Boek: Kirsty Wark - De erfenis van Elizabeth

Cover De erfenis van ElizabethCover De erfenis van Elizabeth

Anna en Elizabeth hebben elkaar maar een paar keer ontmoet, maar toch schenkt Elizabeth in haar erfenis haar huis aan Anna. Anna's dochter Martha wil weten waarom Elizabeth het huis heeft geschonken, en in haar zoektocht naar het leven van Elizabeth maakt ze niet alleen vrienden voor het leven, maar ontdekt ze ook het hartverscheurende geheim dat Elizabeth al die jaren met haar mee heeft gedragen.

Anna heeft dementie en wordt eerst in een verzorgingstehuis en later in haar eigen huis verzorgd. Martha heeft een zus, maar die woont in Zweden en laat alle zorgen aan Martha over. Als Martha het huis van Elizabeth bezoekt en haar vrienden leert kennen, sluit ze het eiland Arran en de inwoners helemaal in haar hart. Hierdoor worden het huis en Arran een toevluchtsoord.

'De erfenis van Elizabeth' is het debuut van Kirsty Wark en als je van Britse romans houdt, dan is dit zeker een aanrader. De schrijfstijl van Kirsty kan alleen maar benoemd worden als poëtisch, ze vertelt prachtig en uitgebreid over het eiland Arran en over de geschiedenis, de natuur en de mensen die op Arran wonen.

Het boek is verdeeld in hoofdstukken die om en om over het heden en het verleden vertellen. In het heden lezen we over Martha, die worstelt met de dementie van haar moeder. In het verleden leren we Elizabeth kennen, die ons via een soort dagboek of biografisch verhaal vertelt over haar leven. Ze is maar een paar keer verliefd geweest, maar nooit getrouwd. Ze heeft geen kinderen en is vrijwel op zichzelf. Een bijna verdrietig levensverhaal, met een hartverscheurend geheim als centrale rol in haar leven.

En dat geheim maakte dat het boek, naast twee prachtig beschreven verhaallijnen, ook nog eens een verrassende plot heeft. Want net als je denkt dat je weet hoe het afloopt, laat Kirsty Wark nog eens een bom vallen en wil je alleen maar het boek in duiken om Elizabeth een heel grote knuffel te geven.