Haywire

Mallory Kane (Gina Carano) is op de vlucht. Deze donkerharige chick met ballen werkt voor een organisatie die klussen opknapt die voor overheden te link zijn om zich mee te bemoeien. Bij haar laatste missie in Barcelona is ze er in geluisd. Ze heeft een gozer en zijn auto geconfisqueerd en legt hem al rijdende uit wat er allemaal gebeurd is. Wie heeft haar verraden en zal ze heelhuids uit de strijd komen?

Haywire - dvd-hoes

Bovenstaande plotbeschrijving van Haywire (2011) is eigenlijk niet relevant. Het is genoeg om te weten dat het een standaard actie-thriller is waar de actiescènes niet bestaan uit geschiet van ongure mannen in donkere stegen, maar uit goed gechoreografeerd, realistisch knokwerk met een vrouw (Carano dus) die zich meer dan staande houdt tussen alle mannen. Dit laatste geldt zowel voor het personage als voor actrice Carano. Aangezien de regisseur van deze film Steven Soderbergh (Ocean's Eleven, Traffic, Erin Brockowicz) heet, zijn de grote namen Michael Douglas, Antonio Banderas, Bill Paxton, Ewan McGregor, Channing Tatum en Michael Fassbinder allemaal present. De rollen van Douglas en Banderas zijn cameo's, maar ook met de aanwezigheid van de andere heren blijft Carano het middelpunt en wordt ze geen moment weggespeeld. Een knappe prestatie van de knappe Carano die zo'n beetje constant in beeld is en in een vorig leven een martial arts-vechtster was. Al moet er, eerlijk is eerlijk, wel bij worden gezegd dat het acteerwerk net als de plot niet enorm verheffend is. Vooral McGregor zit onder zijn niveau.

Haywire - knokken

Maar goed, Haywire is ook niet bedoeld om Oscarmateriaal op te leveren. Sinds de twee films die hij in 2008 afleverde over Che Guevara, voelt Soderbergh niet meer de behoefte om serieuze films te maken. Zoals hij zelf zegt: "Since Che, I haven't made what I would consider a serious movie by Academy standard. I have no interest in that." Haywire zal dan ook puur en alleen voor de volledigheid de geschiedenisboeken ingaan. Dat neemt niet weg dat het, voor iedereen die de plot en de wat suffe soundtrack kan negeren, een aardige film is die prima actiescènes heeft (waar dan gelukkig geen muziek onder zit en mede daardoor aan realisme winnen) en lekker wegkijkt.

Over de extra's van deze dvd kunnen we kort zijn omdat ze er domweg niet zijn. Het is zelfs niet mogelijk een andere taal dan Nederlands als ondertiteltaal te kiezen voor deze anderhalf uur durende film.

Haywire - Gina