Boek: De Churchill Factor - Boris Johnson

De reclame over een hondje dat Churchill heet was voor Boris Johnson de aanleiding om een boek over Winston Churchill te schrijven, want hij wilde niet dat de geschiedenis vergeten wordt.

Cover De Churchill factor
Cover

In 'De Churchill factor' schrijft Boris Johnson keihard, eerlijk en met humor over de belangrijkste leider van de twintigste eeuw. Als je niets met geschiedenis hebt, is dit een geweldige inkijk op wat er in de vorige eeuw is gebeurd. Churchill was vooruitstrevend, een geweldige redenaar (hij had een 'bedrijfje' van mensen die zijn speeches uittypten achter zich) en hij dronk en rookte gigantisch veel. Maar wat veel mensen niet weten is dat hij een hele belangrijke invloed heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zag het gevaar van de nazi's lang van tevoren aankomen en hij heeft later in zijn carrière nog een aantal keren zo'n vooruitziende blik gehad.

Boris Johnson heeft echt heel veel onderzoek gedaan naar Churchill en ook met zijn kleinkinderen gesproken. Dat straalt van het boek af, want alle situaties en verhalen die Boris Johnson bespreekt, zijn goed onderbouwd. Het is met een flinke dosis humor geschreven, ik heb vooral erg hard moeten lachen om de vergelijking van Churchill met Parmezaanse kaas.

Geschiedenis kan saai zijn, ik kan me maar weinig herinneren van wat ik heb geleerd op de middelbare school. Geschiedenis is wel belangrijk, hier moeten de volgende generaties van leren. Dan kun je het maar beter leuk laten vertellen. Boris Johnson is zo de ultieme verteller van een groot deel van de wereldgeschiedenis van de twintigste eeuw. Op geen enkel moment is dit boek saai geweest.

De man Churchill is een vooruitstrevende, moedige man, hij keek een groot aantal keer de dood in de ogen. Dit boek zorgt ervoor dat hij weer een beetje tot leven komt. Een prachtig naslagwerk waar iedereen wat van op kan steken. En laat je niet afschrikken door de dikte van het boek, je blijft tot en met de laatste pagina geboeid.