheurde de meerkampster haar achterste kruisband tijdens een val in de training.

In de afgelopen weeken heeft Broersen hard gewerkt aan haar revalidatie. Een MRI-scan heeft uitgewezen dat de kruisband opnieuw aan lijkt te groeien waardoor een operatie niet nodig is.

Het WK indoor begin maart in Birmingham komt sowieso te vroeg en het is ook de vraag of het EK in augustus haalbaar is.

UEFA keurt PSG-transfers Neymar en Mbappé goed

Paris Saint-Germain hoeft niet meer te vrezen voor sancties van de UEFA naar aanleiding van de transfers van Neymar en Kylian Mbappé.

De Europese voetbalbond zette met het oog op de regels rond Financial Fair Play z'n vraagtekens bij beide toptransfers. Paris Saint-Germain nam Neymar afgelopen zomer voor 222 miljoen euro over van Barcelona. Daarna volgde de huurtransfer van Mbappé, die na dit seizoen voor minimaal 145 miljoen euro wordt overgenomen van AS Monaco.

Een delegatie van PSG moest zich eerder dit seizoen melden bij de UEFA in Zwitserland, waar enkele kritische vragen over de transfers werden beantwoord. Vervolgens werd duidelijk dat de Franse topclub nog met een tekort van tachtig miljoen euro zat. Volgens L'Equipe is dat nu iets teruggelopen.

PSG moet alleen voor 30 juni van dit jaar nog voor zeventig miljoen euro aan spelers verkopen, schrijft de Franse krant. De UEFA heeft verder niets strafbaars gevonden met betrekking tot de transfers van Neymar en Mbappé.

NOS verbiedt 'blank', nu mét kamervragen

Getuige dit geluidsfragment. Voortaan bent u als blanke volgens de NOS dus een smerig, slavendrijvend witmens. Dat u het even weet.

Update 18:36

De kamervragen die je wist dat zou komen, van de PVV:

Kamervragen aan de minister voor media, de heer Arie Slob inzake een taalcommissie van de NOS van het lid Bosma (Partij voor de Vrijheid):

1.)
Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘NOS-taalcommissie Blank = verboden woord’, GeenStijl van 23 januari 2018(*)?

2.)
Wat is de taakopdracht van deze Taalcommissie?

3.)
Welke besluiten heeft zij de afgelopen vijf jaar genomen?

4.)
Kunt u de notulen openbaar maken?

5.)
Sinds wanneer bestaat zij en wie heeft deze ingesteld?

6.)
Wie hebben er zitting in deze commissie?

7.)
Wie heeft hen benoemd? Op voorspraak van wie? Op grond van welke expertise?

8.)
Op welke manier is gewaarborgd door deze commissie representatief voor ons gehele volk of zijn het toch weer voornamelijk Sylvana Simons-achtigen die hierin zitting hebben?

9.)
Op grond waarvan meent deze commissie dat het woord ‘blank’ een negatieve connotatie heeft? Is hier enige wetenschappelijk bewijs voor of is er weer sprake van politiek-correct macrameeën?

10.)
Waarom heeft ‘zwart’ geen negatieve connotatie? Graag ook hier weer de wetenschappelijke onderbouwing.

11.)
Deelt u de mening van mijn fractie dat het een kenmerk is van een dictatuur dat het de woordenschat van een volk probeert te beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld wordt beschreven in het boek 1984 van George Orwell?

VS vermoedt dat Assad chemische wapens inzet

De Syrische regering van president Assad gebruikt mogelijk nog steeds chemische wapens bij aanvallen op de rebellenenclave Oost-Ghouta. Die bezorgdheid sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dinsdag uit tijdens een congres in Parijs.

"Alleen gisteren zijn meer dan twintig burgers, vooral kinderen, het slachtoffer geworden van klaarblijkelijk chloorgas. De recente aanvallen doen het angstige vermoeden rijzen dat Bashar al-Assad doorgaat met het gebruik van chemische wapens tegen de eigen bevolking".

Tillerson voegde eraan toe dat wie de aanvallen ook heeft uitgevoerd "Rusland uiteindelijk de verantwoordelijkheid draagt voor de slachtoffers"in deze en andere regio's. De Russen geven de troepen van Assad luchtsteun en sinds hun betrokkenheid bij de oorlog in Syrië worden ook chemische wapens ingezet.

VS vermoedt dat Assad chemische wapens inzet
VS vermoedt dat Assad chemische wapens inzet (Foto: ANP)

Jong Lyons - Maak kennis met de sensationele zes die PSG versloegen

Met een gemiddelde leeftijd van amper 21, kostte het middenveld en de aanval van OL minder dan 10% van de Ligue 1-koploper, zelfs zonder Neymar!

Er stonden 93 minuten op de klok toen invaller Memphis Depay naar binnen trok en zijn rechterschoen achter de bal zette en de bal perfect richting de bovenhoek stuurde.

Parc Olympique Lyonnais explodeerde en zelfs de Nederlander, die het moment markeerde door zijn vingers in zijn oren te steken, kon niet onberoerd blijven door de reactie op zijn winnende doelpunt tegen Paris Saint-Germain.

Maar terwijl het de voormalige Manchester United-aanvaller was die het applaus kreeg en de schijnwerpers op zich gericht kreeg voor zijn winnende treffer, was de basis gelegd door degenen die begonnen waren.

Op 23-jarige leeftijd is Depay nog een jonge man, maar opmerkelijk genoeg wordt hij in deze ploeg van Lyon bijna beschouwd als een veteraan.

Terwijl hij vanaf de bank toekeek bij de aftrap, zag hij een middenveld en een aanvallende eenheid met een gemiddelde leeftijd van amper 21.

Het ging bij de jonge kanonnen van Bruno Genesio niet alleen over jeugdig enthousiasme, maar de manier waarop ze de koploper van de competitie vanaf de aftrap bestreden, wat aantoonde dat een bepaalde eigenschap niet schaars was. Gedurende lange periodes van de wedstrijd versloeg deze opmerkelijke groep spelers hun tegenstanders.

Er waren overal succesverhalen, maar grotendeels op het midden van het veld. Lucas Tousart en Tanguy NDombèlé, met slechtste een gecombineerde leeftijd van 41 jaar, schakelden een eenheid uit die zo dominant was voor de ploeg uit de Franse hoofdstad.

Voor NDombèlé, beschouwd als de volgende Michael Essien, was het een echte volwassenwording. Hij werd aan het begin van het seizoen op huurbasis overgenomen van Amiens en hij had indruk gemaakt voordat hij zijn plek in het elftal kwijtraakte toen de negentienjarige Houssem Aouar zich een weg naar het team baande. Nu maken ze beide zoveel indruk dat Genesio zich genoodzaakt voelde om een plek voor beiden in het elftal in te ruimen.

Nabil Fekir, die na twee minuten spelen een vrije trap schitterend raak schoot, werd uitgeroepen tot Man of the Match, maar de spelmaker zei: "Ik vond dat Ndombèlé het meer verdiende dan ik. Hij heeft dit team zoveel gebracht."

Het is een maatstaf van de jeugdigheid van Lyon's ploeg dat Fekir op 24-jarige leeftijd niet alleen de aanvoerder is, maar een speler waar ze naar op zoek zijn om volwassenheid en een koel hoofd in het team te brengen.

Het is een rol die hij op een meer indrukwekkende manier heeft omard dan iemand had kunnen voorspellen aan het begin van het seizoen. Na het vertrek van Alexandre Lacazette in de zomer waren er twijfels over de vraag of deze ploeg in staat was om zich zo snel te ontwikkelen tot een uitdager voor de top drie.

Net zoals al zo vaak het geval was, is een combinatie van de jeugdopleiding van Lyon en sluw werk op de transfermarkt dat overtuigd heeft.

Mariano Díaz, voor acht miljoen euro overgenomen van Real Madrid en de maker van al dertien competitiedoelpunten, is een koopje gebleken, terwijl Maxwel Cornet en Lucas Tousart elders professioneel debuteerden voordat ze in Lyon werden gepolijst.

De aanval van PSG op zondag, zelfs zonder Neymar, was meer waard van tweehonderd miljoen euro, terwijl Lyon's hele startende middenveld en aanval hen minder kostte dan twintig miljoen euro aan transfersommen.

De ploeg van voorzitter Jean-Michel Aulas heeft aangetoond dat het nog steeds mogelijk is om te concurreren met PSG als het grondwerk goed is neergezet en een wedstrijdplan perfect is uitgevoerd. Nu is hun uitdaging om als tweede te eindigen in de Ligue 1 en opnieuw een belangrijke indruk te maken in de Europa League.

Zelfs als dat dit seizoen nog achterblijft, blijft de voortdurende productie van jong talent door Lyon ongeëvenaard in Frankrijk, zo niet in Europa. Deze huidige groep heeft al laten zien dat ze oog hebben voor het spectaculaire.

Oproep NPO over bezuinigingen: Doe dit niet

NPO-voorzitter Shula Rijxman heeft het kabinet opgeroepen af te zien van extra bezuinigingen op de publieke omroep. "Ik kan er niet omheen: na twee keer bezuinigen en vele ontslagen en fusies, is het vijf voor twaalf voor de publieke omroep. En dat is een bewuste politieke keuze", zei ze tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

"Wij hebben in de komende jaren te maken met een verwachte daling van de Ster-inkomsten van een miljoen of 36. Maar nu kiest het kabinet ervoor om dat bijna te verdubbelen naar ongeveer 60 miljoen", aldus Rijxman. Ze zei er de komende tijd alles aan te doen om de politiek op andere gedachten te brengen. "Een stevige publieke omroep vraagt om een fatsoenlijke financiering."

Volgens de voorzitter kan de NPO niet eindeloos blijven presteren met afbraakbudgetten. "Dus ik vraag me af: politiek Den Haag, wat wil je? Want zo gaat het niet langer. Dus zeg het maar, wat moet er als eerste verdwijnen?" Rijxman wil met Den Haag het gesprek aan, zei ze verder. "Wij hier in Hilversum zijn bereid om pijnlijke discussies niet uit de weg te gaan."

Ondanks de voorgenomen bezuinigingen was Rijxman toch ook positief. Afgelopen jaar was volgens haar een "buitengewoon goed jaar voor de publieke omroep". NPO Start, de opvolger van Uitzending Gemist, trekt dagelijks ongeveer een miljoen mensen. "Het succes van NPO Start laat zien dat het gewoon kan: een mooie eigen Nederlandse etalage bouwen en daar mensen warm voor maken. Ook in een medialandschap dat steeds meer gedomineerd wordt door voornamelijk Amerikaanse mediareuzen."

Oproep NPO over bezuinigingen: Doe dit niet
Oproep NPO over bezuinigingen: Doe dit niet (Foto: ANP)

Zverev krijgt 37.000 euro boete voor opgave op Australian Open

Tennisser Mischa Zverev heeft een forse boete gekregen. De Duitser gaf in de eerste ronde van de Australian Open ziek op, en moet nu 37.000 euro betalen, waarmee hij de eerste speler is die wordt beboet naar aanleiding van strengere regels rond opgaven.

De regel is bedoeld om ervoor te zorgen dat minder spelers in de eerste ronde van een Grand Slam ietwat geblesseerd aan de start verschijnen, om dan snel op te geven en wel het bijbehorende prijzengeld op te eisen. Zverev had last van griep en hoopte met pijnstillers de Zuid-Koreaan Chung Hyeon - inmiddels halve finalist - partij te bieden, maar dat ging niet.

Overigens krijgt Zverev voor zijn optreden in de eerste ronde ook gewoon het prijzengeld van 50.000 dollar, zo'n 40.000 euro, waardoor hij alsnog tweeduizend euro in de plus staat - uiteraard minus de niet geringe kosten voor trainers, verblijf, reizen en meer van dergelijke zaken.

Dua Lipa bedankt Nederlandse fans in video

Dua Lipa heeft speciaal voor haar Nederlandse fans een video gemaakt. Daarin bedankt de populaire Britse zangeres iedereen die haar de afgelopen periode volgde.

"Ontzettend bedankt voor jullie liefde en steun vanaf het allereerste begin", zegt de zangeres in het filmpje dat ze dinsdag op Facebook plaatste. "Deze video is speciaal voor jullie. Jullie betekenen zoveel voor me. Ik hou van jullie."

De zangeres trad in 2016 op tijdens Eurosonic. Het was voor Dua haar eerste optreden in Nederland en niemand kende haar nog. "Dat was heel spannend. Er kwamen veel mensen op af, maar ik vroeg me echt af of mensen naar me zouden willen kijken", kijkt ze terug op haar optreden dat haar doorbraak in ons land betekende. "Daarna gebeurden er ongelooflijk veel dingen en ik zou niet zijn waar ik nu ben zonder mijn Nederlandse liefdes."

In november trad de 22-jarige zangeres op in een uitverkocht AFAS Live en ontving ze een gouden plaat voor haar debuutalbum Dua Lipa. Momenteel werkt ze aan een vervolgalbum.

