Boek: Ru de Groen - Anna

Cover Anna

Anna is een verlegen meisje, ze observeert liever dan dat ze meedoet met haar klasgenoten. Ze is 17 jaar wanneer ze als een blok valt voor de excentrieke Willem. Hij is de populaire jongen uit de klas, niet omdat hij nou zo knap is, maar vooral om zijn gekke uitspraken en zijn lef naar de docenten toe. Natuurlijk is hij net zo onzeker als Anna en dit blijkt wanneer Anna iets vreselijk gênants overkomt en hij het voortouw neemt om haar voor schut te zetten.

Anna is daardoor diep gekwetst en zit de rest van haar middelbare schooltijd uit zonder hem. Ze mist hem en de wereld waarin hij haar meenam. Haar hart is gebroken. Ze verlangt een excuus van hem en dat komt pas vele jaren later, als het voor Anna letterlijk en figuurlijk al te laat is.

'Anna', met als ondertitel 'Ode aan een kattenstaart' is het debuut van bedrijfskundige Ru de Groen. Ru de Groen heeft een prachtig gedetailleerde manier van schrijven. Breda komt tot leven in dit boek, want Ru neemt je, uitgebreid beschrijvend hoe alles eruit ziet, mee door de stad. Een voorbeeld hiervan is de wandeling van Anna's huis naar dat van Willem: de huizen, de straat en zelfs de stratenmaker krijgen een rol in deze wandeling.

Je mag in 'Anna' een kijkje nemen in het dagboek en in het hart van Anna. De liefde tussen Anna en Willem is mooi en pril, maar ook hartverscheurend. De druk die Willem voelt van zijn leeftijdsgenoten is hard, maar ook herkenbaar.

Elk hoofdstuk in dit boek wordt vooraf gegaan door een versje van vier regels waar ik regelmatig hardop om heb moeten lachen. Het zijn de versjes die Anna van haar vader geleerd heeft te schrijven. Er zit humor in, maar het heeft niet altijd met het betreffende hoofdstuk te maken.

'Anna' is een prachtig en veelbelovend debuut van Ru de Groen. Ik hoop dat hij nog meer boeken zal gaan schrijven, want naast een mooie schrijfstijl zit er ook een flinke dosis humor in. Je krijgt niet alleen een band met de karakters in het boek, maar ook de locatie waar het verhaal zich afspeelt.