Mario Party: the top 100

We hebben al tien Mario Party-games gehad (de spinoffs op de handheld consoles niet meegerekend) en dus is Nintendo met een flink aantal mini-games op de proppen gekomen door de jaren heen. Om de nostalgische gevoelens aan te jagen zijn nu de 100 beste minispellen van Mario Party nu ondergebracht in een eigen game, Mario Party:  the top 100.

Marioparty1002

In tegenstelling tot de andere Mario Party-games ligt de focus hier niet ook op een speelbord en je tegenstanders dwarszitten, maar puur op het spelen van minigames. Nintendo heeft gekozen voor een brede selectie die de nostalgische spelers tevreden zal stellen: minigames zoals Shy Guy Says (Mario Party), Hexagon Heat (Mario Party 2), Booksquirm (Mario Party 4), en Strawberry Shortfuse (Mario Party 6) zijn van de partij. Zelfs de mensen die slechts een paar Mario Party-titels hebben gespeeld zullen een aantal minigames herkennen.  Verder heeft Nintendo de gameplay van minigames die gebruik maakten van een radicaal andere vorm van besturing goed vertaald naar de 3DS: At the chomp wash (Mario Party 8) werd bijvoorbeeld in het origineel gespeeld door met een wii-mote te bewegen, terwijl je nu de vlekken van je chain chomp af kan poetsen met je stylus.

De games zijn niet allemaal vanaf het begin speelbaar: een aantal zal je vrij moeten spelen in de singleplayermodus minigame-island, waarbij je vergelijkbaar zoals in de hoofd-mariospellen door werelden trekt en in plaats van levels minigames tegenkomt. Mario Party is echter leuker met vrienden, en ook Mario Party: The Top 100 vormt hierop geen uitzondering. Het is mooi dat Mario Party: the top 100 zo toegankelijk is gemaakt voor multiplayer: net zoals met Mario Party DS hoeft slechts één persoon van een vriendengroep the top 100  te hebben om alle spellen te kunnen spelen.

Top1001

Desondanks voelt Mario Party: the top 100 als een sterk afgeslankte versie van de Mario Party-serie die we zo goed kennen. Toegegeven, het bevat de meeste minigames ooit in een Mario Party-game (nummer 2 is Mario Party 6 met 88 minigames) maar heeft slechts één spelmodus met een bord waarop de spelers lopen: minigame match, dat ook nog eens een sterk versimpelde gameplay is ten opzichte van de vorige Mario Party-games. Tussen de twee andere modi (championship battle en declathon) zit bovendien weinig verschil: championship battle draait om het meeste aantal minigames winnen over 10 minigames, terwijl declathon hetzelfde principe heeft maar dat hier een score wordt berekend voor hoe goed de speler heeft gepresteerd.

Mario Party draait natuurlijk voor een groot gedeelte om de minigames, maar door zo weinig keuze in borden om op te spelen valt ook dat gezelschapsspel-gevoel weg. Door het speelbord uit de game te halen ga je bovendien razendsnel door de minigames heen, waardoor je na ongeveer 4 uur spelen alle minigames wel eens gezien hebt en het saaier begint te worden. Voeg daaraan toe dat de game naast de minigames vrijwel niks heeft om vrij te spelen - geen nieuwe personages en geen nieuwe borden - en ik was snel op Mario Party: the top 100 uitgekeken.

Mario Party: the top 100 doet op zekere hoogte zijn naam eer aan: de minigames die gekozen zijn een gevarieerde selectie en zullen bij veel spelers van Mario Party zeker hoog in het lijstje van beste minigames staan. Aan de andere kant is hier niet echt te spreken van een Mario Party-game: het heeft de minigames, maar vrijwel alles daarnaast wat Mario Party tot Mario Party maakt is afwezig of alleen aanwezig in sterk versimpelde vorm. Daarnaast is de vraag of 100 minigames die maar plusminus 30 seconden duren genoeg speelplezier bieden om de aandacht van de speler langer dan een paar uur vast te houden. Wellicht haal je er wat meer plezier uit als je het met vrienden speelt, maar zelfs dan gok ik dat Mario Party: the top 100 snel saai wordt.

Pluspunten
Minpunten
  • Goede verzameling minigames
  • Makkelijk te spelen met vrienden
  • Sommige minigames goed vertaald naar gameplay van de 3DS
  • Slechts één spelmodus met speelbord
  • Spelmodi lijken te veel op elkaar
  • Herspeelwaarde vrijwel nihil
  • Geen vrij te spelen personages
Gespeeld en alleen verkrijgbaar voor Nintendo 3DS.