Dua Lipa bedankt Nederlandse fans in video
Dua Lipa bedankt Nederlandse fans in video (Foto: BuzzE)

Van Persie in wedstrijdselectie Feyenoord

Robin van Persie is woensdagavond verzekerd van een plek bij de wedstrijdselectie van Feyenoord voor de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht.

De 34-jarige spits keerde maandag officieel terug bij de Rotterdammers, nadat hij zijn contract bij Fenerbahçe had laten ontbinden en hij zijn handtekening zette onder een verbintenis tot de zomer van 2019. Van Persie trainde maandag ook direct al voor het eerst mee met de selectie.

De spits is fit, maar hij zal niet in de basis beginnen. Dylan Vente vervangt de geschorste Nicolai Jörgensen in de punt van de aanval, nadat de Deen zondag tegen Ajax met twee keer geel werd weggestuurd. "Hij is fit, al zal hij nog geen negentig minuten kunnen spelen", vertelt Giovanni van Bronckhorst op een persconferentie.

Vente krijgt dus weer een kans in de aanval. "Dat heeft hij voor de winterstop ook een aantal keer uitstekend gedaan." De achttienjarige speelde maakte dit seizoen in drie Eredivisiewedstrijden zijn opwachting en was daarin één keer trefzeker en gaf drie assists.

Ajax haalt versterking uit Denemarken

Ajax heeft zich dinsdag versterkt met Rasmus Nissen Kristensen. De Deense verdediger komt per direct over van FC Midtjylland.

De twintigjarige rechtsback heeft zijn handtekening gezet onder een contract voor vierenhalf jaar, dat doorloopt tot de zomer van 2022. Naar verluidt betaalt Ajax vijfenhalf miljoen euro voor de jeugdinternational van Denemarken.

Kristensen stond al een tijdje op de verlanglijst van de Amsterdammers en hij wordt in de selectie van Erik ten Hag de stand-in van aanvoerder Joël Veltman. De verdediger is de tweede aanwinst voor Ajax in januari. Eerder al verruilde Nicolás Tagliafico Independiente voor Amsterdam. Aanwinsten Hassane Bandé en Perr Schuurs stappen in de zomer over van KV Mechelen en Fortuna Sittard.

Kristensen doorliep de jeugdopleiding van Midtjylland en maakte tijdens het seizoen 2015/16 zijn debuut in de hoofdmacht van de club. In totaal kwam hij tot 82 wedstrijden, waarin hij zeven keer scoorde en zestien assists gaf.

Schaatsster Sumiyoshi (30) dood gevonden

Schaatsster Miyako Sumiyoshi is overleden. Dinsdag is bekend geworden dat de Japanse sprintster zaterdag dood is aangetroffen in haar eigen huis. Er is niks naar buiten gebracht over de doodsoorzaak van Sumiyoshi, die 30 jaar is geworden.

Sumiyoshi zat bij dezelfde universiteitsploeg als wereldkampioene Nao Kodaira. Op de Olympische Spelen van 2014 eindigde ze als veertiende en 22e op de 500 en 1000 meter en van 2012 tot en met 2015 was ze op die afstanden steevast op de plekken tien tot vijftien van de wereld te vinden.

Afgelopen maand slaagde Sumiyoshi, die moeite had om aan haar oude niveau te komen, er op de Japanse trials niet in zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Pyeongchang.

Sumiyoshi tijdens de World Cup in Berlijn in 2013 (Pro Shots/Erik Pasman)
Sumiyoshi tijdens de World Cup in Berlijn in 2013 (Pro Shots/Erik Pasman)

Chelsea heeft Roma-speler Emerson bijna binnen

Chelsea en AS Roma ronden binnen 48 uur de transfer van Emerson af. Edin Dzeko is ook dicht bij een overstap naar Londen.

Beide clubs zijn voor Emerson tot een akkoord gekomen over een contract van 4,5 jaar op Stamford Bridge, weet Goal te melden. The Blues hopen dat de Braziliaan onderdeel is van een dubbelslag van Chelsea, dat ook Edin Dzeko hoopt te halen. Het duo van AS Roma moet samen zo'n 57 miljoen euro kosten.

De zaakwaarnemers van Emerson zijn vorige week in onderhandeling gegaan met Chelsea. Afgelopen weekend, toen de ploeg van Antonio Conte met 4-0 van Brighton & Hove Albion won, kwam de deal in een stroomversnelling. Zo snel zelfs, dat de Engelsen bereid is om vleugelspeler Kenedy te verhuren aan Newcastle United.

Emerson, die door een blessure dit seizoen pas twee wedstrijden speelde, heeft naast de Braziliaanse ook de Italiaanse nationaliteit. Hij heeft daardoor geen werkvergunning voor het Verenigd Koninkrijk nodig. De 23-jarige speler zal speelgerechtgd zijn voor de Champions League, waarin Chelsea binnenkort tegen Barcelona speelt.

Roma-spits Edin Dzeko zal zich voorlopig op de Premier League moeten richten, mocht ook hij naar Londen verhuizen. De Bosniër kwam dit seizoen al met de Romeinen in actie in de groepsfase, waarin Roma en Chelsea elkaar troffen. Mede door twee goals van Dzeko werd het op Stamford Bridge 3-3. Het tweede duel werd gewonnen door Roma (3-0).

ABN AMRO stapt uit Payconiq

ABN AMRO ziet toch geen heil in de mobiele betaaldienst Payconiq, die betalen met de mobiele telefoon in winkels mogelijk maakt. De bank kondigde aan uit de samenwerking met andere banken te stappen.

ABN AMRO trok sinds april 2016 op met ING, Rabobank, SNS, ASN en RegioBank bij de ontwikkeling van de betaaldienst voor Nederlandse consumenten en winkels. Payconiq laat gebruikers on- en offline aankopen eenvoudig afrekenen door het scannen van een QR-code.

ABN AMRO ziet bij nader inzien meer in de onlangs gelanceerde betaalapp Tikkie. De bank gaat de functionaliteit van Tikkie ook verder uitbreiden, zo werd gemeld.

Payconiq is in België en Luxemburg al langer operationeel. Inmiddels zijn in die landen ruim 45.000 winkeliers aangesloten. Ook in Duitsland is de uitrol begonnen. In Nederland kunnen sinds dinsdag 20.000 rekeninghouders van ING en Rabobank met de app experimenteren. De landelijke start volgt later dit jaar.

ABN AMRO stapt uit Payconiq
ABN AMRO stapt uit Payconiq (Foto: BuzzT)

Skiester Rebensburg wint met miniem verschil

Skiester Viktoria Rebensburg heeft de World Cup-reuzenslalom gewonnen in het Italiaanse Kronplatz, of Plan de Corones, zo u wilt. De Duitse hield Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen net van haar eerste World Cup-zege ooit af.

Mowinckel, die dit seizoen haar eerste podiumplek ooit pakte, had na de eerste run verrassend de leiding, 0,08 seconden voor de eveneens verrassende Italiaanse Marta Bassino. Rebensburg gaf nog één honderdste meer toe, en ook de Zweedse Sara Hector (+0,26), Federica Brignone uit Italië (+0,43) en Estelle Alphand uit Zweden (+0,49) stonden binnen bereik.

Alphand en Hector haalden het podium niet, maar Brignone - nauwelijks hersteld van een griepje - zette een heerlijke run neer en greep de derde plek. Haar jonge landgenote Bassino viel net buiten het podium, maar Rebensburg had de leiding in handen. Mowinckel leek haar hele run op weg naar de winst, maar op de finish kwam ze 0,03 seconden tekort om de Duitse te kloppen.

God of War lanceert 20 april

Het wachten is bijna voorbij. In een nieuwe trailer, die stilstaat bij het verhaal van God of War, is ook de release date onthuld. Vanaf 20 april kunnen we met Kratos en zoontje Atreus in een nieuwe setting aan de slag.

In de trailer komen we erachter waarom Kratos en Atreus op reis gaan en wordt duidelijk dat de relate tussen de twee flink getest gaan worden. De beelden kun je uiteraard zelf hieronder bekijken. Ook zijn er twee special editions aangekondigd (hoe kan het ook anders), met fyieke en digitale goodies.

God of War lanceert exclusief voor PlayStation 4.

God of War Collector's Edition

God of War Stone Mason Edition

Fortuna Sittard niet blij met uitspraken Oliseh

Sunday Oliseh presteert prima met Fortuna Sittard, maar de clubleiding is niet zo blij met uitlatingen die de coach afgelopen vrijdag deed.

Fortuna Sittard, dat nog steeds koploper van de Jupiler League is, ging met 3-0 onderuit bij FC Dordrecht. Oliseh stelde na afloop dat zijn selectie in elke linie wel een versterking kan gebruiken, vooral op het middenveld en in de verdediging. De clubleiding zag dat als een diskwalificatie van Oliseh's wisselspelers.

"Alle spelers in het team zijn even belangrijk voor de club en voor de fans", luidt de reactie van Fortuna tegen De Limburger. "We concentreren ons de rest van het seizoen alleen nog op het voortzetten van onze buitengewone prestaties binnen en buiten het veld."

Ook Coocky Voorn, oud-coach van de club en voormalig assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal, keek op van de uitspraken van de Nigeriaan. "Ik kon er met mijn verstand niet bij toen ik het hoorde. Fatsoen is belangrijk, ook in het profvoetbal. Wat moeten de nummers dertien tot en met achttien in die selectie nu wel niet denken? Die zijn nu zwaar teleurgesteld."

"Ook die spelers zullen achter je moeten staan, want met twaalf man hou je het niet een heel seizoen vol. Sociaal gezien is dit gewoon stom. Ik ben van een andere generatie, maar je moet wel mens blijven." Fortuna heeft na 21 speelronden één punt voorsprong op NEC en twee op Jong Ajax.

Moordenaars Prins voor lange tijd de cel in

De rechtbank in Maastricht heeft drie mannen uit Brunssum veroordeeld tot zeer lange celstraffen wegens de moord op hun plaatsgenoot Sven Prins en poging tot moord op diens vriend Nicky. Xionel B. (29) moet dertig jaar de cel in, Jurandy T. (32) kreeg levenslang en Sergio K. (27) kreeg eveneens dertig jaar.

Prins werd in september 2015 na een achtervolging doodgeschoten. Zijn vriend overleefde de aanslag. De moord zou het trieste dieptepunt zijn van een al langer slepende ruzie in het Limburgse drugscircuit. Een undercoveragent ontmaskerde de verdachten door zwaar wapentuig bij hen te kopen. Daarbij vertelden de verdachten volgens het Openbaar Ministerie (OM) over hun aandeel in de moord op Prins. Het drietal werd daarop gearresteerd.

De drie bekennen wel de wapenhandel, maar niet dat ze achter de moord zitten. Het OM had celstraffen van 25 jaar geëist tegen drie verdachten.

Voorkomen dat hij terugkeert
De rechtbank wil voorkomen dat verdachte T. ooit nog terugkeert in de samenleving. De rechtbank noemt T, die eerder op Curaçao al tien jaar in de gevangenis zat wegens geweldsdelicten, een "echte killer", gewetenloos en zonder respect voor het leven van anderen. T. schoot vanuit een rijdende auto met een AK47 salvo's af op de voor hem vluchtende auto, waarin Prins en diens vriend Nicky zaten.

De twee andere verdachten krijgen ieder dertig jaar omdat de rechtbank ook de door hen gedane wapenhandel en hun strafblad zwaar laat meewegen.

Tijdens de uitspraak brak tumult uit op de publieke tribune, waarop de rechtbank deze liet ontruimen. Zo'n twintig mensen moesten naar buiten.

Moordenaars Prins voor lange tijd de cel in
Moordenaars Prins voor lange tijd de cel in (Foto: ANP)

Rusland censureert film 'Death of Stalin'

De Russische première van 'Death of Stalin' is dinsdag afgelast na een voorvertoning. Het ministerie van Cultuur trok de licentie van de satirische film in, meldt persbureau TASS.

De officiële première van de film in Russische theaters stond donderdag gepland. De film, met onder meer Steve Buscemi, Jeffrey Tambor en oud-Bondgirl Olga Kurylenko, speelt zich af in de dagen na Stalins dood in 1953. Binnen het Kremlin ontstaat een machtsstrijd waarbij een kernteam van ministers probeert de macht over de Sovjet-Unie te krijgen.

Adviseurs van het ministerie bekeken de voorvertoning van de film van de Britse regisseur Armando Iannucci. De licentie is daarna ingetrokken omdat sommige adviseurs vinden dat de film geen goede weergave van de werkelijkheid geeft.

Rusland censureert film 'Death of Stalin'
Rusland censureert film 'Death of Stalin' (Foto: BuzzE)

PEC Zwolle doet kunstgras weg

PEC Zwolle stapt binnen enkele jaren over op normaal gras. De club wil af van het kunstgras dat nu in het MAC³PARK Stadion ligt.

Voorzitter Adriaan Visser heeft dat laten weten aan Voetbal International. "De beslissing is genomen. Intern heb ik aangekondigd dat we in 2021 of 2022 op hybride gras overstappen." De nieuwe grasmat zal voor 90 procent bestaan uit natuurgras en 10 procent uit sprieten kunstgras.

