DVD: Unstoppable

Als rangeerder Dewey (Ethan Suplee) bij het verplaatsen van een trein op het rangeerterrein uit de cabine stapt om een wissel om te zetten, bouwt de railsrijder vaart op. Dewey rent erachteraan, maar de trein, die onder meer gesmolten fenol, een zeer gevaarlijk goedje, vervoert, is al onderweg en raast nu onbemand over het spoor richting de stad Stanton terwijl ingenieur Frank (Denzel Washington) en nieuwe conducteur Will (Chris Pine) op hetzelfde spoor met een locomotief aan het werk zijn. Zullen Frank en Will aan de op hol geslagen trein kunnen ontsnappen en zullen ze kunnen voorkomen dat Stanton, waar Will familie heeft wonen, van de kaart wordt geveegd?

Cover

De op ware gebeurtenissen geïnspireerde actiefilm Unstoppable volgt keurig/slaafs de uitgestippelde route die een standaard actiewerkje moet volgen. De heldhaftige hoofdpersonen Frank en Will verschillen behoorlijk van elkaar en moeten even aan elkaar wennen. Na verloop van tijd is er uiteraard sprake van male bonding, zoals dat in mooi Nederlands heet. En het zijn natuurlijk ook aardige en vooral gewone mannen waarvan er eentje (Frank) een oude rot in het vak is terwijl de andere (Will) net begint. Will heeft aanvankelijk problemen met zijn vrouw Darcy, (Jessy Schram) en hoewel een review niets mag verklappen zal een beetje filmkijker al wel weten wat de verstandhouding tussen hem en haar aan het eind van dit relaas zal zijn. Dit alles wordt “ondersteund” door bombastische, wanstaltige muziek en in beeld gebracht met flitsende, snelbewegende camera's die om de personages en de trein heen draaien. Als extraatje wordt er ook nog kritiek geleverd op de onpersoonlijke, kapitalistische manier van doen van grote bedrijven door de hoge pieven geld boven mensenlevens te laten stellen.

Onze helden

Wat dan wel weer tegenvalt, zeker gezien de ervaring die regisseur Tony Scott heeft in dit genre, is het feit dat de film laat op gang komt. In het begin wordt er een schoolklas met kinderen opgevoerd die een dagje les krijgt in veiligheid (hoe origineel!) in en om het spoor. Doorgaans worden deze schattige spruiten getoond om de kijker de rest van de tijd in spanning te laten over hun lot alsmede om de helden wat te redden te geven. In dit geval is het echter zo dat de kinderen al heel snel in veiligheid worden gebracht. Ze verdwijnen daarmee uit de film die zich vanaf dat moment pas focust, en wel op de hachelijke situatie waar Frank en Will in verkeren. Vandaar ook dat uiteindelijk het stadje Stanton nog in beeld komt. Frank en Will kunnen immers geen helden zijn als er niks of niemand te redden is. Het is allemaal nogal omslachtig opgebouwd. En het zorgt ervoor dat het begin van de film weinig interessant is en dat deze pas op stoom komt als duidelijk wordt met welke personages je als kijker mee moet voelen.

Unstoppable Chris

Ondanks het feit dat Denzel Washington een solide vertolking van een uitermate voorspelbare clichérol neerzet, is het Lew Temple die als de cowboy-achtige Ned Oldham het leukste karakter mag neerzetten. Alle karakters hebben de nuance van een visstick, maar de wat excentrieke Oldham geeft de rolprent de nodige luchtigheid. Dat kan zeker geen kwaad daar een gelikte dertien in een dozijn-productie als deze zichzelf zeker niet te serieus moet nemen, iets wat de film jammer genoeg wel doet. Desondanks is er her en der wel een spannende scène of een aardige dialoog te vinden en als je als kijker de film niet al te serieus neemt, kom je de tijd er wel mee door. Voor een bankhangsessie met bier en vrienden is Unstoppable dan ook prima geschikt.

Behalve een trailer en audiocommentaar van de regisseur heeft de dvd onder meer nog extra's in de vorm van een filmpje over het stuntwerk en een blik achter de schermen.