DVD: W.

George W. Bush, de afgelopen jaren één van de meest besproken mannen op aarde. Zijn uitspraken zijn legendarisch en gaan ongetwijfeld de geschiedenis in als controversieel. Wat te denken van het Texaans geknauwde "We got him!" en zijn duidelijke stelling wanneer hij roept "You are either with us, or against us". Het zijn quotes die iedereen zich wel kan herinneren en zal blijven herinneren. Bush's termijn als president kende een keerpunt in de wereldverhoudingen, het leidde het de oorlog in Irak. Het moge duidelijk zijn: genoeg materiaal voor een biopic, en dat is wat W. ons brengt. Oliver Stone tekende voor het project, dat vanaf mei in ons land op dvd te koop is.


Jong versus oud
W. brengt het verhaal van de 43e president van de Verenigde Staten van Amerika: George W. Bush jr. Geboren in een vooraanstaande familie waarin politiek een rode draad vormt, is George een beetje een buitenbeentje. Een grove, Texaanse boer die niet van de drank af kan blijven. De relatie met zijn vader is er één van ups en downs. Het ene moment zijn de twee de beste vrienden en houdt pa zijn zoon de hand boven het hoofd en redt hem waar nodig, om vervolgens volop met hem in aanvaring te raken en hem hard aan te pakken. Zijn broer Jeb lijkt de 'betere' zoon te zijn.

In de film zien we zowel de jonge als de oude George. We volgen hem in zijn studententijd, zijn periode waarin hij een sportclub leidde en zijn ontmoeting met Laura. Deze gebeurtenissen zijn allemaal omgeven door één terugkerend fenomeen: Bush' drankgebruik. Uiteindelijk is het Laura én zijn bekering tot het geloof die hem het 'licht' doen zien en George gooit het over een andere boeg. De afloop kennen we allemaal: hij werd president van de V.S., wat de tweede periode is die in de film wordt neergezet. Een periode die vooral gekenmerkt wordt door de oorlog in Irak en de welbekende (maar nooit gevonden) 'weapons of mass destruction'. Het zou de aftocht van Bush' ambtstermijn inluiden.


Hoe je ook over hem denkt, George W. Bush is één van de meest controversiële figuren in de recente geschiedenis. Het leven van de 43ste president van de Verenigde Staten is er één van vele diepe dalen en hoge pieken. Geboren in een vooraanstaande familie ligt er al vanaf jonge leeftijd een hoge druk op George Jr. Hij kende een redelijk onbezorgde jeugd en een succesvolle periode in het bedrijfsleven maar verloor zichzelf daarna in de alcohol. De ontmoeting met zijn vrouw en ommekeer in godsdienst gaven hem de houvast zijn problemen te overwinnen en zich te ontpoppen tot belangrijkste leider van het westen.

Casting
De keuze voor Josh Brolin als George W. is erg goed. Er zitten werkelijk momenten in de film dat als je even snel een blik werpt, je nauwelijks ziet dat het niet de echte Bush is. De hele houding: arrogantie, uitstraling, bewegingsmanieren, het ís gewoon Bush. Deze goede typecasting geldt op het gebied van uiterlijkheden ook voor de moeder van George, Barbara. Zij heeft enge gelijkenissen met de echte Mrs. Bush. Eigenlijk zijn er heel veel rollen die écht lijken: Colin Powell (Jeffrey Wright) en Condaleeza Rice (Thandie Newton), ze kunnen zich allemaal meten met het personage dat ze vertegenwoordigen. Hiermee waan je je bij tijd en wijle in een documentaire die originele beelden weergeeft. Het gebruik van daadwerkelijk originele beelden in de film versterkt dit gevoel nog meer.


Buiten de goede casting blijft de film wel wat achter bij andere Stone-projecten als bijvoorbeeld JFK. Er is geprobeerd te veel aspecten uit het leven van Bush te vertellen, waardoor geen enkel element voldoende belicht kan worden. Hadden ze dat wel gedaan, dan was W. minstens twee keer zo lang geworden, en het is nu al een 2 uur durend epos. Stone kan beter, jammer dat hij niet alles eruit heeft gehaald. Wellicht was het iets te snel om al een biopic te maken van een president pas net zijn klus heeft geklaard. Als er wat langer tussen had gezeten, waren de inzichten misschien beter uitgekristalliseerd geweest en dat had Stone ten goede kunnen gebruiken. W. is geen slechte film, zeker niet, maar je kunt gewoon niet ontkennen dat de reputatie van Stone meer had doen verwachten en dat mis je.

De release op dvd laat geen extra's zien. Ook dit is jammer, want er is toch voldoende materiaal van George W. dat getoond had kunnen worden. Zo was een making of wel een aardige optie geweest. Het had kunnen laten zien waar de verschillende onderwerpen binnen de film vandaan waren gekomen aan de hand van de échte feiten. Dit had eventueel ook in een audiocommentaar verwerkt kunnen worden. Dit is helaas niet gedaan en als kijker mis je dat wel.

Label: Paradiso Films Releasedatum: mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.