Chronicle: RuneScape Legends

Hoe kom je aan Boosterpacks?
Je kunt uiteraard je spaarrekening plunderen en allemaal boosterpacks kopen, maar dat is niet de charme van het spel. Jagex heeft dit leuk ondervangen, door alleen basis boosterpacks te koop aan te bieden. Deze kun je ook krijgen door gewoon het spel te spelen. Als je de tutorial doorloopt en iedere legend van de AI verslaat op brons, zilver en goud, dan krijg je in totaal drie boosterpacks. Zodra je met een legend level 10 hebt behaald, dan heb je alle basiskaarten voor deze legend vrij gespeeld. Bij het behalen van level 15 krijg je wederom een boosterpack.

Er zijn daily quests, epic quests, specifieke class challenges en achievements. Voor het doen van alleen al de epic quest krijg je 1000 koper en dat is de prijs van een boosterpack. Kaarten die je niet wilt kun je recyclen voor juwelen. Met de juwelen kun je kaarten maken (craften) en opwaarderen.

Natuurlijk kun je ook packs kopen en voor €7,49 krijg je de startersaanbieding van 12 boosterpacks. 

Chronicle - Kies je kaarten voor Dungeoneering

Dungeoneering
De meest uitdagende speelmodus in Chronicle is dungeoneering. Je kunt hier veel ingame geld (koper) winnen, maar ook boosterpacks en juwelen om kaarten mee te maken. Elke keer dat je de dungeoneering-modus induikt, verdien je sowieso ook een boosterpack. Maar het entreegeld voor dungeoneering is 1500 koper of 100 platinum. Je stelt van willekeurige kaarten ter plekke een deck samen waar je mee de kerkers ingaat. Je hebt drie levens en per niveau zijn er 4 tegenstanders die je moet verslaan. Tussen de potjes door kun je gelukkig gewoon pauzeren, want anders kun je nooit naar de wc.  Win je van de eerste drie, dan heb je een boosterpack en 500 koper gewonnen. Dan speel je als het ware quitte met je entreegeld. Win je van alle twaalf, dan heb je meer dan 3000 koper, juwelen en ook je boosterpack. In Dungeoneering verdien je ook veel meer XP, dan in de andere speelmodi. Je kunt hier je legend dus snel levellen.

Chronicle - Dungeoneering

Nu op Steam
Chronicle was lang in een gesloten bèta, toen een open bèta en is sinds 26 mei op Steam uitgekomen. Dit heeft voordelen voor het speelgemak. Eerst moest je steeds opnieuw inloggen en nu start Chronicle meteen op, omdat je reeds in Steam bent ingelogd. Ook zijn er nu achievements die netjes worden bijgehouden en uiteraard de interface van Steam en het gemak daarvan.

Komen er ook toernooien?
Er gaan al sinds de beta stemmen op om van Chronicle een officiele eSport te maken. Community manager Hawkins hintte hiernaar op Twitter en later kwam de bevestiging.

Interview met Jagex
Het interview was met Jon Wilcox, de PR-manager van Jagex en voornamelijk met Connagh Hawkins, de community manager. Ik heb de vragen en antwoorden kort weergegeven, want je kunt je voorstellen dat we weleens afdwaalden van het onderwerp. Als er niets bijstaat, dan heeft Hawkins gereageerd.

Jagex is bekend van Runescape. Hoe kwamen jullie erbij om een CCG te maken?
Bij Jagex werken veel CCG-fans. Er werden steeds post-its en kaartjes van games opgehangen in de gemeenschappelijke ruimte. Daar wilden we iets mee doen. Twee jaar later was Chronicles geboren.

Komen er nog andere games op basis van het Runescape-universum? Misschien een Action-RPG?
(Wilcox) In deze industrie kun je niet stil blijven staan. Op het moment zijn we volledig gefocust op Chronicles. We hebben al twee jaar een team van 20 mensen erop zitten die uitsluitend met Chronicles bezig zijn.

(Hawkins) Dus ze zijn niet met Runescape bezig, maar alleen met Chronicles. Op het moment dus niet, maar alles kan in de toekomst.

Waarom hebben jullie gekozen voor de vormgeving van miniaturen?
Nou, we zijn grote CCG- en bordspellenfans. We wilden dus ook het gevoel van bordspellen meenemen in Chronicle. Dat je het gevoel hebt dat je met iemand een bordspel aan het spelen bent. Later komt er ook customizing in Chronicle. Je kan je Legends, je pantser en je wapens aanpassen en verven hoe jij dat wilt. Net zoals je dat doet in het bordspel van Warhammer. Deze toevoeging komt er heel snel.

