Strip: January Jones 1 - Dodenrit naar Monte Carlo

De jaren dertig van de twintigste eeuw. De stoere pilote January Jones komt voor een promotietour door Europa naar vliegveld Waalhaven in Rotterdam. Ze is van plan om het record op de afstand Parijs-New York te verbeteren. Haar vliegtuig wordt echter opgeblazen door X1, een geheim agent uit de Verenigde Staten (waar January vandaan komt) die wil dat ze een klus voor hem opknapt. Ze moet de Rally van Monte Carlo rijden. Deze start namelijk in Tallinn (de hoofdstad van Estland) en laat daar nou net een agent zijn van X1 die een microfilm heeft die de grens over moet. Helaas voor January zijn ook de nazi's hiervan op de hoogte...

Dodenrit naar Monte Carlo - Cover

2012 is een geweldig jaar voor de liefhebbers van de avontuurlijke January Jones-stripreeks. In maart verscheen voor het eerst in zeventien(!) jaar een nieuw deel (het vijfde, De horens van de stier) en een paar weken geleden verscheen een herdruk van het eerste album uit 1988, Dodenrit naar Monte Carlo, een boek dat tot voor kort amper - en verre van goedkoop - te vinden was. In dit eerste album is de lezer getuige van de ontmoeting tussen January en Rik, die uiteindelijk haar mecanicien zal worden. Tevens blijkt dat agent X1 en January elkaar al een tijd kennen.

Dodenrit naar Monte Carlo - Strook

Wat ook duidelijk wordt, is dat tekenaar Eric Heuvel een kwarteeuw geleden de klare lijn al behoorlijk in de vingers had. De gezichtsuitdrukkingen van de personages en dan met name van hoofdpersoon January laten een enkele keer te wensen over, maar de decors en de achtergronden zijn zeer verzorgd. Dit in combinatie met de research van de makers plaatst het verhaal natuurgetrouw in de echte wereld. Zo heeft vliegveld Waalraven op de eerste pagina's van het boek echt bestaan en heeft de artiest Jaap Valkhoff in de jaren dertig inderdaad opgetreden in de dancing Cosmopoliet in Rotterdam. Het verhaal is geschreven door Martin Lodewijk, die vooral bekend is van zijn reeks Agent 327 en medebedenker is van Storm. Voor de plot gebruikt Lodewijk een MacGuffin (een element dat puur voor plotstuwing moet zorgen en er verder weinig toe doet) die vergelijkbaar is met die van het Kuifje-album De zaak Zonnebloem. In beide verhalen gaat het namelijk om papieren voor een uitvinding die absoluut niet in verkeerde handen mogen vallen. Ook is het in beide vertellingen zo dat er twee groepen van elkaar naar het leven staande slechteriken zijn die proberen de plannen te pakken te krijgen.

Dodenrit naar Monte Carlo - Dubbele strook

De plot mag dan weinig origineel zijn, effectief is deze zeker. Het gegeven van de geheime documenten gecombineerd met een race in barre omstandigheden zorgt voor genoeg spanning en avontuur. Zo belandt January in een luchtgevecht met een ander vliegtuig, wordt ze achtervolgd door een groep nazi's en vindt ze zichzelf naakt terug in een donkere cel. Maar net als bij de tekeningen zijn het ook bij het verhaal de terzijdes die het album naar een hoger plan tillen. Waar de decors zorgen voor realisme, biedt de vertelling naast een paar ietwat belegen witzen van Suske en Wiske-niveau ook een aantal zeer aardige grapjes. Zo is er bijvoorbeeld een Aziatische pindaverkoper die door een schurk omver gerend wordt en in zijn eigen taal vloekt. Een heilsoldate vraagt hem “U gebruikt zijn naam toch niet ijdel hoop ik?”. Ook komt Adolf Hitler(!) in beeld die iemand vertelt niet te lang te telefoneren omdat Eva Braun haar skifilmpjes nog wil laten zien en laten de Britse deelnemers zich uit de race pesten als iemand hun beste Darjeeling heeft verwisseld met pijptabak omdat het "trotseren van ontberingen" toch echt zijn grenzen heeft.

Dodenrit naar Monte Carlo - Plaatje

(een avonturierster als January Jones voelt zich overal thuis)

Met een spannend en vlot verteld avontuur in een realistische omgeving met oog voor detail, is Dodenrit naar Monte Carlo een geslaagd debuutalbum van January Jones. De tijden dat Henk Kuijpers' Franka de enige Nederlandse stripheldin was, zijn weer voorbij. Zeker gezien de mededeling op de achterflap dat het zesde deel in de reeks reeds in voorbereiding is. De (werk)titel van dat album is Het graf van de zeppelin.