Blu-ray: The Mummy

Reboots, vanuit Hollywood vliegen ze je de laatste tijd om de oren. Het kan goed uitgewerkt worden, zoals in geval van de nieuwste Planet of the Apes-films, maar vaak pakt het toch slecht uit zoals bij Alex Kurtzman’s The Mummy. De remake is sinds kort uit op blu-ray, en vormt het startsignaal van het zogenaamde ‘Dark Universe’ van Universal Pictures waarin nog veel meer iconische filmmonsters – zoals Dracula en Frankenstein – hun opwachting zullen maken. Of het een succes gaat worden is de vraag, maar The Mummy voorspelt in ieder geval weinig goeds.

mummy 1

Nick Morton, vertolkt door Tom Cruise, is een verkenner in het Amerikaanse leger die in Irak toevallig stuit op het ondergrondse graf van de gedoemde Egyptische prinses Ahmanet (Sofia Boutella, Kingsman: The Secret Service). Ahmanet weet te ontwaken en is vastberaden om op een gruwelijke manier wraak te nemen. Nick Morton zet alles op alles om dit te voorkomen en doet dit met behulp van archeologe Jenny (Annabelle Wallis, Peaky Blinders) en de mysterieuze arts Henry (Russell Crowe, Gladiator).

The Mummy bevat alle elementen die je van dit genre kan verwachten: een vloek van een mummie, een verloren relikwie, en een zee van explosies. Helaas weet de film toch niet te overtuigen. Met daarbij een score van 16% op de criticiwebsite Rotten Tomatoes vraagt men zich af wat er fout is gegaan bij de blockbuster. Ten eerste is het de zoveelste one-man-show van Tom Cruise waar eigenlijk niemand op zit te wachten, en dit zorgt ervoor dat de rest van de personages – waaronder helaas ook Sofia Boutella, die het in tegenstelling wél goed doet als de mysterieuze Ahmanet – in het niet vallen. Daarnaast is het script zeer voorspelbaar en flinterdun. Ook staat de film bol van actiescènes die totaal niet op elkaar aansluiten. Onder regie van de onervaren Alex Kurtzman verandert de actiethriller daarbij ook continu van toon – actie, komedie, drama, horror – waardoor hij juist geen enkel genre recht doet.

mummy 2

Wellicht valt de inconsistentie en het gebrek aan een duidelijk verhaal te verklaren aan dat er maar liefst zes scenaristen aan The Mummy hebben meegewerkt. Dit zou ophelderen waarom de film eigenlijk alles van elk genre wil zijn, en daarom niets van alles is. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de blockbuster geen goed begin is van het Dark Universe wat Universal Pictures wil opzetten waarin verschillende monsterfilms aan elkaar gelinkt worden. Javier Bardem (No Country for Old Men) zal het Monster van Frankenstein gaan spelen, en Johnny Depp (Edward Scissorhands) zal zijn opwachting maken als The Invisible Man. Hopelijk weten deze heren een betere vertolking te brengen dan Cruise, en zal er geleerd worden van de fouten die in The Mummy gemaakt zijn.

Wat gelukkig wel van een erg hoog niveau is: de beeld- en audiokwaliteit van het blu-ray schijfje. The Mummy is geschoten op een beeldformaat van 2.40:1 met een resolutie van 1080p. De kleuren zijn helder en uitgebalanceerd. Daarbij oogt het beeld in zijn algemeen rustig. Ook het geluid is helder en kraakloos door de Dolby TrueHD 7.1 audiotrack met ondersteuning voor Dolby Atmos. Op de blu-ray schijf worden tot slot nog veel extra’s – waaronder een paar amusante featurettes en een aantal verwijderde scenes – meegeleverd die ervoor zorgen dat het voor liefhebbers de moeite waard is om de film fysiek in huis te halen.

Het is jammer dat Kurtzman niet meer laat zien in zijn versie van The Mummy, wat overblijft is een standaard verhaaltje, simpele humor en een overhaast script. Een zeer ondermaatse blockbuster die alles behalve een goed begin vormt voor het opstarten van een franchise.