CD: Fatboy Slim - Greatest Hits (Why Try Harder)

You've Come A Long Way, Fatboy! En dan ook nog eens met een luie Greatest Hits. Ongetwijfeld voorbestemd om straks tussen andere Best of's in de sell-out bakken van de megagrote detailhandels weg te liggen kwijnen. Maar doet dat eigenlijk afbreuk aan de kwaliteit van het album an sich? Norman Cook, alias Fatboy Slim, denkt van niet, gezien de eigenlijke albumtitel: Why Try Harder.'Right about now The Funk Soul Brother, Check it out now, The Funk Soul Brother'. Wie kent de openingswoorden van deze opwindende funky big beat-klassieker niet? Op menig dansvloer van discotheek of club hoorde je altijd wel gejuich bij de swingende Rockafeller Skank van Fatboy Slim. Oude Funk, swingende rock 'n roll, maar dan wel gelardeerd met vette, tempo wisselende beats, scratches, en een maffe sirene halverwege het nummer. Hoe je daar op dansen moest wist niemand, -ik in ieder geval niet-, maar bouncin' was het zeker. Daarom is The Skank ook de perfecte opener van dit enerverende album, dat een goede reminder is van de unieke naam die de Britse Fatboy Slim heeft opgebouwd als dj en producer.

Fatboy Slims 'finest hour' qua populariteit bij het grote publiek was zo aan het einde van de jaren '90. Ongeveer dezelfde tijd als het grote succes van Moby, aan wie het ook te horen was dat die een rijker verleden in de muziek had dan alleen plaatjesdraaier. Zoals Moby vaak koos voor gospel, is Praise You een onvervalste Fatboy Slim-track. Dit nummer, met een sfeervolle sample uit Take Yo Praise van Camille Yarborough, is vooral bekend vanwege de videoclip van de destijds übercoole Spike Jonze, wat helaas een klein beetje de aandacht afleidt van de geweldige muziek waarop in de clip zo maf gedanst wordt.

De videoclips bij de singles van Fatboy Slim zijn immers vaak even briljant als de muziek, denk bijvoorbeeld aan de "evolutie-clip" van Right Here, Right Now. Ook de single Weapon of Choice ontbreekt natuurlijk niet, al is die melige single hooguit leuk vanwege de video waar niemand minder dan Chistopher Walken een hoofdrol in speelt.
Het is echter geen videoclip-dvd, maar een Greatest Hits-cd waar het toch om de muziek zou moeten draaien, en dat zit verder gelukkig wel goed. Zo volgt na twee van zijn grootste hits als derde track de geweldige remix Brimful of Asha van Cornershop, en ook Groove Armada's I See You Baby (Shaking That Ass) ontbreekt niet.Dat Fatboy Slim een neusje heeft voor goeie samples is niet alleen te horen op heerlijke singles als Praise You en Gangster Trippin', ook het relatief onbekende, funky klinkende Don't Let The Man Get You Down combineert het beste van de twee eerder genoemde singles. Dit nummer klinkt een stuk interessanter dan het vlakke Sunset (Bird Of Prey), dat ondanks de sample van Jim Morrison één van de weinige slaapverwekkende nummers is op deze verder zo bruisende plaat.

Het rechterrijtje van de achttien nummers tellende tracklist bevat weliswaar veel minder grote hits; karaktervolle big beat-tracks als Sho Nuff en Slash Dot Slash zorgen er in ieder geval voor dat deze Greatest Hits niet als een nachtkaars uit gaat. Dit is namelijk een plaat die naast de grootste hits zeer interessant en verrassend blijft. Als je zó'n Greatest Hits kunt samenstellen, dan is de titel 'Why Try Harder' valse bescheidenheid van een groots muzikant.Label: Skint/Sony BMG Releasedatum: 19 juni 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!