Is het niet een idee om een Chronicle-versie te maken met een Warhammer-thema?
Nou, dat weten we zo net nog niet…

De tutorial legt niet uit hoe Dungeoneering, crafting of deck building werkt. De meeste info staat op jullie website of Reddit. Komt dat nog?
We staan altijd open voor feedback. De tutorial wordt in de tussentijd nog verder aangepast. Om de beginnende spelers te helpen met deck building, hebben we voorbeelddecks aangemaakt. We werken er ook aan om YouTube-video’s te maken met handleidingen en uitleg.

Houden jullie vast aan de huidige user interface?
We zijn erg blij en tevreden met de UI.

Als je aan het deck builden bent dan is het niet zo makkelijk om al je kaarten te zien. Zou het niet handiger zijn om delen in te klappen? Of om meerdere kolommen te hebben?
Het inklappen is wel iets waar we naar willen kijken. Dat zou goed kunnen werken

Komen er meer animaties van de legends? Op het moment zijn er weinig animaties die weergeven dat ze verdrietig of boos zijn (als ze verliezen)?
Ja, er komen zeker meer animaties. Ook komen er reacties van de AI op hoe jij jouw Legend hebt gepimpt.

Komen er ook meer legends?
Ja, zeer binnenkort komt Morvran, de slayer master Elf met zijn twee kruisbogen.

Het aantal locaties wordt ook uitgebreid?
Er komen veel meer locaties. De wereld van Runescape is behoorlijk uitgebreid. We willen al die iconische locaties erin verwerken.

Wanneer komen de mobiel versies voor Android en iOS?
Later dit jaar. We kunnen nog geen specifieke datum geven

En VR?
Misschien. Op dit moment is er een gimmick met Oculus Rift, maar dat is niet serieus. Misschien dat we daar later nog eens naar kijken.

Hoe zit het met de connectie met Runescape? Willen jullie mensen overtuigen om ook de MMO te spelen of juist de CCG?
We willen ideeën en geluiden horen van de gemeenschap wat zij graag zouden willen zien.

Welk voordeel krijg je als je beide Jagex-games speelt?
We denken alleen aan cosmetisch voordeel. Dus dat je in Chronicles aan iemand kan zien dat hij of zij ook Runescape speelt.

Er zijn geruchten dat de Jogre Shaman en de Gorgle-kaart een nerf krijgen. Klopt dit?
Ja, dat klopt. Maar er worden ook nieuwe kaarten geïntroduceerd. We zijn constant bezig om de balans in Chronicle goed af te stellen. Aan het eind van ieder seizoen worden de kaarten aangepast en meer kaarten toegevoegd.

Hoe lang duurt een seizoen?
Dit eerste seizoen is langer dan normaal. Een seizoen duurt normaal een maand, dus juni, augustus..
Iedereen die zichzelf verbetert gedurende het seizoen kan grote en leuke beloningen verwachten. Je hoeft dus niet elke dag te spelen om bonussen te krijgen.

Komen er ook Guilds?
Dat is een mogelijkheid waar wij nog naar kijken in de toekomst. Mogelijk… Er komt geen ingame chat functie. We kijken wel naar de optie om te kunnen chatten met je ingame vrienden.

Chronicle - Actie

Conclusie:
Chronicle is een originele uitvoering van het CCG-concept, door je de kaarten per ronde al te laten kiezen. Dit zorgt voor veel tactisch nadenken en anticiperen. Om je legends op een behoorlijk niveau te krijgen moet je wel grinden. Hierbij krijg je wel boosterpacks om te pijn te verzachten. De betere kaarten in het spel kun je maken met juwelen en dat zorgt ervoor dat je zonder geld te betalen ook aan een goed deck kan komen.
Als deze vorm van CCG spelen je ligt, dan ben je er snel heel goed in. Vind je het niks, dan kost het je ook niks. Gewoon even de tutorial proberen en dan weet je genoeg.

Pluspunten
Minpunten
  • Origineel concept van een CCG
  • Snel te leren
  • Verslavend door quests en stats
  • Levellen van legend gaat niet snel
  • Geen uitleg over craften
Gespeeld op pc. Android en iOS-versies komen later dit jaar.