DVD - Van Oekel's Discohoek

"Pardon!…Reeds!… Wat zullen we nou krijgen?" Wie denkt dat BNN grensverleggende televisie maakt, loopt ruim dertig jaar achter. Want grenzen werden verlegd door de VPRO, in een tijd dat de betekenis van die afkorting al lang niet meer 'Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep ' was. Volgens kleinburgerlijk Nederland stond dat eerder voor Vies, Plat, Raar en Ordinair! Sinds een jaar brengt de beruchte omroep in samenwerking met Living Colour Entertainment het televisiewerk van Wim T. Schippers uit op dvd. Onder de overkoepelende titel ‘Wim T. Schippers’ Televisiepraktijken - sinds 1962′ verschenen zo legendarische VPRO-programma’s als De Fred Hach Show, Waldolala, De Barend Servet Show, Op zoek naar Yolanda, Plafond over de vloer en We zijn weer thuis op dvd. Nu is het de beurt aan het meest krankzinnige popprogramma aller tijden: Van Oekel’s Discohoek!
"Reeds!"


Was Toppop destijds de brave (want: Avro!) equivalent van het Britse Top of the Pops, in Van Oekel’s Discohoek ging alles mis wat mis kon gaan. Niet in het minst vanwege de presentatie door het markante personage Sjef van Oekel. Deze rol werd uitmuntend gespeeld door de geboren Utrechter Dolf Brouwers. Met zijn grote uilenbril, deftige smoking en minimalistisch snorretje was hij d blikvanger van de show. Zijn aangezette, soms maniakale manier van praten deed hem uitgroeien tot een waar cultfiguur.


Van Oekels chaotische, onvoorspelbare gedrag werd echter minutieus geregisseerd door Wim T. Schippers (foto boven). Of het nu het struikelen was over de kabels in de studio, of Sjef die praktisch altijd te laat in de uitzending kwam, elke actie en elk woord was zorgvuldig afgewogen. Deze teksten werden dan ook verre van spontaan door Van Oekel van het briefje opgedreund, waarna 'sidekick' Evert van der Pik met veel gepiep en gekraak de grammafoonplaat startte. Al dan niet gehinderd door een grote stalen kast die elke aflevering omviel.


De artiesten in Van Oekel's Discohoek speelden hooguit tweede viool. Anders dan in mainstream popprogramma's werd niet verbloemd dat er door de artiesten geplaybackt werd. Van Oekel kon het niet zelden nalaten optredens te verstoren; door mee te gaan dansen of duidelijk te maken dat hij van zulke herrie niet gediend was. Donna Summer brak na een optreden in dit opmerkelijke programma definitief door, en ook grote namen als Shocking Blue, Lucifer (met de jonge drummer Hennie Huisman) en Captain Beefheart gaven maar wat graag acte de prsence in het kolderieke programma. Gevloek, openbare dronkenschap, blote vrouwen; alles kon in de bijna 600 minuten die deze hilarische dvd-box duurt.Deze box ziet er overigens fraai uit. De luxe digipack bestaat uit 3 dvd's, met aan de binnenkant enkele originele scripts die Sjef zelf mogelijk nog in zijn handen gehad heeft. Naast enkele foto's bevat de box ook nog een leuk informatieboekje van 16 pagina's. Op dvd 1 staan de eerste acht afleveringen, minus aflevering 6 (is gewist, "jammer maar helaas" staat er in Wim T. Schipperstaal). Op de tweede dvd staat aflevering 9 t/m 12, met als bonusmateriaal drie Van Oekel specials, en een onbewerkte versie van aflevering 8. Op de derde dvdtenslotte 'Van Oekel blikt terug', 'Grote genade' (een tv-spel ter afsluiting van het tijdperk-Van Oekel) en wederom een hoop bonusmateriaal, waaronder een radio-interview met Sjef van Oekel. Het enige minpuntje dat geleverd kan worden is het bij tijd en wijlen wat doffe geluid (Dolby Stereo 2.0) Verder is er niks op deze complete box op te merken. Reeds!


Label: VPRO/Living Colour Releasedatum: 6 november 2008
Kijkwijzer: Waardering dvd: