Boek: Derwent Christmas - De stilte voor Julia

Hét medicijn tegen een burn-out is niet een cursus mindfulness maar keiharde wraak.

Cover De stilte voor Julia
Cover De stilte voor Julia

Dat is het onderschrift bij 'De stilte voor Julia' van Derwent Christmas. Het boek gaat over Aaron, een leraar op de middelbare school, die een burn-out krijgt. Hij wordt goed gesteund door zijn school en dan met name de directeur van de school. Of lijkt dat maar zo? Waarom is juist de directeur betrokken met Aaron, en niet zijn directe leidinggevende?

Als Aaron weer terug aan het werk gaat na het verwerken van zijn burn-out, krijgt hij nog meer ellende te verduren. Zijn dochter komt te overlijden na een noodlottige aanrijding met een auto. Aaron en zijn vrouw proberen dit verlies te verwerken, maar lijken steeds verder uit elkaar te groeien. Dan pleegt zijn vrouw zelfmoord. Aaron twijfelt hieraan en heeft een sterk vermoeden dat zijn vrouw en dochter vermoord zijn en hij weet ook al wie hij als dader kan aanwijzen. Aaron zint op wraak.

Op de dag van de begrafenis rijdt Aaron niet achter de lijkwagen aan, maar slaat af richting Noord-Holland, waar hij, geïnspireerd door Frank Castle uit de film 'The Punisher', een plan van aanpak bedenkt om de ultieme wraak te nemen en ervoor te zorgen dat de moordenaar van zijn dochter en vrouw zal boeten voor zijn daden.

Derwent Christmas beschrijft in 'De stilte voor Julia' perfect hoe het is om een burn-out te hebben en om te moeten gaan met het onbegrip van de buitenwereld. Hoe een echtpaar om gaat met de dood van hun kind is het volgende moeilijke onderwerp in het boek en ook dat behandelt Derwent Christmas met veel gevoel.

Het verhaal heeft wel een lange aanloop en dat is toch een beetje jammer. In het boek speelt het verleden een grotere rol dan het heden. Ook worden de motieven van Aaron en het bewijs dat hij denkt te hebben dat zijn vrouw en dochter vermoord zijn, uitgebreider beschreven dan de daadwerkelijke wraak, waardoor het boek op momenten wat langdradig kan zijn. Ondanks dat is het boek zeer vermakelijk en spannend gebleven. Het einde was verrassend en daarom blijft het boek toch langer dan gemiddeld hangen. Het feit dat Derwent Christmas het hebben van een burn-out als uitgangspunt neemt voor het schrijven van deze thriller, zorgt ervoor dat het boek een bijzondere uitvalshoek heeft en daarom is het zeker een aanrader.