Boek: Sutler - Richard House

cover sutler richard house
Bron: http://thekills.nl/

Je krijgt een flink geldbedrag om onder een valse naam in Irak te gaan werken en daarna te verdwijnen. Dan kom je erachter dat je verdacht wordt van het stelen van miljoenen dollars. Dat overkomt Sutler.

Hij slaat op de vlucht en ontmoet tijdens zijn reis door Turkije een aantal mensen die allemaal hun eigen verhaal hebben, en die hun eigen belangrijke rol in de reis van Sutler spelen. Je hebt Nathalie, Martin en Eric, die met z'n drieën een film aan het maken zijn. Dan zijn er nog de Duitse journalisten Heida en Grüner, die Sutler naar Turkije brengen en later nog een rol bij zijn opsporing spelen, maar ook Anne, de moeder van Eric. Ze spelen allemaal een rol in het leven van Sutler.

Sutler is het eerste deel van de serie 'The Kills', geschreven door Richard House, en is genomineerd voor de Man Booker Prize 2013. Het unieke aan dit boek is dat het een multimediaboek is. Bij het boek zijn namelijk filmpjes gemaakt, waarbij de schrijver adviseert om deze op de aangegeven momenten te bekijken.

Helaas klinkt het mooier dan het is, want in plaats van dat je lekker doorleest, ben je elke keer uit je verhaal om die filmpjes te bekijken. Ook is het in het boek niet duidelijk aangegeven dat dit mogelijk is, want het wordt pas achterin genoemd. Tijdens het lezen word je hier dus niet op gewezen. De bijzondere toegevoegde waarde miste ik een beetje, want je leert iets meer van de achtergrond van de personages, maar dit heeft niet echt meerwaarde voor het verhaal.

Het concept van het verhaal is daarentegen wel interessant. In eerste instantie denk je dat er te veel personages in het boek voorkomen, maar ze hebben allemaal hun functie in het verhaal. Ook de locatie van het boek, Irak en Turkije, en de situatie, net na de oorlog in Irak, maken dat het boek boeiend en actueel is.

De manier waarop 'Sutler' wordt verteld is zeker even wennen en de toegevoegde filmpjes zijn een concept dat nog verder uitgewerkt moet worden, maar het boek is zeker een aanrader en als je van actuele thrillers houdt, is Richard House zeker een schrijver die je in de gaten moet houden.