FIFA 23

Dood, belastingen en een nieuwe FIFA bij de start van het nieuwe voetbalseizoen zijn zo’n beetje de enige dingen die vaststaan in het leven. Maar zelfs daar komt binnenkort verandering in: dit is de laatste voetbalgame van EA die de FIFA-naam draagt, en vanaf volgend jaar gaat het verder onder de weinig inspirerende naam EA Sports FC. Naam terzijde, je zou zeggen dat het einde van een tijdperk een goed moment is om met een knaller afscheid te nemen. Puddington nam de laatste telg van de FIFA-serie onder de loep op de PC.

FIFA232

Het credo bij de FIFA-serie is standaard: als je één deel gespeeld hebt, dan heb je ze allemaal gespeeld. En ook bij mijn eerste sessie FIFA 23 merk ik nauwelijks verschillen met zijn voorganger. Het spel ziet er nog steeds fantastisch uit – maar de sleutelterm is “nog steeds”, en voor mijn gevoel had ik nog steeds FIFA 22 kunnen spelen. FIFA is altijd een serie geweest van minieme verschillen en verbeteringen, en daarom had ik FIFA 22 opnieuw geïnstalleerd om de games naast elkaar te leggen.

Pas wanneer je de twee games kort na elkaar hebt gespeeld, merk je dat er wel degelijk verschillen zijn, en ook hardcore FIFA­-fans zullen deze verschillen snel merken. Het tempo ligt trager, maar voor een game die de mond vol heeft van realisme is dit een aanzienlijke verbetering. Onder andere door de verbetering in het animatiesysteem HyperMotion voelt passen vlugger en realistischer, en het is een genot om de bal over alle kanten van het veld te laten vliegen terwijl je zoekt naar een opening om hem in het net te rammen. Spelers die goed kunnen sprinten zijn nog steeds je sterkste wapen op het veld, maar de verdedigers maken wel een betere kans om ze af te stoppen als ze sterk zijn. Ik was ook prettig verrast dat zelfs de AI, hoewel het nog steeds niet kan tippen aan de intelligentie van een speler van vlees en bloed, meer een idee had wanneer ze moesten tackelen.

De lancering van FIFA 23 op de pc verliep niet vlekkeloos. Door foutmeldingen kon ik de game niet eens opstarten door de anti cheat-software die EA dit jaar heeft ingebouwd, maar na wat geklooi met Origin slaagde ik er eindelijk in om FIFA 23 een kans te geven. Dat wil niet zeggen dat de game vrij is van bugs: de spelers strekten zich tijdens dooie spelmomenten soms uit tot onnatuurlijke proporties. Maar na een aantal patches loopt de game redelijk soepel zonder crashes.

FIFA233

FIFA 23 komt weer met een rits aan modi en hoewel sommigen wel kleine verbeteringen hebben gekregen (de gedeelde voortgang tussen volta en Pro Clubs is nice), merk je dat andere modi opnieuw stil hebben gestaan. Career mode heeft een fijne quality-of-life update gekregen doordat je nu de hoogtepunten van een wedstrijd kan spelen in plaats van de volledige 90 minuten, waardoor er meer tempo in de modus zit zonder dat je alles hoeft te simmen. Maar voor de rest is het nog steeds dezelfde modus van FIFA 22, en zeker als je ziet hoe 2K het aanpakt met NBA2K voelt dit nog steeds erg mager.

Het vrouwenvoetbal heeft ook een facelift gekregen. Voor het eerst zijn ook vrouwelijke voetbalclubs speelbaar, en hoewel er maar twee competities speelbaar zijn (de Engelse en de Franse) is het fijn om variatie te hebben naast de nationale teams. Door Hypermotion voelen de vrouwen ook uniek aan ten opzichte van de mannelijke spelers, waarbij ze bij FIFA 22 nog aanvoelden als mannen die sneller lopen. Maar hoewel het vrouwenvoetbal prominenter aanwezig is dan ooit te voren is er nog steeds geen optie om een vrouwenclub te runnen in career mode. Je kunt met de teams spelen, maar transfers en ontwikkeling van vrouwelijke jeugd is nog een stap te ver. Ik snap niet waarom dat nog steeds mist, maar het past wel in de lijn dat career mode – ongeacht geslacht - nog altijd een ondergeschoven kind is in de FIFA-serie.

FIFA231

FIFA 23 is de beste game uit het moderne FIFA-tijdperk, dat staat vast. Mede door de toevoeging van hypermotion 2 voelt de game realistischer dan ooit en nog steeds kan de concurrentie niet tippen aan de pracht en het realisme van de serie. Maar FIFA is ook een serie van kleine sprongetjes vooruit, en ook FIFA 23 volgt die lijn. Wanneer je niet per se de nieuwste versie moet hebben zodra hij beschikbaar is kan je ook prima vooruit met FIFA 22 wanneer dat voor een tientje in de aanbieding is. Niet het knallende einde waar sommige spelers (waaronder ik) op hadden gehoopt, maar je hebt altijd nog de kans dat EA Sports FC als een nieuwe bladzijde wordt gezien en EA daar meer risico's durft te nemen.

Ho eens, waarom is er niks geschreven over ultimate team?

Ultimate Team is zonder twijfel de populairste modus binnen de FIFA-serie, maar het is ook een modus met een schaduwzijde. De lootboxes binnen Ultimate Team (packs) leveren gigantisch veel geld op voor EA, maar het is in mijn ogen ook pure hebzucht in een game die al pakweg 70 euro kost. Het heeft een freemium verdienmodel dat gebruik maakt van psychologische trucjes die je ook veel ziet in gokken, en ondanks dat EA consistent volhoudt dat het echt zeker weten heus geen gokken is kan ik het niet rijmen om een modus te prijzen die erop gericht is op om geld te kloppen uit mensen die de gevolgen van zoveel geld uitgeven niet altijd kunnen overzien. Los van de ethiek om FUT zorgt het er ook voor dat EA onevenredig veel tijd steekt in FUT, en dat daar de andere modi onder te lijden hebben. Gaat EA door deze review stoppen met het uitmelken van spelers? Tuurlijk niet, maar ik vertik het in ieder geval om een stuk te typen dat uitlicht wat er allemaal nieuw is in Ultimate Team en daarbij niet te vermelden dat het een veredeld casino is.  

Gespeeld op PC. Ook verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series X/S en Nintendo Switch.