Boek: Lewis Dartnell - Na de apocalyps

Cover
Cover

In 'Na de Apocalyps' neemt Lewis Dartnell je mee naar een wereld die een ramp heeft overleefd, zoals bijvoorbeeld een virus of een kernramp, waarbij een aanzienlijk aantal van de bevolking is omgekomen. Dartnell gaat in zijn boek uit van de 'ideale' situatie, waarbij een groot deel van de samenleving is omgekomen, maar de spullen intact zijn gebleven. Niet alleen de keuze van de ramp is van belang; voor het opstarten van een nieuwe samenleving heb je ten minste 10.000 mensen nodig.
Het boek gaat per hoofdstuk in op de opbouw van de samenleving. In eerste instantie zullen de overlevers kunnen leven van het voedsel in de supermarkten en kunnen ze gebruikmaken van de medicijnen die in de apotheken liggen. Maar daarna moet er voedsel verbouwd worden, apparaten gaan kapot en moeten vervangen worden en een groot deel van de medische kennis is verloren gegaan.
Dartnell behandelt alles wat maar nodig kan zijn om de overlevers een kans te geven om te overleven: voedsel, medicijnen, grondstoffen, energie, communicatie, je kunt het zo gek nog niet bedenken of het komt aan bod.
Er is heel veel kennis verloren gegaan en dus zal iedereen zijn steentje bij moeten dragen om de samenleving te kunnen herstarten. Dartnell voorspelt dan ook dat er een soort revolutie zal komen, voedsel zal biologisch worden en er zal op elektriciteit gereden worden.

Als je op zoek bent naar een uitgebreid boek om te overleven na een apocalyps, dan is dit boek een uitkomst. Wil je meer weten over hoe grondstoffen gemaakt worden, energie wordt opgewekt en hoe een auto in elkaar zit, dan kun je dat ook vinden in dit boek.

Voor iemand die niet heel veel verstand heeft van scheikunde en natuurkunde is dit boek soms onbegrijpbaar en saai. Het is dan ook niet een boek dat je helemaal van voor- tot achterkant zult lezen. Maar als je een overlever bent, dan zou ik dit boek zeker in m'n bagage meenemen. Een aanrader voor preppers, maar ook interessant voor niet-preppers.