Sam & Max: Season One

Jaren geleden was het adventure-genre razend populair. Tussen de vele titels die de PC toentertijd bevolkten was er één gebaseerd op het duo Sam & Max. Onlangs verschenen er twee compleet nieuwe games met deze twee freelance rechercheurs in de hoofdrol op de PC in de vorm van Season One en Season Two, die als episodic content verscheen. Het eerste seizoen, waarin alle zes afleveringen gebundeld zijn, is nu op de Wii uitgebracht. Een point & click adventure op de Wii uitbrengen is eigenlijk de meest logische stap ter wereld, aangezien de besturing zich uitstekend laat vertalen naar de Wiimote.

Sam & Max: Season One is een rasechte adventure. Je moet de voorwerpen en locaties gebruiken om bepaalde dingen van mensen gedaan te krijgen, waarmee je weer een nieuw voorwerp krijgt en verder kan in de game. Dit vereist het nodige denkwerk, omdat de meest voor de hand liggende oplossing vaak niet de oplossing is die ook daadwerkelijk werkt.
Het grootste verschil tussen Season One en de oude Sam & Max-game zijn de graphics. De game is nu volledig 3D gemaakt en de overstap is uitstekend gedaan. De karakteristieke vormgeving is gebleven, maar dit komt wel met een prijs. Het komt regelmatig voor dat de animaties schokken of dat het spel even hangt omdat er iets geladen moet worden. Dit heeft geen invloed op de gameplay, maar vervelend is het wel, vooral omdat het wel erg vaak voorkomt.

De humor uit de oorspronkelijke game is gelukkig wel volledig intact gebleven. De humor is soms flauw, maar wel altijd van een bijzonder hoog niveau. Het belangrijkste is wel dat de grappen volledig in het verhaal passen, waardoor je nooit het gevoel hebt dat er leuk gedaan wordt om het leuk doen. Onderdeel van de humor is natuurlijk de audio en deze is prima in orde. De stemacteurs die de verschillende personages inspreken passen bijna perfect bij de karakters op het scherm. Alle humor in de wereld is natuurlijk waardeloos in een game als de gameplay niet goed is. Gelukkig is hier weinig op aan te merken. De klassieke adventure-gameplay is prima vertaald naar de Wiimote, maar er is helaas niets gedaan met de mogelijkheden van de Nunchuck. Het gebruiken van items in je inventory zou zo een stuk makkelijker kunnen.
Wat ook beter had gekund zijn de cutscenes. Hier zijn er heel wat van in Sam & Max: Season One en ze kunnen niet overgeslagen worden. Nu is dat de eerste keer geen probleem, maar er wordt een cutscene gebruikt wanneer je van locatie A naar B gaat. Aangezien in vrij veel situaties terecht komt waarbij je van locatie A naar B gaat (en andersom), wordt dat op den duur vervelend.

De verhalen van de zes episodes zijn erg vermakelijk. De eerder genoemde humor zit ook hierin verwerkt en is mede dankzij de humor erg leuk om te volgen. Het is een opvallend goed werkende mix van absurdisme, woordgrappen, parodieën op films en games en heerlijk melige humor. Het is maar goed dat het verhaal interessant is om te volgen, want de game kan vrij lang duren.