Boek: Arne Dahl - Woede

Cover Arne Dahl Woede
Opcom, het team van topagenten bij Europol, neemt de zaak van de zelfmoord van een gerenommeerde plastisch chirurg in behandeling. Op het eerste gezicht lijkt het gewoon op zelfmoord, maar Opcop vermoedt dat er meer aan de hand is. Terwijl ze deze zaak onderzoeken, wordt een politicus dood aangetroffen op een voormalig gevangeniseiland. Opcop neemt ook deze zaak in behandeling. Als ze verder onderzoek doen, komen ze erachter dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben.

In 'Woede' van Arne Dahl word je als lezer meegenomen in het onderzoek van het Opcop-team, maar lees je daarnaast ook nog de rapporten over de mysterieuze W. en vraag je je af wie Deda is. Het lijkt bijna alsof dit drie aparte verhalen zijn en je vraagt je zeker in het begin af wat ze met elkaar te maken hebben.

Deda is, samen met een heleboel andere mensen, gedumpt op een onbewoond eiland. Zonder eten of schoon water moeten ze zien te overleven. Uiteindelijk wordt iedereen zo wanhopig dat ze elkaar maar op gaan eten.

Over W. lees je alleen rapporten. Na zijn puberteit lijkt hij van de aardbodem te zijn verdwenen, hoewel er wel aanwijzingen zijn dat hij nog leeft.

De start van het boek was vrij verwarrend, want er lijkt geen verband te zijn tussen W., Deda en de zaak van Opcop. Maar er komt op een gegeven moment een punt dat je denkt: 'Oh mijn God' en dan wil je het boek niet meer neerleggen. De drie verhalen komen samen en dan wordt het een superspannende klopjacht naar een seriemoordenaar en zijn komende slachtoffers. En als er dan nog een onverwachte wending in het boek zit, wil je alleen maar doorlezen.

De verhaallijnen zijn tot in detail uitgewerkt en je kunt goed merken dat Arne Dahl niet alleen een goede kennis van de Zweedse politiemacht heeft, maar ook van de Europese. Het verhaal speelt zich af in een aantal Europese landen en door zijn manier van omschrijven heb je het gevoel dat je met het hele Opcop-team meereist.

Arne Dahl heeft niet voor niets in 2007 de titel 'Beste thrillerauteur van Europa' gewonnen. 'Woede' is een boek dat perfect is voor de winter. Maak een weekend vrij in je agenda, zet je telefoon uit en begin met het lezen van dit boek, want dan heb je zeker een vermakelijk weekend.