The Beautiful South - Golddiggas, Headnodders and Pholk Song



The Beautiful South in 2004

The Beautiful South vind ik één van de meest relaxte bands op deze aardbol. Relaxt in de meest letterlijke zin van het woord. The Beautiful South staat garant voor een hoop leuke, rustige muziek die in principe geschikt is voor alle gelegenheden met de mooie, rustige ietwat hoge stem van Paul Heaton.

Ik ben altijd weer benieuwd naar hun scherpe teksten. Maar deze keer geen briljante, sarcastische teksten van The Beautiful South, maar een album vol met covers. Gewaagd, heel gewaagd. Want moet je wel gaan tornen aan klassiekers? The Beautiful South wilde graag dit album opnemen met nummers, die voor hen zelf veel betekenden. Zo vind je op dit album:

You're The One That I Want - Olivia Newton John and John Travolta/Grease
Living Thing - ELO
This Will Be Our Year - The Zombies
Ciao - Lush
Valentine - Willie Nelson
Don't Fear The Reaper - Blue Oyster Cult
This Old Skin - The Heppelbaums
Don't Stop Moving - SClub7
Til I Can't Take It Anymore - Ben E King
Rebel Prince - Rufus Wainwright
Blitzkrieg Bop - Ramones
Stone In Love With You - Stylistics



De nummers worden allemaal gebracht in de bekende lieflijke The Beautiful South sound. Sommige nummers zijn dusdanig vertraagd (zoals "You're The One That I Want" en "Don't Stop Moving") dat ze vrijwel onherkenbaar zijn geworden. Het geheel is toch wel erg verrassend. Maar, oh, wat mis ik de herkenbare The Beautiful South teksten! Ik had eigenlijk gehoopt op een album met eigen materiaal, maar helaas. Neemt niet weg dat het gewoon een ontzettend leuk album is, maar niet veel meer dan dat.

Het is erg leuk om sommige nummers eens in een andere versie te horen, maar ik vraag me af een Ramones fan zit te wachten op een rustige versie van Blitzkrieg Bop. Of zit men te wachten op een latino versie van Blue Oyster Cult's "Don't Fear The Reaper"? Een succesalbum zal het waarschijnlijk niet worden, maar als bewonderaar van The Beautiful South kan ik het album wel waarderen en daarom krijgt het van mij een 7 en een halfje.