CD: Nits - Doing The Dishes

Nits. Typisch zo'n sleeping giant uit onze hoofdstad die in andere delen van de wereld soms nog bekender en succesvoller is dan in ons eigen kleine kikkerlandje. De commerciŽle hoogtijdagen van de band lagen in de jaren '80, toen hits als 'Nescio', 'J.O.S. Days' en 'In The Dutch Mountains' uit de ether schalden. Nu zijn ze terug van nooit weggeweest met hun negentiende album: Doing The Dishes, wat met behulp van iTunes al voor een regelrechte verkoophit heeft gezorgd.


Persoonlijk herinner ik me (de) Nits vooral van hun hit 'In The Dutch Mountains'. Mijn oudere broer (en muzikale 'opvoeder') reisde eind jaren '80 over de gehele wereld. Wanneer hem gevraagd werd waar hij vandaan kwam, en hij daarop 'Holland' zei, werd steevast met een glimlach beantwoord: "Ah, from the Dutch Mountains?!"
Nu, vele jaren later, lijken de heren hun afkomst op het eerste gezicht nog steeds niet te verloochenen. In het folky openingsnummer 'No Man's Land' luiden de eerste regels "The Queen of the Lowlands is sleepless tonight" en de titel van de vijfde track luidt 'In Dutch Fields'. Maar daar is alles wel mee gezegd. De titel is niet voor nits 'No Man's Land', en het intermezzo 'In Dutch Fields' is geen eigen tekst, maar een bewerking van John McCrae's gedicht 'In Flanders Fields'.


Behalve dromerige en weemoedige teksten bevat 'Doing The Dishes' een even kleurrijke collage aan muziekstijlen als de prachtig vormgegeven hoes, wat een kunststukje op zich is. 'Lenin And The Wounded Angel' is net als het nummer 'Yesterday' ťťn van de vele toegankelijke folksongs die refereert aan het beste werk van The Waterboys en The Levellers, terwijl voorganger 'Five & Dime' simpelweg klinkt als een missende track van een eerder mini-album van de Nits; 'Hat'.

Het experimentele 'I'm a Fly' klinkt wat melig, maar zorgt er ook voor dat het toch al niet zwaarmoedige album licht verteerbaar blijft. Henk Hofstede speelt leuk banjo op het kalme 'Mrs. Sunlight', en 'Heart' luistert nog lieflijker weg. En omdat een beetje rock 'n roll op zijn tijd de Nits toch ook niet vreemd lijkt te zijn wordt het album in die stijl afgesloten met 'The Twins'.
'Doing The Dishes' is een prima album om tijdens de afwas te draaien, maar op een gegeven moment is de vaat gedaan. Dan is het de vraag of de nummers wel echt zo blijven beklijven dat je hem nog eens op nieuw wil aanzetten. Wanneer je een legendarisch album van de Nits verwacht kun je in dit geval beter een afwasmachine aanschaffen. De gemiddelde Nits-fan zal er de afwas daarentegen niet voor laten staan.


Label: Werf Records/Sony BMG Releasedatum: 18 januari 2008
Waardering: