FOK! Jaarlijsten 2006


De laatste week van 2006 is ingegaan en het is tijd voor reflectie!
FOK! heeft je het afgelopen jaar een recordaantal reviews voorgeschoteld. De teller staat momenteel boven de 930 reviews, met uitschieters in de maanden oktober en november met respectievelijk 113 en 122 reviews.
Het hele review-, PR- en ER-team heeft weer een jaar lang zijn best gedaan om je te voorzien van interessante, nieuwe en indrukwekkende albums, films, boeken en evenementen. Ook in 2007 gaan we weer vol enthousiasme verder met het ontdekken en beschrijven van veel materiaal! Hopelijk kom jij ook weer terug om ze te lezen!
We kunnen dit jaar echter niet afsluiten zonder FOK! Jaarlijstjes. Vijf subjectieve toppers over muziek, film, literatuur en evenementen van FOK!-reviewers van het afgelopen jaar.

Gelukkig nieuwjaar voor iedereen namens het reviewteam!!


M u z i e k - 2 0 0 6 - Albums en Concerten


Reviewer: Dansie
Vakgebied: Muziek

Muziek

1. Anthony Hamilton - Ain't Nobody Worryin'

Heerlijke soulplaat waar ik bij weg blijf dromen. Ben hem dan ook het hele jaar blijven draaien en dat vind ik een hele prestatie. Pass Me Over, Never Love Again... Kippenvel, eigenlijk bij de hele plaat, keer op keer. Absolute topper!

2. Gnarls Barkley - St. Elsewhere
Gewoonweg briljant in zijn anders zijn. Ik kan wel mijn best doen het te beschrijven, maar het is makkelijker weg te strepen wat niet van toepassing is. Wie ze kent snapt wat ik bedoel. Briljant, briljant...!!

3. John Legend - Once Again
Met Get Lifted was ik eigenlijk al fan, maar Save Room was gewoon the next level. Volwassen geluid, sensueel, heerlijk. Heaven, Save Room, Show Me, aanraders!

4. Christina Aguilera - Back to Basics
Laat ik mezelf nu eens Baby Jane gaan noemen en jazz geïnspireerde muziek maken! Respect voor the still dirrty Xtina en deze plaat want wat ze ook doet, ze doet het goed.

5. Dilated Peoples - 20/20
Eén van de weinige hiphop platen die ik in z'n geheel écht goed vind. Alles klopt, de beats, de teksten, alles!


Reviewer: Dinosaur_Sr
Vakgebied: Muziek

Muziek

1. John Zorn - Astronome
Muziek die je bij de strot grijpt, overvol van dynamiek met minimale middelen, en ik zou Mike Patton niet als buurman willen hebben. Opzwepend en diep verontrustend. Als bonus prachtig artwork.

2. Eef Barzelay - Bitter Honey
De inspecteur Columbo van de muziek. Een van 's wereld beste liedjesschrijver van het moment solo. Tijdloos en betoverend met een glimlach.

3. Midlake - The Trials of Van Occupanther
Hypnotiserende groove die je erin zuigt. Zoevend met je Mustang convertible over route 66, voorbij stoffige tankstations, dromend van je lief, die je tegemoet rijdt.

4. Excelsior Recordings - Everything After All
Er is er een jarig hoera hoera! En dat is Nederlands leukste label: Excelsior Recordings. Deze hele cd is een bewijs dat ze het hart en de ziel op de goede plaats dragen. En qua value for money onovertroffen.

5. Naked City - Complete Studio Recordings
Waarom? Omdat die er in 2005 niet op staat. En in 2007 is het nog steeds de beste plaat van dat jaar. Waarom? 'Even after fifteen years, Naked City makes every other band on the planet sound fat and lazy....' (Mike Patton). Door merg en ziel, weirde punkjazz martelmuziek.


Reviewer: getikte_rik
Vakgebied: Muziek


1. CD: Opgezwolle - Eigen Wereld. Niks Osdorp, A'dam Zuid-Oost of Diemen. Geen blije rijms of snelrijmelarij: het ware spul komt uit Zwolle: Rauw, donker en ondergronds. Voer voor je hoedenplank, proef die woofers!

2. CD: Matisyahu - Youth Energieke, pure reggae, en nog koosjer ook! Iron Lion Zion(-ism) van de orthodoxe jood Matisyahu, die dit jaar stiekem de beste plaat heeft gemaakt in dit genre.

3. DVD: Pixies Acoustic: Live in Newport Een must-have voor iedere Pixies-liefhebber, en iedereen die zijn klassiekers wil kennen. Prachtige registratie van een intiem, akoestisch concert in de haven van Newport.

