Heroes of Might and Magic V

De gameplay van Heroes and Magic V is niet veel anders dan zijn voorgangers. Gelukkig maar, want het systeem dat al jaren gehandhaafd wordt blijkt een goede. Ik had graag iets meer diversiteit in de units gezien, vaak is Human Unit A een directe tegenhanger van Underworld Unit B, waardoor het vechten van een op een gevechten eerder een kwestie van \\\"wie heeft de meeste troepen\\\" wordt.
Gelukkig komt dit niet zo gek vaak voor, en worden je tactische en strategische keuzes steeds belangrijker.

<\/center>

De gameplay van Heroes of Might and Magic V is bewust simpel gehouden, waardoor je als speler meer aandacht op keuzes kan richten als \\\"koop ik van m\\\'n laatste beetje geld 40 boeren, of 25 footmen die beter getraind zijn? Of spaar ik toch liever door, zodat ik straks draken kan uitbroeden.\\\"

Dit soort keuzes bepalen hoe je leger(s) er uit komen te zien, en waar je zwakke en sterke punten komen te liggen. Vooral later in het spel, wanneer je een wat grotere diversiteit in je legers hebt, is het belangrijk bepaalde gevechten met het ene leger juist op te zoeken, terwijl een ander leger dat gevecht best kan vermijden, omdat je zwakke punt volledig uitgebuit wordt door die vijand.

<\/center>

Hoewel de campaign leuk en erg goed doordacht is, komt de ware kracht van Heroes of Might and Magic V pas bij de multiplayer tevoorschijn. Je kunt de strijd aanbinden tegen vrienden over een lokaal netwerk, of via het Ubi.Com-netwerk op internet kijken of jouw beheersing van macht en magie het beste van de hele wereld is.
Er zijn twee speltypes: duel en standard, en van beiden is een ranked en een trainingsversie beschikbaar. De trainingsversies zijn bedoeld om je bekend te maken met Heroes of Might and Magic V multiplayer, bij de ranked games worden je prestaties bijgehouden en opgeslagen op de server. Zo kun je zien hoe je het doet ten opzichte van de rest van de wereld.
Het beginnen van een spel is nogal onoverzichtelijk. Van elke type en versie zijn 5 lobbies beschikbaar, en om een spel te vinden moet je schakelen tussen lobbies. Op zich niet zo\\\'n punt als er 300 spelers in één lobby zitten, maar wanneer er slechts 12 spelers per lobby zijn, kan het een hoop klikwerk worden voor je een geschikt spel gevonden hebt. Het kan dan zelfs al zijn dat je zin om te spelen verdwenen is.
Eenmaal een spel gevonden kies je je ras, de held waarmee je wilt starten, en welke bonus je wilt (een item voor je held, geld of resources). Er zijn zes rassen beschikbaar, en elk ras heeft z\\\'n eigen helden.
Vervolgens start het spel, en spelen alle spelers om de beurt. Een leuke en nuttige toevoeging aan dit systeem is dat je terwijl een ander aan de beurt is gewoon kan gaan internetten, tekstverwerken of wat je maar wilt gaan doen. Als je weer aan de beurt bent gaat het icoontje van Heroes of Might and Magic V knipperen op je taakbalk.