CD: Kraak & Smaak - Electric Hustle

Vorig jaar kwam de Nieuw Zeelands band Electric Wire Hustle met een hele fijne en relaxte electroplaat uit, die psychedelische klanken met jazz, soul, hiphop en een beetje funk vermengde. Een plaat die zich niet echt als een 'hustle' voordeed aangezien er geen gehaaste noot bij lijkt te zitten. Onze eige Kraak & Smaak hebben recentelijk hun derde plaat Electric Hustle uitgebracht en hoewel het tempo en dansbaarheid hier een stuk hoger ligt, lijk het onwaarschijnlijk dat de heren gehaast hun derde werk hebben afgeleverd.

Na een eerste luisterbeurt weet je gelukkig al dat dit niet het geval is, want de Leidenaren leveren wederom een verzorgde, dynamische en extreem funky electroplaat af. Twaalf nummers lang brengen het producerstrio je in een sfeer die je eigenlijk overal kan inzetten, pre-party, party en afterparty mode. Al is de plaat het lekkerste voor het laatst genoemde scenario.

De plaat trapt af met 'Call Up To Heaven' die jaren zeventig soul, disco en funk uitspuwt waar Donna Summer nog een puntje aan kan zuigen. Dansbare beats versiert met pianoriedels, blazers, dikke baslijn en de krachtige vrouwelijke vocalen van Lex Empress. Als je dit niet in een dansbare party-mode brengt dan zal het die avond niet veel worden. De track 'Dynamite' heeft ook het voetjes-van-de-vloer effect en zou zeker niet misstaan in de Lowlands Bravo in de late/vroege uurtjes. Een geile track met stuwende beats en bass. 'Fairy Falling' zou zomaar een Prince remix kunnen zijn, alleen draait het funktempo hier een tandje lager.


Dat laatste gebeurt eigenlijk op het grootste gedeelte van de plaat, vandaar dat de afterparty-sfeer overheerst. De heren weten ontzettend lekkere tracks neer te leggen, waar je hoofd automatisch van op de maat begint te bewegen. 'Let's Go Back', 'Hold Back Love' en 'Built For Love' zijn de perfecte overgang van een avondje clubben naar thuis met een afzakkertje op de bank. 'Forget About You' is zo'n heerlijk sensuele afterparty track waar de seksuele spanning vanaf druipt, ingekleed met wha-wha effecten en al. 'Never Too Late' valt vervolgens met zijn rustige klanken in de lounge-sectie. Tegen het einde van de plaat gooien Kraak & Smaak het genre nog even om met 'My Synths Are The Bomb', een mix van een dynamische Kraftwerkklanken, techno en een subtiele speeldoos.


Dat Kraak & Smaak van steeds meer bekendheid mogen genieten in het buitenland is niet zo gek. Crack & Smack leveren met deze derde plaat weer een fantastische coherent geheel af, dat een heerlijke sfeer met zich meebrengt, inventief, secuur en muzikaal meerlaags is zodat het niet gaat vervelen. Prachtplaat!