Het duurt dus nog wel even voordat het zover is. "Die knop kan ik niet ineens omdraaien. Het heeft financiële consequenties en we hebben trainingsvelden en faciliteiten nodig", aldus Visser. Onlangs maakte ook Almere City bekend dat die club weer op normaal gras gaat voetballen. Dat gebeurt volgend seizoen al.

"Puur rationeel zie ik geen enkele aanleiding kunstgras te verlaten. Maar goed, het is een emotioneel geladen discussie", vertelt Visser tot slot. "Nu kennelijk iedereen vindt dat kunstgras slecht is, zijn we in het algemene belang wel bereid die prijs te betalen. Dat kun je zien als een handreiking."

2e Kamer stemt in met grondwetswijziging benoeming burgemeester

De Tweede Kamer heeft vandaag in ruime meerderheid ingestemd met een aanpassing van de Grondwet die de benoeming van de burgemeester regelt. Die wijziging maakt het mogelijk om in de toekomst de manier te veranderen waarop de burgemeester wordt aangesteld - bijvoorbeeld door die te gaan kiezen.

Deze wijziging, op initiatief van D66, was voor de verkiezingen ook al eens door beide kamers geweest, maar omdat het hier om een wijziging van de Grondwet gaat is het daarmee nog niet klaar; na de volgende verkiezingen gaat de wet opnieuw door beide Kamers van het Parlement, waarbij geen gewone maar een gekwalificeerde meerderheid moet worden behaald - twee derde. Dat lukte vandaag ruimschoots, want alleen de SGP stemde tegen.

Toch was dit niet zomaar een hamerstuk, want de jacht van D66 op een gekozen burgemeester (vaak genoemd als een van de kroonjuwelen) kent een lange geschiedenis. In 2005 strandde een soortgelijke grondwetswijziging namelijk in de Eerste Kamer toen PvdA-senator Ed van Thijn tegenstemde in de naar hem genoemde nacht. De dag erop trad verantwoordelijk D66-minister Thom de Graaff af.

In het regeerakkoord van Rutte-III staat verandering rondom het aanwijzen van de burgemeester opnieuw op de agenda. Maar de coalitiegenoten van D66 zijn helemaal geen voorstander van een gekozen burgemeester - zij stemden slechts voor omdat de benoeming van de burgemeester volgens hen niet in de grondwet thuishoort. Of de Eerste Kamer ook gaat instemmen met de wijziging valt nog te bezien, zij lijken vooralsnog minder enthousiast.

En zelfs dan betekent het nog niet dat de gekozen burgemeester er gaat komen. Is het rechtstreeks stemmen op je burgemeester een goed idee? Laat je mening achter in de reacties!

Facebook verdubbelt anti-haatploeg

Facebook wil dit jaar 10.000 extra werknemers aanstellen die haat- en propagandaberichten van het sociale medium moeten weren. Dat is een verdubbeling van het aantal werknemers met die taak.

Volgens operationeel bestuurder Sheryl Sandberg is de versterking hard nodig om het sociale medium veilig te maken. "We hebben nog niet genoeg gedaan om het misbruik van onze technologie te stoppen", tekende persbureau DPA dinsdag op uit haar mond.

Facebook kreeg veel kritiek te verduren in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Het bedrijf zou te weinig hebben gedaan tegen de verspreiding van nepnieuws over verkiezingen via het platform. Het internetbedrijf wil daarom de financiële prikkel voor het verspreiden van misleidende nieuwtjes wegnemen, kondigde Sandberg aan.

Privacy
Het Amerikaanse bedrijf bereidt zich ook voor op de invoering van strengere Europese privacywetten, liet Sandberg weten. Facebook-gebruikers krijgen volgens haar meer zeggenschap over de gegevens die de site over hen verzamelt.

De nieuwe regels, samengebald onder de noemer Algemene Wet Gegevensbescherming, gelden vanaf 25 mei in de hele Europese Unie. Volgens die verordening zijn organisaties die persoonsgegevens verwerken zelf verantwoordelijk voor de bescherming daarvan. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete van minstens 20 miljoen euro.

Facebook verdubbelt anti-haatploeg
Facebook verdubbelt anti-haatploeg (Foto: BuzzT)

Zuid-Korea scherpt regels rond bitcoin aan

Zuid-Korea heeft strengere regels opgesteld voor de handel in cryptomunten als de bitcoin. Met ingang van 30 januari is het in het Aziatische land onder meer verboden om bij deze handel anonieme bankrekeningen te gebruiken. Dat moet het lastiger maken voor criminelen om geld wit te wassen via digitale valuta.

Onlangs werd door handelaren al gevreesd dat de regering in Seoul de handel in cryptomunten helemaal in de ban wilde doen, maar zover gaan de autoriteiten nu nog niet. Een ingewijde heeft aan persbureau Reuters laten weten dat hier nog wel over wordt gesproken.

Mede door al het gespeculeer is de bitcoin de laatste tijd sterk in waarde gedaald. Ook dit nieuws uit Korea zorgde voor een koersschok. Eerder op de dag was de bitcoin nog zo'n 11.000 dollar waard. Later zakte de waarde tot onder de 10.000 dollar om vervolgens weer te herstellen tot circa 10.600 dollar.

Overigens is de bitcoin in Zuid-Korea wel een verhaal apart. Daar wordt zoveel gegokt met de virtuele munt dat er vaak ook meer geld voor wordt neergeteld. Dat extraatje bovenop de koers van de internationale handelsplatformen wordt ook wel 'kimchi premium' genoemd.

Zuid-Korea scherpt regels rond bitcoin aan
Zuid-Korea scherpt regels rond bitcoin aan (Foto: ANP)

Kat niet onder de indruk van grijpmachine

In Dubai dacht een willekeurige kermisganger even een leuke knuffel te scoren in de alom bekende grijpmachine. Na het muntje te hebben ingegooid viel zijn oog op een leuke kat die daar tussen de beren, koeien en honden lag. De gokker realiseert zich dan dat het geen knuffelbeest is maar een echte kat. Die dacht na een zware dag op de kermis even lekker uit te slapen op de zachte knuffeldiertjes.

De gokker bedenkt zich geen moment en al lachend stuurt hij de grijper naar de kat. De grijper omsluit de kat bij hoofd en buik maar grijpt vervolgens mis. De kat kijkt even op maar is duidelijk niet onder de indruk en besluit lekker verder te slapen. De gokker gunt het beestje zijn rust en probeert het daarna bij een sneeuwpop maar mist die ook. Daarna doet hij nog twee pogingen om de kat aan te haak te slaan maar die laat zich niet vangen. 

De gokker geeft het op en de kat slaapt rustig verder. Het is vooralsnog onbekend of iemand de kat gewonnen heeft. 

James Franco nu ook slachtoffer #MeToo

James Franco, die onlangs nog een Golden Globe won voor zijn rol als Tommy Wiseau in The Disaster Artist, is nu aantoonbaar ook slachtoffer van de #meToo beweging. Vanwege (niet bewezen) beschuldigingen aan zijn adres is hij niet genomineerd voor een belangrijke Oscar.

Zonder de heisa zou hij zeker een nominatie hebben gehad als beste acteur en wellicht ook voor beste regie en beste film. Alleen het scenario maakt kans op een Oscar. Daags na de GoldenGlobes werd Franco door vijf vrouwen beschuldigd van ongepast gedrag. Zo zou hij tijdens speloefeningen de vrouwen hebben gedwongen dit naakt te doen.

Franco ontkent de beschuldigingen maar een Oscar zit er niet meer in.

DENK wil PVV-lijsttrekker ontslaan

De fractie van Denk in de Tweede Kamer roept twee ministers op om werk te maken van het ontslag van een gemeenteambtenaar te Nieuwegein. Niet zomaar een ambtenaar: het gaat hier om Henk van Deún, lijsttrekker van de lokale PVV bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Farid Azarkan en Selçuk Öztürk hebben gisteren in schriftelijke vragen de ministers Grapperhaus en Ollongren (resp. Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken) opheldering gevraagd over de positie van Van Deún, nadat hij recentelijk in een radio-interview meldde dat hij de Utrechtse Ulu-moskee 'het liefst zag afbranden'.

Van Deún bood al snel excuses aan over de uitspraak ('het was een wat onhandige woordkeuze'). De moskee heeft inmiddels overigens aangifte gedaan. Van Deún is ambtenaar bij de Sociale Recherche in Nieuwegein.

De Kamervragen bedienen zich van kleurrijk taalgebruik, zoals hieronder is te lezen. Of dit een sneer is naar de gebruikelijke formulering van PVV-moties of dat de Turks-Nederlandse volksvertegenwoordigers zich graag bedienen van soortgelijk populistisch taalgebruik is gissen, maar oordeelt u vooral zelf.

Moet van Deún ophoepelen bij de gemeente vanwege zijn uitspraken over de moskee? Laat je mening achter in de reacties!


Xbox-exclusives bij release meteen in Xbox Game Pass

Zojuist heeft Microsoft een grote aankondiging de wereld in gestuurd die aangeeft hoe Microsoft de komende jaren hun digitale gamesservices wil verbeteren: vanaf nu wordt iedere nieuwe release van Microsoft Studios direct toegevoegd aan hun Xbox Game Pass-service.

Xbox Game Pass werd vorig jaar aangekondigd en zag in juni 2017 het levenslicht. De service is vergelijkbaar met EA Access of Origin, waarbij een actief lidmaatschap je onbeperkt toegang geeft tot een catalogus aan games. Bij Xbox Game Pass bedraagt die verzameling altijd meer dan 100 games van verschillende ontwikkelaars en uitgevers. Vanaf vandaag komen daar dus alle toekomstige games uitgegeven door Microsoft Studios op release bij. Dat betekent dat op 20 maart al direct Sea of Thieves beschikbaar is voor leden, evenals de toekomstige releases van State of Decay 2, Crackdown 3 en de nog onaangekondigde vervolgen in de Forza, Gears of War en Halo-franchises.

Xbox Game Pass kost €9,99 per maand en geeft je de mogelijkheid de verzameling aan games direct naar je Xbox te downloaden om ze in maximale kwaliteit te kunnen spelen. De service ondersteunt ook het backward compatibility-programma voor zowel Xbox 360 als de originele Xbox. In de huidige verzameling zijn Sunset Overdrive, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Halo 5: Guardians en de gehele Gears of War-serie enkele voorbeelden van beschikbare games in het programma.

Shape of Water krijgt 13 Oscar-nominaties

De film The Shape of Water van regisseur Guillermo del Toro heeft dit jaar de meeste Oscarnominaties in de wacht gesleept. Het fantasy-liefdesdrama maakt kans op dertien beeldjes, maakte de Academy die de prijzen uitreikt dinsdag bekend.

The Shape of Water vertelt over de vriendschap tussen een schoonmaakster in een zwaarbewaakt overheidslaboratorium en een zeewezen waar de overheid experimenten op uitvoert. De film draait vanaf 15 februari in de Nederlandse bioscopen. De film maakt kans in belangrijke categorieën als beste film, beste regisseur en beste hoofdrolspeelster. In de categorie beste film strijdt The Shape of Water met Lady Bird, Call Me By Your Name, Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Phantom Thread, The Post en Three Billboards Outside Ebbing Missouri.

Beste acteur en actrice

In de categorie beste acteur lijkt de grootste kanshebber Gary Oldman, voor zijn rol als Churchill in Darkest Hour. Bij de beste actrices lijkt Frances McDormand de beste kaarten te hebben met haar rol als moeder die genoegdoening zoekt voor de moord op haar dochter in Three Billboards.

De Oscars worden op 4 maart uitgereikt.

Shape of Water krijgt 13 Oscar-nominaties
Shape of Water krijgt 13 Oscar-nominaties (Foto: ANP)

Oudste actrice van Hollywood overleden

De Amerikaanse actrice Connie Sawyer is gisteren op 105-jarige leeftijd overleden. Sawyer was de oudste actrice die eind 2017 nog actief was in Hollywood. De stokoude filmster overleed vredig in haar slaap.

Sawyer begon haar loopbaan in de entertainment industrie op 8-jarige leeftijd nadat zij een talentenjacht had gewonnen. De actrice maakte haar acteerdebuut in 1953 in de serie Armstrong Circle Theatre en was daarna te zien in series zoals The Jackie Gleason Show (1954), The Fugitive (1966), Bonanza (1969), All In The Family (1971), Dynasty (1982), V (1984), Seinfeld (1997), CSI: Crime Scene Investigation (2008) en Ray Donovan (2014).

Sawyer was in 1959 voor het eerst op het witte doek te aanschouwen in de Frank Sinatra-film A Hole in the Head en had ook rollen in films zoals True Grit (1969), When Harry Met Sally (1989), The Bonfire Of The Vanities (1990), Dumb And Dumber (1994) en Pineapple Express (2008).

Eerste Kamer stemt in met wet Forensische Zorg

De Eerste Kamer heeft vandaag de Wet forensische zorg van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) aanvaard. Hiermee kunnen strafrechters makkelijker verplichte zorg opleggen aan bijvoorbeeld gedetineerden met een psychische stoornis, zowel tijdens als na hun gevangenisstraf. Ook krijgen rechters door de wet meer mogelijkheden om een tbs-maatregel op te leggen.

