Opnieuw duistere heerser spelen in Dungeons III: complete edition

Dungeons III, de meesten zullen zich even achter de oren krabben welke game dat ook al weer was. De dungeon management-sim werd met veel lof ontvangen in 2017, en heeft flink wat DLC gekregen over de jaren heen. Nu heeft uitgever Kalypso Media alles samengevoegd in de complete edition; een uitgelezen moment om de game weer aan te gooien en te kijken hoe het ook alweer was om je Snots aan het werk te meppen en de legers van het Goede te verslaan.

DungeonsIII2

De basis van de game is hetzelfde zoals andere dungeon management-sims zoals Dungeon Keeper en War for the Overworld; je bent een kwaadaardige heerser die zijn dungeon uit moet breiden met imps en legers van orks en andere duivelse wezens, om zo de krachten van het goede te verslaan. De twist bij Dungeons III is dat het ook een overworld-map bevat waar je de krachten van het goede moet verslaan met je legers, waardoor het meer lijkt op real time strategy-games zoals Age of Empires en Warcraft III.

Dungeons III staat bol van referenties naar popcultuur en memes, zoals de dwerg Grimli en de magiër Yaina Overproud die woont in de stad Dollaran. Wanneer de grappen niet terugkomen in het spel zelf worden ze verteld dooor de verteller, compleet met Brits accent. Veel van de referenties liggen er duimendik bovenop en de meeste grappen in het begin zullen er wel in slagen om je aan het lachen te krijgen, maar het wordt wel tenenkrommend wanneer het spel vordert.

De gameplay aan de andere kant is stukken beter. Je hoeft geen tactisch meesterbrein te zijn om een goede dungeon te bouwen, maar de units en gebouwen prikkelen de creativiteit van spelers. Je kunt gebruik maken van de “standaard” kwaadaardige units zoals Orks en Naga, maar ook van demonen zoals imps en arachnids en ook de undead staan tot je beschikking. Elke “groep” werkt volgens een bepaalde mechanic – orks en naga werken voor gold, en demonen werken met mana – en je kunt naar hartelust je leger samenstellen zoals je wilt. Zoals bij andere dungeon management-sims mogen ook de traps niet ontbreken, en ook hier heb je voldoende keuze om de legers van het Goede te spietsen of te doorzeven met pijlen.

DungeonsIII1

De mix tussen RTS en base management is grotendeels gescheiden met de overworld en de dungeon: de overworld is voor het RTS-gedeelte wat hectisch en explosief kan zijn, en de dungeon management is relatief veilig en geautomatiseerd (wat van pas kan komen als je aandacht gericht is op een gevecht in de overworld). Voor de mensen die wel een beetje chaos gewend zijn met aandacht op meerdere fronten kan Dungeons III aan de makkelijke kant zijn, maar de game is een stuk minder hectisch door die strak gescheiden werelden.

Dat de gameplay lang niet zo hectisch is als bij andere real time strategy-games komt mede ook door de cartoonachtige artstijl: wanneer je een zone verovert verandert het van groen en weelderig naar zwart en dor, en de units springen van je scherm af door de felle kleuren. Los van dat is Dungeons III ook heel mooi om te zien, en mensen die fan zijn van Warcraft III zullen ook de artstijl van Dungeons III waarderen.

DLC

De complete edition van Dungeons III komt ook met alle DLC, zeven stuks in totaal, plus de soundtrack. De beste DLC met afstand is Clash of Gods, die met de meeste nieuwe missies komt en die ook als enige nieuwe mechanics toevoegt, onder andere met outposts voor de overworld en vijanden die hun eigen “holy dungeon” kunnen opzetten. Voor de mensen die fan zijn van de sarcastische verteller is “Famous Last Words” een potentieel interessante DLC, waar Dungeons III rechtstreeks door de vierde muur heen banjert en de verteller tot eindbaas maakt.

DungeonsIII3

De andere DLC kunnen het beste omschreven worden met “meh”: de meeste zijn kort en voegen nieuwe mechanics toe. Het is dat ze nu samen zijn gevoegd in de complete edition dat ze de moeite waard zijn, en voor degenen die games 100 procent willen uitspelen zijn de DLC de moeite waard. Voor degenen die niet in die catagorie vallen; het voordeel is dat de meeste DLC niet meer dan drie missies bevatten.

Dungeons III is een must-have voor iedereen die fan was van de originele Dungeon Keeper en toe is aan een vervolg, maar die ook wel een twist wil op het beproefde concept. De gameplay is simpel maar bijzonder goed uitgewerkt, en de campaign van twintig missies is interessant genoeg. De game zit boordevol humor en referenties naar andere fantasy-franchises, maar dit moet je wel liggen: als je liever niet met dit soort grappen doodgegooid wil worden is Dungeons III een game die al heel snel irritant kan worden. De game is niet complex en heeft ook geen enorm meeslepend verhaal, maar Dungeons III is een goede comfortgame die weet in welke niché het zich bevindt en ook meer dan genoeg doet om de honger van fans te stillen.

Gespeeld op pc, ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.