Boek: Jochem Davidse - De Politierechter

De politierechter is een rechter die minder ernstige strafzaken afhandelt. Hierbij kan gedacht worden aan eenvoudige diefstal, belediging van een ambtenaar in functie of eenvoudige mishandeling. Deze rechter kan onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opleggen tot maximaal 12 maanden.

Het feit dat er enkel zaken bij de politierechter worden besproken leidt ertoe dat het een doorsnee van de maatschappij laat zien. Er komen zaken langs omtrent een 74-jarige vrouw die zonder opzet een kam bij de Etos heeft gestolen en van een 21-jarige jongen die opzettelijk een ongeluk wilde veroorzaken. Er zijn in totaal 37 verhalen opgenomen in het boek.

De verhalen zijn, vanwege het feit dat ze in de Panorama verschenen, maximaal 500 woorden. In bundelvorm is dit ideaal gebleken. De verhalen lezen makkelijk weg en zijn dusdanig opgebouwd dat het ook voor niet-juristen te begrijpen is. Daarnaast houdt Davidse het niet sec bij de rechtszaken, maar bouwt daadwerkelijk een verhaal om de verdachte en de rechtszaak heen. Zo worden het 37 unieke verhalen waarbij steeds de nadruk ligt op de verdachte en zijn achtergrond.

De rechtbanktekeningen die door Oosterwijk zijn opgemaakt, voegen daadwerkelijk wat toe aan de verhalen. Op het eerste gezicht lijken het gewone rechtbanktekeningen, maar zodra je ze in relatie tot het verhaal gaat zien, passen deze naadloos op elkaar. Daarnaast tonen de tekeningen ook de emoties die je zou verwachten bij de personen. Een ouder persoon zit er met veel zenuwen en heeft de angst op zijn gezicht staan, terwijl er jongeren zijn die onverschillig en zo stoer mogelijk over willen komen.

Al met al is het een vermakelijke bundel. De verhalen laten een leuk en veelzijdig beeld zien van het dagelijkse leven in een rechtbank. Omdat de verhalen bij de laagste rechter zijn opgemaakt, laat het een doorsnee van de maatschappij zijn, met alle bijkomstigheden van dien. Daarnaast is er prima gebruik gemaakt van de rechtbanktekeningen die op sublieme wijze zijn getekend door rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk.