Tiger Woods PGA Tour 10

Golfen lijkt me tot op de dag van vandaag één van de minst interessante sporten om te beoefenen. Natuurlijk, het is leuk op de midgetgolfbaan en zelfs pitch & putt is vermakelijk, maar een bal achttien holes lang proberen honderden meters weg te slaan, terwijl je zand, hoog gras en water ontwijkt... Nee, dat is absoluut niet mijn hobby. Toch is het op de consoles vaak een ander verhaal. Wii Sports en Wii Sports Resort hebben laten zien dat het gewoon leuk kan zijn als game, helemaal met vrienden, dus leek Tiger Woods PGA Tour 10 me ook best een interessante titel om te spelen. Zeker nu Wii MotionPlus op de markt is. Gelukkig voor mijn Wii zat ik er niet naast. De arme witte console heeft in tijden niet meer zoveel uren aangestaan als sinds ik de golfbaan op ben gestapt.

Het concept van golf is eigenlijk heel simpel, het is een soort mix van knikkeren en honkbal. Wat mensen als Tiger Woods toppers maakt is dan ook niet alleen hun geweldige inzicht in hoe een bal geslagen moet worden, maar ook dat ze weten welke club daar bijhoort en hoe de wind invloed gaat hebben op hun slagen. Het putten vereist ook flinke skills, want de greens zijn vrijwel nooit prachtig vlak en dus moet je goed inschatten hoe hard en in welke richting je moet slaan. Het is kortom een sport waarbij je goed moet kunnen inschatten en moet kunnen beredeneren wat je moet doen. Die facetten van golf omzetten naar een game is op zich vrij eenvoudig. De baan van een bal is afhankelijk van de slag, wind en zwaartekracht is makkelijk te berekenen voor een computer. Het probleem is dat je vaak de feel mist met de game. Met de Wii konden we al wat invloed uitoefenen, maar nu is daar Wii MotionPlus. Is dit de ultieme toevoeging voor deze game?

Laten we bij het begin beginnen. PGA 10 is opgedeeld in een hoop verschillende speelopties. Natuurlijk kun je een \"snel\" -achttien holes duren nog steeds lang- potje golf spelen. Daarnaast is er de carrière-optie en zijn er leuke minigames. Een opvallende toevoeging is het frisbeegolf, waarbij je moet proberen een frisbee in een netje te krijgen. Het spel draait natuurlijk om de carrière, maar denk niet dat de andere modi niet interessant zijn om te spelen. Later kom ik hier nog op terug, maar geloof me maar dat je meer dan genoeg tijd kunt kwijt zijn met het perfectioneren van je worp en andere onzinnige facetten.

Je begint aan je carrière zoals vrijwel altijd met het aanmaken van een karakter. Hiervoor krijg je een shitload aan mogelijkheden, maar dat is in deze tijd niet heel bijzonder meer. Vervolgens mag je zijn initiële skills gaan verdelen zoals slagkracht, precisie, approach en putten. Als laatste is er de optie om je clubs te gaan tunen. Dit klinkt misschien een beetje absurd, maar golfers hebben net als tennissers met rackets zo hun voorkeur voor hoe hard en accuraat elke club moet slaan en dit kun je dan ook van al je materiaal instellen zoals jij dat fijn vindt. Voor de beginners is dit vrij irrelevant. Het is erg detaillistisch en het zal je spel in het begin eigenlijk niet beïnvloeden. Ben je een echt ervaren digitale golfer, dan kan het zeker goed zijn om eens te kijken of je je clubs niet wat kan aanpassen om zo nog beter te worden. Immers, als het met auto\'s kan in wat meer realistische racetitels, waarom dan niet in een golfgame?

Na het aanmaken van je karakters begint het echte werk. Je begint als onbekende die moet meedoen op de kleine amateur toernooien, maar door je daar te doen gelden zul je punten verdienen. Deze punten zorgen ervoor dat je uiteindelijk mee mag gaan doen aan de echte PGA Tour en natuurlijk de majors. Je kunt van alle toernooien zelf bepalen hoe lang ze duren. Voor de leken, je speelt normaal achttien holes op een dag en veel toernooien duren langer dan een enkele dag. Elke dag moet je dezelfde holes opnieuw afwerken. Hier geldt dat voor de nieuwkomer het waarschijnlijk het leukst is om in te stellen dat elk toernooi je maar een dag kost, zo houd je namelijk de vaart er een beetje in. Wil je wat meer simulatie, dan kun je natuurlijk zeggen dat je vier dagen bezig bent met de majors.