CD: Miss Kittin - BatBox

Buiten haar scene is Miss Kittin nog steeds een relatief onbekende dame. Door samenwerking met artiesten als Sven Všth ("Je T'aime"), T. Raumschmiere ("The game is not over") en Felix da Housecat (op de catchy track "Silver Screen") kan Caroline Hervť, zoals haar echte naam luidt, echter nog steeds rekenen op een hoop credibility. Of dat nog steeds terecht is, moet haar laatste album BatBox uitwijzen.


Het album opent in ieder geval sterk met de hypnotiserende electro-track 'Kittin Is High', waar de stem van Miss Kittin te horen is; even zwoel als afstandelijk: "The sun is high, I'm going outside, vampires are asleep, witches are taking over." Teksten zijn in het techno/electro-genre vaak inhoudsloos en een noodzakelijk iets, maar Miss Kittin bedoelt er wellicht meer mee. Refereert de albumtitel en de 'gothic' lay-out naar de duivelse kant van de anders toch al niet poeslief overkomende Miss?

Het tweede nummer en tevens de titeltrack 'BatBox' klinkt al wat minder duister, en is meer (electro-)poppy dan opvolger 'Grace', dat met snerpende gitaarlick en onheilspellende electro-geluidjes een goede soundtrack van een moderne horrorfilm zou kunnen zijn. Het trage nummer 'Solidasarockstar' neigt dermate naar pop dat het net lijkt alsof Miss Kittin zich wil inlikken bij de Sugababes.


De stuwende baslijn in 'Barefoot Tonight', de dromerige(!) zang in 'Play Me A Tape' en eighties-retro-electro in 'Pollution Of The Mind' bewijzen dat Miss Kittin van vele markten thuis is, zonder dat de samenhang van dit album teniet wordt gedaan. 'BatBox' heeft een redelijk aantal luisterbeurten nodig om langzaamaan te bekoren. De ruim vijftig minuten die het album duurt gaan sneller voorbij dan verwacht, al lijkt 'BatBox' net over de helft wat in te zakken met nummers als 'Wash N Dry' en 'Metalhead'.

Met dit nieuwste album zal Miss Kittin waarschijnlijk geen groter publiek aanboren, de liefhebbers van het genre kunnen tevreden zijn. Tevreden, maar niet tť enthousiast, want daar is Miss Kittin net iets tť koeltjes voor, vertrouwt ze tť veel op de automatische piloot, en klinkt BatBox daardoor af en toe iets tť ongeÔnspireerd.


Label: Nobody's Bizzness Releasedatum: 13 februari 2008
Waardering: