DVD: Mozart and the Whale

Je hebt verschillende vormen en gradaties van autisme. Zo heb je bijvoorbeeld de bekende Rainman, een echte kernautist waarbij contact zeer moeilijk is. De hoofdrolspelers in Mozart and the Whale zijn ook autisten, alleen een geheel andere gradatie. Beiden lijden ze aan het Syndroom van Asperger. Een vorm van autisme waarbij de autist gek genoeg wel behoefte heeft aan contact, maar zich niet kan inleven in een ander, erg bangig is, obsessies heeft, alles heel letterlijk neemt, kortom absoluut niet past in het hokje "normaal persoon". Dit zorgt ervoor dat ze buiten de samenleving staan, hoe hard ze ook hun best doen. In de film Mozart and the Whale, vinden twee van zulke autisten elkaar bij een "praatgroep" voor autisten en contactgestoorden. Binnen korte tijd bloeit er een relatie op, maar dat gaat zeker niet van een leien dakje.

De twee hoofdrolspelers Donald Morton en Isabelle Sorenson worden gespeeld door Josh Hartnett (Halloween H20: 20 Years Later, Pearl Harbor, 40 Days and 40 Nights, Lucky Number Slevin) en Radha Mitchell (Silent Hill, Finding Neverland, Phone Booth). Josh Hartnett zet zijn karakter fenomenaal neer. Ik ken veel autisten en hij weet zijn karakter enorm geloofwaardig neer te zetten. Radha Mitchell vind ik wat minder geloofwaardig overkomen. Ze speelt een rare vrouw en excentrieke vrouw, maar voor mijn gevoel is het geen autist. Jammer, vooral omdat Hartnett het juist zo geloofwaardig neer zet.

Filmisch gezien is het een simpele film. Geen poeha, geen gigantisch grote namen (op Hartnett na) of dure sets, gewoon een film met een mooi verhaal. Gelukkig maar, want het verhaal is sterk genoeg zonder allerlei afleidende dingen eromheen. Het prettige aan dit verhaal is dat de menselijke kant van autisme naar voren komt. De hoofdrolspelers hebben gevoelens en angsten, hoop voor de toekomst en interesse in anderen mensen, iets wat je bij de meeste films over autisme mist. Isabelle en Donald zijn gewoon mensen en geen robots. Het is knap om twee zulke excentrieke personen neer te zetten zonder ze compleet gestoord te laten lijken.

De film is ook geschikt voor mensen die niet van liefdesverhalen houden zoals ik, maar je moet wel interesse hebben in autisme of er wat vanaf weten. Zonder die basis lijkt het wél alsof er twee gestoorde karakters een relatie proberen op te bouwen. Ik denk dat mensen die autisten met Asperger of PDD-NOS kennen, de film zeer herkenbaar en grappig zullen vinden.


In mijn ogen is deze film erg goed. Soms vind je een pareltje van een film die geen grote bekendheid heeft, niet in de bioscoop is geweest en geen hele grote namen bij de aftiteling heeft staan. Dat maakt de film enkel sterker omdat deze niet gehyped of gepimped is. Gewoon een film met goed acteerwerk en een goed verhaal. Toch is het verhaal niet voor iedereen en is het acteerwerk van Radha Mitchell soms ongeloofwaardig. Dat maakt deze film geen must see maar wel een echte aanrader. De dvd is nu verkrijgbaar in luxe digipack.



Label: Bridge Entertainment Group Releasedatum: 13 juni 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!