NBA Jam: On Fire Edition

Gespeeld op Xbox 360, ook verkrijgbaar op PlayStation 3.

Ongeveer een jaar geleden kwam EA met een remake van NBA Jam, de populaire arcadegame uit de jaren 90. Het was een leuk spel, maar omdat EA de game voor de volle prijs de schappen in gooide werd het nooit een succes. Een jaar later heeft EA toch het licht gezien en komen ze met NBA Jam: On Fire Edition, voor Xbox Live Arcade en PlayStation Network.

nba

Naïef als ik was, kocht ik een jaar geleden de te dure versie van NBA Jam. Het was een leuk spel maar men vroeg er veel te veel voor. Een arcadespel zoals dit is namelijk leuk in korte speelsessies en het past precies in het straatje van arcadegames. Daarom is het slim van EA dat de game nu voor een schappelijke prijs (vijftien euro) online te koop is. Voor deze prijs is het namelijk een van de leukste sportspellen die er zijn. Over de top basketbal met grote hoofden en brandende ballen? Count me in.

De basisgameplay van NBA Jam is nog even gecompliceerd als in 1993. Het spel gaat om twee tegen twee basketbal waarin alles mag. Beuken, dubbele salto’s, niets is te gek in NBA Jam. Doordat de game zo makkelijk is (press X to score!) is het voor iedereen snel op te pakken en is het dus de perfecte game voor mensen die er bekend of onbekend mee zijn. Tel de leuke presentatie en het geweldige commentaar daarbij op en je hebt een game die zijn virtuele geld waard is.

nba

Boomshakalaka
NBA Jam: On Fire Edition is wel een nieuw deel in de serie, maar veel veranderingen zijn er niet gemaakt. Zo zijn er wat modes bijgekomen, heeft de commentator wat meer teksten (alhoewel BOOMSHAKALAKA toch het beste blijft) en je kunt nu switchen tussen de twee personages op het veld. Niet langer ben je aan het toekijken hoe de A.I. jouw perfecte layup verpest door de bal niet met 95 kilometer per uur door het net te rammen. Hierdoor voelt het spel wel makkelijker aan, je kunt gemakkelijk je eigen fout goedmaken door te wisselen van basketballer. De gameplay is ook een klein beetje verbeterd waardoor het helemaal heerlijk werkt. Wel wat jammer is dat ze de spelers niet hebben geüpdatet. De oude foto's van vorig jaar worden nog steeds gebruikt, dus spelers die er nu wat anders uitzien moeten het nog doen met hun oude look.

Gamers die de careermode van de retailversie van NBA Jam erg tof vonden dankzij de andere spelmodes erin, kunnen nu sip in de hoek gaan zitten want deze zijn er allemaal uitgehaald. EA Canada vond het nodig om andere modes te perfectioneren en modes die niet helemaal goed werken er helemaal uit te gooien. Kopers van de retailversie krijgen wel een goedmakertje, wanneer je de game voor het eerst opstart krijg je direct een boost naar level tien en krijg je genoeg EA BUCKS om van alles en nog wat te kopen in de game. EA is dus erg blij met mensen die deze game ook nog kopen naast de retailversie, al hoop ik dat niet al te veel mensen dat gaan doen. Het verandert te weinig ten opzichte van vorig jaar en het voelt eerder aan als een re-release op het online netwerk van de Xbox 360 en de PlayStation 3, maar dan voor een schappelijke prijs.

Conclusie:
Je kunt NBA Jam: On Fire Edition eigenlijk wel de perfecte arcadegame noemen. Met gameplay die hartstikke leuk is en de instapwaarde van de game erg laag is, zorgt het ervoor dat iedereen hiervan kan genieten. Of je nou een potje tegen een gedreven Lakers-fan speelt of tegen je zus, beide potjes zullen even leuk zijn (als je na een overwinning maar "I'M ON FIRE BITCHESSSS’" roept). De careermode is wat verbeterd, maar de game schittert toch echt tijdens korte speelsessies. Daarom is het perfect dat deze game is uitgekomen op XBLA en PSN. Voor vijftien euro vind je bijna geen betere game die nog echt weet wat een arcadegame inhoudt. EA heeft vorig jaar een fout gemaakt door de game voor de volle mep te verkopen, maar ze maken het nu helemaal goed met NBA Jam: On Fire Edition.

ster