Concert: Green Day in Ahoy

Het zijn taferelen die je bij U2 wel verwacht, maar Green Day lukt het blijkbaar ook, zeker nadat ze een aantal jaar geen show meer in Nederland hebben gegeven. Rond 12.30 's middags stonden de eerste mensen al in de rij voor Ahoy, waar die avond de Amerikaanse band pas om 20.00 uur zou aantreden voor het Nederlandse concert van de 21st Century Breakdown Tour. Meisjes en jongens, die bij het uitkomen van het doorbraak-album Dookie nog geboren moesten worden of net hun eerste stapjes namen, stonden al vol zenuwen voor de deur. Dit geeft wel aan dat Green Day een trouwe fanschare is blijven opbouwen en behouden ondanks de stijlwisselingen die de groep heeft ondergaan. Ook de liefhebbers van weleer waren aanwezig, al druppelden die toch veelal vlak voor aanvang binnen. Het leverde een gemêleerd en enthousiast publiek op in het volledig uitverkocht Ahoy.


Tijdens de rustige klanken van 'Song of the Century' betrad het trio het podium, geflankeerd door drie extra muzikanten. De eerste meters van de race waren voor het laatste album 21st Century Breakdown, waarvan de titeltrack, 'Know Your Enemy' en 'East Jesus Nowhere' achter elkaar door Ahoy vuurden. Een veertien-jarige jongen zal de dag van zijn leven gehad hebben toen hij bij het laatstgenoemde nummer het podium op mocht om zich te laten ontdoen van zijn zonden. "Do you except Jesus as your savior?" riep de excentrieke frontman Billie Joe Armstrong en hief zijn handen de lucht in, hield zijn palm tegen het hoofd van de jongen en rockte vervolgens door naar de pompende hitsingle 'Holiday'. Na 'The Static Age' en 'Before The Lobotomy' werd het laatste album even gelaten voor wat het was en grepen de heren terug naar ouder materiaal. Een triootje American Idiot raasde voorbij. 'Are We The Waiting' liep naadloos over in 'St. Jimmy' en een aanstekelijk 'Boulevard of Broken Dreams' kreeg vervolgens alle handjes op elkaar.


Het geluid was verbazingwekkend goed voor Ahoy-standaarden. Zowel ritmesectie, gitaren als vocalen waren goed van elkaar te onderscheiden en verzandden niet in een galmende brei. Daarnaast had Green Day ook de moeite genomen om het podium te versieren met mooie torenhoge VJ-effecten, een paar kilo vuurwerk en pyrotechnics. Harde breaks of riffs werden regelmatig ondersteund door oorverdovende knallen en schietend vuurwerk. Vonkende fonteinen vanaf het plafond, confetti-kanonnen door de hele zaal en vuurballen die de lucht in werden gestuwd versierden verschillende momenten van de set. Het was allemaal erg Amerikaans, maar het paste prima bij de show, en daarnaast wil het oog ook wat.


Green Day ging halverwege de set in old-skool-mode en knalde na 'Hitchin' A Ride' de klassiekers 'Welcome To Paradise' (inclusief Black Sabbath intro), 'When I Come Around', 'Brain Stew', 'Jaded', 'Longview' en 'Basket Case' er tegenaan. Zelfs de oude garde kon toen niet meer stilstaan en moest wel meerocken. Tussendoor vermaakte Armstrong zich nog met een wc-rol-kanon, een T-shirt-gun en een supersoaker. Een meisje van de eerste ring werd naar beneden gehaald en mocht op de planken aan de slag met de supersoaker. Een andere fan kreeg de eer om heel 'Longview' te zingen, wat op zich een leuk moment was, maar de zangkwaliteit was toch van twijfelachtig niveau.


Met 'She' en het feestelijke 'King For A Day' werkte de band via de cover-medley van 'Shout/Stand By Me/Satisfaction' naar het einde van de reguliere set, waarbij een confetti-regen 'Minority' ondersteunde. De toegiften waren voor velen een positieve verrassing: naast 'American Idiot' werd het luide gedeelte afgesloten met het overheerlijke en langgerekte 'Jesus Of Suburbia'. Een korte akoestische set van Armstrong sloot het bijna 2.5 uur durende concert af (al was een duur van drie uur aangekondigd). De ingetogen en warme klanken van 'Wake Me Up When September Ends' en 'Good Riddance (Time Of Your Life)' lieten een uitverkocht Ahoy tevreden achter.Setlist:

# Song of the Century
# 21st Century Breakdown
# Know Your Enemy
# East Jesus Nowhere
# Holiday
# Before The Lobotomy
# The Static Age
# Are We The Waiting
# St. Jimmy
# Boulevard Of Broken Dreams
# Hitchin' A Ride
# Welcome To Paradise
# When I Come Around
# Brain Stew
# Jaded
# Longview
# Basket Case
# She
# King For A Day
# Cover Medley
- Shout (The Isley Brothers cover)
- Stand By Me (Ben E. King cover)
- Satisfaction (The Rolling Stones cover)
- Shout (The Isley Brothers cover)
# 21 Guns
# Minority

# Encore 1:
# American Idiot
# Jesus Of Suburbia

# Encore 2:
# Wake Me Up When September Ends (Acoustic)
# Good Riddance (Time Of Your Life) (Acoustic)

Foto's: Jeroen
Tekst: Joost Melis


Locatie: Ahoy, Rotterdam Datum: 16 oktober 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek op FOK! muziekforum.