Minister Dekker: ‘Met de juiste combinatie van straf en behandeling verkleinen we de kans dat plegers van misdrijven opnieuw in de fout gaan. 100 procent veiligheid kunnen we niet garanderen, maar deze wet geeft wel meer instrumenten in handen om in te kunnen grijpen bij mensen die straf verdienen, maar ook zorg nodig hebben.’

Goede aansluiting van de forensische zorg op de reguliere zorg (ggz) is belangrijk. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat gedetineerden ineens op straat staan, zonder de juiste zorg. Met als groot risico dat zij weer de fout ingaan. Op basis van de nieuwe wet kan de strafrechter aansluitend aan een straf verplichte zorg opleggen, zodat de zorgverlening niet automatisch stopt als de straf eindigt.

Verder komen er meer mogelijkheden om tbs op te leggen. Elk jaar ontlopen tientallen verdachten tbs met dwangverpleging omdat zij weigeren aan onderzoek mee te werken. Het gevolg is dat deze mensen onvoldoende behandeld zijn als zij weer terugkeren in de samenleving, wat de kans groter maakt dat zij opnieuw slachtoffers zullen maken. Met behulp van bestaande medische gegevens uit de reguliere zorg kunnen rapporteurs toch iets zeggen over de psychische gesteldheid van weigerende verdachten. Zo kan de rechter, in die gevallen waarin dat nodig is, vaker de tbs-maatregel opleggen. De wet treedt op 1 januari 2019 in werking.

Skiërs verrast door vulkaanuitbarsting

Een plotselinge uitbarsting van de Japanse vulkaan Kusatsu-Shirane heeft tientallen skiërs verrast. De uitbarsting vond plaats op het moment dat de populaire piste werd gebruikt door enkele tientallen sporters. De uitbarsting veroorzaakte rook- en aswolken die over de piste en het ski-oord trokken. Dat ging gepaard met flinke rotsen die voor flinke schade hebben gezorgd op het ski-oord. Enkele skiërs op de piste raakten gewond door rondvliegende brokstukken en vijf mensen raakten gewond toen de gondola waarin ze zaten werd geraakt door grote stukken puin en as die de vulkaan uitbraakte.

De eruptie veroorzaakte een lawine die vervolgens zeven soldaten meesleurde. Één van de soldaten overleefde de lawine niet. Zes anderen raakten lichtgewond. De soldaten waren op weg naar het ski-oord om de getroffen skiërs te helpen. 

Het is de eerste uitbarsting van de Kusatsu-Shirane sinds 1983. Het Japanse Meteorologisch Instituut heeft inmiddels de alarmstatus van de vulkaan verhoogd naar level 3. Daardoor mogen toeristen en skiërs de berg niet meer op en moeten mensen in een straal van een paar kilometer bij de berg vandaan blijven. 




Sekspoppenbordeel geopend in VK

In navolging van de sexpoppenbordelen in Barcelona, Ierland en Duitsland heeft nu ook Engeland een sexdollbordeel, waar gasten voor 100 britse ponden een uurtje kunnen rampetampen met een echte nepvrouw.

Lovedoll UK begon met het bordeel nadat zij zich realiseerden dat mensen de ruim 2000 euro kostende poppen eerst wilden proberen.

Elke kamer in het bordeel is uitgerust met een tweepersoonsbed, glijmiddel, condooms (je wilt zo'n pop immers niet bezwangeren) en natuurlijk een pop. Bevalt de pop? Dan kun je de pop die je zojuist alle hoeken van de kamer hebt laten zien meteen aanschaffen.

De poppen kunnen overigens persoonlijk gemaakt worden door ze te laten lijken op een partner of zelfs een celebrity.

Volgens de eigenaar interesseert het ruim 70% van de klanten niet dat de pop eerder al is volgeblaft. Ook zouden veel van zijn klanten vrouwen zijn die met de aanschaf van een pop hopen te voorkomen dat manlief een slippertje maakt. Ook zouden er mensen zijn die uiteindelijk in het huwelijksbootje stappen met een van de lovedolls.

Het nieuwste project van Lovedoll UK? Een mannelijke variant van de poppen, met een penis van 15 of 18 centimeter. Veel kleiner dan die van de gemiddelde FOK!ker dus.


Filmpje over het poppenbordeel in Barcelona

NHL: Avalanche is niet te stoppen en boekt 10e zege op rij

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche doen hun naam deze dagen eer aan in de NHL: als een onstopbare lawine denderen ze door januari heen en maandagavond werd al de tiende overwinning op rij geboekt. De Avs zijn nog twee zeges verwijderd van het uit 1999 stammende teamrecord van twaalf opeenvolgende zeges.

De ploeg uit Denver trok dit keer naar Canada voor een duel met de Toronto Maple Leafs. Gabriel Bourque zorgde al na twee minuten voor de 0-1 voorsprong, maar dankzij veteraan Patrick Marleau en de bijna de helft jongere Auston Matthews kwamen de Leafs toch langszij: 2-1.

Het duurde niet lang voor Nail Yakupov de Avalanche op gelijke hoogte bracht, waarna de ploeg in de derde periode alsnog de zege pakte via treffers van Blake Comeau en Gabriel Landeskog: 2-4.

De Avs zijn inmiddels opgerukt naar de zevende plaats in de Western Conference en hebben de top-4 binnen bereik. Dinsdag speelt de ploeg tegen de Montreal Canadians, die in de Eastern Conference in de onderste regionen rond hangen.

Uitslagen NHL maandag
New Jersey Devils - Detroit Red Wings 0-3
Toronto Maple Leafs - Colorado Avalanche 2-4
Minnesota Wild - Ottawa Senators 3-1
Chicago Blackhawks - Tampa Bay Lightning 0-2
Arizona Coyotes - New York Islanders 3-2 OT
Calgary Flames - Buffalo Sabres 1-2 OT

Maple Leafs - Avalanche (Bron: YouTube)

iPhone X populairst tijdens feestdagen

De iPhone X ging in het laatste kwartaal van 2017 wereldwijd 29 miljoen keer over de toonbank. Het stokpaardje van Apple was daarmee de bestverkochte smartphone tijdens de feestdagen, berekende marktonderzoeker Canalys.

Ondanks zijn koppositie presteerde de iPhone X minder goed dan verwacht. Apple kampte in november met leveringsproblemen. Daarnaast zou het hoge prijskaartje de smartphone minder populair maken.

Analist Ben Stanton van Canalys noemt de verkoopcijfers desondanks indrukwekkend voor een telefoon van meer dan duizend euro. Dit is volgens hem deels te danken aan de hoge inruilwaarde van oude iPhones. Daarmee drukken consumenten vaak de kosten voor een nieuwe iPhone X.

iPhone X populairst tijdens feestdagen
iPhone X populairst tijdens feestdagen (Foto: BuzzT)

18 jaar cel voor moord op zakenman Koen Everink

Voormalig tenniscoach Mark de J. is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar voor de moord op zakenman Koen Everink.

Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde terwijl zijn jonge dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die 's ochtends haar vader vond.

De J. was niet bij de uitspraak in de rechtbank in Utrecht aanwezig.

18 jaar cel voor moord op zakenman Koen Everink
18 jaar cel voor moord op zakenman Koen Everink (Foto: ANP)

Blinden willen ook tv kijken

Belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden, Bartiméus Sonneheerdt, wil dat er een structureel aanbod komt van programma's met audiodescriptie. De films en series worden dan begeleid door gesproken beschrijvingen zodat blinden en slechtzienden kunnen beleven wat in beeld gebeurt.

Via een speciale app is deze begeleiding synchroon met de uitzendingen te beluisteren. De gebruiker kan een film of uitzending selecteren en vervolgens de audiodescriptie downloaden en starten als de film begint.

Eind 2015 startte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met de serie Tessa de pilot met audiodescriptie. Tot en met 2017 waren diverse series zoals Boer zoekt Vrouw, Flikken Rotterdam en Alleen op de Wereld naast twaalf telefilms voorzien van de service. Voor 2018 heeft de publieke omroep nog niets aangekondigd. "De NPO wordt betaald van publiek geld en moet dus ook voor iedereen toegankelijk zijn", aldus een woordvoerster van de belangenorganisatie. Ook pleit de organisatie voor een continu aanbod zodat "mensen weten waar ze aan toe zijn".

Om de kwestie onder de aandacht te brengen, biedt de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt dinsdag de petitie 'ikwilaudiodescriptie.nl' aan aan de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De petitie is bijna 17.000 keer ondertekend.

Blinden willen ook tv kijken
Blinden willen ook tv kijken (Foto: ANP)

Nadal geeft op in kwartfinales Australian Open

Tennisser Marin Cilic staat in de halve finales van de Australian Open, net als in 2010. De Kroatische nummer zes van de wereld won van wereldranglijstaanvoerder Rafael Nadal, die in de laatste set geblesseerd op moest geven.

De twee maakten er in Melbourne een heerlijke partij van. Cilic stond stevig te rammen, terwijl Nadal verdedigend ontzettend sterk speelde. De Spanjaard won de eerste set, maar in set twee draaide Cilic een achterstand na een aanvaring met de umpire om naar setwinst.

Nadal kon set drie voortijdig beslissen, maar deed dat niet. Via de tiebreak kwam hij alsnog op 2-1 in sets, waarna het in set vier fout ging. Nadal kreeg last van een bovenbeenblessure en liet zich behandelen, maar het ging in rap tempo zichtbaar moeilijker.

Cilic won de vierde set vrij simpel en plaatste in set vijf gelijk een break. Dat was voor Nadal het teken dat het nutteloos was om verder te spelen en de Spanjaard gooide de handdoek in de ring: 3-6, 6-3, 6-7 (5), 6-2, 2-0.

In de halve finale speelt Cilic tegen de Brit Kyle Edmund, die Grigor Dimitrov verrassend versloeg.

Nadal geeft op in kwartfinales Australian Open (Pro Shots / Action Images)
Nadal geeft op in kwartfinales Australian Open (Pro Shots / Action Images)

Militair doet 'gooi' naar zilveren camera

Fotograaf sergeant-majoor Gerben van Es van het Mediacentrum Defensie maakt kans op de Zilveren Camera. Een foto die hij tijdens de NAVO-oefening Iron Wolf in Litouwen maakte, is genomineerd voor de categorie ‘nieuws internationaal’. Dat is gistermiddag bekend gemaakt. Op 3 februari wordt duidelijk of de luchtmachtmilitair de wisseltrofee weet binnen te halen.

Van Es heeft behoorlijk wat concurrentie. Er zijn namelijk 9 categorieën waarvoor beelden waren in te zenden. Zo dingt bijvoorbeeld onder de noemer ‘Politiek’ een serie foto’s mee over het aftreden van voormalig minister Jeanine Hennis Plasschaert.

Gaaf
Van Es zelf is sowieso al heel opgetogen over de nominatie. “Toen ik het gisteren hoorde, had ik wel even het gevoel van wauw… wat gaaf! Dit is een hele leuke erkenning. Ik vind het ook fijn dat de jury heeft gezien wat ik met die foto heb bedoeld.”

De luchtmachtmilitair stuurde niet alleen werk uit Litouwen in, maar ook uit Sint Maarten. Van Es was daar al om beelden te maken, toen orkaan Irma nog niet eens volledig was uitgeraasd. Helaas haalden die foto’s de nominaties niet.

Defensiefotografen stuurden ook eerdere jaren foto’s in. Die bleven niet onopgemerkt, maar waren niet goed genoeg voor de felbegeerde hoofdprijs. Behalve in 2010. Toen ging de Zilveren Camera naar Evert-Jan Daniëls, aan Defensie verbonden als reservist. Hij won met een persfoto van politici op het Binnenhof.

Eerste prijzen waren er wel voor militaire fotografen. De meest recente dateert van 2015. Hille Hillinga won in de categorie ‘Binnenlands nieuws’. Dat was voor het in beeld brengen van de aankomst van stoffelijke resten van vlucht MH17 op Vliegbasis Eindhoven.

Militaire fotografen komen overal ter wereld en dat geldt uiteraard ook voor Gerben van Es. Vanaf eind deze maand houdt hij op defensie.nl een weblog bij. Zo neemt hij de lezer af en toe even mee tijdens zijn werk.

De genomineerde foto (Foto: Gerben van Es - Mediacentrum Defensie)
De genomineerde foto (Foto: Gerben van Es - Mediacentrum Defensie)

Spaanse woord voor 'zwart' is racistisch

De Mexicaanse Rebeca Macias is haar hond 'negro' kwijt, maar nadat ze op twitter een oproep plaatste om haar te contacteren als ze haar lieve hond ergens zagen werd ze uiteraard al snel een smerige racist genoemd. Je zwarte hond de naam 'negro' - het Spaanse woord voor 'zwart' - geven kan natuurlijk alleen maar een racistische reden hebben.

De beroepsgekwetsten struikelden al snel over elkaar heen om te zeggen dat zij - als Mexicaanse, wonend in Mexico, had moeten weten dat die naam Amerikaanse zwarten zou kwetsen. Ook vinden sommigen dat het feit dat 'negro' het Spaanse woord is voor 'zwart' al racistisch asf (as fuck -red).

spaans is racist asf
spaans is racist asf

Gelukkig waren er ook nog weldenkende mensen met een IQ hoger dan dat van rapper Boef die het voor haar opnamen. Overall waren die zelfs in de meerderheid.

Het hondje is overigens nog niet terecht.

Tinky Winky-acteur (52) overleden

De Britse acteur Simon Shelton Barnes is op 52-jarige leeftijd overleden. Hij speelde tussen 1997 en 2001 Tinky Winky, de paarse Teletubbie. De doodsoorzaak is onbekend, melden Britse media.

De Teletubbies waren eind jaren negentig een grote hit over de hele wereld. De kinderserie met dikke gekleurde poppen in een glooiend landschap met een babygezicht als zon werd ook in Nederland jarenlang uitgezonden.

De uitvaart van Shelton vindt plaats op 7 februari. Bezoekers is gevraagd felle kleuren aan te trekken.

Tinky Winky-acteur (52) overleden
Tinky Winky-acteur (52) overleden (Foto: BuzzE)

'Te veel zout in erwtensoepen supermarkten'

In meer dan de helft van de erwtensoepen in supermarkten zit te veel zout, meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

De zoutste soepen zijn Markant Erwtensoep, Plus Erwtensoep, Albert Heijn Gevulde erwtensoep en Jumbo Boeren erwtensoep. Unox Biologische erwtensoep is het minst zout. Volgens de bond zit in veel soepen meer dan twee gram zout per 250 milliliter. Het advies van de Gezondheidsraad is om niet meer dan zes gram zout per dag binnen te krijgen.

Behalve te veel zout bevatten de soepen ook vaak grote hoeveelheden verzadigd vet. Op dit vlak krijgen zes van de vijftien geteste soepen een onvoldoende van de Consumentenbond. De erwtensoep van Aldi kwam als beste uit de bus.

Te veel zout en verzadigd vet kunnen hart- en vaatziekten veroorzaken.

'Te veel zout in erwtensoepen supermarkten'
'Te veel zout in erwtensoepen supermarkten' (Foto: ANP)

'Haagse politici kregen 20 miljoen wachtgeld'

Afgezwaaide Haagse politici hebben de afgelopen vijf jaar bijna 20 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die EenVandaag kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

In totaal ontvingen 178 ex-Kamerleden, achttien oud-ministers en vijftien voormalig staatssecretarissen wachtgeld, gemiddeld voor ruim 93.000 euro per persoon. Kamerleden waren goed voor het grootste deel: ruim 16,5 miljoen euro. Ministers en staatssecretarissen ontvingen ruim 3 miljoen.

Een voormalig staatssecretaris ontving het meest: bijna 465.000 euro. De kleinste ontvanger was een Kamerlid dat een uitkering kreeg van 25 euro en 8 cent. Staatssecretarissen ontvingen met ruim een ton gemiddeld het hoogste bedrag aan wachtgeld, zo blijkt uit de geanonimiseerde gegevens.

Haagse politici die vertrekken hebben op dit moment recht op een wachtgelduitkering van maximaal drie jaar en twee maanden.

'Haagse politici kregen 20 miljoen wachtgeld'
'Haagse politici kregen 20 miljoen wachtgeld' (Foto: ANP)

EU schrapt acht belastingparadijzen van lijst

De EU schrapt acht namen van de zwarte lijst voor belastingparadijzen. Dat zijn de ministers van Financiën in Brussel overeengekomen. Het gaat om Panama, Barbados, Grenada, de Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Tunesië, Macau en Zuid-Korea.

Volgens minister Wopke Hoekstra is het doel van de in december opgestelde lijst van aanvankelijk zeventien landen buiten de EU, niet de lengte maar een middel om landen te bewegen maatregelen te nemen tegen belastingontwijking. Dat hebben de acht nu beloofd. Ze krijgen daar een jaar de tijd voor en verhuizen zolang naar een grijze lijst.

"De zwarte lijst is dus een goed begin. Het werkt. Landen willen er niet op staan. Maar het kan en moet op termijn zonder meer beter." Hij denkt dan aan het instellen van sancties tegen de landen die op de zwarte lijst blijven staan of er later toch weer op worden gezet.

Nederland
De 'belastingschandpaal' betreft alleen niet-EU-landen en speciale gebieden die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking. De lijst wordt jaarlijks aangepast. De grijze lijst is bedoeld voor landen die nog niet voldoen aan de eisen van de EU maar hebben toegezegd dat voor 1 januari 2019 te zullen doen. "De praktijk moet uitwijzen of dit ook het geval zal zijn", aldus Hoekstra.

Er staat nu een vijftigtal namen op de grijze lijst, waaronder Aruba, Curaçao, de Kaaimaneilanden, Zwitserland en Liechtenstein. Sint Maarten heeft uitstel gekregen vanwege de orkaan Irma.

Volgens Oxfam Novib zouden, als de EU de eigen criteria zou toepassen op de lidstaten, er vier EU-landen op de zwarte lijst staan, waaronder Nederland.

EU schrapt acht belastingparadijzen van lijst
EU schrapt acht belastingparadijzen van lijst (Foto: ANP)

Veel zorgwebsites slecht toegankelijk

Patiënten met een handicap komen tal van obstakels tegen als zij online een zorgafspraak willen maken of hun elektronisch patiëntendossier proberen te raadplegen. Vrijwel alle websites in de zorgsector blijken ongeschikt voor mensen die bijvoorbeeld slechtziend zijn of een gehoorprobleem hebben, concludeert de Stichting Accessibility op basis van onderzoek naar ruim 8600 webpagina's.

Dit terwijl er steeds meer verwacht wordt dat patiënten hun zaakjes op zorggebied zelf regelen. De onderzoekers stellen onder meer vast dat er veel problemen zijn met onlineformulieren. "Onduidelijke foutmeldingen zorgen ervoor dat bezoekers niet goed weten wat ze in moeten vullen."

Daarnaast zijn veel zorgsites alleen met een muis te bedienen. Ook dit is voor veel patiënten een grote drempel. De onderzoekers constateren ook dat mensen met gehoorproblemen veelal een ondertiteling missen bij video's op sites.

Begrijpelijke taal
De belangenorganisatie stelt dat apps en websites ook voor mensen met een visuele, auditieve en motorische beperking toegankelijk en eenvoudig te gebruiken moeten zijn. "Daarnaast is het belangrijk dat informatie wordt aangeboden in begrijpelijke taal, zodat mensen met een (lichte) verstandelijke beperking er ook mee uit de voeten kunnen."

Ongeveer 4 miljoen mensen in Nederland leven met een beperking, zoals dyslexie, (kleuren)blindheid, laaggeletterdheid en slechthorendheid. Accessibility stelde in een eerder onderzoek al vast dat veel zorgorganisaties onvoldoende bekend zijn met het belang en de noodzaak van digitale toegankelijkheid.

Veel zorgwebsites slecht toegankelijk
Veel zorgwebsites slecht toegankelijk (Foto: ANP)

Musk blijft Tesla-baas 'voor lange termijn'

Elon Musk blijft voor de lange termijn betrokken bij Tesla. De flamboyante ondernemer kwam een nieuwe beloningsregeling overeen met de maker van elektrische auto's, batterijen en zonnepanelen.

Volgens de nieuwe afspraken krijgt Musk, net als nu al het geval is, geen vast salaris. Wel krijgt hij aandelenopties als alle aandelen van Tesla gezamenlijk 100 miljard dollar waard zijn en iedere volgende stap van 50 miljard dollar. De huidige marktwaarde is 59,1 miljard dollar.

Musk is behalve topman van Tesla ook de baas bij ruimtevaartbedrijf SpaceX en transportbedrijf Boring Company dat tunnels wil bouwen om snel vervoer, zoals bijvoorbeeld met de door Musk bedachte Hyperloop, mogelijk te maken.

Musk blijft Tesla-baas 'voor lange termijn'
Musk blijft Tesla-baas 'voor lange termijn' (Foto: ANP)

Illegale bitcoinhandel leverde miljoenen op

Dertien mannen hebben in anderhalf jaar tijd ongeveer 10 miljoen euro verdiend aan het witwassen van bitcoins, die verdiend waren in de criminele handel. Het Openbaar Ministerie beschouwt zes mannen als de hoofdverdachten. Voor de strafzaak tegen deze zes, die dinsdag in Utrecht begon, zijn zes dagen uitgetrokken.

Drie mannen van 21, 25 en 29 jaar uit Arnhem en Krimpen aan den IJssel fungeerden volgens het OM als bankiers. Zij namen bitcoins in die werden aangeboden op DarknetMarkets, een ondergrondse website voor illegale transacties. Drie verdachten van 21, 39 en 44 jaar waren belangrijke klanten. Er is zeker 365 keer gehandeld.

De verdachten gebruikten software om het spoor van de bitcoins uit te wissen en ruilden ze vervolgens legaal in voor contant geld. Dat geld werd op tientallen bankrekeningen geboekt en dan opnieuw opgenomen. Klanten moesten 10 procent commissie betalen, terwijl voor legale bitcoinhandel een commissie van 0,25 tot 1 procent gebruikelijk is, zegt het OM.

Katvangers
Justitie kwam de bende op het spoor door een ander onderzoek naar een fraude met facturen en een internationaal onderzoek naar drugshandel. Al in 2016 startte het mega-onderzoek NOCIS. Het bleek dat de bende niet alleen in Nederland actief was, maar ook bitcoins wisselde in Riga en op Malta en Cyprus. Bankrekeningen stonden op naam van henzelf, maar ook op naam van door hun opgerichte stichtingen en van katvangers. In het onderzoek maakte Justitie gebruik van onder andere pseudokoop, infiltratie en tappen.

Behalve voor de bitcoinhandel beschuldigt het OM een aantal verdachten ook van wapenbezit en harddrugshandel. Woensdag of donderdag komt het OM naar verwachting met de strafeisen tegen het zestal.

Illegale bitcoinhandel leverde miljoenen op
Illegale bitcoinhandel leverde miljoenen op (Foto: ANP)

NBA: Mavericks winnen, rookie maakt indruk met '360 slam'

De Dallas Mavericks hebben in de NBA na drie nederlagen op rij weer eens gewonnen. In eigen huis was de ploeg te sterk voor de Washington Wizards. Vooral rookie Dennis Smith Jr maakte indruk.

Eerder dit seizoen werd hij de op twee na jongste speler ooit met een triple double (dubbele cijfers in drie statistieken), dit keer dunkte hij de bal na een heerlijke 360-graden draai binnen. De Mavericks wonnen uiteindelijk met 98-75.

De Houston Rockets en Minnesota Timberwolves kwamen een klein beetje dichter bij de Golden State Warriors, koplopers in de Western Conference. Zowel de Rockets als de Timberwolves wonnen, van respectievelijk Miami Heat en de Los Angeles Clippers.

Andrew Wiggins maakte met veertig punten indruk bij de Timberwolves, terwijl de New Orleans Pelicans na overtime wonnen van de Chicago Bulls. De 132-128 zege kwam voor een groot deel tot stand dankzij DeMarcus Cousins en Anthony Davis, die maar liefst 44 en 34 punten op lieten tekenen.

Uitslagen NBA maandag
Charlotte Hornets - Sacramento Kings 112-107
Atlanta Hawks - Utah Jazz 104-90
Houston Rockets - Miami Heat 99-90
Memphis Grizzlies - Philadelphia 76ers 105-101
Milwaukee Bucks - Phoenix Suns 109-105
New Orleans Pelicans - Chicago Bulls 132-128 OT
Dallas Mavericks - Washington Wizards 98-75
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 104-101
Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 118-126

 

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Medewerkers NPO krijgen loonsverhoging

Werknemers van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en regionale omroepen krijgen er meer loon bij. Dat is een van de afspraken in het principeakkoord over een nieuwe cao voor omroepmedewerkers, maakt vakbond CNV bekend. Werknemers met een vast of tijdelijk contract gaan er in de komende twee jaar 2,9 procent op vooruit.

De vakbond en omroepen hebben ook nieuwe afspraken gemaakt over de vergoeding voor uitzendkrachten en werknemers die via een payroll worden betaald. Zo worden "onterechte verschillen tussen flexibele en vaste werknemers" kleiner, stelt CNV.

De nieuwe cao geldt voor 3600 werknemers van de NPO en 1300 werknemers van regionale omroepen. Leden van de bonden en werkgevers van de publieke omroep moeten nog instemmen met het onderhandelingsresultaat.

Medewerkers NPO krijgen loonsverhoging
Medewerkers NPO krijgen loonsverhoging (Foto: ANP)

Russische langlauf- en biatlontoppers mogen niet naar Spelen

De Russische olympische ploeg voor de Spelen van Pyeongchang komende maand - waar Russen onder neutrale vlag in actie komen - heeft een volgende zware klap te verwerken gekregen.

