DVD: 30 Days of Night

Als je een griezelfilm wilt maken, dan kun je maar beter veel scènes in het half schemer laten afspelen. Vaak is het zo dat je toch sneller schrikt als je niet alles even goed kunt zien. En waar anders kun je dat dan beter doen dan in het winterse hoge noorden? Dat was ook het idee achter de film 30 Days of Night. De film was een redelijk succes in de Nederlandse bioscopen en is sinds kort verkrijgbaar in een speciale editie op dvd.


In een klein stadje in Alaska maakt iedereen zich op voor de donkerste dagen van de winter. Gedurende 30 dagen laat de zon zich niet meer zien en is het stadje in het duister gehuld. Terwijl de bewoners hun voorbereidingen treffen voor de lange zonloze periode blijken er problemen aan de horizon. Vandalen vernielen de zeldzame transport- en telecommunicatiemiddelen en het is aan sheriff Oleson (Josh Hartnett) om er achter komen wie er verantwoordelijk is voor deze vernielingen. Het blijkt echter wel het minste probleem te zijn voor de inwoners van het donkere stadje, want een mysterieuze bezoeker kondigt nog veel meer problemen aan. Een groep menselijke vampiers trekt het stadje in om dood en verderf te zaaien. Sheriff Oleson en zijn ex-vrouw Stella (Melissa George) zien het inwonertal van het lieflijke dorpje met het uur slinken. Kunnen ze de bloeddorstige invasie stoppen?


Een echte griezelfilm moet voldoen aan een aantal eisen. Zo heb je een stukje suspense, een beetje suggestie en natuurlijk een hoop schrikmomenten. En eigenlijk, maar dat is geen harde eis, moet de film niet direct alles laten zien. Natuurlijk zijn er goede uitzonderingen op die regels, maar 30 Days of Night hoort daar overduidelijk niet bij. De film toont namelijk al behoorlijk snel met wat voor griezels we hier te maken hebben. Daarnaast hoef je als kijker geen moment zelf na te denken, want er is geen enkele sprake van suggestie. En, dat is nog het meest kwalijke, de film bevat eigenlijk nauwelijks schrikelementen. Het blijf vooral bij een hoop vechten, rennen en bloedvergieten. Wel een bijzonder mooie plek om bloed te vergieten trouwens, want het witte landschap van Alaska biedt een mooie basislaag waarop je prima kunt zien waar het bloed heeft gevloeid. Ondanks het vrij goede acteerwerk van onder andere Josh Hartnett en Melissa George komt de film niet verder dan een aardige thriller.


Qua extra's heeft Dutch Filmworks behoorlijk uitgepakt bij deze release. De twee disks zijn verpakt in een bijzonder mooie steelcase, waarbij de tweede schijf in zijn geheel is gereserveerd voor extra's. Stel je daarbij niet al te veel voor. De 'making of', 'liner notes' en de interviews zijn wel aardig, maar geven geen nieuwe inzichten in het geheel. Voor de liefhebbers de moeite waard, maar met een beetje goede selectie had het stiekem best op een enkele dvd gepast. Hebben we toch nog een beetje suggestie bij 30 Days of Night.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 30 september 2008 Kijkwijzer: Waardering film: - Waardering extra's: