Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

Filmgames zijn slecht. Dat is tenminste de opvatting die heerst. Een welkome uitzondering op de regel was Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Kepler was erg over dit spel te spreken in de review van het origineel uit 2004. Nú, bijna vijf jaar later, is de opvolger van deze film-game verschenen, maar deze keer zonder bijbehorende film. Is Riddick als non-filmgame nóg beter?

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena bevat niet alleen het vervolg op Escape from Butcher Bay, maar tegelijk ook Escape from Butcher Bay zelf. Zodra je de disc opstart kun je kiezen welk Riddick-spel je wilt spelen. De originele Riddick-game heeft een kleine make-over gekregen. Inhoudelijk is er niets aan het spel veranderd, maar het heeft wel een nieuw likje verf gekregen om een beetje next gen te lijken. Voor de mensen die het origineel niet hebben gespeeld is deze eerste Riddick-game zeker een leuke toevoeging, hoewel het niet noodzakelijk is om dit deel te spelen voordat je met Assault on Dark Athena aan de slag gaat. Dark Athena is wel een vervolg op Butcher Bay, maar beide verhalen staan redelijk los van elkaar. Meer over The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay kun je lezen in de review van deze game.

Dark Athena speelt zich af na Butcher Bay. Na een kort moment van vrijheid wordt Riddick gevangen genomen door de Dark Athena, een gigantisch ruimteschip vol huurlingen en ander niet zo gezellig volk, waar hem nieuwe stealth-avonturen staan te wachten. Hoewel, de nadruk in deze game ligt niet zoals in de vorige game op stealth, maar op actie. Rondsluipen is af en toe nog steeds noodzakelijk en vaak ook handig, maar gewoon er op los rammen en schieten werkt meestal net zo goed. Om goed rond te kunnen sluipen bevat het spel wederom de stealth-knop waarmee je in stealth-modus komt en ook de andere controls zijn ongewijzigd overgenomen van het origineel. Aan de gekleurde gloed die om het scherm hangt kun je zien of je in het zicht rondsluipt, of dat je onzichtbaar bent. Het is erg belangrijk om goed op te letten of je zichtbaar bent, want soms lijkt het wel of vijanden stiekem toch ogen in hun rug hebben.

Het verhaal van Dark Athena volgt een lineair pad, veel keuzevrijheid heb je niet. Op zich is dit geen slecht iets, maar het zorgt er wel voor dat je bepaalde stukken maar op één manier kunt doorlopen en als je niet weet hoe dan zit er al snel niets anders meer op dan een guide er bij pakken. Nou ben ik sowieso al niet zo goed in donkere spellen waarbij niet helemaal duidelijk is waar je heen moet, maar na een tijdje rondzoeken vind zelfs ik meestal wel mijn weg. Bij Riddick heb ik echter al na een half uurtje spelen een guide erbij moeten zoeken omdat ik geen flauw idee had hoe ik uit de ruimte waarin ik zat moest komen en de kamer na tien minuten toch wel echt van alle hoeken had gezien. Geen aanrader voor mensen met het de spoorzoekskills van een goudvis dus.

Eén ding waar Dark Athena echt in uitblinkt is de voice acting. Het spel bevat goede dialogen en gesprekken met AI personages, die ook nog eens goed onder woorden worden gebracht door de voice-actors. Uiteraard is Vin Diesel weer van de partij als Riddick, maar Forbes doet het ook erg goed als kapitein van het schip. Jammer is wel dat de mondbewegingen niet synchroon lopen met het geluid. Vin Diesel zelf heeft voornamelijk oneliners welke prima passen bij het imago van Vin.

Naast de singleplayer heeft het spel ook online mogelijkheden. Hier kun je het bekende (team) deathmatch en Capture the Flag vinden, maar ook een tweetal originele multiplayermodi: Riot at Butcher Bay en Pitch Black. In Riot at Butcher Bay worden de spelers verdeeld in drie groepen: bewakers, Mercs en gevangenen. Winnen doe je door de andere teams uit te roeien, of door een power cell naar een vijandelijke basis te brengen. Pitch Black is echter de leukste online modus en heeft iets weg van verstoppertje. Eén iemand speelt Riddick en verplaatst zich door het donkere level, terwijl Mercs met een zaklamp en wapen naar hem op zoek moeten. Riddick heeft echter geen vuurwapen tot zijn beschikking en kan alleen van heel dichtbij mensen doden. Als iemand Riddick doodt dan wordt die persoon de nieuwe Riddick. Een erg toffe gamemodus dus die zeker de moeite waard is.