Boek: Joakim Zander - De zwemmer

Cover 'De zwemmer'
Cover 'De zwemmer'

Mahmoud bereidt zich in Uppsala voor op een lezing in Brussel, waar ook zijn ex-vriendin Klara Walldéen werkt. Klara werkt in het Europese Parlement als Mahmoud contact met haar opneemt. Mahmoud heeft informatie ontdekt, namelijk dat de CIA private ondernemingen inhuurt om in Irak taken van het leger overnemen. De CIA wil natuurlijk koste wat het kost deze informatie geheim houden.

Als hij Klara inlicht, lopen ze allebei gevaar en moeten ze uit handen zien te blijven van de CIA-agenten die een schandaal proberen te voorkomen. Klara twijfelt eerst of ze Mahmoud wel gelooft, maar als ze thuiskomt en iemand in haar appartement ziet, besluit ze Mahmoud te steunen. Dankzij Klara's goede contacten kunnen ze uit handen van de CIA-agenten blijven, maar ondertussen zit niet alleen de CIA achter hen aan, maar is er nog een spion die meer van hen wil weten.

Het verhaal van Mahmoud en Klara wisselt zich af met het verhaal van de spion, oftewel de zwemmer. Het boek begint met een aanslag op een gezin, waarbij de vrouw om het leven komt en de spion verder gaat met zijn leven. Maar toch blijft zijn dochter altijd in zijn achterhoofd. Door een samenloop van omstandigheden krijgt hij de kans zijn dochter zijn verhaal te vertellen en haar te helpen, maar zal zij zijn hulp ook aanvaarden?

Joakim Zander is geboren in Stockholm, studeerde in Nederland en werkt nu voor het Europees Parlement in Brussel en als EU-advocaat. 'De zwemmer' is zijn debuut en dit boek wordt vergeleken met de tv-serie Homeland. Een goede vergelijking, want dit boek leest als een spannende tv-serie.

Het boek leest als een trein, waarbij je door Joakim Zander steeds op het verkeerde spoor wordt gezet. Joakim Zander heeft veel gereisd en neemt je in het boek mee door de hele wereld, en dat is zeker niet ongeloofwaardig beschreven. Je waant je in elke stad die hij omschrijft. Zijn schrijfstijl zorgt er voor dat je bijna het hele boek je adem inhoudt omdat het zo spannend is. 'De zwemmer' is weer een Zweedse parel en Joakim Zander is een naam die je in de gaten moet houden.