Telefoon: UMI Touch

4. Prestaties & software

Natuurlijk is de telefoon aan diverse testen onderworpen waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk is het toestel ook in de praktijk getest en ook deze resultaten kan je hier vinden.  

Benchmarks

De SOC (System On a Chip); een MTK6753 processor geklokt op 1.3GHz. Deze midrange processor van Mediatek in combinatie met 3GB RAM zorgt voor de volgende benchmarks

Umi Touch Benchmark GB Single

Umi Touch Benchmark GB multi

Umi Touch Benchmark antutu

Icestorm Extreme: 2944 

Wil je een speciale benchmark zien? Of tips voor toekomstige benchmarks, laat het weten en wij doen ons best om deze alsnog te draaien en/of de volgende keer mee te nemen.                                    


Connectiviteit

De connectiviteit van een toestel is natuurlijk belangrijk. Hoe werkt de GPS, GSM, WIFI, etc. Allemaal redenen waarom je een toestel juist wel of niet zou kopen. In dit hoofdstuk geef ik mijn ervaringen op dit vlak weer. 

GPS  

De GPS van het toestel is erg goed te noemen. Binnen no-time heeft het toestel een fix met ruim 15 satellieten. Mede doordat er ondersteuning is voor GLONASS (en BeiDou in Azië) is de fix erg stabiel. Uiteindelijk is er weinig tot niets aan te merken op de GPS capaciteiten van het toestel.  

Wifi

De telefoon is uitgerust met een ingebouwde radio, die de GPS, WiFi, Bluetooth en GSM/3G/LTE bevat. De chipset in de SOC die verantwoordelijk is voor de radio bevat 5GHz WiFi. Helaas ontbreekt wel WiFi AC en WiFi. 

Het WiFi-signaal is wat tegengevallen tijdens het testen; waar veel andere toestellen nog prima snelheden behaalden (genoeg voor Youtube, Netflix etc.) had de UMI moeite met het openen van webpagina's. Dit is erg jammer.  

Als je wel bereik hebt werkt het verder naar behoren, het signaal is ruim voldoende en ook de snelheid lijkt in orde en tijdens speedtests worden de snelheden van het internet-abonnement ook gehaald (40/4). Ook bestanden van een NAS binnen het zelfde netwerk gaan met een prima snelheid. 

Bellen 

Bellen gaat goed met het toestel, de verstaanbaarheid van de andere kant is goed, ook het volume kan hoog genoeg. Daarnaast heb ik ook geen klachten ontvangen over mijn verstaanbaarheid.

 3G / 4G

De radio chipset die in de MTK6753 zit heeft een ruime ondersteuning van 4G banden; helaas heeft UMI besloten niet al deze banden af te nemen. Wel werkt het toestel op de meest voorkomende 4G frequentie in Nederland. 

Band: Frequentie: Providers/dekking:
3 1800 MHz T-mobile (Landelijk), KPN, Vodafone (lokaal)
7 2600 MHz Tele2 (lokaal), Vodafone, Ziggo, KPN, T-mobile (Zeer lokaal)
20 800 MHz Vodafone, Tele2, KPN (landelijk)

Het had leuk geweest als het toestel ook 4G op de 8 band had ondersteund zodat je ook bij T-mobile gebruik kan maken van het landelijk dekkende 900MHz netwerk. 

Op het bereik van het mobile netwerk valt verder weinig aan te merken, ik heb het idee dat het toestel iets vaker terugschakelt naar 3G dan bijvoorbeeld de Oukitel K4000 pro of Wileyfox Swift, maar het toestel schakelt dan ook snel weer terug naar 4G. 

Umi Touch 4G

 

Software:

De UMI Touch draait op Android 6.0 en UMI lijkt het belang van een stabiel OS in te zien. Sinds het toestel in ons bezit is heeft deze al een vier tal updates mogen ontvangen.

UMI zegt tijdens deze updates al diverse issues en verbeteringen aan de camera te hebben doorgevoerd. Daarnaast hoop ik dat de WiFi nog enigszins geoptimaliseerd gaat worden in een volgende firmware update. Maar dit kan natuurlijk ook een hardware issue zijn.

Over het algemeen werkt de software op de UMI goed. Tijdens het testen ben ik geen vervelende bugs tegengekomen. De Android implementatie lijkt dan ook bijna stock Android te zijn. Ook de vingerafdrukscanner maakt sinds een OTA update gebruik van de standaard Android implementatie in plaats van de software van de fabrikant. 

De enige toegevoegde opties aan het toestel zijn smart sensors (gebruik maken van de nabijheidssensor om door bijvoorbeeld foto's te swipen) en smart gestures (door het tekenen op het scherm een app openen). Beide van deze functies zien we veelvuldig terug op toestellen met een Mediatek processor en dit werkt in de praktijk vaak goed. Ook de UMI is hierop geen uitzondering (al ben ik geen fan/gebruiker van deze functies). 

De snelheid van de ROM is verder ook in orde, vertragingen komen we (zeer) weinig tegen en de meeste gebruikers hebben dus qua snelheid een prima toestel in handen. Wat helaas niet werkte was turbo-downloaden, deze optie die 4G en WiFi combineert voor snellere downloads heb ik tijdens het testen niet aan de gang gekregen. Standaard zijn er weinig apps meegeleverd, het ontbreken van deze bloatware is een prima uitgangspunt wat naar mijn idee veel fabrikanten mogen volgen. 

Vingerafdruk scanner: 

De UMI heeft voorop het toestel een vingerafdrukscanner. Deze scanner werkt goed, hij reageert over het algemeen snel. Met natte vingers heeft de scanner wel wat meer moeite maar dit zien we bij veel meer toestellen. Het eens per dag even schoonvegen van de sensor is geen overbodige luxe gezien hij daarna beter scant.

De scanner staat altijd aan, het opleggen van je vinger (indrukken niet nodig) is voldoende om het toestel te ontgrendelen.

UMI WINDOWS 10 / RootJoy

Ondanks het vrijgeven van screenshots en een persbericht heeft UMI nog steeds geen ROMS vrijgegeven voor de UMI Touch. Ze zeggen op het forum zich te richten op de standaard ROM Van de UMI Touch in plaats van meerdere ROMS. Maar gezien UMI binnenkort alweer met het volgende toestel komt vraag ik mij af of we ooit nog W10 of een andere ROM gaan zien voor de UMI Touch.