Naast Pavel Kulizhnikov en Denis Yuskov, grote kanshebbers op schaatsgoud, zijn ook langlaufer Evgeniy Ustiugov en biatleet Anton Shipulin uitgesloten van deelname. Dat meldt het Russische Sport-Express, hoewel het Internationaal Olympisch Comité het nog niet bevestigd heeft.

Ustiugov en Shipulin maken beiden al jaren deel uit van de wereldtop in hun sporten, met flink wat World Cup-zeges op hun naam. Allebei waren ze dan ook een serieuze kanshebber op eremetaal in Pyeongchang, waar ze naast hun individuele kansen ook de sterkhouders zouden zijn van de estafetteploegen. 

Jazzmuzikant Hugh Masekela overleden

De Zuid-Afrikaanse jazztrompettist Hugh Masekela is vandaag op 78-jarige leeftijd overleden. De muzikant overleed aan de gevolgen van prostaatkanker. Maseleka werd wel de vader van de Zuid-Afrikaanse jazz genoemd.

Maseleka begon zijn muzikale loopbaan nadat hij als 14-jarige knaap de film Young Man with a Horn met Kirk Douglas had gezien. Vanaf 1959 speelde hij in de band the Jazz Epistles. Vanaf de jaren zestig woonde de Zuid-Afrikaan in de Verenigde Staten waar hij al snel bevriend raakte met Harry Belafonte.

In Amerika had Maseleka hits met nummers zoals 'Up, Up and Away' (1967) en 'Grazing In The Grass' (1968). Van de laatstgenoemde single werden meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht. Ook stond de jazzmuzikant op het befaamde Monterey Pop Festival in 1967. Maseleka was ook te horen op platen van onder meer The Byrds en Paul Simon.

Maseleka zou ook bekend worden met zijn liedjes voor de anti-apartheidsbeweging. Zo had hij in 1987 een grote hit met de single 'Bring Him Back Home'. Maseleka componeerde het nummer voor de op dat moment nog in de gevangenis zittende Nelson Mandela. In 2016 zou Maseleka voor het eerst in zestig jaar weer optreden met Abdullah Ibrahim bij een reunie van The Jazz Epistles in Johannesburg.

Zware aardbeving voor kust Alaska, tsunami-alarm afgegeven

Voor de kust van Alaska heeft zich dinsdagochtend een zware aardbeving voorgedaan. De beving vond plaats op ruim tien kilometer diepte, bepaald niet diep. Volgens het Amerikaanse geologisch instituut had de beving een kracht van 8,2 op de schaal van Richter.

Met een dergelijke kracht zou het de eerste keer sinds de dodelijke aardbeving bij Mexico in september zijn dat de 8 op de schaal van Richter gehaald wordt. Daarvoor gebeurde dat voor het laatst in 2015 en 2014, beide keren bij Chili. 

Voor onder meer Alaska en delen van de Canadese en Amerikaanse westkust is een tsunami-alarm afgegeven. De ontwikkelingen hierover en over eventuele schade zijn te volgen op het FOK!forum.

'Russische wereldrecordhouders mogen niet schaatsen op Spelen'

Het heeft er alle schijn van dat topschaatsers Denis Yuskov en Pavel Kulizhnikov niet in actie mogen komen op de Olympische Spelen in Pyeongchang, die komende maand gehouden worden.

Alexei Kravtsov, de baas van de Russische schaatsbond, heeft tegenover media in zijn land laten weten dat de twee nog altijd geen uitnodiging hebben gekregen van het Internationaal Olympisch Comité. Volgens Kravtsov lijkt het erop dat dat ook niet gaat gebeuren en dat de twee dus niet door de individuele keuring zijn gekomen, die alle Russische sporters wegens het dopingschandaal in het land moeten ondergaan.

Verrassend is de uitsluiting van Kulizhnikov niet echt. De wereldrecordhouder op de 500 meter werd in zijn jonge jaren al eens geschorst wegens dopinggebruik, waarmee hij op voorhand al kansloos leek om door de keuring te komen. Yuskov, sinds dit seizoen houder van het wereldrecord op de 1500 meter, leek nog wat hoop te hebben: zijn schorsing kwam slechts voort uit het roken van een jointje.

'Yuskov mag niet schaatsen op Spelen' (Pro Shots / Erik Pasman)
'Yuskov mag niet schaatsen op Spelen' (Pro Shots / Erik Pasman)

Ronnie Flex trekt racismekaart na grap 538

Ronnie Flex is een rapper. Ronnie Flex zet de jeugd aan tot (het zingen van) Drank & Drugs. Ronnie Flex is verslaafd aan Wiet. Ronnie Flex liet zich opnemen in een privekliniek. 538 maakte er een grap over. Ronnie Flex schreeuwt racisme! Ronnie Flex verdient daarom een eigen bericht op FOK!

Zoals je zojuist hebt kunnen lezen maakte Radio538 een grap over zijn opname door reclame te maken voor 'hierrrr met je rekening.' Die grap is alweer weg. En de reactie van Flex daarop dus ook. Gelukkig hebben we de screenshots nog. Flex zegt: '"Jullie gaan superslecht, maar jullie hebben nooit gehouden van een zwarte. Dus ik ben niet verbaasd."

538 steekt draak met verslaving Ronnie Flex

Hoe grappig is het dat Ronnie Flex van de hit Drank & Drugs zelf verslaafd is en zich heeft laten opnemen in een privekliniek? Erg grappig, aldus Radio538.


Deze week hebben ze de actie Hier Met je Rekening waarbij de zender rekeningen betaalt. Flex die zich vrijwillig heeft laten opnemen kreeg op nuchtere maag via Twittter een knipoog naar deze actie. 'Jointje teveel gerookt? Afkicken in een privekliniek? Hierrrrr met je rekening.' De reacties op de grap zijn vooralsnog niet om te lachen. Wat vind jij. Leuk of niet?

Update:
538 heeft de Tweet alweer weggehaald, blijkbaar vonden ze het zelf ook niet zo geslaagd.

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

In Rusland is een man tijdens een jachttripje doodgeschoten door zijn eigen hond. De 53-jarige Sergey Terekhov liet zijn twee honden uit zijn Lada (:')) om een stukje te rennen voordat zij op jachtexpeditie gingen in de Russische Saratovregio.

Een van de honden sprong tegen de man op en haalde met zijn poot de trekker over van zijn geladen TOZ-34 jachtgeweer. De man werd in zijn buik geraakt en klapte op de hardbevroren ondergrond.

Vrienden van de man brachten hem met spoed naar het ziekenhuis, maar dat mocht niet meer baten. De man stierf minder dan een uur na het voorval aan zijn verwondingen.

Hond met geweer...Een andere hond, met een ander geweer (bron: Internet Meme)

Man kookte zijn eigen vrouw na 'femicide'

In het zuiden van Mexico zijn de overblijfselen gevonden van een jonge vrouw die meer dan een week geleden verdween. Volgens de autoriteiten is de vrouw vermoord, in stukken gehakt en op een fornuis gekookt.

Haar man is hoofdverdachte in de zaak van deze 'femicide'. Dat is een seksistische term om aan te geven dat iemand vermoord is omdat deze vrouw is, waarvoor overigens geen mannelijke variant bestaat.

De vrouw verdween nadat ze op 13 januari haar huis verliet om haar kinderen op te halen bij haar ex-man. Hierna werd niets meer van haar vernomen.

Diverse lichaamsdelen van de vrouw werden in het huis van de man teruggevonden in potten en pannen op het fornuis. 

Lekker koken... (wikimedia commons)
Lekker koken... (wikimedia commons)

Kerkbeheerder mishandeld door agressieveling

Een 28-jarige man uit Breda drong maandagmiddag 22 januari de kerk binnen op het Kerkplein. Hij ging vervolgens de kerktoren in en mishandelde hierbij de beheerder.  De politie kreeg rond 15.20 uur een melding van een indringer in de kerk.

Vanwege werkzaamheden was de deur van het gebouw en de deur richting de toren geopend. Een van de werklieden attendeerde de beheerder erop dat er een onbekende man richting de toren was gegaan. Toen de beheerder de indringer hierop aansprak, kreeg hij een trap in het gezicht.

Toen een agent kort na de melding bij de kerk was, liep de indringer net naar buiten. De beheerder raakte door de trap lichtgewond en deed aangifte. De agent hield de 28-jarige verdachte aan. De man zit vast voor verder onderzoek. Omdat de man verward leek, is ook de hulpverlening ingeschakeld.

17-jarigen opgepakt voor overval op Aldi

De recherche heeft dinsdagochtend in alle vroegte twee 17-jarige jongens uit Eersel en Netersel opgepakt voor een overval op de Aldi in Eersel. De supermarkt werd op 29 december 2017 overvallen.

Die avond waren rond 20.45 uur enkele klanten en een medewerkster aanwezig. Er kwam een man de winkel aan de Lindestraat binnengelopen met een masker voor zijn gezicht en een wapen in zijn hand. Hij maakte geld en sigaretten buit en ging er daarna vandoor. Er raakte niemand gewond. Direct na de overval startte de recherche een uitgebreid onderzoek, waarin de twee jongens als verdachte naar voren kwamen. De precieze rol van de verdachten wordt verder onderzocht.

De verdachten werden dinsdagochtend rond 7.30 uur aangehouden. Ze zitten vast en worden verhoord. De recherche gaat verder met het onderzoek. Zo worden de jongens verhoord en zijn de woningen van de twee doorzocht. In de Kempen werden de afgelopen maanden vaker overvallen gepleegd. De politie bekijkt of de jongens ook in verband kunnen worden gebracht met deze zaken.

17-jarigen opgepakt voor overval op Aldi (Foto: stockfoto politie.nl)
17-jarigen opgepakt voor overval op Aldi (Foto: stockfoto politie.nl)

Naakte gymleraar jaagt op jonge leerlingen

Op een basisschool in de Amerikaanse staat Californië heeft een gymleerkracht wel een heel bijzondere manier gevonden om zijn lessen 'op te leuken'. De man besloot namelijk zich volledig te ontkleden en in z'n blote pielemopsie achter tweede en vijfde groepers aan te jagen. Dat zijn kinderen in de leeftijd van 7-8 en 10-11 jaar.

De kinderen moesten wegrennen en de man ontwijken, en vluchtten uiteindelijk diverse klaslokalen in op zoek naar een veilig heenkomen.

Ouders zijn woest en geschokt, de school wil niets zeggen, de kinderen krijgen psychologische hulp en de politie wil de man aanklagen wegens onzedelijk gedrag en mishandeling van een volwassene. Waar die laatste aanklacht vandaan komt is niet bekend. 

Edmund stunt en slaat Dimitrov uit Australian Open

De Australian Open blijft maar voor verrassingen zorgen. Chung Hyeong sloeg Alexander Zverev en Novak Djokovic naar huis, Tennys Sandgren klopte Dominic Thiem en dinsdag was het de beurt aan Kyle Edmund: de Brit, 49e van de wereld, sloeg de mondiale nummer drie, de Bulgaar Grigor Dimitrov, naar huis.

Dimitrov leverde game één van de wedstrijd al gelijk in, maar kon terugbreken. Toch plaatste Edmund in de slotfase nog een break, waarna hij met veel moeite zijn service wist te houden en dus de set kon pakken. Een vroege break was voor Dimitrov genoeg om de stand gelijk te trekken, maar op 4-3 in set drie sloeg Edmund nog eens toe.

Dimitrov weigerde op te geven en ook na een break halverwege set vier bleef hij het proberen, met aanvankelijk nog wat succes - hij brak Edmund gelijk terug. Op 4-4 sloeg Edmund echter nog eens door de Bulgaarse service heen, waarna de jonge Brit de partij zelf uitserveerde: 6-4, 3-6, 6-3, 6-4.

Edmund schopte het in zijn loopbaan één keer tot de laatste zestien op een Grand Slam, maar mag het nu voor een plek in de finale opnemen tegen Rafael Nadal of Marin Cilic.

FOK! Wat een weer: warm

Het is op de meeste plaatsen bewolkt, zeer lokaal valt lichte (mot)regen. Vanmiddag gaat er op steeds meer plaatsen regen of motregen vallen. De temperatuur ligt dan rond 8°C, in de avond loopt deze verder op tot boven de 10°C. De overwegend matige zuid- tot zuidwestenwind neemt in de loop van de ochtend toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer wordt de wind krachtig, later mogelijk hard.

Komende nacht blijft het bewolkt met soms lichte (mot)regen. Het wordt erg zacht met temperaturen die in de nacht verder oplopen tot rond de 11°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust en boven het IJsselmeer.

Woensdag overdag verandert er niet veel in het weerbeeld. Het blijft bewolkt met soms lichte regen of motregen. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. In de avond trekt een regengebied van west naar oost over het land. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Langs de (noord)westkust wordt de wind in de middag enige tijd stormachtig met daarbij zware windstoten. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Mist(archief)foto in de buurt van Varsseveld
Mist(archief)foto in de buurt van Varsseveld

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bella Thorne uit hotel gezet na roken wiet

Bella Thorne en een aantal vrienden zijn dit weekend uit hun hotel gezet nadat ze wiet hadden gerookt op hun kamer.

