DVD: Dresden

"Na Der Untergang is er nu Dresden…", kopt de gelijknamige dvd-uitgave van de drie uur durende miniserie. Deze duurste productie uit de Duitse televisie-geschiedenis is van de hand van de makers van Der Untergang, en speelt zich logischerwijs af in: …Dresden.
Dresden is de stad in het oosten van Duitsland, die in de nacht van 13 op 14 februari 1945 door geallieerde bommenwerpers met de grond gelijk werd gemaakt. Maar is Dresden net als Der Untergang een interessante, originele invalshoek van een zoveelste zwarte bladzijde uit de geschiedenis van onze oosterburen, of alleen een kitscherig liefdesverhaal met een tragisch bombardement als historische achtergrond?


De hoofdverhaallijn belooft qua originaliteit niet veel goeds. Een jonge verpleegster, Anna Mauth (gespeeld door Felicitas Woll), werkt net als haar verloofde Alexander (Benjamin Sadler) in een ziekenhuis dat in handen is van haar vader. In de kelder van het ziekenhuis ontdekt Anna dat een Engelse parachutist zich daar heeft verstopt. Ze besluit hem te verzorgen, maar dan slaat het eerste noodlot toe: Anna wordt verliefd. De Engelsman (Robert Newman, gespeeld door John Light) vertelt haar echter dat hij een geheim met zich meedraagt waarvoor ze hem later zal haten. Zijn bekentenis is tevens het slot van het eerste deel van het verhaal.

Op de tweede dvd volgt het verwoestende bombardement die de stad zal treffen, maar dat alles geïntegreerd in het klassieke liefdesverhaal. Het verhaal ook van de eens zo prachtige, barokke stad, die à la Titanic met even klassieke, bombastische muziek (Dolby Surround 5.1) van Harald Kloser en Thomas Wanker ten onder zal gaan.

Dat bombardement is erg mooi in beeld gebracht, en gemixt met authentieke oorlogsbeelden. Ook met de 'uberdegelijke' cast zit het wel snor: zo kennen we John Light onder andere van Band of Brothers, Benjamin Sadler speelde mooie rollen in Luther en Rozenzweig's Freedom en Felicitas Woll (Abgefaheren, Girls on Top) wordt vooral geroemd om haar spel in deze rolprent.


Het verhaal tussen de Duitse Anna en de Britse Robert blijft echter de hoofdlijn van het verhaal, waardoor de andere verhaallijnen ietwat ondersneeuwen. Zoals de illegale handel in de broodnodige medicijnen door haar vader, die zo de toekomst voor hem en zijn kinderen wil veilig stellen. Ook de dagelijkse nazi-terreur en de jodenvervolging komen in dit epos amper aan bod. Wel bevat deze editie een derde dvd (4:3 full frame) van maar liefst 73 minuten. Wat er op dit extra materiaal bovenuit springt is de documentaire Rain of Steel, waar je als liefhebber van Mustangs en Messerschmitts in het heetst van de strijd flink aan je trekken komt. De koppeling naar het bombardement in Dresden ontbreekt enigszins, maar dat maakt de docu niet minder fraai. Verder bevat de dvd extra's als Liner Notes, Photo Gallery, en uiteraard The Making Of.

En juist bij The Making Of wordt Dresden aangeprezen voor wat het is: een anti-oorlogsfilm. Een film die aantoont dat de waarheid niet altijd zwart-wit, goed-fout is. Hoewel 'Dresden' nog altijd 'gevoelig' ligt in de Duitse geschiedenis, was de stad volgens een van de makers namelijk niet 'onschuldig'. Dat er is gekozen voor het klassieke (onmogelijke) liefdesverhaal doet geen enkele afbreuk aan Dresden, dat simpelweg briljant en mooi verfilmd is.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 30 januari 2007
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!