4. CD: Folk Off! Prachtige compilatie van BBC-dj Rob da Bank, die op het Sunday Best-label een 'new-folk' dubbelaar te presenteren: Folk Off! New Folk and Psychedelia from The British Isles & North America. Voor de fijnproever.

5. CD: Basement Jaxx - Crazy Itch Radio Een veelzijdige, spetterende plaat die het beschrijven eigenlijk niet waard is, maar het beluisteren des te meer.


Reviewer: Jelle
Vakgebied: Muziek

1. Joanna Newsom - Ys

Van het debuut The Milk-Eyed Mender van deze eigenzinnige Amerikaanse folk singer/songwriter kreeg ik al wat vlinders in de buik. Maar sinds Ys is het echte liefde. De vocalen blijven onorthodox, alhoewel het iets toegankelijker is geworden, de harp blijft even mooi. Dankzij de arrangementen van Van Dyke Parks is het zowel groots als intiem, en doet het vaak niet eens onder voor de klassieke meesterwerken. Als recensent mag je het eigenlijk niet zeggen, het is altijd ongegrond en gebaseerd op je eigen smaak, maar ik doe het toch. Ys is één van de beste albums aller tijden.

2. Nosfell - Kalin Bla Lemsnit Dunfel Labyanit

Het vreemdste album van het jaar, maar ook meteen één van de beste. Het Franse duo creëert door een verzonnen taal een geheel eigen wereld. Net als Ys duidelijk gecomponeerd, maar ook vaak intiem. Het bijgeleverde artwork laat zien dat Klokochazia alles behalve een fijne plek is, vol mismaakte mensen en demonen. Maar als ze er allemaal zulke prachtige muziek maken, dan is dat de plek waar ik wil zijn.

3. James Yorkston - The Year of the Leopard

Het derde album van de Schotse singer-songwriter James Yorkston lijkt het tegengestelde van de albums hierboven, de meeste nummers worden enkel gedragen door een simpele gitaar en de vocalen van Yorkston. Het was niet vreemd dat de plaat in de herfst uitkwam. The Year of the Leopard is het ene moment donker en druilerig, dan weer vol warmte, maar altijd met een vleugje melancholie. En verschrikkelijk mooi!

4. Psapp - The Only Thing I Ever Wanted

Alweer een plaat die prima in het freakfolk hoekje past. Muziek is voor Duitser Carim Classman en de Britse Galia Durant één groot speelplein. Van een ouderwets speelgoedautootje en een ruisende zee weten ze een geweldige popsong te maken. Misschien klooien ze maar wat aan, zoals Karel Appel ook over zijn werk zei. Maar vergelijk het geklieder van een 5-jarige en het werk van Karel Appel, en je zult het verschil direct zien. Kunst, met een meer dan grote K.

5. Two Gallants - What The Toll Tells

Hier hadden zo tien andere albums kunnen staan, zoals bijvoorbeeld Silent Shout van The Knife of Son van Juana Molina. Na veel wikken en wegen toch maar gegaan voor deze vuige rockblues cd. Gezien de release (13 februari) is het een wonder dat hij nog steeds door mijn hoofd spookt, en het wordt alsmaar beter. Eerst hoor je enkel het geschreeuw, wat later de sterke melodieën, en uiteindelijk de emotie en kracht die dit gitaar-drum duo voortbrengt. Up-tempo dreunende rocksongs en gevoelige pop wisselen elkaar af, en het boeit 11 maanden later nog.


Reviewer: Numbie
Vakgebied: Film

Muziek

1. Continuum - John Mayer
Ik keek er al jaren naar uit. En Mayer maakt de verwachtingen zonder meer waar. Ik ben benieuwd wat hij ons in de toekomst nog gaat voorschotelen... Toptracks: Stop This Train, Dreaming With A Broken Heart en Slow Dancing In A Burning Room.

2. Under The Iron Sea - Keane
Eens in de zoveel tijd kom je van die platen tegen die je gewoon wel moet afluisteren. Één waar haast geen skipnummers op staan. Eerst was ik totaal geen fan van deze band, maar dit album is zonder meer een hele grote stap vooruit. Toptracks: Atlantic, A Bad Dream.

3. Undiscovered - James Morrison
Wat een vocaal talent is deze jongen. Als hij nou nog een paar akkoordjes extra leert spelen op de gitaar, zou hij nog wel eens een heel eind kunnen komen. Toptracks: The Pieces Don't Fit Anymore, Call The Police.

4. The Avalanche - Sufjan Stevens
Wat nou outtakes en extra's van Illinois? Gewoon een keigoed nieuw album als je het mij vraagt. Toptracks: The Avalanche, The Henny Bugg Band, en Dear Mr. Supercomputer.

5. Passing Stranger - Scott Matthews
Godzijdank stond hij in het voorprogramma van Mayer afgelopen oktober, anders had ik'm nooit ontdekt waarschijnlijk. Heerlijke dromerige muziek voor op een doordeweekse avond. Toptracks: Elusive, Fool's Fooling Himself, en Eyes Wider Than Before.


Reviewer: Pink_Floyd
Vakgebied: Muziek

Muziek

1. TOOL - 10.000 days
De Pink Floyd van de underground metal, art-rock vanaf het hoogste podium. TOOL heeft zich vanaf Opium bewezen en is gegroeid tot een ware reus in rockwereld. Muren van gitaar en bas, één van de strakste ritmesectie heden ten dage en een denderende stem van Manyard staan al jaren garant als razende endorfine- en adrenaline generatoren. Op hun album 10.000 days zetten ze de stijgende lijn van innovatieve muzikaliteit door. Kunstwerken als Vicarious, Rosetta Stoned, Wings Pt I en II, fuck it de hele cd is geniaal! Het album en alledrie de concerten in Nederland behoren tot de hoogtepunten van dit jaar!

2. Devastations - Coal
Mijn persoonlijke verrassing van dit jaar, de Australische band die op de muzikale meetlat naast bands als Morphine, Nick Cave en de Tindersticks gelegd kan worden. Een overdonderend debuut die de melancholie uit de diepste krochten van de aardkorst trekt: donker, zwaarmoedig, gevoelig en zoooo ongelooflijk mooi en breekbaar. Een diepe stem die je kan laten janken van geluk en baslijnen die je geest wakker trillen, samengesmolten in parels van nummers.

3. Wolfmother - Wolfmother
Het grote gemis van de muziek dezer dagen is het gemis aan bands dat het jaren zeventig geluid oproept. The Black Angels (die het nalatenschap van The Doors voortzetten) breken samen met Wolfmother de stoffige platenkast weer open. De laatstgenoemde rockt ouderwets in de lijn van Led Zeppelin en Black Sabbath, heerlijk uitgebalanceerde tracks met rauwe energie, geile gitaren en uitgesponnen melodiën. Topplaat!

4. The Kooks - Inside In / Inside Out
Als paddenstoelen in een vochtige, mineraalrijke bodem sprongen de Britse popbandjes met potentie uit de grond. De keuze was moeilijk dit jaar, worden het de Arctic Monkeys, The Fratellis, The Raconteurs, Five O'Clock Heroes (OK, half New Yorks maar toch), Razorlight, The Rifles, The Long Blondes of The Kooks? Ik kies voor de laatste omdat hun album het vaakst in mijn CD/MP3-speler zat dit jaar. Een consistent album met opbeurende, goed opgebouwde popnummers met hitpotentie! We're gonna walk all over your cars, The Kooks are out!!

5. Goose - Bring it On
Stampende beats, inventieve electroloopjes en een diepe bas beuken door je hersenpan als je dit langverwachte debuutalbum van de Rock Rally winnaar van 2002 opzet. Denk aan een blendercocktail van Soulwax, Infadels, Daft Punk en Kraftwerk, een stevige rockstellage met rauwe, diepe dancesynths eraan gesoldeerd. Hoe hard je ook schudt, de twee muziekstijlen zijn bij Goose onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dansbare rock of rockende dance, het is om het even. Het is in ieder geval muziek die je ingewanden laat trillen en je hersenen in een trance van inventieve Protool-geluiden achter laten.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Evenementen

1. Roger Waters @ Arrow Rock
Eén van de muzikale grootheden aller tijden zette een legendarisch concert neer op de weilanden in Lichtervoorde en bracht hij 50.000 toehoorders in extase. Door het quadrafonisch geluidsysteem klonk de muziek perfect, daar kon Pink Floyd van vroeger niet eens aan tippen. De show was eveneens fantastisch, bijna 3 uur lang klassiekers, inclusief Dark Side Of The Moon integraal gespeeld. Kippenvel, rillingen over je ruggenwervel en tranen in je ogen zo mooi! Het beste concert van de meer dan 350 concerten die ik ooit gezien heb.

2. TOOL @ HMH
Van al die concerten komt dit concert ook met stip binnen en wel op nummer 2. Een goed concertjaar dus. TOOL op Pinkpop was strak, TOOL in Ahoy was sterk, maar TOOL in de HMH was fucking amazing. Het geluid stond gruwelijk hard maar was zuiver als het helderste bronwater in de toppen van de Nieuw-Zeelandse Southern Alps. Stoïcijns gaven de vier bandleden, elk op hun vierkante meter, alles wat ze muzikaal in zich hadden. Manyard schreeuwde zijn longen uit zijn lijf (Here in this hopeless fucking hole we call LA/The only way to fix it is to flush it all away/Any fucking time/Any fucking day/Learn to swim, I'll see you down in Arizona bay), Adam Jones vuurde magische muren van gitaargeweld op ons af, terwijl Chancellor en Carey de ritmesectie zo strak als een ingesnoerde dwangbuis verzorgde. Technisch zo goed als perfect! "See you next summer"!

3. Lowlands
Het blijft het beste festival dat Nederland rijk is, en dit jaar met een sterke line-up was het ondanks de regen weer een waar feest. Wolfmother, Massive Attack, Iggy, The Raconteurs, Razorlight, Snow Patrol, Infadels, Corvus Corax, The Veils, The Kooks en Muse waren onder meer persoonlijke hoogtepunten en over de rest viel ook niet echt te klagen. De sfeer was goed en de ouderwetse modderspelen werden uit de drijfnatte tent gehaald.

4. Pinkpop
Na een flinke dip in de programmering van 2005, trok Jan Smeets dit jaar de lijnen strak en kwam op de proppen met een line-up die er mocht zijn. Grote namen als Red Hot Chili Peppers, Placebo, Kaiser Chiefs en Franz Ferdinand vielen wat tegen, ook door toedoen van de PA, maar 'kleinere' bandjes namen de fakkel trots over. The Rakes, The Zutons, Hooverphonic, Admiral Freebee en Infadels speelden met bezinning en overtuiging. Het publiek ging uit zijn dak. Maar de absolute hoogtepunten van dit weekend waren dEUS, Editors en TOOL, allemaal intens genieten!

5. The Machine performs Pink Floyd
OK, het is een coverband, maar wel één van de hoogste kwaliteit. Een zanger die de stemmen van David Gilmour en Roger Waters ontzettend goed neerzet. En een band die technisch zo sterk is dat je blindelings zou geloven dat de originele bezetting op het podium staat. Een concert van bijna 3 uur waarin Wish You Were Here en The Wall in zijn geheel gespeeld werden met enkele Dark Side Of The Moon als toegift. Wederom kippenvel, rillingen en tranen in de ogen.


Reviewer: Toffe Ellende
Vakgebied: Muziek

Muziek

1. Pearl Jam - Pearl Jam
Aangename terugkeer van de enige band waar ik me een fan van zou willen noemen. Pearl Jam klinkt even overtuigend als in hun begindagen maar tegelijkertijd zeer van deze tijd.

2. TOOL - 10.000 days

Ondanks de herhalingsoefening een waardige opvolger van de 2 voorgaande klassiekers. Wederom een groeiplaat die een hoop mysterieuze muziek bevat.

3. Jon Auer - Songs From the Year of Our Demise
Posies singer/songwriter Jon Auer debuteert met prachtig album met donkere liedjes die het goed doen voor deze tijd van het jaar.

4. Stone Sour - Come What (ever) May
Corey Taylor bewijst met het tweede Stone Sour-album dat hij best zonder Slipknot kan. Scoorde zowaar een wereldhit met 'Through Glass'. Zeer verdiend.

5. Audioslave - Revelations
Een ietwat ander geluid van Audioslave. Gelukkig niet de R&B die aangekondigd werd. 'Original Fire' en 'Broken City' laten in ieder geval dat de rek uit deze supergroep er nog niet uit is.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Evenementen

1. Pearl Jam - Gerledome / Bern Arena

Anders dan bij TOOL (zie 3) kun je vanwege sterk wijzigende setlist gerust een paar keer per tour Pearl Jam gaan bekijken. Beide optredens maakten veel indruk. Van het geluid moet je niet te veel laten afhangen. Het feest der herkenning, dáár gaat het om.

2. Pinkpop
Ouderwets uitverkocht met veel grote namen en godzijdank acceptabel weer. Met Tool en the Editors als hoogtepunten.

3. Tool in Ahoy
Een band die in Ahoy een goed geluid weet te produceren verdiend enkel superlatieven. Magische lichtshow, strakke band, elk optreden weer.

4. Depeche Mode in Ahoy
Ik kreeg er gewoon geen genoeg van.

5. Waterboys in Vredenburg
Mike Scott komt vrijwel elk jaar naar Nederland. Mijn eerste keer Waterboys zal ik niet snel vergeten. De jaren tachtig zijn terug en the Waterboys horen daar gewoon bij.