Boek: D. Michie - Boeddhisme voor drukke mensen

Als men denkt aan boeddhisme komen er meestal beelden boven van mediterende monnikken, yoga oefeningen, Boeddhabeelden, rust en reinheid. Boeddhisme is echter veel meer,en wat veel mensen ook niet weten is dat er heel veel stromingen bestaan. De titel Boeddhisme voor drukke mensen klinkt misschien een beetje vreemd en wie ook maar een beetje bekend is met het boeddhisme zal dan ook beamen dat dit toch wel een rare titel is, omdat boeddhisme juist zo om leer, rust, etc gaat. Toch heeft D. Michie het boek Boeddhisme voor drukke mensen geschreven en als wij hem moeten geloven zou dit weleens de eerste stap naar ons geluk kunnen zijn.

Voor veel mensen staat één vraag centraal, bewust of onbewust, en dat is hoe word ik gelukkig. Sommige proberen dit te worden door een goede baan te vinden, veel geld te verdienen, mooie spullen te kopen, maar iedereen zal vroeg of laat merken dat spullen je slechts eventjes gelukkig maken, want na een jaar,of korter,is het al niet meer nieuw, hip, modern, leuk, noem het maar op. Geluk zou dus in iets anders moeten liggen. De schrijver van dit boek was zo'n man van het vele geld en het snelle leven tot hij last kreeg van uitslag en problemen met zijn gezondheid. Iemand adviseerde hem om een cursus meditatie te gaan volgen en zo kwam hij in aanraking met het boeddhisme waardoor zijn leven compleet veranderde.


Boeddhisme voor drukke mensen geeft kort, heel erg kort, weer hoe het Tibetaans boeddhisme in elkaar steekt. Ondanks dat de titel enkel boeddhisme noemt, wat nogal misleidend is, spreekt hij specifiek over het Tibetaans boeddhisme, niet over het noordelijke of zuidelijke boeddhisme. Hij wandelt kort de kern van het boeddhisme door. De wegen van verlossing, meditatie, waarom zijn we niet gelukkig en wat kun je eraan doen. Dit doet hij met de nodige humor en zelfspot en het boek zit vol met zijn succesverhalen sinds hijhet boeddhisme kent. Het voelt eigenlijk aan als een TellSell reclame voor mensen die willen afvallen alleen gaat dit boek specifiek over geluk.


Het probleem met dit boek is dat het a) te kort is b) enkel het Tibetaans boeddhisme bevat c) te zoetsappig is. De oefeningen zijn zeker niet slecht, het boek leest lekker weg en alles is in hap klare brokken geserveerd. Toch mis ik iets en dat is het geduld. Geduld wat een van de belangrijkste begrippen is in het boeddhisme wordt al teniet gedaan door de titel Boeddhisme voor drukke mensen, maar goed hier valt over te twisten natuurlijk. Ik ben van mening dat dit boekje aardig is om door te bladeren of om eens te lezen als je een begin wilt maken in het boeddhisme. Het is kort, bondig en begrijpelijk, maar of je nu echt gelukkig en verlicht wordt aan de hand van alleen dit boekje, betwijfel ik ten zeerste.



Uitgever: De Boekerij ISBN: 9022544257 Pagina's: 267
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!