DVD: Stellenbosch

Het zevendelige familiedrama Stellenbosch is een gemeenschappelijke productie van NPS, VARA en VPRO, en werd in samenwerking met Motel Films eind 2007 uitgezonden op Nederland 2. Daags na de laatste aflevering verscheen de serie op dubbel-dvd. Het epos heeft momenteel al een nominatie op zak voor een Gouden Kalf in de categorie 'Beste TV-drama'.


Stellenbosch gaat over de geschiedenis van de Nederlandse familie Keppel. Zij vestigen zich in de jaren vijftig in deze Zuid-Afrikaanse plaats, om op het landgoed Arkadia wijn te verbouwen. Door de economische boycot jegens Zuid-Afrika wordt de familie gedwongen terug te keren naar Nederland. Eén van hen; dochter Betty (Monic Hendrickx) blijft echter achter om het familiebedrijf voort te zetten.

De eerste aflevering opent met de televisiebeelden van Nelson Mandela's machtsovername in 1994. De apartheid is definitief verleden tijd, maar wat voor de familie Keppel nog belangrijker is: de bijbehorende boycot ook. Wanneer Betty haar familie in Nederland bezoekt om de éénentwintigste verjaardag van haar nichtje Marie te vieren, worden de zaken besproken. Financieel blijken ze er niet goed voor te staan, en door het nieuwe bewind zijn er veel veranderingen op komst. Vooral voor Betty's broer Henk Keppel jr., de vader van Marie. Op het verjaardagsfeest van zijn dochter ontmoet hij Shelley, een Zuid-Afrikaanse, die hem terugvoert naar een duister familiegeheim uit het verleden van het landgoed Arkadia.


Jeroen Willems als Henk Keppel jr. en Moshidi Motshegwa als Shelley

Het scenario van Jacqueline Epskamp (Drift, Loverboy) lijkt op het eerste gezicht niet bijster origineel, ware het niet dat de serie zich ontvouwt in een prachtig en meeslepend drama. Grote thema's als schuld, boete, liefde en dood doen wellicht net als de begeleidende muziek zwaarmoedig aan, 'Stellenbosch' blijft van begin tot eind spannend. Niet in de laatste plaats door de uitmuntende cast, waar ook oude rotten als Jan Decleir en Anne Wil Blankers deel van uitmaken. Het tijdsbeeld, eind jaren '90, wordt aardig neergezet door indirecte verwijzingen naar de opkomst van mobieltjes, internet, en voor de wijnboer niet onbelangrijk: rosé.

De spannende flashbacks zijn fraai met filter gefilmd, en het verdere camerawerk in het door Michiel van Jaarsveld geregisseerde drama doet fris aan. Van de drie extra's op de dvd is de langste documentaire, -In de Schaduw van Stellenbosch- (ongeveer 22 minuten) zeker nog wel de moeite waard om te kijken. Ondanks de bitterheid die de gebeurtenissen uit het verleden met zich meedragen, is het bijna zes uur durende 'Stellenbosch' toch een karaktervol drama met een bijzonder goede 'Afrikaner' afdronk.


Label: A-Film/Motel Releasedatum: 17 december 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: