Nationale finales WCG 2006

Vorige week donderdag werden in het Rotterdamse Off-Corso de nationale finales gespeeld van de World Cyber Games. De WCG zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste eSports-evenementen ter wereld. Dit jaar nemen er maar liefst 80 landen aan deel en is er een prijzenpot van een half miljoen dollar beschikbaar, waarvan 25 duizend voor de grote winnaar. De finales worden gehouden van 18 tot en met 22 oktober in het Italiaans Monza. Maar voor het zover is, moest vorige week eerst de Nederlandse top hun ticket naar Italië zien te verdienen. Het programma werd aan elkaar gepraat door Skate van Power Unlimited en het verslag van de wedstrijden werd verzorgd door een commentator die op een Jack van Gelder-achtige manier de wedstrijden becommentarieerde.

Nadat ’s middags de halve finales waren gespeeld, resteerden er nog tien individuele gamers en twee Counter-Strike clans. Als eerste werd er de Counter-Strike finale gespeeld, waarbij de winst ging naar het team dat als eerste 16 rondes wist te winnen. Hierin streden de clans Digital Mind en Plasa. Nadat Digital Mind 2-0 voor stond, bleken er enkele technische problemen met de beamers waardoor ze opnieuw moesten beginnen. Dompertje voor Digital Mind dus. Nadat de het probleem met de beamers was opgelost en Skate zijn semi-grappige praatjes had gehouden omdat ie toch geen verstand van games heeft, konden ze echt beginnen. Digital Mind, de terrorists, kwam al snel op een 5-0 voorsprong, dus het zag er goed uit voor de jongens. Hierna kwam team Plasa nog wel redelijk terug, maar de eerste 15 rondes gingen toch naar Digital Mind en de stand was 9 tegen 6. Hierna werd gewisseld van kant, dus Plasa ging verder als terrorists. Zij wisten toen op een voorsprong van 0-3 te komen, waardoor het in feite dus 9-9 stond. Hierna lieten zij het echter weer afweten waardoor Digital Mind bijna 7 punten op rij pakte en de wedstrijd wist te winnen.

In de PGR3 finale ging het tussen Europees kampioen King Tuur en de 14-jarige Handenwasser. De PGR finale was een beste uit 3, maar uiteindelijk bleek twee potjes al voldoende. Handenwasser (ik zou het zelf ook niet kunnen bedenken) wist gedurende de twee potjes een constante voorsprong te behouden op de inmiddels beroemde en beruchte King Tuur. Handenwasser maakte eigenlijk geen stuurfouten waar King Tuur dit wel deed en kon hierdoor de wedstrijd naar zich toetrekken. Maargoed, daar schijnt ie dan ook wel 58 uur per week voor te trainen. Wij wensen hem veel plezier in Italië in ieder geval.

Na PGR3 was het tijd om te knokken in Dead or Alive 4 op de 360. Hierin streden twee clanmates tegen elkaar voor het vliegticket naar Monza. Wouter Strankinga aka Knigts*Krye had een goede start en wist de voorsprong te pakken. Pascal Wientjes aka Knights*Doku kwam in de tweede ronde terug en het stond 1 tegen 1. Ook de derde ronde was voor Doku. De vierde ronde werd vrij gemakkelijk gewonnen door Krye. De vijfde, bloedstollende beslissingsronde werd nog nét op het nippertje gewonnen door Krye dus ook hij mag naar Italië.

Helaas zorgde de finale van Need for Speed: Most Wanted voor wat minder spektakel, maar het was evengoed een leuke pot. Stefan ‘maDDog’ Timmermans speelde hier tegen Steffan ‘Steffan’ Amende. Vanaf het moment dat ze de startlijn overgingen was al duidelijk dat Steffan de sterkere was in deze finale. Hij reed, in tegenstelling tot zijn tegenstander, nagenoeg foutloos, waardoor zijn voorsprong op maDDog steeds groter werd. Om dit in te halen moest maDDog dus meer risico gaan nemen en harder gaan rijden. Helaas pakte dit niet erg succesvol uit en maakte hij hierdoor meer fouten. De winst ging dus naar Steffan.
Opvallend was trouwens dat maDDog gebruik maakte van een controller, zoals de meesten, en Steffan van een stuurtje. Zou dit er iets mee te maken kunnen hebben?

Na Need for Speed was het tijd voor een kort intermezzo, verzorgd door niemand minder dan Tropical Danny en z’n maat. Ik merkte aan de meeste gezichten dat het nummer Toppertje dan ook niet echt in de smaak viel van de meeste aanwezige gamefanaten die het geheel met een merkwaardige blik vanaf de zijkant aanschouwden. Het leukste was nog wel dat Tropical Danny en Guillermo dit dondersgoed doorhadden :\') Hoe erg ze ook hun best deden, het publiek wilde maar niet echt meekomen. Tot een aantal gasten van Power Unlimited, party animals als ze zijn, maar een polonaise inzette en het feest echt loskwam in Off Corso…

Nadat alle toppertjes weer van het podium verdwenen waren , konden we gelukkig weer terug naar de games. ’s Lands beste spelers van FIFA 2006 waren aan de beurt; dit betrof Robert ‘RvK’ van Kleef tegen Rollo. Voor deze finale hadden ze een speciale gast gevraagd om het commentaar te verzorgen, dus Skate en zijn presenteercollega moesten plaats maken voor een echte professional; niemand minder dan Evert ten Napel becommentarieerde de wedstrijd Brazilië tegen Brazilië… het was net alsof je Studio Sport zat te kijken. De winst ging naar RvK. Hij versloeg Rollo met een niet al te bescheiden 6 tegen 1.
Ook bij Warcraft III: Frozen Throne was er niet echt van veel spanning te spreken. Grubby liet weinig over van zijn tegenstander, op een paar hoopjes as na, en veegde in twee potjes volledig de vloer met hem aan. Op die hoopjes as na dan.

De nationale finales van de WCG zorgden weer voor een interessant avondje gameplezier in een redelijk vol Off Corso. Sfeer was goed, de games spannend, het bier lekker en de dames ook. Wij wensen de Nederlandse delegatie veel succes bij de finale in Monza en uiteraard kun je tegen die tijd weer uitgebreid WCG nieuws verwachten op FOK!games.


Byyeee!!