Civilization Revolution

Als we naar de ontwikkeling van games kijken over de afgelopen twintig jaar valt er een patroon te ontdekken. Met elke nieuwe generatie werden games uitgebreider, dieper, kregen meer mogelijkheden en naderden meer en meer de films qua entertainmentwaarde. Met de komst van Xbox Live Arcade en later PSN en natuurlijk WiiWare werden simpele games plots weer hot. Weg met de diepgang, gewoon vermaak zoals in die goede oude tijd. Nu gaan developers ook games van deze
generatie omzetten en versimpelen zodat ze geschikt zijn voor deze platforms. Games als Assassin\'s Creed en Need for Speed kwamen al op de iPhone en nu is het de beurt aan Civilization Revolution. Een game gemaakt voor de consoles, moet nu ook onderweg de gamer gaan vermaken.

In eerste instantie was ik best angstig toen ik hoorde dat een van mijn favoriete series naar de iPhone kwam. Hoe kan een enorm uitgebreide serie als Civilization ooit tot zijn recht komen op een beperkt platform als de iPhone? 2K China heeft daar de oplossing voor. Maak de game in elk opzicht kleinschaliger, zonder ook maar een enkel punt te schrappen dat de serie gemaakt heeft tot wat het is. Dat betekent wat minder beschavingen, kleinere werelden, een kleinere techtree, minder units, minder diplomatiek, maar wel die elementen in de game houden. Op zich geen heel raar plan, de vraag is natuurlijk vooral of een game als Civilization ook leuk blijft als je hem tot op het ondergoed uitkleedt. Games zijn nu eenmaal geen vrouwen.

Goed, Civilization is dus een erg verkleinde versie, toch merk je daar op het eerste gezicht maar weinig van. Als je begint met de game spelen heb je de keuze uit een aantal scenario\'s, twaalf speelbare beschavingen en gewoon de vertrouwde manier van besturen. Je bouwt kortom je eerste stad, gaat de wereld verkennen en probeert nieuwe technologieën te ontwikkelen om zo je machtspositie te vergroten. Je zult weliswaar zien dat je wat minder mogelijkheden hebt, maar dit stoort werkelijk geen moment. Je moet nu eenmaal geen PC-equivalent van de game verwachten en in dat opzicht is de game erg volledig. Het enige dat misschien wat irriteert is het gebrek aan diplomacy. Nu zul je alleen de oorlog kunnen verklaren of verklaard worden en dat is toch wel heel summier.

Omdat er geen diplomacy is, zul je de game ook niet kunnen winnen met een diplomacy victory. De andere mogelijkheden om de game te winnen: cultuur, veroveren, technologie en rijkdom, zijn nog steeds beschikbaar. Waar je je op richt is volledig aan jou, want allemaal hebben ze zo hun voordelen. Het valt alleen wel op dat wanneer je voor technologie gaat je ook snel sterker zult worden dan je tegenstanders en dus ook nog wel eens op de veroveringstour wilt gaan. Zeker als je echt op dreef bent heb je uiteindelijk gewoon de keuze hoe je het wilt afmaken. Ik kon op een bepaald moment echt kiezen of ik de laatste hoofdstad wilde veroveren of juist de wonderen bouwen die nodig waren voor cultuur of rijkdom. Maar goed, dat lag ook aan de wat lage moeilijkheidsgraad.

Op andere vlakken zoals graphics is Civilization vrij onderhoudend. De serie heeft het nooit moeten hebben van zijn prachtige graphics en ook nu is het geen meesterwerk. Toch is het zeer degelijk wat de game op je scherm tovert, alles is lekker kleurrijk en strak vorm gegeven. De gevechten worden wat specialer in beeld gebracht, maar verwacht ook hier geen hoogstandjes. Het is vooral een beetje afwisselend van het normale spelen. Het geluid ontbreekt een beetje, maar de effecten en muziek zijn goed genoeg om voor afleiding te zorgen. Bevallen ze niet dan kun je altijd nog je eigen muziek instellen.