CD: Belle and Sebastian - BBC Sessions

De band Belle and Sebastian is een beetje een buitenbeentje in de dwaze en vaak overdreven muziekwereld. De leden houden er geen sterallures op na, leven niet van nacht naar nacht steunend op drugs en drank en hebben helemaal niet de uitstraling van een podiumgeile groep. Je zou ze eerder als schuw, behoudend en nuchter kunnen omschrijven. Ook hun muziek valt tussen wal en schip van commerciële pop en ruige rock. Belle and Sebastian is bijna een niche op zich. Als de band een winkel was, zou deze tussen een hoogwaardige boekhandel en muziekzaak voor klassiek en easy listening liggen. Verderop in de straat bevindt zich een hobby- en verzamelzaak en om de hoek ligt een stoffige antiekzaak. De Belle and Sebastian-shop zou ouderwets interieur hebben, met her en der wat knusse zithoeken. Het gehalte nerds, intellectuelen en minder modebewusten zou procentueel wat hoger liggen dan in de grote winkelstraat.


Het nieuwste album dat in de B&S-winkel uit de luidsprekers komt (op beschaafd geluidsniveau uiteraard) is het werk van de band dat over de jaren in BBC-studio's is opgenomen. Een simpele edoch doeltreffende titel The BBC Sessions zegt genoeg. Een inhoudelijkere blik op het werkje leert ons dat op de 'one-disc'-versie (er is ook een dubbelalbum, met nog meer moois) niet eerder uitgebrachte nummers tussen 1996 en 2001 staan. Meer dan een derde stamt af van opnames uit de Mark Radcliffe Show (uit 1996), de rest is verdeeld over registraties uit de Steve Lamacq's Evening Session (1997, 1998) en de John Peel Show (2001).


Het waren tijden waarin de band uit een achttal leden bestond en Isobel Campbell haar engelenzang nog leende voor de groep. Mijns inziens de beste periode van Belle and Sebastian waarin juweeltjes als Tigermilk, If You're Feeling Sinister en The Boy With The Arab Strap uitkwamen. Deze albums zijn samen met de EP's uit die tijd hofleverancier van deze verzamelaar. Het geluid op de schijf staat niet ver af van het origineel. De band wist altijd al een intiem huiskamergevoel te creëren en hier is dat niet anders. De composities klinken op gezette tijden wat kaler of net wat minder toonvast (al is dit op de studio-albums ook lang niet altijd het geval). 'I Could Be Dreaming' klinkt enigszins rommelig en de verhouding in weergave lijkt zoek, maar het overige materiaal levert gewilde songs op voor het winkelende publiek. De alternatieve versie van 'Lazy Line Painter Jane' ('Lazy Jane') is een leuke toevoeging en ook heerlijke droommelodietjes als 'Sleep The Clock Around', 'The State I Am In' en 'Seymour Stein' leveren genot. Een waardevolle toevoeging, die best even als pronkstuk in de etalage mag liggen.


Label: Jeepster Datum: November 2008 Waardering: