CD: Stereophonics - Pull the Pin

Pull the Pin. We kappen er mee, we hebben het gehad en blazen de boel op. De titel van een essay van een zelfmoordterrorist in spé? Een samenvatting van Verdonk's plannen? Het zou ook een perfecte titel zijn voor een band die er de brui aan geeft en met dit album nog één maal wil knallen, maar laten we hopen van niet. De titel van het zesde Stereophonics album is namelijk ook gedoopt met deze zinsnede en ondanks het feit dat de band in de tien jaar van hun bestaan weinig vernieuwend is gebleken, ze maken wel vaak kneitergoede rockmuziek. Ophouden zou dus jammer zijn.


Het maken van Pull the Pin verliep vrij vlotjes. Er werden tien tracks in tien dagen opgenomen in Ierland en het geforceerde bijschaven van details is ditmaal achterwege gelaten. Misschien is dit de reden voor de afwezigheid van een echte hitsingle zoals 'Dakota' dat was. Het gemis van een uitschieter is echter geen minpunt, het niveau van de plaat is hoog genoeg om het zonder grote hit te doen. Ouderwets wringt de rauwe stem van Kelly Jones zich een weg door de bedrading van je stereo en scheuren de gitaren uit je woofers.


Het product blijft ook niet verstoken van hedendaagse gebeurtenissen en publieke opinies. "I wanted to say something on this record, to start making story songs again – but with everything I've learnt in the past ten years. It was not to make a political comment, but just to observe what was going on around me in working class, real environments" aldus Kelly Jones. Opener 'Soldiers make good targets' trapt af met een introsample vol nieuwsfragmenten en rockt er vervolgens lustig op los. De single 'It Means Nothing' heeft tevens een boodschap en verhaalt over de gevolgen van de terroristische aanslagen van 7/7 in Londen.
Lekkerste uitschieters op het album zijn toch wel 'Pass the Buck' en 'Crush'. Pull the Pin is een prima album van evenwichtig niveau. Ingehouden intermezzo's tussen de gitaren komen in de vorm van 'Daisy Lane', 'Stone' en 'Bright Red Star'. Mooie balans, mooie plaat.


Label V2 Datum: 15 oktober 2007 Waardering: