DVD: Seraphim Falls

Met acteurs als Pierce Brosnan en Liam Neeson in de hoofdrollen, hoeft regisseur David Von Ancken zich in ieder geval niet veel zorgen te maken over de acteerprestaties. De twee staan dan ook prominent op de cover van de dvd Seraphim Falls (2006), die sinds enkele weken in de verkoopbakken ligt. Maar kunnen de twee (geboren) Ierse acteurs het verschil maken? Het verschil tussen een aardige, of een echt goede film, die de aankoop ook echt waard is?


Vijf jaar na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog is kolonel Carver (Neeson) nog steeds op jacht naar Gideon, gespeeld door een haveloze Brosnan. Carver is, -als we de achterflaptekst van de dvd mogen geloven-, tijdens de oorlog verraden door deze Gideon.
Al vanaf de eerste minuut leef je als kijker mee met dit "opgejaagd stuk wild", die al vluchtend door de Amerikaanse wildernis probeert te ontkomen aan Carver en diens kompanen.

Dit levert een aantal prachtig gefilmde scènes op, met kabbelende riviertjes, woeste bossen en eindeloze woestijnen. Gideon weet echter steeds op ingenieuze manieren te ontkomen aan zijn belagers. Op een gegeven moment moet natuurlijk duidelijk worden waarom de kwaadaardige Carver op Gideons hielen zit. Een enigszins voorspelbare flashback zorgt voor een twist in het verhaal: wie is nu eigenlijk dader, en wie is het slachtoffer?

De aanvankelijk ruige western lijkt daarmee ook plots te verworden tot een moralistische thriller. Tijdens de tocht door de woestijn, aan het einde van de film, kruisen enkele geheimzinnige figuren het pad van Carver en Gideon. Uit het niets, het hangt als los woestijnzand aan elkaar. In pathetische volzinnen moet het thema van de film duidelijk gemaakt worden. Dat levert weliswaar een aardig, maar vooral clichématig einde op.

Als extra staan er slechts enkele trailers op de dvd. De trailer van de film zelf laat in vogelvlucht de mankementen van de film zien. Natuurlijk, de scènes door de woeste Amerikaanse wildernis zijn prachtig, maar veel details in de verhaallijn zijn amper uitgewerkt. Hoezo was Gideon een legendarische miltair? Waarom werd hij gezien als een wolf, of halve indiaan? Een film over "nietsontziende wraak" en "dodelijke wanhoop", aldus de trailer. Het is allemaal waar, maar door het ontbreken van kop en staart is de film hier en daar wat langdradig, zonder dat er eigenlijk een rode draad aanwezig is. In 107 minuten zou toch een duidelijker verhaal verteld moeten kunnen worden.

Label: A-Film Releasedatum: 11 januari 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: