DVD: Alien planet

Het heelal fascineert de mens al eeuwen lang. Al voor ons jaar nul waren stammen bezig met het onderzoeken van de sterren, de bewegingen van de sterren en allerlei andere aspecten van ons sterrenstelsel. De vraag of er andere levensvormen zouden kunnen zijn buiten die van ons, houdt de mensheid ook al tijden bezig. Wat als er aliens zouden zijn? Wat als het blijkt dat er een planeet bestaat met leven erop? Alien planet probeert een beeld te schetsen van zo'n eventuele situatie; het ontdekken van leven op een andere planeet.

Alien planet is gebaseerd op het boek Expedition van Wayne D. Barlowe. Een verhaal over een pas ontdekte planeet genaamd Darwin IV die maar liefst 6,5 lichtjaar is verwijderd van onze planeet. Er wordt een schip op af gestuurd die er jaren over doet om de planeet enkel te bereiken. Op het schip zijn 3 sondes die het ecosysteem en de diversiteit aan levensvormen moeten gaan bestuderen op Darwin IV. Deze informatie zou vervolgens weer terug gestuurd worden, waarna wetenschappers alle informatie zou kunnen verwerken.

Alien planet is oorspronkelijk een serie die ook uitgezonden is door de Discovery Channel. Een serie die te vergelijken is met "Walking with dinosaurs" met wederom prachtige grafische aspecten en een gevoel dat je er echt bent of zelfs dat het echt zo gebeurd is. Nog een leuk aspect is dat bekende wetenschappers, onderzoekers en regisseurs ook commentaar geven op hetgeen wat getoond wordt. Hierdoor lijkt het nog realistischer.


De special edition steelbox van Alien planet zit niet alleen in een mooi vormgegeven hoesje, maar bevat ook nog twee extra documentaires over UFO's. Helaas zijn deze documentaires (voor mij in ieder geval) een stuk minder realistisch. UFO sitings, Area 51, en zulk soort onderwerpen, komen allemaal aanbod. Het wordt zogenaamd objectief verteld, maar elke verklaring van gerenomeerde wetenschappers worden snel weggewuifd door mensen die toch echt wel UFO's gezien hebben en echte UFO wetenschappers. De geloofwaardigheid van deze docu's is dus zeer laag, maar desalniettemin wel vermakelijk om naar te kijken.

Beide de DVD's zijn fullframe te bekijken en kunnen met dolby surround 5.1 beluisterd worden of met dolby digital 2.0. Geluids- en beeldkwaliteit zijn prima in orde en de DVD kijkt en luistert lekker weg. Voor de mensen onder ons die het Engels niet zo vreselijk goed beheersen zijn er Nederlandse ondertitels, dit is ook de enige taal waarin ondertiteld wordt.

Alien planet is een leuke serie en zeker het aanschaffen waard, maar of de steelbox special edition dat ook is vraag ik mij toch sterk af. De twee documentaires zijn een schril contrast op de goede serie en hebben bovendien erg weinig raakvlakken met elkaar. Twee documentaires vanuit wetenschappelijk oogpunt over de kansen op buitenaardsleven hadden er bijvoorbeeld veel beter bij gepast.
Kortom: de serie is leuk, maar die kun je natuurlijk ook op een gewone DVD versie krijgen.




Publisher: MVSP Me Releasedatum: 21 maart 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!