Mass Effect 2

Naast al mijn lovende woorden zijn er natuurlijk nog wel wat puntjes van kritiek aan te stippen. De meest opvallende zijn helaas de laadtijden. In het eerste deel stond je minutenlang in liften, dat is nu niet meer zo, maar je krijgt gewoon laadschermen voor je neus. Niet bepaald een verbetering. Over het algemeen vallen deze best mee, maar als je een savegame wilt laden als je doodgaat kost dit gewoon bijna een minuut. Dat is toch wel redelijk vervelend. In de Normandy moet je ook bizar lang wachten voor de omgevingen zijn ingeladen, opvallend want zo groot is het schip niet. Gelukkig zijn de laadtijden tijdens de missies niet extreem, maar al met al moet je toch redelijk vaak wachten om te kunnen knallen.

ME2

Tweede grote minpunt is het zoeken naar mineralen in de game. Deze heb je nodig om je team van betere wapens en andere upgrades te voorzien. Je vindt mineralen door planeten te scannen. Dit doe je simpelweg door een planeet te selecteren en met een scanner alles af te gaan. Dit kost in het begin gruwelijk veel tijd, per planeet ben je tot wel vijf minuten kwijt en het voegt niets toe aan de gameplay. Later gaat het allemaal wat sneller door een upgrade, maar het is toch een onderbreking van de belevingswereld. De andere minigames voor het hacken van PDA's of kluizen zijn dan toch wat aardiger en vooral korter. Je kunt ervoor kiezen om niet te gaan scannen, maar dat is niet bepaald handig. De Normandy heeft namelijk redelijk wat upgrades nodig voor je aan de laatste missie wilt beginnen en daarvoor heb je mineralen nodig, veel mineralen.

Naast deze wat opvallendere minpunten zijn er wat kleinere puntjes van kritiek. Zo is de diepgang op het gebied van karakterontwikkeling toch wel iets te beperkt in deze game en eigenlijk een RPG niet waardig. Er zijn veel te weinig skills om te ontwikkelen, waardoor je geen heel belangrijke keuzes zult maken. Waarom het zo makkelijk is gemaakt weet ik niet, maar misschien wilde BioWare dat je zoveel mogelijk van de game beleeft. Wat betreft uitrusting is de game ook wat beperkt. Er zijn vrijwel geen nieuwe wapens te vinden en hoewel het vreselijk was om door die ellenlange lijst te speuren in de eerste game is het nu wel heel beperkt geworden. Ook hier zou het niet misstaan om wat meer keuze te hebben. Het upgradesysteem zelf is een waardige toevoeging, al zouden iets meer opties niet misstaan. Het is geen minpunt, maar de echte verkenner kan ze toch relatief makkelijk bij elkaar sparen.

ME2

Laatste puntje dan, hoe geweldig de beleving van de game ook is, het voelt niet altijd als één geheel. Je bent een groot deel van de game bezig met het samenstellen van je team en dit zijn echt losse missies. BioWare heeft hier zelf ook voor gezorgd, doordat je elke missie direct start, zonder dat je er nog naartoe moet werken en doordat elke missie wordt afgesloten met een statusrapport. Mass Effect wist toch net wat beter dat alles bij elkaar te houden, maar dan ben ik eigenlijk gewoon aan het muggenziften. Hoe los de missies mogen zijn, elke missie is weer een fantastische ervaring die je absoluut aan de console of PC gekluisterd houden.