CD: Yen Pox - Between The Horizon And The Abyss

Maar liefst veertien jaar na hun indrukwekkende samenwerkingsverband met Troum ligt er eindelijk weer een nieuwe plaat van het duistere ambient noise gezelschap Yen Pox in de betere platenwinkels. Op Between The Horizon And The Abyss neemt het duo, bestaande uit Michael JV Hensley en Steven Hall, de luisteraar weer mee op een grimmige melomane reis door een grimmig industrieel en post-apocalyptisch landschap.

Yen Pox - Between The Horizon And The Abyss

Yen Pox is een duo dat al sinds 1993 bestaat en dat in die tijd slechts een handvol albums heeft uitgebracht. Muzikaal gezien doet het duo wel wat denken aan een apocalyptische kruisbestuiving van de ambient landschappen van Klaus Schulze met de diabolische drone doom van Sunn O))) en de dromerige klanklandschappen van Lustmord. Between The Horizon And The Abyss is het vierde album van het gezelschap Yen Pox, dat in 2015 al door het uit Maryland afkomstige platenlabel Malignant Records werd uitgebracht, maar dat sinds vandaag ook in zeer gelimiteerde oplage beschikbaar is op vinyl op Burning World Records, op zowel zwart als geel vinyl.

Met Between The Horizon And The Abyss leveren Steven Hall en Michael J.V. Hensley weer een ongekend hoogstaand stuk industriële ambient drone noise af. Dat werd ook wel eens een keer tijd aangezien het dit jaar alweer veertien jaar geleden is dat hun vorige plaat Mnemonic Induction verscheen. Dit samenwerkingsverband met het uit Bremen afkomstige duo Troum zorgde eindelijk voor de internationale doorbraak van Yen Pox, maar daarna werd het angstaanjagend stil rondom het duo.

Met Between The Horizon And The Abyss heeft Yen Pox een plaat gemaakt die het beste kan worden ervaren met een koptelefoon. Het album, bestaande uit een achttal tracks, klinkt als de soundtrack van een science fiction film die zich afspeelt in een pessimistische toekomstwereld. Zo begint het album toepasselijk met 'The Awakening' om daarna op zeer gestaag tempo uit te groeien naar een droomwereld waar in schaarse zonnestraaltjes lijken door te breken in de duistere wereld van Yen Pox. Between The Horizon And The Abyss is dan ook plaat die met een lengte van dik 70 minuten behoorlijk wat vergt van de luisteraar. Liefhebbers van de hierboven al genoemde artiesten mogen deze melomane groeidiamant zeker niet in hun collectie laten ontbreken.