Een bron van de New York Post zag dat het vijfkoppige gezelschap, met onder meer Bella's vriendje rapper Mod Sun in de gelederen, werd gesommeerd te vertrekken uit het hotel in Park City, waar het Sundance Filmfestival gaande is.

Bella is op het festival om haar film Assassination Nation te promoten. Nadat ze haar toevlucht had genomen in een ander hotel, verscheen de 20-jarige wel op de première van de film. Voor haar interviews de volgende dag zou de voormalig Disney-ster zich echter ziek hebben gemeld.

Bella Thorne uit hotel gezet na roken wiet
Bella Thorne uit hotel gezet na roken wiet (Foto: BuzzE)

Nieuwe handelsmuur VS treft LG en Samsung

De Amerikaanse president Donald Trump heeft importheffingen aangekondigd op onder meer wasmachines. Dat betekent dat witgoed van onder meer grote Koreaanse producenten als Samsung en LG tot wel de helft duurder wordt in de Verenigde Staten.

De extra invoerbelasting op wasmachines geldt voor de komende drie jaar. Ook zonnepanelen uit het buitenland worden extra belast. Die heffing, die kan oplopen tot 30 procent van de importwaarde, geldt voor vier jaar. De maatregelen zijn bedoeld om Amerikaanse producenten te beschermen, aldus handelsgezant Robert Lighthizer.

Nieuwe handelsmuur VS treft LG en Samsung
Nieuwe handelsmuur VS treft LG en Samsung (Foto: ANP)

Einde TAN-code ING in zicht

ING heeft aanpassingen gedaan aan zijn app voor mobiel bankieren. Daardoor is het voor klanten niet meer nodig om een betaalopdracht met een TAN-code per sms of van een papieren lijst te bevestigen. Na ruim dertig jaar is daarmee het einde van de TAN-code nabij.

De komende maanden worden alle particuliere klanten gefaseerd overgezet naar het vernieuwde Mijn ING. Klanten die de app niet kunnen gebruiken, bevestigen hun opdrachten voorlopig nog met een TAN-code. Eind 2018 komt ING voor deze klanten met een alternatief.

ING heeft naar eigen zeggen 3,2 miljoen klanten die gebruik maken van de app. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Overigens was het sinds begin 2017 al mogelijk om opdrachten mobiel te bevestigen. Ruim 1,1 miljoen klanten maken daar al gebruik van.

Einde TAN-code ING in zicht
Einde TAN-code ING in zicht (Foto: ANP)

'Mensen overschatten zich online'

Mensen zijn online niet zo goed als ze denken. We overschatten hoeveel we weten van digitale veiligheid. We denken dat we er veel verstand van hebben, maar dat klopt vaak niet, zegt beveiliger Symantec. Zo maken mensen geregeld de fout om één wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Als bij één site een inbraak is, kunnen hackers proberen of de gestolen wachtwoorden ook ergens anders werken. We laten onze virtuele achterdeur openstaan, aldus Symantec.

Volgens Symantec werden vorig jaar 3,4 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime, dus ongeveer een op de vijf mensen. Ze raakten in totaal 1,3 miljard euro kwijt. Het gemiddelde slachtoffer is enthousiast over technologie en gebruikt graag meerdere apparaten. Zo hebben slachtoffers bovengemiddeld vaak een smartwatch of een slim huishoudelijk apparaat. Tegelijk hebben ze een "blinde vlek'' voor veiligheid.

In heel Europa kregen 98,2 miljoen mensen te maken met digitale misdaad. De schade daarvan bedroeg 23,3 miljard euro. Dat is ongeveer de omvang van de economie van IJsland.

De meest voorkomende vorm van cybercrime in Nederland is phishing. Daarbij worden mensen door oplichters aangespoord om ergens hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen, zodat de cybercriminelen daarmee hun slag kunnen slaan.

Symantec sprak met meer dan 20.000 mensen in twintig landen, onder wie ruim duizend Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt uit dat veel mensen vertrouwen hebben in de digitale veiligheid van banken en providers, en in zichzelf. Het vertrouwen in de overheid en in sociale media daalde juist.

'Mensen overschatten zich online'
'Mensen overschatten zich online' (Foto: BuzzT)

Tennisster Mertens stunt op Australian Open

Tennisster Elise Mertens heeft op de Australian Open voor een flinke stunt gezorgd. De Belgische nummer 37 van de wereld sloeg de mondiale nummer vier, de Oekraïnse Elina Svitolina, uit het toernooi en plaatste zich voor de halve finales.

Mertens had wat moeite om haar eerste servicegame te houden, maar brak Svitolina daarna gelijk. Ze werd later wel teruggebroken, maar dat was pas nadat ze de opslag van Svitolina nog eens over had genomen en dus won ze de eerste set. 

Svitolina bood in de tweede set nog wel partij, voor zover ze dat kon, maar de Oekraïnse slaagde er zelfs niet meer in om één game te winnen. Op het eerste matchpoint maakte Mertens het vervolgens af: 6-4, 6-0.

Het is pas de tweede keer dat Mertens van een top-10-speelster wint. Op een Grand Slam kwam ze nog nooit voorbij de laatste 32, maar in Melbourne mag ze aantreden tegen Carla Suarez Navarro of Caroline Wozniacki voor een plaats in de finale. 

Tennisster Mertens stunt op Australian Open (Pro Shots / Action Images)
Tennisster Mertens stunt op Australian Open (Pro Shots / Action Images)

Australische onderscheiding voor kinderpornorechercheurs

Vier Nederlandse kinderpornorechercheurs die in samenwerking met de Australische en Filipijnse politie de Australische pedofiel Peter Scully hebben opgespoord, kregen maandag een hoge politie-onderscheiding voor ‘buitengewone toewijding’ bij dit onderzoek.

Australische onderscheiding
De vier Nederlandse politiemedewerkers die er met een internationaal opsporingsteam voor zorgden dat de pedofiel kon worden opgepakt, kregen uit naam van de Australische korpschef Andrew Colvin de Foundation Day Honours. Het is de eerste keer dat Nederlandse politiemedewerkers deze onderscheiding krijgen.

‘Buitengewone toewijding’
De rechercheurs ontvingen deze politie-onderscheiding voor hun ‘buitengewone toewijding’ bij het opsporen van de Australische pedofiel en kindermoordenaar in de Filipijnen. Scully en een Filipijnse vrouw misbruikten en verkrachtten minstens acht kinderen, het jongste slachtoffer was 18 maanden oud.

Beelden te koop aangeboden
Het misbruik van de kinderen werd gefilmd en de beelden werden te koop aangeboden op zeer moeilijk te traceren websites. Een slachtoffertje overleefde de martelingen mogelijk niet en werd begraven onder een vloer van het appartement van Scully. De exacte doodsoorzaak kon nooit worden vastgesteld.

Nederlands bleek Australisch-Engels
De Nederlandse politie raakte bij het onderzoek betrokken doordat in een fragment van een paar seconden in een filmpje Nederlands leek te worden gesproken. Dit bleek uiteindelijk Australisch-Engels, maar toen dat duidelijk werd, hadden de Nederlandse rechercheurs al zo veel kennis opgebouwd dat ze bij het onderzoek betrokken bleven tot de arrestatie van Scully in 2015.

‘Bijzonder onderzoek’
Een van de betrokken rechercheurs, Farid el Hamouti, vond het in meerdere opzichten een bijzonder onderzoek. ‘De misdaden waren natuurlijk zeer, zeer ernstig. Ik denk dat mede daarom de internationale barrières in dit onderzoek helemaal wegvielen. Iedereen wilde hetzelfde: de verantwoordelijken zo snel mogelijk achter de tralies krijgen. De samenwerking ging dan ook ontzettend soepel.’

‘Naald in een hooiberg’
El Hamouti: ‘Het leek zoeken naar een naald in een hooiberg, want hij had zich digitaal ontzettend goed verstopt en ook in de filmbeelden erg zijn best gedaan om niets herkenbaars achter te laten, maar we vonden toch steeds hele kleine nieuwe puzzelstukjes, die samen uiteindelijk naar de verdachte leidden.’

Australische onderscheiding voor kinderpornorechercheurs (Foto: Politie.nl)
Australische onderscheiding voor kinderpornorechercheurs (Foto: Politie.nl)( Op de foto: Arjan Verhagen bedankt de Australische politiedelegatie voor de Foundation Day Honour, mede namens zijn collega's Danny van Althuis, Aat Both, Farid el Hamouti (v.l.n.r.) en andere teamleden. Uiterst links een lid van de Australische delegatie naast Frans Heeres, verantwoordelijk voor de betrekkingen met het verre oosten, en Miriam Barendse, portefeuillehouder Zeden.)

Milieudefensie in hoger beroep

Milieudefensie is vandaag in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank van 27 december in de zaak voor gezonde lucht. In zijn vonnis stelde de rechter wél vast dat Nederland de Europese normen voor luchtkwaliteit schendt, maar oordeelde dat dit de Staat niet te verwijten valt. Ook oordeelde de rechter dat het grootste deel van de 58 mede-eisers van Milieudefensie hun belangen niet bij deze rechter konden verdedigen.

Milieudefensie vecht dit vonnis aan en eist in beroep zowel gezonde lucht als toegang tot de rechter voor alle mede-eisers in deze zaak. “Iedereen heeft het recht om gezonde lucht in te ademen. De Staat is verplicht daarvoor te zorgen en moet zich aan de wet houden. Daarom gaan we in beroep", verklaart Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit bij Milieudefensie. Al sinds 2008 geldt de Europese wet die bepaalt hoeveel vervuilende stoffen er maximaal in de lucht mogen zitten.

Extra uitstel
Nederland heeft extra uitstel gekregen om aan die wet te voldoen, en beloofde toen uitdrukkelijk na dat uitstel de luchtkwaliteit alsnog op orde te zullen hebben. Maar ondanks deze reservetijd voldoet Nederland nog steeds niet aan de wet. Knol: “Ik snap niet dat de rechter oordeelt dat het voor de Staat te moeilijk is om aan de wet te voldoen. Ze hebben jarenlang de tijd gehad om effectieve maatregelen te nemen. Intussen blijven mensen ziek worden door dit falende overheidsbeleid.” In een vandaag verschenen rapport van de Gezondheidsraad wordt nogmaals onderstreept hoe ernstig de gezondheidseffecten van luchtvervuiling zijn.

Defensie legt mortierongeluk Mali voor bij OM

Defensie vraagt het Openbaar Ministerie te kijken of de beslissing om niemand te vervolgen voor het dodelijke mortierongeval in Mali nog steeds stand houdt. Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft dat toegezegd op verzoek van de nabestaanden, zegt hun advocaat Michael Ruperti.

De commissie-Van der Veer concludeerde vrijdag dat Defensie de veiligheid binnen de organisatie niet op orde heeft. In het rapport over het dodelijke mortierongeluk in 2016 sprak de commissie zich niet uit of mensen juridisch vervolgd moeten worden voor fouten. Dat was wel een wens van de nabestaanden, die willen dat dit wordt uitgezocht. Zij waren hier verbolgen over.

Het ongeval is eerder onderzocht door de marechaussee, maar dat heeft niet tot vervolging geleid. Maar omdat in de rapporten over het ongeluk is vastgesteld dat er veel is misgegaan, wil Ruperti dat het OM hier nog een keer naar kijkt. Ondeugdelijke mortiergranaten waren de oorzaak van het ongeluk. Twee militairen kwamen om het leven en een derde raakte zwaargewond.

Verantwoordelijk

Advocaat Ruperti laat weten dat het gesprek met Bijleveld, waar ook Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer bij was, naar tevredenheid van de nabestaanden is verlopen. De minister heeft volgens Ruperti onderstreept dat Defensie verantwoordelijk is, ook voor de afwikkeling van schade. Hij zegt dat de verwachting is dat de nabestaanden er op korte termijn uitkomen met het ministerie.

Het ministerie laat op vragen van het ANP weten dat het "goede, soms emotionele gesprekken" waren. "Wij hebben onze civielrechtelijke verantwoordelijkheid ook uitgesproken", aldus een woordvoerder. "Ruperti heeft zelf al met het OM contact gehad en wij hebben gezegd dat wij dat ook doen om te checken of ze het nu anders zien dan in het verleden."

Defensie legt mortierongeluk Mali voor bij OM
Defensie legt mortierongeluk Mali voor bij OM (Foto: ANP)

Zach Galifianakis: ik walg van Louis C.K.

Zach Galifianakis heeft geen goed woord over voor de daden van Louis C.K., die tot voor kort producent was van Zachs comedyserie Baskets.

Begin november verklaarden vier vrouwen aan de New York Times dat Louis zich seksueel had misdragen, onder meer door in hun bijzijn te masturberen. De comedian kwam de volgende dag met een verklaring, waarin hij zei: "Deze verhalen zijn waar." FX, de zender waarop Baskets in de VS te zien is, verbrak daarop de banden met Louis C.K.

