Breaking the Layers

Op zaterdag 7 april 2012 vond in jongerencentrum en poppodium De IJsbreker in Leusden het Breaking the Layers evenement plaats waarbij een viertal metalbands uit binnen- en buitenland hun kunsten aan het publiek mochten vertonen. Layered Reality Productions maakte van het hele gebeuren professionele beeld- en geluidsopnamen wat resulteerde in een fraaie dubbel-dvd die eigenlijk niet mag ontbreken in de collectie van een metalliefhebber.

Breaking the Layers

Dvd 1 opent met het concert van de Kroatische deathmetalband Insolitvs. Het kwartet, bestaande uit Petar Babic op drums, Ivan Milkovic op basgitaar, Ivan Breslauer en Gordan Vrbanec op gitaar, maakt naar eigen zeggen instrumentale deathmetal met een behoorlijk progressieve inslag. Insolitvs maakt behoorlijke complexe muziek waarin we invloeden uit de meest uiteenlopende muziekrichtingen terughoren. Van fusionjazz tot blackmetal, van oldschool deathmetal tot crustcore, het is allemaal terug te vinden in bijna onnavolgbare drumritmes en vreemde gitaarloopjes. Insolitvs hoeft het duidelijk niet te hebben van provocerende songtitels. Bij de set in Leusden, wat ook het allereerste optreden van de groep in Nederland was, luisterden de nummers naar titels als 'Yellow', 'Red', 'Blue', 'Green' en nog een stel andere kleuren. Muzikaal doet het wat denken aan een soort van King Crimson maar dan met meer volume. Zoals we dat ook gewend zijn in de jazz lijkt het zo nu en dan alsof er stevig geimproviseerd wordt maar niets is minder waar. Insolitvs weet zeer boeiende muziek te maken de je als liefhebber van progressieve klanken constant in een soort van afwachtende spanning houdt.

insolitvs
insolitvs

Na Insolitvs is het de beurt aan de band Mind:Soul. Mind:Soul is een progressieve metalband met bandleden afkomstig uit de omgeving van Amersfoort en Hilversum. De band, bestaande uit Jim Ilden op gitaar, Roland le Fèvre op synthesizer, Joey Klerkx op basgitaar, Raul Tamas op drums en Tom de Wit op zang, bestaat pas sinds 2010. Dat is echter niet af te luisteren aan de stevige set waarbij progressieve metal weer de boventoon voert. Naast de nummers van de eerder verschenen Patterns 1.5 EP worden er ook veel tracks van het nog te verschijnen album The Way It Should Be gespeeld. Energieke symfonische en atmosferische metal al wordt het wel een beetje klef als de groep zich aan een liefdesliedje waagt ('For You'). Al met al is ook dit een band die zichzelf live weet te presenteren en dat is best een mooie prestatie als je nagaat dat dit pas het tweede optreden in het bestaan van de band was.

Mind:Soul
Mind:Soul

Na Mind:Soul is het tijd voor de tweede dvd. Op het schijfje treffen we een tweetal bands aan die we al kenden van de eveneens fijne verzamel-elpee Frisian Metal Massacre - Volume One. Dvd 2 opent met het concert van de Leeuwarder band Insidiae. Insidiae maakt symfonische deathmetal die duidelijk haar roots heeft in de Britse New Wave of British Heavy Metal uit de tachtiger jaren. Bij het optreden in Leusden had de groep een gastmuzikant in haar gelederen in de vorm van bassist Philippus Yntema (Dimæon, Trepidation) die in relatief korte tijd alle nummers van de liveset ingestudeerd had. Samen met Harm-Jan Broekema op zang, Janneke Smids op Synthesizer, Siegfried Kramer en Jeroen Bosma op Gitaar en Jelle Hamstra op Drums wordt een stevige set neergezet waarbij de groep uit een uitgebreid repertoire kan putten.

Insidiae
Insidiae

Na Insidiae is het dan alweer tijd voor de laatste band op de dvd. Dimæon is net als Insidiae afkomstig uit Leeuwarden. Dimæon bestaat uit Ferdinand Wanders op zang, Rembert Breidenbach op Gitaar en achtergrondzang, Sybren Boonstra op Gitaar, Philippus Yntema op Basgitaar en achtergrondzang en Danny Boonstra op Drums. Muzikaal doet de groep wel wat denken aan legendarische bands zoals Paradise Lost, Cathedral en My Dying Bride. Van die fijne doommetal  die het ook prima doet bij liefhebbers van zwaardere psychedelica. Dimæon bestaat al meer dan 10 jaar en heeft in die tijd heel wat podiumervaring opgedaan. Dat straalt de band dan ook uit bij dit optreden.

Dimaeon
Dimæon

Naast het viertal concerten bevatten de twee dvd's ook bijna twee uur aan bonusmateriaal in de vorm van uitgebreide interviews met de bands. Hier vinden we dan ook meteen het enige kleine te verwaarlozen minpuntje van deze uitgave. Waar de concerten met behulp van zes camera's en een meersporenrecorder zijn opgenomen, is het geluid bij de interviews een stuk minder van kwaliteit. Toch mag dit de pret van het geheel niet drukken. Layered Reality Productions heeft met Breaking the Layers een mooi document van een zeer geslaagde avond voor het nageslacht vastgelegd.