Zach ziet het gedrag van zijn voormalig collega als een zwarte kant van Hollywood. "Het is het vergif dat sterrencultuur met zich meebrengt, het feit dat iemand denkt dat hij kan doen wat hij maar wil, alleen omdat hij geliefd is. Ik walg daarvan."

Zach Galifianakis: ik walg van Louis C.K.
Zach Galifianakis: ik walg van Louis C.K. (Foto: BuzzE)

Villalobos de sterkste in tweede etappe van Vuelta a San Juan

Román Villalobos heeft de tweede etappe in de Vuelta a San Juan gewonnen. De 27-jarige Costa Ricaan van Canels Specialized was op het korte slotklimmetje de sterkste in een sprint met drie. De Argentijn Ricardo Escuela werd tweede voor de Belg Tiesj Benoot. Villalobos neemt in het algemeen klassement de leiderstrui over van Fernando Gaviria.

Vier renners kozen vroeg in de etappe voor de aanval: Gerardo Tivani (Municipalidad de Pocito), Roderick Aconegui (Uruguayaanse selectie), Ignacio de Jésus Prado (Canels Specialized) en Carlos Eduardo Alzate (UnitedHealthcare). Het viertal zou meer dan vijf minuten pakken op het peloton, maar op ruim twintig kilometer van de streep werden ze gegrepen door het peloton.

In de finale waren er meerdere aanvallen van renners maar niemand raakte weg tot aan het slotklimmetje. Met nog drie kilometer te gaan koos Villalobos samen met Escuela en Benoot voor de aanval. Het drietal hield stand in de slotfase ondanks dat Filippo Ganna vanuit het peloton nog heel dicht bij kwam.

Voormalig Judas Priest-drummer Dave Holland overleden

De Engelse rock drummer Dave Holland is vorige week dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden. Het treurige nieuws werd gisteren bekend via de Spaanse krant El Progreso. Waaraan Holland is overleden is niet bekend.

Holland begon zijn loopbaan in de band Pinkerton's Assorted Colours met wie hij in 1965 de single 'Mirror Mirror' uitbracht. Holland zou de groep in 1968 verlaten om verder te gaan in de band Finders Keepers. Niet lang daarna richten drummer Dave Holland, gitarist Mel Galley, bassist Glenn Hughes, zanger John Jones en multi-instrumentalist Terry Rowley (ex-The Montanas) de band Trapeze op. Holland zou van 1970 tot 1979 op een zevental albums van de band te horen zijn.

Vanaf augustus 1979 maakte Dave Holland deel uit van de Britse heavy metal band Judas Priest en was te horen op succesvolle albums zoals British Steel, Screaming for Vengeance, Defenders of the Faith, Turbo en Ram It Down. Holland zou de band vanwege gezondheidsproblemen in 1989 verlaten. In de jaren negentig zou Holland betrokken zijn bij een reunie van de band Trapeze en op tournee gaan in Europa.

In 2004 werd Holland tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een poging tot verkrachting van een 17-jarig meisje aan wie hij drumlessen gaf. Holland, die in juni 2012 uit de gevangenis werd vrijgelaten, heeft altijd volgehouden dat hij was veroordeeld voor een misdaad die hij niet zou hebben begaan.

Bij1 alweer een kandidaat-raadslid armer

De politieke partij Bij1 van Sylvana Simons is sinds gisteren weer een kandidaat-raadslid armer. De voormalige dakloze Naomi Doevendans had via een bericht op Facebook laten weten dat ze zich terug trekt uit de lijst van Bij1. Een reden voor haar vertrek wordt niet gegeven maar Doevendans drukt wel haar dank uit voor 'het begrip en de steun van de afgelopen tijd'. Doevendans stond als zesde op de lijst van Bij1 voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Eerder deze maand verliet Cailin Kuit al Bij1 nadat duidelijk werd dat ze de kluit had belazerd over haar zogenaamde verleden als psychiater. Niet lang daarna stapte ook buschauffeur Bob Schoute op bij Bij1 vanwege 'persoonlijke redenen'. Ook kandidaat Ana Paula Lima kwam in het nieuws nadat er foto's van haar waren opgedoken op de website van Kinky.nl. Volgens Lima zou het gaan om een vals profiel, maar een hoerenloper stelde in zijn klantrecensie vast dat de profielfoto's overeen kwamen met de persoon die hij aantrof na een afspraakje.

Campagnemanager Chihiro Geuzenbroek van Bij1 heeft nog niet gereageerd op de huidige ontwikkelingen bij Bij1. Nog even en Simons kan de naam van haar partij gaan veranderen in Geen1. Bij1 doet op 21 maart mee bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Horecastudent vaker in buitenland voor studie

Bijna een kwart van de studenten die in het studiejaar 2015/’16 een diploma in het hoger onderwijs behaalden, zijn voor hun studie naar het buitenland geweest. Horecastudenten brachten het vaakst een deel van hun opleiding in het buitenland door. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over zogenoemde studiepuntmobiliteit in het hoger onderwijs.

Studiepuntmobiel
In het studiejaar 2015/’16 studeerden 33.000 hbo’ers en wo’ers minimaal drie maanden in het buitenland of haalden er minstens vijftien studiepunten. Studenten horeca (77 procent) en studenten toerisme en vrijetijdsbesteding (57 procent) doen relatief vaak buitenlandervaring op en zijn daarmee studiepuntmobiel.

Ook studenten die vreemde talen studeren, volgen relatief vaak lessen in het buitenland of lopen daar stage (48 procent). Zij geven veelal aan dat een verblijf in het buitenland verplicht is voor hun opleiding. Dat laatste zeggen ook studenten van de onderwijsrichtingen transport en logistiek, horeca, management bedrijfs- en personeelswetenschappen en milieu. Studenten financieel management en fiscaal recht gaan het minst vaak voor hun studie naar het buitenland: 7 procent.

Hbo’ers en wo’ers gaan ongeveer even vaak drie maanden of langer naar het buitenland tijdens hun opleiding of halen er vijftien studiepunten. Van de hbo’ers is 22 procent studiepuntmobiel, van de wo’ers 23 procent. Wo’ers brengen vaker een deel van hun studie in het buitenland door om
colleges te volgen, eventueel in combinatie met een stage, dan hbo’ers (de percentages zijn respectievelijk 84 en 60). Hbo’ers daarentegen gaan vaker dan wo’ers naar het buitenland voor alleen een stage (40 procent tegenover 16 procent).

Persoonlijke ontwikkeling
Hbo’ers en wo’ers die studiepuntmobiel zijn, hebben veelal dezelfde motieven om een deel van hun studie in het buitenland te volgen. Studeren in het buitenland is volgens hen vooral een waardevolle ervaring voor hun persoonlijke ontwikkeling (97 procent noemt dit als reden) en goed voor hun loopbaan (gemeld door 86 procent). Hbo’ers geven daarnaast relatief vaak aan dat het verblijf in het buitenland verplicht is voor hun studie.

Van de studenten geeft 44 procent aan een verblijf in het buitenland niet te hebben overwogen. De meest genoemde redenen om niet naar het buitenland te gaan, zijn verplichtingen in Nederland, zoals werk of zorg (47 procent), en de kosten (43 procent). Hbo’ers noemen deze twee redenen vaker dan wo’ers. Wo-studenten vinden daarnaast relatief vaak dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs beter is en dat een tijdelijk verblijf in het buitenland niet goed te combineren is met de studie in Nederland.

Horecastudent vaker in buitenland voor studie (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Horecastudent vaker in buitenland voor studie (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Judge Judy zelf voor rechter gesleept

Judy Sheindlin wordt voor de rechter gesleept door twee mensen die hielpen bij het opzetten van haar populaire show Judge Judy. Dat meldt TMZ. Sandi Spreckman en Kaye Switzer claimen dat ze Sheindlin in contact brachten met producer Larry Little, waarna de show een hit werd. Daarvoor wil het tweetal nu geld zien.

Onlangs kocht de Amerikaanse zender CBS de rechten van Judge Judy voor 95 miljoen dollar. Spreckman en Switzer kregen niets van het geld dat werd verdiend aan de realityshow. Via een rechtszaak hopen de dames minimaal 4,75 miljoen dollar over te houden aan de bemiddeling die uiteindelijk leidde tot de start van Judge Judy.

Het programma is al sinds 1996 te zien in Amerika en werd in de eerste jaren ook in een aantal Europese landen uitgezonden, waaronder in Nederland. Na een paar jaar verdween Judge Judy van de Nederlandse buis, maar keerde in 2015 terug bij RTL 8. Inmiddels is de show te zien bij FOX.

Judge Judy zelf voor rechter gesleept
Judge Judy zelf voor rechter gesleept (Foto: BuzzE)

Eels geeft extra concert in Nederland

Goed nieuws voor de fans van de band Eels. De band geeft namelijk, naast het al uitverkochte optreden van 18 juni, een extra concert op 19 juni in TivoliVredenburg in Utrecht. De concerten vinden plaats in het kader van de The Triumphant Return of Eels 2018 World Tour.

Op 6 april zal voor het eerst in vier jaar weer een nieuw album van Eels verschijnen. Een veelbelovend voorproefje van het twaalfde studioalbum getiteld The Deconstruction is hieronder te beluisteren.

Netflix overtreft groeiverwachtingen

Netflix heeft het voorbije vierde kwartaal een stuk meer nieuwe abonnees mogen verwelkomen dan analisten hadden voorspeld. De videostreamingdienst kreeg er dik 8,3 miljoen nieuwe klanten bij, waar gemiddeld werd gerekend op ongeveer 6,3 miljoen.

De hoge klantenaanwas is deels te verklaren door het succes van Stranger Things, dat afgelopen jaar zijn tweede seizoen in ging. De hitserie en andere eigen door het bedrijf zelf geproduceerde programma's en films droegen er in belangrijke mate aan bij dat Netflix nu wereldwijd 117,6 miljoen abonnees heeft.

Dit jaar steekt het bedrijf ongeveer 8 miljard dollar in de productie van series en films. Daar zitten ook steeds meer niet-Engelstalige producties bij. In november werd al aangekondigd dat Undercover de eerste Vlaams-Nederlandse productie wordt.

De omzet van Netflix steeg de afgelopen drie maanden met een derde tot bijna 3,3 miljard dollar. De nettowinst verdrievoudigde tot 185,5 miljoen dollar. Het bedrijf boekte 39 miljoen dollar af op niet-uitgebrachte content. Dat heeft te maken met het ontslag van Kevin Spacey na de onthullingen over diens seksuele misdragingen. Daardoor moest hij uit de hitserie House of Cards worden geschrapt en ging een andere film met hem de prullenmand in.

Netflix overtreft groeiverwachtingen
Netflix overtreft groeiverwachtingen (Foto: BuzzT)

Albanië krijgt EK gewichtheffen wegens doping, geeft het terug wegens doping

Het Europees kampioenschap gewichtheffen van dit jaar heeft nogal wat voeten in de aarde. Het zou aanvankelijk in het Turkse Antalya gehouden worden, maar vorig jaar werden meerdere landen - waaronder Turkije - een jaar lang volledig van de sport uitgesloten wegens meerdere dopinggevallen.

Men probeerde aanvankelijk nog om het EK te verplaatsen, zodat Turkije het na de schorsing gewoon kon organiseren, maar dat hielp niet: men moest de organisatie inleveren. Deze werd gegeven aan het Zweedse Halmstadt, dat zes maanden voor het toernooi aangaf toch niet klaar te zijn. Tirana, de hoofdstad van Albanië, werd de volgende oplossing. Dat was een risico, want Albanië heeft ook nogal een geschiedenis met doping in het gewichtheffen.

Enfin, alles leek in orde, tot Romela Begaj afgelopen week voor de tweede keer gepakt werd op het gebruik van een steroïde. Dat leverde in haar thuisland Albanië zoveel ophef op onder het publiek en in de media, dat de president van de Albanese gewichthefbond het welletjes vindt en is opgestapt. Het hele bestuur van de bond is hem gevolgd en dus is er nu niemand meer om het EK te organiseren.

"Vanaf vandaag heeft Albanië geen bond meer, er is niemand om het EK te organiseren", aldus Hasan Akkus, baas van de Europese gewichthefbond - overigens ook de baas van de Turkse gewichthefbond en niet geheel verrassend de man achter het plan om het EK in Turkije te verplaatsen tot ná de schorsing van de Turken. "Dit is een onverwacht en zeer serieus probleem voor de Europese bond en al haar leden."

Het EK staat gepland voor eind maart en dus is enige haast geboden bij het zoeken naar een andere stad. Roemenië en Georgië lijken de voornaamste kandidaten, tenzij het toernooi opgeschoven wordt. "Natuurlijk is het erg moeilijk, maar dit is een noodsituatie en als we het Europese gewichtheffen kunnen helpen, zullen we dat hoe dan ook doen", aldus Alex Padure, de baas van het Roemeense gewichtheffen.

"Ik heb gehoord dat meerdere landen de tickets naar Tirana al geboekt hebben", zegt Padure. Zijn Georgische collega liet weten dat dinsdag een spoedoverleg gehouden wordt om te praten over de mogelijkheid het EK naar hun land te halen. 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.